Ga naar inhoud
GENEGEERD

Nieuw seizoen!


eva1986

Aanbevolen berichten

Zonet even aan een ervaren moestuinier gevraagd hoe het zit met venkel: het is een lange dagsplant dus diep in juni planten was het antwoord. Een vlugge Google: http://www.moestuintips.nl/groenten/bol_knol_gewassen/knolvenkel/knolvenkel.php

 

"Venkel is een zogenaamde lange-dag plant, en gaat dus bloeien bij een langer wordende dag (voorjaar/zomer). Het risico van doorschieten neemt sterk af als we zaaien na 21 juni, dus als de dagen korter worden. De voorjaarsteelt vereist dus ofwel hele gunstige groeiomstandigheden zodat de knollen groot genoeg worden voordat de bloei intreed, ofwel het gebruik van (nieuwe) rassen die minder gevoelig zijn voor doorschieten. 'Fino' is zo'n ras en wordt tegenwoordig veel aangeboden. Daarnaast verdient het dan nog aanbeveling om de plantjes voor te trekken in een koude bak. Knolvenkel kan ook doorschieten als de groeiomstandigheden slecht zijn - een te arme of te droge bodem bijvoorbeeld, of dicht op elkaar gezaaide plantjes. Het 'schieten' is te herkennen aan de vorm van de venkelknol, die wordt lang en uitgerekt in plaats van kort en breed. Binnen in de knol zit dan de ronde bloeistengel."

 

Edit: zelf heb ik vorig jaar Fino venkel gehad; geen garantie dus dat het niet doorschiet.

 

Super info, ga het toch ook vroeg proberen, maar kan dus na 21 juni een tweede run proberen die meer kansen maakt.

'k Vind het zelf een van de lekkerste groenten die er zijn en het is bere gezond! Veel kalium, wat weer nodig is om een teveel aan NaCl (zout) uit het lichaam af te voeren (in combinatie met voldoende water drinken).

Jammer genoeg zien we in NL vaak van die uitgedroogde knollen in de supermarkt, 't is hier niet populair en die oude knollen smaken echt veel minder goed. In Duitsland is het veel algemener en de tweede helft van het jaar tegen schappelijke prijs te krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik heb ze gezien @Floshtf en heb gelijk maar even een paar tunneltjes gekocht.

 

En als je dan bezig bent met het voorjaar, heb ik gelijk maar besloten om de groentetuin onkruid vrij te maken. Daarna om te spitten en nieuwe voeding er door heen te gooien. Kan de grond nog mooi even rusten en kan ik binnenkort binnen vast met kweekbakjes beginnen. Heb nu wel weer de tong op de schoenen liggen, want heb de zweetlepel al een paar maanden niet meer vast gehad. Pfffff.......

Heb weer zin in het seizoen, hopelijk gooit moeder natuur eind april niet al te veel vorst in het eten :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...