Ga naar inhoud
GENEGEERD

Hoeveel olie is er nog?


phtvs
 Share

Recommended Posts

Vandaag werd bekend gemaakt dat de OPEC het productieplafond van 30 miljoen vaten per dag ook in 2014 zal handhaven.

Volgens velen bedoeld om de olie prijzen hoog te houden maar klopt dat wel?

 

Een jaar of 10 geleden las ik een bericht dat er toen nog hooguit voor 40 jaar olie voorradig was. Dit was toen groot nieuws omdat oliemaatschappijen de cijfertjes jaren lang te rooskleurig naar buiten hadden gebracht.

Dat zou betekenen dat er nu nog hooguit voor 30 jaar voldoende olie aanwezig zal zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar daarbij dient te worden opgemerkt dat de vraag naar olie in de afgelopen 10 jaar alleen maar groter is geworden. Het zou dus niet zo gek zijn om nieuwe berekeningen te maken.

Helaas staan de oliemaatschappijen niet te springen om de waarheid hierover naar buiten te brengen.

 

Ondanks alle productie van de laatste 30 jaar heeft Saoudi-Arabië namelijk haar voorraden nooit neerwaarts bijgesteld. Ze pompen al vele jaren zeewater in de oliebronnen om de druk op peil te houden. Blijkbaar moeten we geloven dat dit water in olie veranderd zodra het in de bodem gepompt is. Een wonderlijke, onzichtbare oliefabriek waarbij de aarde onder de woestijn van Arabië een onbeperkte hoeveelheid olie aan het produceren is. Dat althans, moeten we blijkbaar geloven. Volgens de Guardian is het de druk vanuit de VS om vooral die voorraadpublicaties niet aan te passen.

 

De VS wil geen paniek op de financiële markten nu volgens een anonieme bron duidelijk is dat de maximale productiecapaciteit niet de verwachte 120 miljoen vaten per dag is, maar slechts hooguit 90 tot 95 miljoen vaten per dag. Die 90 ligt eigenlijk niet zo gek ver boven de huidige vraag naar olie. Als dus de economie gaat herstellen, dan zullen we snel tegen het productieplafond aanlopen, met alle prijsgevolgen van dien.

 

bron: http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/laatste-nieuws/hoeveel-olie-is-er-nog.html

 

De ‘peak oil’ theorie stelt dat de wereldwijde olieproductie op een bepaald moment een maximum bereikt en vervolgens alleen nog maar kan dalen waarbij de prijzen dan noodzakelijkerwijs alsmaar omhoog gaan. Logisch, maar is het al zo ver? Volgens sommige deskundigen zijn we het moment van ‘peak oil’ al lang gepasseerd, anderen zien het een paar jaar in de toekomst en weer anderen geloven dat de piek nog lang niet in zicht is.

 

bron: http://www.technischweekblad.nl/rubrieken/media/hoeveel-olie-is-er-nog.283941.lynkx

 

De vraag blijft dus, hoeveel olie is er nog?

 

Het is een simpel rekensommetje. De ons bekende grote olievelden bevatten nog zo’n 1,3 biljoen vaten olie. Deel die hoeveelheid door de hoeveelheid olie die we op dit moment op jaarbasis consumeren en u komt tot de conclusie dat deze olievelden zeker nog veertig jaar mee kunnen. Maar let op: dan gaan we uit van de hoeveelheid olie die we op dit moment consumeren. En naar verwachting neemt die hoeveelheid de komende jaren steeds verder toe. De wereldbevolking groeit namelijk sterk en een steeds groter deel van de aarde wordt geïndustrialiseerd en dus afhankelijk van olie. Of er daadwerkelijk nog voor veertig jaar olie in de grond zit, is volgens sommigen dan ook twijfelachtig.

 

bron: http://www.scientias.nl/wat-als-de-olie-opraakt/85051

 

Kanttekening hierbij is wel dat er de afgelopen jaren nieuwe technieken ontwikkeld zijn die het mogelijk maken om moeilijk winbare olie, alsnog op te pompen. Maar het gaat er bij mij niet in dat er dus in 10 jaar tijd niets is veranderd en er nog steeds voor 40 jaar olie aanwezig zou zijn.

 

De wereld zal snel op zoek moeten naar alternatieven. Sneller dan de meesten zich blijkbaar willen realiseren.

 

Na decennialange speurtochten van vele oliemaatschappijen en overheden, staat ondertussen wel vast dat de grootste oliebronnen allemaal zijn aangeboord. Er worden nog steeds nieuwe oliebronnen gevonden, maar de hoeveelheden daarvan nemen sinds de jaren ’60 alleen nog af. Omdat de wereld elk jaar meer olie oppompt, teren we in op oude reserves. Sinds de jaren tachtig pompen we meer olie op dan dat er aan nieuwe olie gevonden wordt. Toegegeven, het einde van het olietijdperk is al vaak aangekondigd. Daardoor zijn de doemscenario's niet voor iedereen even geloofwaardig. Maar het staat wel vast dat op een dag alle olie op zal zijn.

 

Nog maar een quote, dit keer uit 2004

 

Volgens Campbell resten ons vandaag nog om en bij de 925 miljard vaten. Met de huidige consumptiegraad betekent dat nog 31 jaar olie. Maar door de stijgende vraag naar olie zal die periode dus korter uitvallen. En volgens Calvin Campbell kunnen we maar beter niet te veel rekenen op nog onontdekte olievoorraden, iets wat zijn optimistischer collega's wel doen. ,,Voor alle vijf vaten olie die we gebruiken, wordt één nieuw vat gevonden. Dat zegt genoeg.''

 

bron: http://www.standaard.be/cnt/grm977bs

 

De vraag blijft dus nog steeds, hoeveel olie is er nog?

 

Iemand die een zinnig antwoord weet op deze simpele vraag?

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Jaartallen voor peakoil die ik recent gezien heb vallen tussen 2006 en 2013. En dat kan ook best een reden zijn waarom de crisis maar door blijft gaan (naast de schuldenberg), want zodra de vraag toeneemt stijgen de prijzen meer dan de economie nu aankan, waardoor de boel weer instort. Met alle bijkomende niet conventionele bronnen zitten we eigenlijk op een plateau en de vraag is hoe lang dat zo blijft.

 

Komt ook bij dat onze NL gasbel zo rondt 2020 ook op is en we afhankelijk worden van Russisch gas. Maar de beschikbaarheid daarvan is ook een vraag en niet alleen door het gesteggel met Oekraïne, hoeveel voorraad er nog is is ook een vraagteken.

Link naar reactie
Share on other sites

Er is zat olie en de aarde maakt elke dag olie aan, er is laatst nog een groot olieveld gevonden in Australië

De kamelen n*ukers de Saudies verliezen hun chantage middel.

 

DE GROOTSTE OLIE VONDST IN 50 JAAR, SAUDI'S IN PANIEK, MEDIA NEGEREN HET VOLLEDIG.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/07/de-grootste-olie-vondst-in-50-jaar-saudis-in-paniek-media-negeren-het-volledig

Link naar reactie
Share on other sites

Er is zat olie en de aarde maakt elke dag olie aan, er is laatst nog een groot olieveld gevonden in Australië

De kamelen n*ukers de Saudies verliezen hun chantage middel.

Daarom geven bronnen steeds minder olie?

Daarom wordt er al decennia steeds minder gevonden?

 

DE GROOTSTE OLIE VONDST IN 50 JAAR, SAUDI'S IN PANIEK, MEDIA NEGEREN HET VOLLEDIG.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/07/de-grootste-olie-vondst-in-50-jaar-saudis-in-paniek-media-negeren-het-volledig

Eerst zien dat ze olie bovenhalen, dan de kwaliteit, dan de houdbaarheid van de bron.

Link naar reactie
Share on other sites

De echte vraag is dus ook niet hoeveel olie er nog is, maar hoeveel relatief betaalbaar produceerbare olie er nog is. Als de prijs stijgt, dan worden velden die nu nog niet rendabel te produceren zijn, opeens wel rendabel.

 

En ja, er worden wel degelijk nog nieuwe velden gevonden, maar niet in een tempo wat hoog genoeg is om de huidige vraag bij te houden. Daar komt bij dat China's vraag naar olie ook enorm hard toeneemt dus de totale vraag neemt toe terwijl het aanbod afneemt.

 

Peak oil is nu. Peak oil betekent niet dat de olie op is, het betekent dat we op de piek van de productie zitten. Er is nog een hele stapel olie, maar de moeite die 't kost om 't te produceren ligt zo hoog dat de vraag het aanbod heel hard overstijgt en die verhouding gaat alleen nog maar schever worden.

 

Vandaar ook dat 't idee van Transition Towns zo interessant is, minder afhankelijk worden van olie, weer veel meer lokaal produceren wat lokaal kan. Goed voor de economie en goed voor de maatschappij.

Link naar reactie
Share on other sites

Hier maak ik me persoonlijk niet erg druk om. Het moment waarop de wereld niet langer afhankelijk zal zijn van olie komt in rap tempo naderbij, en tot die tijd halen nieuwe olievelden die met de regelmaat van de klok worden ontdekt de druk wel van de ketel. Hier geen geloof in peak-oil.

De ontdekte velden zijn kleiner, lastiger winbaar en staan in geen verhouding tot het verbruik.

Link naar reactie
Share on other sites

Ik heb geen idee hoeveel olie er is.

Ik weet wel dat de emir van de Verenigde Arabische Emiraten aan zag/ziet komen dat hun olierijkdom op den duur zou opdrogen.

Dat is de reden geweest dat men is gaan zoeken naar andere inkomsten op de lange termijn...een van die inkomstenbronnen moet het toerisme worden.

Met dat in gedachten zijn de palmeilanden ontstaan.

 

Goed nadenken, op tijd actie ondernemen...dat hebben die oliesjeiks goed gedaan.

Zij wel...

Ik zie in de olie afnemende landen minder onrust en onderzoek en actie vooral naar een leven zonder olie.

Link naar reactie
Share on other sites

Zij wel...

Ik zie in de olie afnemende landen minder onrust en onderzoek en actie vooral naar een leven zonder olie.

Dat komt omdat ze het probleem wat er aan komt, niet willen/mogen toegeven. De olie maatschappijnen zijn daarop tegen en dus gebeurd er niets. Kijk maar naar de eerste elektrische auto in de jaren 90.

Is een docu over. Een groep Amerikanen kreeg zo'n auto als test. Op een gegeven moment bleek de test TE succesvol en dus werden de auto's door GM ingenomen en opgeslagen. Veel mensen die meededen aan de test van die auto's zijn nog jaren bezig geweest met protesten en rechtszaken om die auto's weer in hun bezit te krijgen, maar dat is niet gebeurd.

 

Reden: als we nu al een goed alternatief zouden hebben, verkopen die olie baronnen geen druppel olie meer en gaan ze op de fles.........

Link naar reactie
Share on other sites

Waarom denken jullie nou dat er bijna niet gezocht wordt naar alternatieven, en dan bedoel ik echt gezocht.

Omdat er zat olie is en die moet op en dat duurt nog 200 of 300 jaar.

Dit soort doemdenk praatjes stuwen de prijs juist op en dat is ook de bedoeling, jullie werken hier aan mee en je hebt het niet eens door.

Link naar reactie
Share on other sites

Waarom denken jullie nou dat er bijna niet gezocht wordt naar alternatieven, en dan bedoel ik echt gezocht.

Omdat er zat olie is en die moet op en dat duurt nog 200 of 300 jaar.

Dit soort doemdenk praatjes stuwen de prijs juist op en dat is ook de bedoeling, jullie werken hier aan mee en je hebt het niet eens door.

Nou kom maar op met de bewijzen dat er nog zoveel olie zou zijn.........

Naast dat het onmogelijk is dat er nog zoveel voorraad zou zijn, is het niet erg logisch omdat olie maatschappijen al jaren bezig zijn om de moelijk winbare olie naar boven te halen. Waarom zovel moeite doen als er toch olie zat is.

 

Dat er niet gezocht wordt naar alternatieven komt omdat de lobby van olie baronnen te sterk is ;-)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Er worden nog steeds velden ontdekt, als Amerika echt gaat boren dan kan je er in zwemmen.

Er zit ook gigantisch heel veel gas in de bodem van Alaska.

Ze hebben nog heel veel locaties waar olie moet zitten maar nog niet onderzocht is.

Zo hou je de olie prijzen hoog.

 

Today’s oil discovery sizes not seen since 1960

http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/industry-news/energy-and-resources/todays-oil-discovery-sizes-not-seen-since-1960/article11233776/

 

https://www.dmr.nd.gov/ndgs/bakken/PDF/USGSBakkenAssessmentProject.pdf

 

 

Today's giant new oil discoveries -- largest in 150 years

http://peakoil.com/forums/today-s-giant-new-oil-discoveries-largest-in-150-years-t68166.html

 

Dat is alleen Amerika.

Maar als jullie het zo graag willen horen dat het volgend jaar op is dan zal dat wel zo zijn.

Link naar reactie
Share on other sites

Er worden nog steeds velden ontdekt, als Amerika echt gaat boren dan kan je er in zwemmen.

Er zit ook gigantisch heel veel gas in de bodem van Alaska.

Ze hebben nog heel veel locaties waar olie moet zitten maar nog niet onderzocht is.

Zo hou je de olie prijzen hoog.

 

Today’s oil discovery sizes not seen since 1960

http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/industry-news/energy-and-resources/todays-oil-discovery-sizes-not-seen-since-1960/article11233776/

 

https://www.dmr.nd.gov/ndgs/bakken/PDF/USGSBakkenAssessmentProject.pdf

 

 

Today's giant new oil discoveries -- largest in 150 years

http://peakoil.com/forums/today-s-giant-new-oil-discoveries-largest-in-150-years-t68166.html

 

Dat is alleen Amerika.

Maar als jullie het zo graag willen horen dat het volgend jaar op is dan zal dat wel zo zijn.

 

quote uit hetzelde topic wat je net gaf: http://peakoil.com/forums/today-s-giant-new-oil-discoveries-largest-in-150-years-t68166.html

they have way too much hype associated with them for any published figures to have any basis in reality. If you believe in them, by all means invest. Just don't come crying to me when you find the reality doesn't match the hype.

 

2009 was het jaar dat ontdekt werd dat olieboeren jaren lang de kluit belazerden door veel te hoge cijfertjes te verstrekken mbt de olie voorraad. Bleek een stukkie minder te zijn dan ze vertelden.

 

Bovendien hebben de olie maatschappijen er helemaal geen belang bij om ons te vertellen dat er minder olie is dan wij denken. De prijzen worden gewoon kunstmatig hoog gehouden, ongeacht of er nu wel of geen voorraad is.

Sterker nog, ze deden niets anders dan hogere cijfertjes te geven juist om te voorkomen dat er naar alternatieven gezocht werden.

Link naar reactie
Share on other sites

Het geo onderzoek van Fugro en Shell behoort tot de sterkst bewaarde geheimen. Laat ik het zo zeggen: voor Shell is er weinig reden om nog te investeren in groene energie. In 2009 hebben ze al hun investeringen op dat vlak stopgezet:

http://www.theguardian.com/environment/georgemonbiot/2009/mar/18/shell-renewable-energy-biofuels1

 

Nu is dit soort organisaties het korte termijn denken niet vreemd, maar kennelijk ziet Shell voorlopig nog geen reden om af te zien van fossiele brandstoffen. En ze bestaan al ruim honderd jaar, en voor zover ik weet hebben ze wel de ambitie de 21e eeuw heelhuids door te komen. Mijn vermoeden is - net als @carpin - dat er meer onder de grond zit dan we weten. Nieuwe technologie maakt ook het minen op moeilijker locaties, zoals diepzee, mogelijk. De US denken voorlopig vooruit te kunnen met hun natural gas. Allemaal ontwikkelingen die een grote doorbraak van renewable energy niet echt bevorderen.

Link naar reactie
Share on other sites

Er is nog zeker voor honderd jaar olie voorradig, zelfs met een stijgende vraag mits we de onconventionele bronnen aanboren en genoegen nemen met een olieprijs die nooit meer onder de $100 per vat terecht komt. Op het moment is hooguit een achtste van de wereldolievoorraad in productie. Mogelijk zelfs nog minder, mogelijk misschien maar een vijftiende als we de mogelijke voorraden in Antarctica, de diepzee en het Noordpoolgebied meetellen.

 

De vraag is echter of we dat moeten willen.

 

Je kunt er namelijk lang of kort over doorgaan tot in hoeverre CO2 uitstoot nu daadwerkelijk bijdraagt aan de opwarming van de aarde, feit is wel DAT het bijdraagt. En met mijn achtergrond in aardwetenschappen is mij ook bekend dat door het ontrekken van koolstof uit de lange koolstofcyclus, en het introduceren ervan in de korte koolstofcyclus, wat normaal enkel in een zeer traag tempo verloopt door vulkaanuitbarstingen, nu in een razend tempo door de mens wordt gedaan. De atmosferische reactietijd van de introductie van CO2 is ongeveer veertig jaar. Dat betekent dat we nu de opwarming zien die is geproduceerd in 1973 en dat als we per direct zouden stoppen met het pompen van CO2 in de atmosfeer, er pas in 2053 stabilisatie van het klimaat optreedt. Dit zou met de huidige waarde van 400 ppm ongeveer 1,5 tot 2 graden boven vandaag de dag zijn. Als we de conventionele bronnen leegstoken, komen we op ongeveer 600 ppm uit, en dat zou voor een klimaat zorgen dat een graad of vier warmer is dan vandaag de dag.

 

Vier graden bovenop vandaag de dag is een bijna SHTF event - maar zouden we als mensheid nog kunnen verdragen. Klimaatzones zouden ongeveer een 600 kilometer noordelijk c.q. zuidelijk op het Zuidelijk halfrond uitkomen, de zeespiegel zal een meter of drie stijgen, maar we hebben zo'n honderd jaar om ons erop voor te bereiden, en ook al zullen er oorlogen uitbreken en steden onderlopen, als geheel zal hooguit 10% van de mensheid (ongeveer driekwart miljard mensen) er echt door worden getroffen. Als we samenwerken als mensheid zijnde misschien nog wel veel minder.

 

Echter als we alle fossiele brandstoffen opbranden, alle onconventionele olie aanboren en vrolijk doorgaan met wat we vandaag de dag doen, kunnen we misschien wel op 1500 tot 2000 ppm CO2 uitkomen voordat de boel stabiliseert. Dit zijn waarden waar we zeker sinds het Krijt niet meer zelfs bij in de buurt zijn gekomen, en mogelijk zelfs sinds het Carboon niet eens gezien hebben op deze planeet. Het zal ook betekenen dat de aarde wel twintig graden warmer kan worden dan dat deze nu is. Hou er namelijk rekening mee dat de Zon 6% sterker is geworden sinds het Mesozoicum en wel 11% sinds het Carboon. Bij 2000 ppm wordt de aarde gemiddeld 33-35 graden Celsius, en zal alles wat onder invloed staat van de Hadleycellen rond de keerkringen onbewoonbaar worden, hooguit met uitzonderingen van een paar insecten of reptielen. Menselijke bewoning zal beperkt worden tot de delen noordelijk van 40 graden NB en zuidelijk van 40 graden ZB. Over een strekke van 1000 jaar zal al het poolijs smelten, en 90% van de hooglandgletsjers. Wat er nog van Nederland over is (een paar eilanden rond Arnhem, Enschede en Nijmegen en Zuid-Limburg) zal een klimaat hebben vergelijkbaar met Koeweit, maar natter. Spitsbergen wordt het nieuwe Nederland.

 

De grap is, de aarde redt zich wel, zelfs in zo'n extreem scenario - en het duurt zeker minimaal zo'n 150 tot 200 jaar voordat het klimaat op dat niveau terecht komt (er van uitgaande dat iedere druppel schalieolie en gas, teerzandolie en wat voor aldere olie wordt opgebrand de komende 100 jaar). De zeespiegel duurt minimaal 400 jaar, maar waarschijnlijk zelfs een millennium voordat deze zich heeft aangepast aan de nieuwe normaal. In geologisch oogpunt vrijwel direct, maar uit menselijk oogpunt een eeuwigheid. Het zijn echter niet de langetermijngevolgen, maar de aanloop ertoe die de mensheid het meeste moet vrezen.

 

Wat denk je bijvoorbeeld wat anderhalf miljard Chinezen en nog eens anderhalf miljard Indiers besluiten naar dat vruchtbare, groene en lege Siberie te verhuizen omdat in eigen land oogst op oogst gaat mislukken? Zowel India, China als Rusland hebben kernbommen... Of dichterbij huis, Afrikanen komen niet meer met duizenden tegelijkertijd over de Middelandse Zee, maar met miljoenen... Dit is reeel als men geen paal en perk stelt aan het verbruik van fossiele brandstoffen. En het apocalytische scenario waarbij een derde tot de helft van het wereldlandoppervlak simpelweg te heet wordt voor menselijke bewoning mag dan nog wel bij geen actie honderden jaren in de toekomst liggen, mislukte oogsten door hitte en droogte, oftewel hitte en extreme regenval kan binnen een generatie of twee een groot genoeg stempel gaan drukken dat de economie van de getroffen landen volledig op zijn gat gaat.

 

Global Warming is geen probleem voor de aarde, de ecosystemen herstellen zich wel en verplaatsen zich wel, desnoods op geologische tijdschaal. Wij vinden Afrika misschien niet meer prettig, maar allerlei reptielen en insecten zouden zich er heerlijk op hun gemak voelen. Het regenwoud in de Amazone is in duizend jaar ontstaan, het toekomstige regenwoud in het Mississippi of Donaubekken doet dat misschien ook wel. Voor de mensheid echter, een heel ander verhaal. En ik heb er geen vertrouwen in dat het goedkomt. De oorlogen die zullen gaan plaatsvinden in een dergelijk scenario zullen een SHTF-event opleveren waarbij de "Peak Oil" scenario's een kleine correctie lijken. En omdat het traag zal gaan zal er gewenning optreden - de wereldleiders binnen zowel het bedrijfsleven als de overheden zullen vrolijk doorgaan met het maken van winsten en kortetermijndenken totdat er misschien al een miljard doden zijn gevallen en de klok op kwart over twaalf staat. En de meeste mensen zullen alles voor zoete koek slikken totdat de atoombommen in de rondte vliegen...

 

Peak Oil aan de andere kant is een ander beestje. Doordat oliemaatschappijen nauwelijks meer genoeg aardolie kunnen winnen om aan de vraag te voldoen, zal de prijs daarvan de lucht inschieten waardoor minder mensen het zich kunnen veroorloven en er minder vraag naar is, waardoor de algehele consumptie afneemt omdat de transportkosten gigantisch toenemen. "Made in China" is dan alleen nog relatief goedkoop in Beijing en Shanghai, en niet meer in Europa. Zonnepanelen op je dak worden dan ineens rendabel, zelfs in Noord-Europa, en men zal eerder geneigd zijn de trein op vakantie te pakken dan de auto. "Peak Oil" is dan ook vooral een economisch probleem, en het zal ongetwijfeld de mensen in de grote metropolen raken voor wie aanvoer van voedsel en consumptieartikelen van verder weg noodzakelijk is voor het behouden van een hoge levenstandaard, maar het zal zeker niet de klappen opleveren op mondiale schaal die het alternatief oplevert. En het alternatief stelt "Peak Oil" enkel maar een jaar of honderd uit. Het probleem echter is dat in geval van Peak Oil op de korte termijn, de aandelen van de meeste energiebedrijven zullen klappen, de mensen in de grote westerse steden hun levensstijl op korte termijn dienen aan te passen, terwijl de gemiddelde Afrikaan of Indier er nauwelijks wat van zal merken. Echter het uitstellen ervan, ten koste van een derde van de bewoonbare grond op Aarde, zal vooral hen treffen die nu al marginaal leven en vooral onder deze bevolkingen, massaslachtingen, en de bijhorende massa-emigratie zal veroorzaken die het Westen vooral op de lange termijn zal treffen...

  • Leuk 2
Link naar reactie
Share on other sites

Mijn gedacht is niet dat Olie een probleem is (noch qua schaarste, noch qua prijs) maar wel de gestage bevolkingsaangroei.

 

Klopt - als er hooguit een miljard mensen op deze planeet waren geweest zouden we allemaal Hummer kunnen rijden zonder ons ook maar ergens zorgen over te moeten maken... Maar als er een miljard mensen waren geweest hadden we ook geen driehonderd miljoen Chinezen gehad die voor ons al onze goedkope consumptieartikelen hadden geproduceerd en (en er van uitgaande dat overal ter wereld de bevolkingsdichtheid zeven keer zo laag zou zijn) hadden we ook niet ons vlees uit Argentinie gehaald, onze bloemen uit Kenia en onze Kiwi's uit Nieuw-Zeeland omdat de productiekosten+transportkosten op die manier veel lager hadden gelegen. (mede mogelijk gemaakt door goedkope olie)

 

Bij een wereldbevolking van 1 miljard was onze economie een stuk lokaler geweest, waardoor er per saldo, per definitie, veel minder fossiele brandstoffen gebruikt zouden worden. Olieverbruik is dus niet de kwaal, maar eigenlijk een symptoom. Met 2,5 miljoen Nederlanders, 12 miljoen Duitsers, 5,5 miljoen Polen en 8 miljoen Fransen was er zelfs nog in Noordwest Europa voldoende ruimte geweest om volledig zelfvoorzienend te leven, sterker nog, het zou waarschijnlijk zelfs economischer zijn dit te doen...

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...