Ga naar inhoud

Kans
 Share

Recommended Posts

China heeft op dit moment de op een na grootste economy, Amerika staat nog aan kop.

De laatste 30 jaar is China een economisch wonder geweest met jaarlijkse groei percentages die elk ander land groen maakte van jaloezie. Het investeren en spenderen heeft nieuwe vormen aangenomen en is bijna onbevatbaar geworden:

30 nieuwe vliegvelden

45.000 km nieuwe snelwegen

Wat dacht je elke 5 dagen een nieuw flatgebouw de afgelopen 5 jaar?

 

Er zijn echter wat problemen, zo is het meeste gebouwd door het maken van schulden.

En, wat een nieuws, niemand weet hoe die schulden afbetaald moeten worden.

Hebben wij, de westerse landen, vooral veel verplichtingen (kosten waarvan we weten dat ze komen) door oa onze sociale verplichtingen in de toekomst, denk aan beloofde pensioenen en zorgkosten ( en dus zijn die kosten 'relatief makkelijk' te verminderen door inpopulaire maatregelen)) in China is dat geld gewoon uitgegeven en moet dat allemaal betaald of afgeschreven gaan worden.

 

En dus zit nu ook China, naast oa Amerika, in een hoek; stoppen met geldcreatie en de boel stort in, maar doorgaan met geldcreatie en ze lopen tegen zaken als inflatie en uiteindelijk hyperinflatie aan en ook dan stort de boel weer in.

 

Recentie liquiditeitsproblemen geven aan hoe fragiel het evenwicht is momenteel.

Het lijkt erop dat ook China, net als Amerika die nu de QE na vijf jaar aan het minderen is maar waarschijnlijk al in maart of uiterlijk ergens Q3 weer de geldkraan zullen moeten opendraaien om de boel niet te laten instorten, ook maar een uitweg heeft: geld blijven bijdrukken.

En omdat in China alles groot, groter, grootst is: in januarie hebben Chineese banken 50% meer geld gecreerd dan Japan en Amerika samen aan QE hebben opgehoest......

 

image.jpg.f5264187bc2535a3d215f2346ee02703.jpg

 

De totale geldcreatie in China in een maand is nog extremer:

 

image.jpg.622cf747d3ce7bbc6da85cb9e1133142.jpg

 

 

Nog even voor de goede orde wat wereldwijde getallen:

De wereldwijde schuld is 230.000.000.000.000.000.000 dollar.

Dit is drie keer de wereldwijde productie.

Even in bevatbare woorden: we moeten allemaal 3 jaar werken en al ons verdiende geld afgeven om deze schulden af te lossen.

Besef wel dat je dan dus in die drie jaar zelf geen cent mag uitgeven, dus hoe je moet eten, drinken en wonen dat weet ik ook niet, en dan gaan we er ook maar even vanuit dat er geen rente over die schuld betaald moet worden.

 

Dus in plat boeren Nederlands: die schuld is niet af te betalen !

 

 

Wat dat precies in de praktijk gaat betekenen is koffiedik kijken.

Meestal worden dit soort problemen met een oorlog 'opgelost'.

Een andere manier is terug naar een veel mindere welvaarts situatie, denk aan de middeleuwen.

Met wat pech zullen we nog generaties last hebben van verplichtingen aan schuldeisers, en ik zou daarbij weinig willen uitsluiten (moderne dwangarbeid bv).

 

Wat absoluut zeker is is dat dit niet heel lang kan doorgaan en dat de impact als het spel stopt enorm zal zijn.

 

Het ergste is dat 99% van de bevolking onze 'mooi weer' overheid geloofd en zowel mentaal als in praktijk totaal onvoorbereid zal zijn.

Had de overheid het lef gehad om eerlijk de problemen en risico's te benoemen en zelf ook bij de horens beet te pakken, dan hadden zij die wilden tenminste nog elementaire stappen kunnen ondernemen om zichzelf voor de eerste klappen in te dekken.

Door het spelletje alles of niks te blijven spelen neemt onze overheid wel een enorm risico over de rug van zijn burgers.

Ik dacht dat zij nog steeds moeten 'beloven' om voor die burges op te komen of is die poppenkast tegenwoordig compleet afgeschaft?

 

Het blijft er voorlopig op neerkomen dat mocht het fout gaan er maar een paar zwakke lichtpuntjes overblijven, en dat zijn wij die paar rare preppers....

 

 

Prep ze,

K a n s

  • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Al die landen, China, maar ook India en Indonesië(ook nagenoeg een miljard), willen graag het Amerikaanse model kopiëren. Dat loopt aardig uit de klauwen, zoals @Kans terecht stelt, alleen in tegenstelling tot Amerika en Europa zit daar nog aardig wat rek in en kunnen ze het spelletje langer volhouden dan de 'Westerse Wereld'.

 

Vandaar dat ik Chinees aan 't leren ben. :o

Link naar reactie
Share on other sites

Het schijnt dat de partijen die ermee zijn begonnen met het creëren van geld er het beste uitkomen uiteindelijk. Dat betekent dat het allemaal god komt met de VS.:o

 

Daarnaast denk ik dat je de EU ook als één economie moet opnemen (dat willen we toch graag). Dan praat je over de grootste economie ter wereld.

 

Schulden zijn nooit meer af te lossen en men moet gaan schrappen of de rente op 0 zetten.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...