Ga naar inhoud
GENEGEERD

Miljoenen Nederlanders achter zwakke dijken


Communicator
 Share

Recommended Posts

Drie miljoen Nederlanders zullen in de toekomst te maken krijgen met zwakke dijken.

Dat meldt RTL Nieuws vrijdag. De zender deed onderzoek op basis van gegevens van Rijkswaterstaat.

Veel rivierdijken moeten extra versterkt worden, zegt Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) in het RTL Nieuws.

Het zou om de gebieden Zwolle, Krimpen aan den IJssel en delen van de provincies Groningen en Friesland en ook delen van Zeeland gaan.

 

hans_brinker.jpg

 

Iedereen is bang voor chemische fabrieken, maar dit is veel erger", zegt Han Vrijling

 

Daar wordt je niet blij van, zulke berichten.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Replies 61
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Gast ghostwhiper

Ik hoorde het vanavond naar het verbaasd me niets.

Veel dijken is al jaren niets aan gedaan behalve een keer maaien.

Het is niet urgent genoeg om er geld aan te besteden blijkbaar.

 

Nederland heeft zo veel kennis op gebied van water management alleen zo jammer dat het lijkt dat al die kennis alleen in het buitenland gebruikt word.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 1 month later...

Hoe het met onze dijken is, blijft actueel nieuws. Ook gezien de overstromingen in de Balkan, waar je kan zien wat achterstallig onderhoud voor gevolgen heeft. Het gaat nog goed. Nog...

 

wateroverlast-in-overijssel-en-drenthe-hevige-regenval.

 

De Vecht in Overijssel treedt buiten de oevers door de hevige regenval van de afgelopen dagen in Nederland en Duitsland. Ook zijn er problemen op de Hoogeveensche Vaart in Drenthe.

Waterschap Groot Salland heeft dinsdagmiddag gebruikers van de uiterwaarden langs de Vecht gewaarschuwd om de waterstand in de gaten te houden. Het waterschap en de gemeente Dalfsen plaatsen zandzakken rondom een evenemententerrein aan de oever van de rivier.

Op dat terrein begint woensdag een plaatselijk festival met onder andere een kermis. Campings en recreatiebedrijven langs de Vecht tussen Zwolle en Ommen zijn gewaarschuwd voor wateroverlast. Voet- en fietsveren zijn uit de vaart genomen, omdat de rivier te snel stroomt voor de kleine veerpontjes.

 

Stuwen

Het schap heeft twee stuwen in de Vecht geopend om de watermassa zo snel mogelijk af te voeren naar het Zwarte Water en het IJsselmeer.

Voor recreatieondernemers komt het hoge water op een slecht moment, aangezien juist rond Hemelvaart veel kampeerders en fietsers op pad gaan. Het hoogwater zal volgens het schap nog een aantal dagen aanhouden, afhankelijk van de hoeveelheid regen die misschien nog valt. Controleurs houden de situatie voortdurend in de gaten.

 

Hoogeveensche Vaart

Op de Hoogeveensche Vaart, de belangrijkste waterweg in Zuid-Drenthe van Hoogeveen richting Emmen, mag dinsdag niet gevaren worden. Het waterpeil is de afgelopen 24 uur sterk gestegen vanwege de hevige regenval.

Een groot deel van de provincie Drenthe is ''volgestroomd'', melden de provincie en waterschap Reest en Wieden. Op sommige plaatsen in de regio viel maandag vijftig millimeter regen, aldus Weeronline.nl. Normaal valt in de hele maand mei ongeveer zestig millimeter. Het afwateringssysteem kan zo'n enorme hoeveelheid niet aan.

Het water in de Hoogeveensche Vaart klotst bijna over de sluizen en de kades. Op enkele plekken zijn zandzakken gelegd.

 

Actie

Waterschap Reest en Wieden is in de nacht van maandag op dinsdag met veel mensen in actie gekomen om te voorkomen dat het waterpeil verder zou stijgen. Ook voor het komende etmaal blijft het schap alert en worden mensen achter de hand gehouden. ''Als er nog eens veertig millimeter valt, hebben we echt een probleem'', zei een woordvoerster.

Volgens de provincie Drenthe gebeurt het zelden dat er zo veel regen valt en allerlei maatregelen genomen moeten worden. Voor het laatst gebeurde dat in 1998, toen veel delen van Nederland werden getroffen door zware regenval.

Link naar reactie
Share on other sites

Scheepvaart-vecht-gestremd-regen.

 

De scheepvaart op de Vecht in Overijssel is woensdag stilgelegd. In de loop van vrijdag kan de scheepvaart, voornamelijk pleziervaart, weer op gang komen. Het heeft de afgelopen dagen zo hard geregend in het stroomgebied van de rivier in Nederland en Duitsland dat het water veel te snel stroomt, terwijl ook stuwen en sluizen zijn geopend. Waterschappen Groot Salland en Vechtstromen verwachten dat het water nog verder stijgt, aangezien het woensdag nog steeds regent.

Medewerkers van de schappen bellen woensdag alle veehouders in het gebied, om hen te waarschuwen over het hoge water. De agrariërs kunnen zelf bepalen of ze de dieren uit de uiterwaarden halen.

Ook campings, recreatiebedrijven en restaurants langs de rivier worden gewaarschuwd dat ze rekening moeten houden met hoge waterstanden. De dijken zijn stabiel, zo verzekeren de schappen.

 

Buffergebieden

Waterschap Vechtstromen heeft verschillende buffergebieden voor overtollig water in gebruik genomen om de gevolgen van de ''exceptionele hoeveelheid water'' binnen de perken te houden.

In het Drentse Schoonebeek is een noodpomp geplaatst om de wateroverlast aan te pakken. Mogelijk zijn rond Slagharen ook extra maatregelen nodig, aldus het schap woensdag.

In Drenthe zakte het water dinsdag in de loop van de dag, maar voor woensdag is opnieuw veel regen voorspeld. Het actieteam van waterschap Reest en Wieden blijft 24 uur paraat.

Link naar reactie
Share on other sites

Brandweer Ommen redt 35 pony's uit het water

 

De brandweer in Ommen heeft vannacht zo'n 35 pony's gered uit een ondergelopen weiland. Door de vele regen van de afgelopen dagen stonden de dieren tot hun buik in het water.

De pony's zijn met een tractor en een veewagen gered en daarna naar een manege gebracht. Door de vele regen is er op meer plekken in Overijssel wateroverlast. De rivier de Vecht is buiten haar oevers getreden en voet- en fietspontjes zijn uit de vaart genomen.

Link naar reactie
Share on other sites

Nou woon ik niet ver van een plaatsje waar een paar jaar geleden een dijkdoorbraak is geweest.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kadebreuk_Wilnis_(2003)

Wat is nou het probleem;

http://www.nbdc.nl/cms/show/id=571615/contentid=53492

Blijkbaar heeft het waterschap wat deze dijken onderhoud in de voorafgaande jaren van deze dijkverzakking niet de dijken en de waterwegen goed onderhouden.

Maar als er dan een probleem met de waterwering door gebrek aan onderhoud ontstaat, iets waar het waterschap wel voor betaald is, dan wordt er gekeken naar uitzonderlijke omstandigheden en wordt dit getoetst met de kennis van toen. Toen had men er nooit aan gedacht dat een dijk kan uitdrogen nu hopelijk wel. Maar wat dan wel weer zorgwekkend is dat er naar de financiële status van het waterschap wordt gekeken en op z'n hollands gezegd er altijd foutjes mogen worden gemaakt.

 

Dus wat kan jij er aan of tegen doen? Verzekeren? http://www.hoyhoy.nl/blog/dijkdoorbraak-verzekerd/ Niet dus, niet mogelijk voor burger of gemeente, het enige wat je kan hopen dat het tot rampgebied wordt uitgeroepen zodat je schade deels vergoed wordt.

http://www.dichtbij.nl/rijn-en-venen/regio/artikel/3505864/wilnis-krijgt-geen-schadevergoeding-voor-dijkdoorbraak-update.aspx

Of in dit geval wordt er door middel van sponsors en acties een resterend deel wat niet uitgekeerd wordt door een verzekeraar alsnog vergoed.

 

Dus eind conclusie, niemand is verantwoordelijk voor jouw welzijn achter die dijk en bij schade ben je ook de L..!!

Link naar reactie
Share on other sites

Eindelijk eens duidelijk uitgelegd wat El Nino is ( Weet niet hoe ik het dakje op de I krijg

 

 

El Niño… een terugkeer in 2014?

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door Anke B. · 28 mei 2014

 

 

 

 

Het oppervlak van onze planeet bestaat voor 71% uit water. Het is van groot belang dat we informatie verzamelen over de veranderingen in het zeewater. De satelliet Jason-2 volgt onze oceanen en brengt de veranderingen in het zeeniveau in kaart, samen met temperatuurschommelingen. De temperatuur van het zeewater is een belangrijk gegeven bij het voorspellen van veranderingen in weer en klimaat. Het ziet er naar uit dat zich een El Niño zou kunnen vormen…

 

Lees ook: wat als de permafrost smelt?

 

 

Lees ook: Temperatuur van de Noordzee breekt records

 

Lees ook: noodweer in Europa zal toenemen

 

El Niño

 

Momenteel geeft de Jason-2 satelliet onrustwekkende beelden weer van de Stille Oceaan die sterk lijken op de beelden uit 1997. In de lente van 1997 ontstond een El Niño (= sterke opwarming van het oceaanwater met veranderingen in het weer tot gevolg). El Niño betekent letterlijk ‘Kleine Jongen’ en verwijst naar de Kerstperiode wanneer de eerste tekenen van opwarming zich voordoen aan de kusten van Peru en o.a. daar de atmosfeer beïnvloeden gedurende lange tijd.

 

Lees ook: wat betekent de NAO-index in de winterperiode?

 

De satelliet neemt momenteel een reeks van Kelvin-golven waar. Dit zijn grote rimpels in het zeeniveau die de Stille Oceaan oversteken van Australië naar Zuid-Amerika. Onderzoekers houden deze golven nauwlettend in het oog, want net zoals in 1997 zouden ze een voorbode van El Niño kunnen zijn.

 

 

De twee fenomenen, Kelvin-golven en El Niño, zijn aan elkaar gelinkt door de wind. De passaatwind waait van oost naar west. Daarbij wordt het warme oppervlaktewater naar Indonesië vervoerd. Bijgevolg is het zeeniveau zo’n 45 cm hoger rondom Indonesië dan bij de evenaar. Daarom krijgt de streek de naam de ‘warmpool’, het grootste reservoir van warm water op onze planeet.

 

Lees ook: diverse luchtlagen in de atmosfeer

 

Lees ook: nadelen van een krachtige straalstroom

 

Soms valt de passaatwind even weg voor een paar dagen of weken en verplaatst dit hogere zeeniveau met warm zeewater zich terug in de richting van Zuid-Amerika. Dit is een Kelvin-golf. Het is een fenomeen dat zich wel enkele keren voordoet per jaar.

 

El Niño ontstaat wanneer de passaatwind gedurende enkele maanden afzwakt. De Kelvin-golven doen het zeeniveau stijgen en warmen daarbij het water rond de evenaar op.

 

Gevolgen

 

De El Niño van 1997 werd door de satelliet TOPEX/Poseidon (1992-2006) zichtbaar gemaakt. De beelden tonen een stijging van zo’n 10 cm in het zeeniveau rond de evenaar en dat over de hele lengte tussen Australië en Zuid-Amerika.

 

Hetzelfde patroon is nu zichtbaar in de Stille Oceaan. Verschillende Kelvin-golven begeven zich sinds midden januari naar het oosten. In midden april was er een derde verzwakking van de passaatwind. Onderzoekers bij NASA en NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) houden deze winden nauwlettend in het oog. Om echt van een El Niño te spreken zal zich een nog langere afwezigheid van de passaatwind moeten voordoen. Dat kan zorgen voor een wereldwijde verandering in het weer. Hoe en of het verder zal evolueren, zal de komende maanden duidelijk worden.

 

Lees ook: temperatuur Noordzee breekt records

 

Lees ook: voordelen van een zachte winter?

 

 

Mocht er een El Niño ontstaan in 2014 dan kan dit serieuze gevolgen hebben voor zowel het oosten als het westen. In Zuid-Amerika waar veel mensen leven van visvangst zal door de afwezigheid van voedingsstoffen in het warme water minder vis aanwezig zijn. Dit kan leiden tot een economische ramp. Ook zal in het normaal droge gebied meer hevige regenval ontstaan met mogelijks modderlawines en aardverschuivingen tot gevolg. Aan de andere kant bij Indonesië en Australië zal El Niño voor extreme droogte zorgen, een ramp voor de plaatselijke landbouw. In ergere gevallen kan dit leiden tot oncontroleerbare bosbranden.

 

Lees ook: grote heidebrand teistert Nederland

 

Lees ook: grote kans dat de zomer van 2014 warmer verloopt

 

Ook andere delen van de wereld kunnen gevolgen ondervinden van deze opwarming: overstromingen of net extreme droogte. Bij ons zouden de gevolgen beperkt kunnen blijven, met mogelijks een natter voorjaar.

 

Bron: http://www.noodweer.be, NASA, Dr. Tony Phillips

Link naar reactie
Share on other sites

  • 1 month later...

het zou kunnen dat door de "hevige" droogte van afgelopen weken de veendijkjes zijn uitgedroogt, maar toch blijft het een eng idee om achter zwakke dijken te leven, mijn dorp is tegen de dijk opgebouwd zegmaar, dus de kerk enzo ( zo gezegd het oude gedeelte ) stond van origine op een terp, en daar is een dijk aan gebouwd, dus echt hier is er geen kans op doorbreken, maar wellicht vlak naast het dorp . . .

Link naar reactie
Share on other sites

  • 1 month later...

Bijna-helft-sluizen-en-gemalen-in-nederland-onveilig.

 

Het aantal sluizen en gemalen dat niet aan de veiligheidsnormen voldoet is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2011. Bijna de helft (45 procent) is onveilig volgens de huidige maatstaven.Dat blijkt uit de woensdagavond gepresenteerde Monitor Infrastructuur en Ruimte 2014 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

 

Het gaat om zogeheten waterkerende kunstwerken zoals stuwen, sluizen en stormvloedkeringen, waarvan er vorig jaar 799 niet aan de normen voldeden. Daarnaast is het aantal zogeheten primaire waterkeringen zoals dijken, duinen en dammen dat niet aan de normen voldoet gestegen van vijftien procent (549 kilometer) in 2001 naar 35 procent (1.302 kilometer) in 2013. Volgens het PBL is de afgelopen jaren te weinig geld besteed aan het onderhoud en zal het kabinet de portemonnee moeten trekken om deze zogeheten waterkerende kunstwerken op te lappen. Volgens de onderzoekers is het kabinet op de hoogte van de problematiek. "Het is bekend, maar het is nog niet geregeld dat het percentage teruggaat naar 0 procent."

Link naar reactie
Share on other sites

ik lees net in de krant dat de regering een "waterapp"gaat maken waarbij je kunt zien of je bij hoog water in de auto moet stappen ( vluchten ) of naar zolder gaan.

dat is op zich goed nieuws

wel staat er een sneue opmerking onder : er wordt een kosten baten analyse gemaakt : en 3 doden per jaar door overstroming vind onze minister acceptabel ???

met de toevoeging : het is een gemiddelde, de meeste jaren zal er niks gebeuren maar als er een keer wat gebeurt heb je meteen wel veel doden.

leuk interview....

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share


×
×
  • Nieuwe aanmaken...