Ga naar inhoud
GENEGEERD

Sinterklaasstorm 2013: zware noordwesterstorm met springtij


Gast DickBerts

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 390
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

dit doet me wel denken aan de dingen die je op internet tegenkomt,

 

waarom vluchten mensen niet en wachten ze op het laatste moment (te laat?)

als je zo hard twijfelt moet je gewoon gaan en iets verder land inwaarts gaan of de hoogte opzoeken en je voorbereiden om op de plaats je te verschansen

 

Iedereen denkt en zegt altijd dat het wel meevalt en dat er geen reden is tot paniek, als je vlucht kan je een paniekhaas lijken, bovendien moeten we morgen naar ons werk etc etc... er zijn ook dorpen gebouwd aan de voet van actieve vulkanen, je vraagt je af wat bezield die mensen? Maar toch blijven ze daar, ze gokken er op dat het HEN niet overkomt dat hij uitbarst terwijl ze er wonen. Bovendien wonen ze er al hun hele leven. Wat is precies het moment om te vertrekken? Is er een teken? Bij de watersnoodramp van '53 was er ook "slechts" een zeer zware storm met springvloed voorspeld, ik geloof niet dat er veel mensen voortijdig gevlucht zijn.

 

Ikzelf heb makkelijk praten, zit nu hoog en droog ruim 200 m boven NAP, ik zag het water (o.a) niet zitten dus mijn vlucht is definitief geweest. Dat is denk ik een makkelijkere keus dan per storm kijken of je het wel of niet hogerop moet zoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb wel 500 keer uitgelegd op deze site waarom rubberbootjes levensgevaarlijk zijn tijdens een watersnood (nee niet daarna dan zijn ze handig). Ik heb even geen zin om ook nog eens de hele avond te gaan zitten googelen, maar er zijn verschillende documentaires uitgezonden op nationale tv met mensen die zo ongeveer min 20 NAP zaten en daarom een rubberbootje hadden gekocht. Nou die verzuipen dus en dat vind ik triest. Een bijna niet uit te roeien misverstand.

 

Een paar dagen geleden kwam een prepper ook al weer met een bootje aankakken op de site. Heb ik ook op gereageerd doe nou niet zo dom man, dit kost nog eens levens en het misverstand is maar niet uit te roeien, ik vecht er al jaren tegen en ook al maanden op deze site.

 

Vandaag leg ik het weer uit en ja hoor, direct daaronder komt er dan weer iemand op een onverantwoorde manier met een bootje aankakken. Het gaat me niet om mijn gelijk, maar om het voorkomen van doden, zeker nu, want we krijgen waarschijnlijk echt een superstorm. En dan roep ik -na tientallen vergeefse waarschuwingen op deze site- even alsof je het tegen een marinier hebt; donder op met je bootje dombo, of zo, mag het eindelijk eens een keer. Lieve woordjes fluisteren hielp namelijk niet. De prepper waar ik het tegen had, is een reuze sportieve vent die er geen moeite mee heeft, maar alles wat mij een arrogante kwal vindt ziet zijn kans schoon om mij weer eens in de nek te springen. Ik schrijf immers wel eens een boekie, en ik lulde als journalist wel eens met een minister, nou dan ben je dus zeker arrogant. Ik heb het weer eens even helemaal gehad met deze site.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ON TOPIC AUB (en niet dooremmeren cq in herhaling vallen over discussies waarbij alles al gezegd is @doomsday-dirk) want het veroorzaakt alleen maar een hoop werk voor de mods om het topic te cleanen.

 

Verder wil ik zeggen dat ik dit een prachtig draadje vind waarbij mensen uit verschillende delen van het land en daarbuiten hun lokale info geven t.a.v. de voorbereidingen die worden getroffen. Laten we daar op focussen aub dank u wel :)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Laatste bericht.

Stormvloedkering van Rotterdam zal worden gesloten...economische activiteit zal even op laag pitje draaien.

Door een mega lagedrukgebied in samenval met springtij worden golven van 13 m verwacht. Aan de stranden kunnen de golven nog zeker tot 3m hoog gaan.

Duitsland verwacht herhaling van Hamburg-Wilhelmsburg in 1962.

Als dit nog overdreven reactie is...denk het niet.

Laten we voorals nog hopen dat het meevalt en als het toch lelijk doet dat er vooral geen slachtoffers vallen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik krijg via de pm gelukkig ook wat steun van mensen die wel zien waar vanuit ik -misschien wat bot- schreeuw. En dat is niet vanuit arrogantie. Zand erover verder. Morgens spoelt toch alles in west Nederland weer schoon. :D Ik houd er in ieder geval over op en we gaan vrolijk verder, want dit is best een belangrijk draadje. En het is -zeker gezien de omstandigheden- wel een beetje kinderachtig van me, dat ik me van het hoofdonderwerp laat afleiden. Sorry daarvoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weersomstandigheden vergelijkbaar met die van 1953. Maar toen waren de dijken lang niet zo sterk als nu, na de uitvoering van het Deltaplan.

 

http://www.nieuws.nl/algemeen/20131204/Weersomstandigheden-vergelijkbaar-met-watersnoodramp-1953

 

Ook de serieuze Britse media trekken een vergelijking met 1953;

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2518340/Sea-levels-reach-level-devastating-1953-floods-coastal-surge-gale-force-winds-threaten-batter-east-coast.html

 

Ook de Duitsers maken zich zorgen;

 

http://www.fr-online.de/panorama/orkan-tief-xaver-gespanntes-warten-auf-den-sturm,1472782,25518210.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weersomstandigheden vergelijkbaar met die van 1953. Maar toen waren de dijken lang niet zo sterk als nu, na de uitvoering van het Deltaplan.

 

http://www.nieuws.nl/algemeen/20131204/Weersomstandigheden-vergelijkbaar-met-watersnoodramp-1953

 

Ik zie zojuist dat het in de regio noord-holland al gaat beginnen? windkracht 3 tot 5

 

http://www.hetweeractueel.nl/actueelweer/nederland

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat staat Nederland te wachten? Volgens Weerplaza, inclusief overzichtje in tijden.

http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Stormweer+op+5+december/1858

Hier lees ik ook over de storm Xaver

 

Nav daarvan dit bericht gevonden over Denemarken

A developing extratropical low pressure system over the North Atlantic, dubbed "Xaver" by the Free University of Berlin, is predicted to "bomb" into a potent storm with winds near hurricane force that will bring damaging winds and storm tides to the coasts of Germany, the Netherlands, and Denmark on Thursday.Xaver will be accompanied by intense thunderstorms capable of mixing the stronger winds occurring aloft down to the surface, and wind damage may rival that of October's Extratropical Storm "Christian" (AKA the St. Jude storm), which bottomed out at 968 mb. Christian killed 18, and did $1.4 billion in damage. There is a smaller chance that the wind damage from Xaver will approach that of Windstorm Anatol, which hit Denmark, Southwest Sweden, and Northern Germany on December 3, 1999. Anatol had sustained winds of up to 91 mph (146 kph), killed 20 people, and injured over 800. Damage was $2.6 billion (1999 dollars) in Denmark, making it the costliest disaster in Danish history.
Bron: http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/comment.html?entrynum=2592

 

En deze over de voorbereidingen in Duitsland

However, Hamburg-based IWK is warning that weather conditions appear to be similar to those that led to dramatic storm tides in Hamburg in 1962 that killed 340 people. This time, officials at the institute are stating, "The dikes would be able to withstand a flood of that size today."

http://www.spiegel.de/international/germany/germans-prepare-for-violent-storm-on-thursday-a-937226.html

 

In de Stentor verwachten ze dat Xaver minstens net zo erg zal worden als de storm Christian, bij ons beter bekend als de oktoberstorm 2013. http://www.destentor.nl/regio/storm-en-winterse-buien-op-komst-1.4125184

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een kleinere waarschuwing voor mensen die met een houtvuur stoken (zoals mezelf).

Laat tijdens de storm uw houtvuur niet zonder toezicht achter of snachts onbewaakt branden.

Tijdens een storm kan de wind in de schouw slaan.

Je krijgt op die manier een soort van ''zuurstofbom'' in uw vuur dat een hevige reactie in de vlammen kan ontwikkelen.

Als je net op dit moment bv een houtblok oplegt of zo...voorzichtig voor rondvliegende sintels.

Heeft jouw haardvuur een glaasje met een scheurtje kan het door de plotse druk stuk vliegen met alle gevolgen van dien.

Een verwittigd man / vrouw is er twee waard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zat net even voor mezelf het scenario door te rekenen dat Zuid-Holland compleet onder water loopt:

 

*Ga er van uit dat ik enige vorm van waarschuwing krijg, al is het alleen maar de overheidssirenes.

 

Mijn huis op +0.2M NAP cq op het moment dat het water in de buurt komt valt de stroom uit, zo niet al eerder, GSM verkeer stopt waarschijnlijk dooor stroomstoring of overbelasting.

Ik ben dus afhankelijk voor nieuws van de radio. Plaats de rubber + houten mal bij mijn voordeur, dit zou mijn huis in theorie tot +1M NAP droog moeten houde. Probeer zo snel mogelijk al mijn eten wat niet in blik zit en alles van waarde op de 1e etage te krijgen voor het water mijn huis binnenkomt. Plug ondertussen het bad en zet het aan, in de douche worden tussen het sjouwen van spullen zsm alle emmers/kannen

 

Water op +1M NAP: de deur breekt.

 

Alles wat op de begane grond niet in zit in hoge kasten zit is nat, daarnaast is het een open (zee)riool geworden, kans op besmetting met vervelende bacteriën dus beschouw afgezien van de eventuele blikvoorraad alles als verloren.

Tijd om mijn rugzakken, zoveel mogelijk eten,en met name drinken/water naar zolder te brengen, branders/olie/kachels/dekens etc zijn daar al aanwezig. (+ meerdere bijlen ;)

Als dit gebeurd is loop ik over het dak eens naar de buren en ga kijken of ik daar of verderop in de straat met iets kan helpen, of ze nog iets nodig hebben wat ik over heb.

 

Water op +3M NAP: mijn eerste etage loop bijna onder.

 

Oh shit... Reorganiseer snel wat kasten zodat ik ik droog vanaf mijn zolder naar de dakkapel/aanlegstijger aan de oostkant kan lopen. Probeer mijn bad leeg te drinken en vul alles wat ik nog kan vinden aan losse drybags/pannen/etc met water en breng die naar zolder samen met kleding etc.

 

Water op +4 NAP: Mijn bad stroomt over.

 

Begin met het weghalen van de gipsplaat + isolatie onder mijn exitpoint (oostkant).

 

Water op +5 NAP

 

Nog een halve meter totdat het water boven de ramen staat, net onder de nok naast het A-frame sloop ik een stuk uit het dak en pak alvast een zwemvest.

 

Water op +6 NAP

 

Mijn zolder stroomt bijna onder, ik verhuis naar het dak/schoorsteen.

 

Water op +7.5 NAP

 

Daar zit je dan op je schoorsteen in windkracht 8.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hopelijk wel verankerd zodat je niet wegwaait.

 

Het is heel goed dit soort scenario's te maken. Een to-do-lijst te maken wat je allemaal moet doen.

Zoals je ziet krijg je het wel ineens heel druk met spullen verhuizen....stel dat je zoveel tijd niet hebt, dat het onverwacht snachts gebeurd...wat dan? En zou je niet beter je krachten sparen voor later,als het water meer stijgt en je een gat moet maken in het dak?

Misschien in de toekomst sowieso een deel van je voorraad standaard op zolder bewaren. Zoals je zegt, je zit op +0,2 m NAP en zo onrealistisch is het niet dat er eens een overstroming komt. Zandzakken voor de voordeur, voor het schot, kunnen helpen. Handwarm dingen in je jaszak om nog iets van warmte te hebben op dat dak, en wat eten en drinken in je jaszak ook niet vergeten. Heb je een zaklamp om signalen te geven, of een ander signaalding, of bv reflecterende banden voor aan je armen en benen, je weet wel,dat spul wat ook in veiligheidshesjes zit?

 

Natuurlijk hoop ik dat het een scenario blijft en dat het niet nodig is het uit te voeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik wil iedereen aan de kuststreken veel geluk en wijsheid toewensen en dat het hopelijk allemaal mee gaat vallen.

sterkte iedereen daar :)

 

Ja thanx hier kust bewoner. Huis vijf meter nap plus. Zolder nog eens zes er bij. BOB slaapt op zolder. Water en voedsel er naast. Touwladder check. Warme kleren check. Duikbril en flippers check.

 

Ben ik even een avondje Sinterklaas aan het doen, gaan mensen hier Zwarte Pieten uitdelen. Ik kan jullie ook niet effe alleen laten hè? Laten we voor de duidelijkheid stellen, dat ik hier degene ben met aanmatigende taal. Koest DB! Gedraag je als de patriarch van de preppers. Kom op, je kan het! Nu weer alle neuzen in de juiste wind(richting). Ik merk het ook altijd aan het gedrag van mijn kinderen als er Storm komt.

 

En dat er een storm komt, dat lijkt wel het geval. Iedere prepper die nu geen maatregelen neemt is geen prepper. Of je huis staat zo hoog Nap dat het geen ruk uitmaakt. Op zich zou één klein overstrominkje met wat schade en mensen in nood zonder doden of gewonden best wel goed zijn. Dijkje stuk. Prima. Dan gaat Nederland zich weer realiseren dat we een land hebben onder zeeniveau. En dat de duinen en dijken prio nummero uno zijn.

 

Vage Machiavellistische hoop: dijk doorbraak waarbij honderden doden die allemaal naar de finale van The Voice zaten te kijken. Men was te laat om hun luie dikke reedt van de bank af te krijgen. Één man kon nog worden gered omdat hij net de bitterballen aan het halen was in de schuur waar de frituur stond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sterkte aan de mensen aan de Vlaamse kust en aan de noorderburen in deze " stilte voor de storm".

Indien het toch misgaat onthoud dan dat er mensen zijn die er veel slechter voorstaan dan jullie.

Preppers zijn zoals onkruid , en onkruid vergaat niet. ( behalve dan door de onkruidverdelger die we onvoorzichtigheid noemen)

 

Groetjes uit Vlaanderen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vraag

-Een rubberboot!

Misschien als je snel bent ken ik nog iemand die er eentje heb liggen en waarschijnlijk wel van zijn boot af wil:

http://preppers.nl/forum/threads/3223-Lifeboot-Het-beste-overlevingsmiddel-bij-een-vloed-tsunami-poolwisseling-ed?highlight=noach

 

Ff zonder gekkigheid. Ik hoop dat iedereen zo min mogelijk last van de storm morgen zal ondervinden. Blijf veilig!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...