Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wat doet het grondwater bij langdurige stroomuitval?


Marcia

Aanbevolen berichten

Van een goede wijze vriend hoorde ik een tijd geleden het volgende;

Als de stroom landurig (zeg 2 a 3 mnd of langer) uitvalt, het grondwater niet meer afgepompt kan worden en dat we in de randstad zeer slecht ervoor staan ivm het flink onder NAP zitten. Het water komt dan omhoog en alles komt blank te staan. Nou denk ik dat er wel noodagregators zijn maar hoe lang houden die het vol?

Dus geen stroom , geen afpompen van het stijgende grondwater.

Water hoeven we dan niet meer te preppen, het komt ons dan vanzelf wel tegemoed. Maar dan in negatieve zin.

Mijn huis zit 1,9 mtr onder NAP.(Rotterdam)

Weet iemand hier iets over te zeggen, zou ik deze vraag eens voor leggen aan Rijkswaterstaat?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 56
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Het is heel simpel. West-Nederland is een badkuip. Ook als de primaire zeeweringen het niet begeven, loopt de badkuip langzaam vol met regenwater als dat niet meer weggepompt wordt door de waterschappen. De gemalen hebben maar een beperkte noodstroom voorziening. Bij een langdurige grote shtf waarbij ook de overheid door zijn assen gaat, is West Nederland vrij snel reddeloos verloren. Politiek Den Haag kunnen we wel missen, maar de waterschappen beslist niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de vraag net via een contactformulier voor gelegd aan Rijkswaterstaat. Ben benieuwd, zal binnen 2 werkdagen een antwoord krijgen.

Inderdaad is Dick Berts degene die hierover schreef in zijn boekje, geloof ik, maar dat boekje ligt weer in de bieb.

Dick ligt ook wel eens op dit forum... gewoon even afwachten, die komt wel :o

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet hier ook niet alles vanaf hoor, maar wel wat. Dit is nog een leuk stukje over het gemaal De Helsdeur bij Den Helder, een uiterst belangrijk gemaal. Vooral aan het einde wordt het leuk, hebben die klojo's dieselmotoren vervangen door wat zij veel meer bedrijfszekere elektromotoren noemen. Recent toonden vier ingenieurs bij hun afstudeerproject aan de TU Delft aan, dat er stroomstoringen van een half jaar mogelijk zijn in Nederland. Maar preppers zijn gek, trallalallala..... Het regent, het regent, de pannetjes worden nat. Nee, de pannetjes verdwijnen bij panne onder water....

 

http://www.hhnk.nl/achtergrondinfo/objecten_gebouwen/objecten_gebouwen/gemalen/@57704/gemaal_de_helsdeur/

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Marcia. Je vriend heeft helemaal gelijk. De grondwaterspiegel is voornamelijk afhankelijk van de toevoer van regenwater en de verdamping van water aan de oppervlakte. Als er geen regenwater meer wordt weggepompt door de waterschappen, dan zal de grondwaterspiegel omhoog komen tot op maaiveld niveau. En nog verder door stijgen, ook al noemen we het dan geen grondwater meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik Dick mag bijvallen. Al het water stroomt naar lager gedeelte. Dus kwelwater van veluwe masief en utrechtse heuverug zakt ook naar lager gedeelten.

 

Had ik niet eens aan gedacht. Uitstekende aanvulling, dank je wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt grondwater en grondwater. Diep en ondiep. Dat doet er allemaal niet zo toe. Kijk wat er gebeurd na een natte periode: de weilanden staan blank omdat de grond verzadigd is. Op dat moment is afpompen je enige optie. En tsja als die pompen het niet meer doen dan krijgen we natte voeten.........

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de zelfde vraag gesteld ongeveer 2 jaar geleden. Eerst postbus 51, ik wacht nog steeds op antwoord. Toen ben ik maar eens de gemeente gaan bellen en die hebben me heel vriendelijk door gewezen naar de waterschappen. Daar de vraag gesteld en bijna vanzelf sprekend had zij daar geen antwoord op. Ze vond het wel een goeie vraag dus heeft ze me toen in contact gebracht met iemand van de provincie Utrecht die betrokken was bij diverse rampenplannen. Ook hij had niet direct het antwoord omdat naar zijn zeggen dit niet voor ging komen. ( Mijn scenario, geen stroom en dus geen pompen.) Volgens hem hebben alle gemalen een onafhankelijke stroomvoorziening. Maar als die ook uit zouden vallen dan zou het hem enkele weken duren voordat je het zou merken. Tenzij het ging regenen. ( Gelukkig regent het niet elke dag in nederland maar het komt wel eens voor.) Dus ik de vraag stellen; wat nou als het wel zou gaan regenen? Zijn antwoord was toen: Dan zou ik maar snel naar hogere grond gaan !!

 

Hier de link over dit onderwerp op dit forum

http://preppers.nl/forum/threads/1380-Grondwater-en-geen-stroom?highlight=grondwater

 

Ik heb de meetbuis ongeveer een jaar in de pijp gehad en daardoor een redelijk idee gekregen hoeveel de meetbuis op een neer gaat. ik heb dit ook op de buis gemarkeerd. Het stuk wat te ver boven de grond was heb ik afgezaagd. De rest van de buis met het drijf vermogen ligt opgeborgen en er zit een dop op de buis die in de grond gaat om het grondwater te meten. Deze kan er natuurlijk vanaf mocht dat nodig zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat smelt water (en regenwater) kan een bedreiging zijn voor het rivierengebied. Een probleem wordt het wanneer de rivieren maximaal afvoeren en de stormvloedkeringen gesloten moeten worden. Dan mag je kiezen of je verzuipt in zoutwater of je verzuipt in zoetwater. Waarschijnlijk zal het brak zijn...........

Link naar reactie
Delen op andere sites

Water stroom oppervlakkig weg via sloten en kanalen naar rivieren en uiteindelijk zee. Water in dieper gedeelte stroomt ondergronds richting zee en ijsselmeer. Afhankelijk van de grondslag gaat dit langzaam, of heeel langzaam. Zelfs enkele meters per jaar. Daardoor ontstaat op hogere gedeelten van Nederland een verhoogd grondwater stand. Water zakt dus niet zomaar de diepte in naar NAP (nieuw amsterdams peil) . Dus zelf op de utrechtse heuvelrug zou in theorie op delen water kunnen blijven staan.

 

Edit. Natuurlijk alleen bij stagnatie van lagere gedeelten. Normaliter word er van hogere gedeelte geen water afgevoerd middels gemaal neem ik aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit net te kijken op de risicokaart, en als de boel overstroomt door volle rivieren en dijkbreuken dan zie je dus echt de Utrechtse Heuvelrug en de Hoge Veluwe als twee droge eilanden in totaal ondergelopen land. Ik weet best wel dat het Hoge Veluwe heet...maar zo zie je ook meteen dat het echt hoog is.

Nou ja, ik was er even van onder de indruk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...