Ga naar inhoud
GENEGEERD

Oekraïne. Hoe win je er mee ?


lewieke
 Share

Recommended Posts

Allereerst heb ik niet de wijsheid in pacht. De gevolgen voor Nederland, en bij uitbreiding voor Europa heb ik kort na de inval van Rusland al beschreven, zij het heel kort. Mijn visie blijkt nadien redelijk aan te sluiten op de realiteit

 

Twee dagen geleden schreef ik dit :

 

De politieke of militaire evolutie gaan inschatten blijft een moeilijk verhaal omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Het lijkt me veel eenvoudiger om de eventuele gevolgen voor ons te analyseren.

 

- Wat energie (gas) betrefts is Europa in grote mate afhankelijk van Rusland. Of we worden zonder aardgas gezet of we mogen verwachten dat de prijs sterk zal stijgen.

- Wellicht stijgt de olie- en vloeibare brandstofprijs al vanaf maandag onder invloed van de spanningen.

- Oekraïne is één van de grootste graanexporteurs van de wereld. De kans is groot dat er een belangrijke invloed komt op de graanprijzen en bijgevolg op alle producten die met graan worden geproduceerd.

- Wellicht zal de wereld nerveus reageren en stijgt de goudprijs.

- Mogelijks komen de aandelenmarkten (en dus ook de pensioenfondsen) onder druk te staan en dalen de koersen waardoor we forse verliezen slikken.

- Het ontstaan van een werkelijk gewapend conflict zou via de verbondenheid van de banken en de blootstelling van de banken aan Centraal Europa kunnen zorgen voor een verscherpte bankencrisis. Ik ben niet zeker in hoever de banken vordering.

 

Achteraf gezien is de aardolieprijs lichtjes gestegen, de winter is zo goed als voorbij en er zijn wat voorraden gas om het een maandje of zo uit te houden zonder leveringen. Het stopzetten van de leveringen zou Rusland wellicht meer schaden dan Europa.

Ook de graanprijs is wat gestegen, zij het niet erg spectaculair.

De goudprijs ging wat omhoog maar zakt ook wat terug nu de spanning een beetje aan het wegebben is en Poetin wat minder gespierde taal spreekt.

Van een bankencrisis is er vooralsnog geen sprake.

 

De merkbare gevolgen vandaag :

 

- De VS en zeker Europa komen vandaag duidelijk als verliezers uit de bus. Europa omdat het niet daadkrachtig reageert, de VS omdat een -naar Latijns-Amerikaans model georganiseerde staatsgreep dreigt anders uit te draaien dan ze verwachtten.

- Rusland heeft op korte termijn te leiden onder kapitaalsvlucht, verkoopsdruk van aandelen, een Roebel die flink daalt in waarde waardoor een doorgedreven oorlog het land flink in de knoei kan helpen.

 

Hoe kunnen wij als gewone burgers daaruit iets leren of zelfs winst maken ?

 

1 Er is momenteel een verkoopgolf aan de gang van Russische aandelen. Dat maakt dat er koopjes te doen zijn. Bedrijven als Gazprom en Lukoil kregen flinke klappen maar veren weer op door koopjesjagers.

2 Rusland heeft gedreigd niet zijn afhankelijkheid van de dollar te verkleinen. Dit lijkt op het eerste gezicht een dreigement wat niet hard te maken is, al kan het wel een streefdoel worden. Europa zal er geen probleem mee hebben de gasprijs in Euro te betalen. De intentie is er en Poetin kennende zal hij er naar streven om minder te handelen in dollar.

3 Op middellange termijn laat Poetin duidelijk zien dat hij het machtsvacuüm dat zal ontstaan als de VS minder invoed krijgt zal opvullen. Hij kreeg nu al de steun van China, wat de verhoudingen voor de toekomst duidelijk stelt. Het lijkt me niet onverstandig posities in dollar af te bouwen en te kiezen voor de Euro, Nok of CHF.

4 Investeren in alternatieve vormen van verwarming, energieverbruik is verstandig. Ooit gaat de gaskraan écht dicht. Dit was maar een repititie.

5. Goud blijkt het nog altijd goed te doen als vluchthaven. Even wachten tot de goudprijs wat terugzakt en dan wat goud (bij)kopen.

 

 

Opgelet, investeren in aandelen houdt een risico in. (Geld aanhouden op een deposito ook overigens.)

  • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Warren Buffet (ook niet de lulligste) heeft een aantal tips voor een ieder, waarvan deze toch erg bijzonder is:

 

1. Don't let world events (like what's happening in Ukraine) affect your investing decisions.

 

Buffett said even if he knew a big war was unavoidable, "I will still be buying stock. You're going to invest your money in something over time. The one thing you can be sure of is if we went into some very major war, the value of money would go down. ... That's happened in virtually every war that I'm aware of. ... The last thing you want to do is hold money during a war. You might want to own a farm, you might want to own an apartment house, you might want to own securities. During World War II the stock market advanced. The stock market is going to advance over time."

 

Hele stukje hier....

Link naar reactie
Share on other sites

Jezelf financieel beschermen ok.

 

Maar deze topic naam is echt bijzonder slecht gekozen.

Ik denk/hoop dat Lewieke het niet zo bedoeld ?

Aan sommige zaken, andersmans leed, wil ik niet verdienen....

( ben het met de analyse best eens..)

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Share on other sites

@Kans

 

Bij investeringen laat je je niet leiden door je gevoel. Je gaat voor je gezin, je onafhankelijkheid, je eigen (financiële) zekerheid. Wens ik anderen ongeluk toe ? Helemaal niet. Anderzijds kan je maar wat verdienen aan dingen die een ander niet meer wil. Die koop ik graag voor een prikje. Klinkt hard maar het is de kern van investeren.

@Kans titel aangepast.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...