Ga naar inhoud
GENEGEERD

Goud of zilver? Munten of baren?


Molonneke
 Share

Recommended Posts

Beste mede-prepperts,

 

Eén belangrijk onderdeel van preppen is in mijn ogen preppen in financieel opzicht. Met andere woorden: het voorbereiden op een tijd dat er wellicht geen geld meer uit de muur komt of, als het er wel uitkomt, je er beter je %#$ mee af kunt vegen omdat het niks meer waard is. Hier zijn talloze draadjes aan gewijd, die ik hier niet allemaal over ga doen. Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat een 'spread' de beste optie is, dat wil zeggen een gedeelte van mijn vermogen op de bank, een gedeelte cash, en groot gedeelte in spullen en een ander gedeelte in edelmetaal.

 

Ik heb niet half zoveel verstand van dit soort zaken als andere preppers hier. Ik ben hard bezig mezelf te verdiepen in edelmetaal, o.a. met boeken van Willem Middelkoop etc., maar voor nu:

 

Waar doe ik verstandig aan? Goud of zilver? Munten of baren? Voor de duidelijkheid: ik snap de verschillen ertussen, ik weet alleen niet waar ik op dit moment verstandig aan doe. Wat zouden jullie kopen voor bijvoorbeeld 1000 euro? En waar? Ik hoor het graag. @zilver? @Mr. Gold? @SilverSurfer1974?

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Hoi Malonneke,

 

Omdat je jouw vraag ook direct aan mij richt zal ik je zo goed mogelijk antwoorden. Wanneer je 1000 euro te besteden hebt zou ik persoonlijk gaan voor zilver. Dit omdat je op dit moment voor dit bedrag zo'n 60 x meer zilver krijgt dan goud. Goud is toch eerder handig wanneer je grotere bedragen wilt veiligstellen.

 

De vraag of je voor baren moet kiezen of voor munten zou ik persoonlijk beantwoorden met munten. Ten eerste omdat munten prijstechnisch aantrekkelijker zijn. Als ik het goed heb zit op een baar 21% btw en op munten is de zgn. "margeregeling" van toepassing, wat inhoudt dat de verkoper alleen 21% over de winstmarge hoeft te rekenen. Een zilverbaar van 1 kilo kost, als ik snel kijk op de site van TSM, € 672 en een zilvermunt van 1 kilo kost € 633.

 

Een andere reden waarom ik zou kiezen voor munten is het feit dat men bij een munt minder snel bang zal zijn dat het om een vervalsing gaat. Een Amerincan Silver Eagle is bijvoorbeeld is internationaal bekend en men weet exact de afmetingen zijn. Als het gewicht en afmetingen kloppen dan is de kans verwaarloosbaar dat het om een vervalsing gaat. Een baar zilver is toch wat meer tricky. Een zilveren munt geloofwaardig vervalsen zou ook meer kosten dan het zou opleveren.

 

Dan de vraag wat voor soort munten moet je kopen. Ik persoonlijk zou gaan voor de Canadese Maple Leaf, en dan de 2014 serie. Dit omdat deze een extra echtheidskenmerk hebben. Er is dmv een laserstraat een "Maple Leaf symbool" in de munt gebrand wat zeer moeilijk na te maken is. Verder is de ML 999.9 puur zilver, terwijl de andere gangbare munten zoals de American Silver Eagle en de Oostenrijkse Philharmoniker een 999 zuiverheidsgehalte hebben. Qua prijs zit de ML tussen de ASE en de Philharmoniker in.

 

En zilver is ook beter geschikt als ruilmiddel voor zaken die niet zo heel veel kosten zoals voedsel en andere zaken. Goud is wat dat betreft minder deelbaar. Een gram goud is (momenteel) al gauw € 50 waard.

 

En dan nog jouw vraag waar je dan moet kopen. Ik heb een link voor je van een vergelijkingssite die de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt:

 

http://goudvergelijken.nl/kopen/goudbaar-31-1-gram

 

Waarschijnlijk kun je ze in Duitsland nog goedkoper krijgen maar voor zover ik weet is men daar gestopt met het leveren aan Nederland.

 

Ik hoop dat je wat kunt met mijn inbreng. Als laatste tip zou ik je willen meegeven: vertel NIEMAND dat je edelmetalen hebt gekocht. Hoe graag je ook je vrienden wilt vertellen over je nieuwe investering want onthoud: iemand die vandaag je vriend is kan morgen je vijand zijn.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Zilver, in 1oz munten of zelfs kleiner. Dat hangt van je redenatie af wat zilver gaat doen. Als je er vanuit gaat dat het skyhigh gaat dan doe je er misschien verstandig aan halve ounces te kopen. Tenzij je munten graag doorzaagt om kleine betalingen te doen na een instorting. Echter zijn helaas op dit moment de halve ounces qua prijs wat minder interessant.

 

Ik sluit me bij @SilverSurfer1974 aan ga voor zilveren Maple Leafs.

 

Als je dichter tegen de spotprijs aan zou willen kopen zou je naar Nederlands muntzilver kunnen kijken. Hier betaal je vaak Max. 10% over de spotprijs van zilver terwijl de Maple Leafs vaak al tegen de 20% zitten. De premiums van een Maple Leaf zijn dus hoger. Echter de zilverwaarde per munt ligt weer wat lager bij een Nederlandse munt.

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met behulp van Tapatalk

Link naar reactie
Share on other sites

Beste @Molonneke,

 

met 1000 euro (en de huidige ratio) ligt zilver voor de hand. Goud is echter nog steeds goed mogelijk, en biedt bepaalde voordelen. Het is kleiner en lichter, je koopt een ounce-munt, of een stuk of negen dukaten voor duizend euro. Dat past makkelijk in je BOB, twee kilo zilver is al wat lastiger. Goud dus om mee te nemen, en deze financiële crisis te overbruggen, zilver is wat speculatiever maar is handiger als ruilmiddel voor tijdens de crisis. Uit je post begrijp ik dat je toch al aan het spreiden bent, daarom zou ik je adviseren een kilo NL muntzilver te kopen, en voor de rest een paar gouden tientjes of dukaten. Waar? Er komen gelukkig steeds meer aanbieders in goud, maar sommigen vind ik behoorlijk aan de prijs (gezien de sponsoring van deze site noem ik geen namen). Het loont dus de moeite om te shoppen. De afgelopen tijd was TOV Hazel vaak de goedkoopste in munten, en Hollandgold in baren. Check hiervoor goudvergelijken,nl, maar deze site is niet altijd actueel. Als je weet wat je koopt, dan kun je ook op Marktplaats kopen, dan spaar je de premie uit.

Link naar reactie
Share on other sites

Dank voor alle reacties tot nu toe. Ik ben weer wat wijzer geworden en heb een hoop om over na te denken.

 

Heeft iemand van jullie ooit platina of palladium overwogen als mogelijke optie? Hoe verwachten jullie dat deze vormen van PM zich zullen houden voor, tijdens en na een eventuele ineenstroting van het financiële systeem?

Link naar reactie
Share on other sites

Ik heb platina gekocht, het bevindt zich nog in de grond in een mijn in Zuid Afrika. Dezelfde mijn waar al die mijnwerkers werden neergeschoten. Het negatieve sentiment drukte de prijs van het aandeel wat een aardig koopmoment was. Momenteel verdeel ik mijn middelen tussen 'veilige' valuta, fysieke PM en aandelen van mijnen en grondstoffen. De platina mijn waar ik het over hebt Lonmin Plc, ticker LMI in Londen.

 

Ik vrees dat de fysieke handel in platina eerder specialistenwerk is waardoor je grote commissies betaalt bij aan- en verkoop. Bij zilver is dat precies hetzelfde probleem. Wil je gemakkelijk verhandelbare PM dan kies je best voor goud. Heb je kleinere bedragen te besteden en kan je enkele decennia wachten om te verkopen dan koop je zilver. Ik koos voor een verhouding 1/4 in het voordeel van goud. In geld uitgedrukt. Het is ook niet zo handig om met kruiwagens zilver rond te zeulen tijdens SHTF.

Link naar reactie
Share on other sites

Gewoon als munten houden. Gesmolten is het niet herkenbaar en anders is het herkenbaar als een oud betaalmiddel met een bepaald zilver percentage.

 

Ik vond bij platina en palladium de in en verkoop prijs nogal veel verschillen.

 

1 oz munten:

Platina (aankoop 1300 inkoop 1000 23%)

Palladium (aan 696 ver 512 26%)

Zilver (aan 18,64 ver 17,78 4%)

Goud (aan 990 ver 976 1,4%)

 

afrondingen en rekenfouten kunnen er in zitten, maar het geeft wel een beeld.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

@GuywithAplan; ik sluit me aan bij Schatkist, ik zie geen reden om zilveren (of gouden) munten om te smelten. Je verliest zo direct een eventuele verkooppremie voor de munt, als je het zilver zelf omsmelt zal niemand dat blok van je willen kopen, zonder het eerst opnieuw om te smelten. Je krijgt dan hooguit de prijs voor 'junk'-zilver. Ook schijnt het nog niet zo gemakkelijk te zijn om laaggehalte zilver te raffineren tot puur zilver. Bovendien, de munten kunnen handig zijn bij een SHTF. Ik heb daarom ook gezorgd voor een goede mix van dubbeltjes, kwartjes, halve guldens, hele guldens (van voor en na de oorlog), rijksdaalders (idem), tientjes en vijftigjes.

 

Gewoon als munten houden. Gesmolten is het niet herkenbaar en anders is het herkenbaar als een oud betaalmiddel met een bepaald zilver percentage.

 

Ik vond bij platina en palladium de in en verkoop prijs nogal veel verschillen.

 

1 oz munten:

Platina (aankoop 1300 inkoop 1000 23%)

Palladium (aan 696 ver 512 26%)

Zilver (aan 18,64 ver 17,78 4%)

Goud (aan 990 ver 976 1,4%)

 

afrondingen en rekenfouten kunnen er in zitten, maar het geeft wel een beeld.

 

Beste @Schatkist, voor zover ik weet is goud als enig edelmetaal geheel vrijgesteld van BTW. Daardoor is het natuurlijk logisch dat de spread (premie bij aankoop + premie bij verkoop) lager ligt dan bij andere edelmetalen. Het lijkt me raadzaam om bij aankopen altijd de spread goed in de gaten te houden. Ik denk wel dat je daarbij je focus op de premie bij aankoop zou moeten leggen. De meesten zullen fysiek goud voor een langere tijd bezitten voordat zij het weer verkopen, en tegen die tijd kunnen de verkooppremies gewijzigd zijn. Bijvoorbeeld een Krugerrand is in Nederland vaak iets duurder dan een Maple Leaf, maar je krijgt wel 0.5% bovenop de goudprijs als je deze nu verkoopt (bij Tov Hazel). Mijn voorkeur gaat dan dus uit naar de Maple Leaf, die is bijna even bekend als de Krugerrand (de eerste troy ounce munt), en is zelfs 99.99% puur. Ik dacht altijd dat deze munten een lagere spread hebben dan ounce baren, maar sinds kort is het me duidelijk dat er grote verschillen zitten tussen de aanbieders, Hollandgold is de laatste tijd vaak het goedkoopst als het gaat om baren. Een ounce kost nu 982,50 tegen 995,5 voor een Maple Leaf, 'in de aanbieding', met 'laagste prijs garantie', maar wel vijf euro duurder dan TOV Hazel.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

@jobs; hoe zit het met de verzendkosten? Bij welke aantallen of gewicht heeft het zin om in Duitsland te bestellen? Bijvoorbeeld een gouden Maple is bij de goedkoopste Duitse aanbieder (op Silber Investor) een euro goedkoper dan bij TOV Hazel. Ik ben helaas niet vermogend genoeg om meerdere van zulke munten tegelijk te bestellen (ik bestel liever elke een of twee maanden een kleinere hoeveelheid). Maar misschien is het voor zilver wel de moeite waard.

Link naar reactie
Share on other sites

Kosten staan er bij.

Zelf even rekenen.

Zelf halen is bij een grotere bestelling het handigst als je geen kennis hebt met een duits adres.

 

 

Zelf let ik niet zo op de vorm.

Goedkope ounce is wat telt.

Goud liefst munten vanwege de eenvoudige controle op echtheid.

Zilver heeft dat probleem minder.

Link naar reactie
Share on other sites

bm-edelmetalle.de verzend gewoon naar NL. Verzendkosten zijn afhankelijk van het bestelbedrag.

bis 200 EUR 8,90 EUR

bis 500 EUR 14,90 EUR

bis 1.000 EUR 24,90 EUR

 

Gouden munten zijn ook in 1/10, 1/4 en 1/2 ounce te krijgen (maple heeft ook 1/20, maar die zijn iniminie wat opdruk lezen lastig maakt).

Kies in elk geval een munt waar de zuiverheid er op staat, dat is duidelijker voor niet experts dan de term fine silver/feinsilber. 1/2 of 1/4 ounce zilver is verkrijgbaar als de armeense munten genaamd noah's ark. Vrij onbekend, maar een religieuze afbeelding + zuiverheid in cijfers. Crisis geeft vaak meer hang naar religie. Zilveren guldens zijn ook bekend, maar geen zuiverheid aangegeven en de details (jaartallen van zilveren munten) zijn lastiger. Voordeel van de guldens is wel dat ze beter bestand zijn tegen gebruik dan puur zilver (en idem voor puur goud) Voor directe handel is een gebruiksmunt fijner. In goud ga je dan naar krugers, die zijn gemengd met koper om ze beter bestand te maken tegen gebruik (zijn nl geldig betaalmiddel in zuid-afrika)

 

Advies is dus beetje van alles. Maar qua aantal meeste zilver maple, zilver/goud opkoper wisseld die zo om voor je. Toevoegen van bv 1/10 ounce goud is dan meer voor spreiding (en misschien grotere aankoop).

Link naar reactie
Share on other sites

@jobs; hoe zit het met de verzendkosten? Bij welke aantallen of gewicht heeft het zin om in Duitsland te bestellen? Bijvoorbeeld een gouden Maple is bij de goedkoopste Duitse aanbieder (op Silber Investor) een euro goedkoper dan bij TOV Hazel. Ik ben helaas niet vermogend genoeg om meerdere van zulke munten tegelijk te bestellen (ik bestel liever elke een of twee maanden een kleinere hoeveelheid). Maar misschien is het voor zilver wel de moeite waard.

 

Voor een review van een Duitse leverancier, klikkerdeklik ==> http://preppers.nl/forum/threads/8888-Review-HEUBACH-EDELMETALLE-bestelling

 

Verzendkosten staan erbij vermeld.

Link naar reactie
Share on other sites

Dat klopt allicht. In België zijn cashtransacties tussen particulieren en handelaren voor bedragen groter dan 3000€ al niet meer toegelaten. In sommige sectoren kan cash al helemaal niet meer. Woningaankoop en autoverkoop. Dit betekent in de praktijk dat kapitaalcontroles een feit zijn. Zelf kreeg ik enkele jaren geleden een telefoontje waarin om uitleg gevraagd werd bij een transactie die ik deed naar een bestemmeling in Hong Kong. Het betrof een betaling van slechts 10.000 usd.

Link naar reactie
Share on other sites

Gast ghostwhiper

Ene kant kan ik het wel snappen dat er met transacties van 10.000 usd naar Hong Kong even om een bevestiging Door een bank gevraagd word maar ging het om de bank?

Alle overboekingen boven de 10.000€ worden sowieso Door de bank doorgestuurd naar de belastingdienst.

Heb ik ook al ervaring mee dat die lui gaan bellen zelfs al is het tussen 2 eigen rekeningen (Zakelijk naar prive)

Link naar reactie
Share on other sites

Volgende week weer naar een grote beurs in München. Daar koop je voor de laagste prijs van gold.de bij iedere handelaar!

2 weken terug dit in Berlijn gedaan en ja het is ver, geen vragen daar hoor, geen identificatie enz.

Met 1 doos a 500 stuks betaal je dus 500 minder dan de goedkoopste hier. Ik neem wel een doosje extra mee voor de belangstellende!

Platinamunten 1oz voor 1250 1/2 oz 650 euro.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...