Ga naar inhoud
GENEGEERD

Zaklantaarn


TREMOR

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Lithiums gaan ongeveer 1,5 tot 2 keer zo lang mee heb ik gemerkt in verschillende apparatuur.

 

Een ander groot voordeel is dat ze een 30 procent lichter zijn en dat ze veel beter blijven werken in extreem weer (-20).

 

Dus lithium is zeker iets om op over te stappen met een echt winterse outdoor trip.

 

M.v.g JP

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb zelf altijd eerder dus maglite gehad ( AAA, AA, 3D, 5D) waarvan de AA en 3D omgebouwd waren naar led, daarnaast had ik ook nog zo een schijnwerper van de action 1 miljoen candle.

En natuurlijk een hoeklamp ( leger ) en een knijpkat ( die ik kwijt ben ), op het moment ben ik eigenaar van 4 fenix lampen: Hoofdlamp 96 lumen, PD 32 UE 740 lumen, PD 35 850 lumen en de TK 35 860 lumen.

Alle fenix'en werken bij mij op oplaadbare batterijen van kato group, van 2800 mah tot 3400 mah. All met al leuk spul maar de TK 35 staat te koop, met of zonder oplaadbare batterijen plus lader !

Link naar reactie
Delen op andere sites

De tk35 is een erg felle handzame lamp

Heb er 1 voor een maat van me besteld en deze lamp roept overal vragen op zoals : wow hoe kan er zoveel licht uit zo'n klein lampje komen?

Hij heeft een wat smallere straal maar schijn wel erg ver,net een zoeklicht.

 

 

@Overlever zou erg blij zijn met een klein revieuwtje als hij binnen is en een linkje

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Heb toch voor een 18650 lamp gekozen, Namelijk de GX25L2 van het merk Eagletac. Eagletac is qua assortiment en (prijs)kwaliteit vergelijkbaar met Fenix alleen minder bekend. Heb zelf al ervaring met 3 andere lampen. Zelf heb ik nu ook de T20C2 (ouder model met veel minder licht) en D25C2 mini in bezit. Waarvan de T20C2 en de GX25L2 allebei op de 18650 Lithium accu's werken. Voordeel voor mij van de Lithium batterijen is natuurlijk dat ze lang meegaan en ook vaak gebruikt kunnen worden. En ze zorgen natuurlijk ervoor dat de Zaklamp veel vermogen kan leveren. Voordeel verder is dat ik met mn nieuwe lamp(GX25L2) ook de accu's kan opladen via een 12v laadsnoer voor in huis of in de auto. Officieel niet ondersteunt maar praktisch wel mogelijk is ook 2 officieele 18650 accu's die niet tot accupack verwerkt zijn op laden. Theoretisch kan ik dus de nieuwe zaklamp en de oude met een reserve batterij allebei blijven gebruiken als ik in een werkende auto gestrand zou raken voor een langere tijd. Voor een bugout kan ik me voorstellen dat je wilt zorgen voor een 12V stroombron voor allerlei doeleinden als je geen 230V hebt dan is het ook ideaal. Nadeel is natuurlijk dat niemand in je omgeving dezelfde batterijen zal hebben mochten ze al bereid zijn die met je te delen maar daarintegen denk ik toch dat het reeel is dat je zo'n zaklamp lang zult kunnen blijven gebruiken. Alleen jammer dat mijn D25C2 mini op 2 andere accu's werkt en ik daar weer een afzonderlijke lader voor in zou moetten pakken.

 

Nadeel van een AA zaklamp in mijn optiek is dat je met een duracell AA batterij of Noname 1.2V oplaadbare batterij uit de keukenla of een lange tijd kunt doen in een zaklamp waar je vrijwel niets mee ziet of dat je er heel kort mee kunt doen in een zaklamp waar je wel wat mee kunt zien. Lithium AA accu's zijn ook nergens te krijgen dus dan kom je op hetzelfde punt uit.

 

20131229_205340.jpg.ce18ac6cb1ea2f715d9b79803f3d0d12.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Nadeel van een AA zaklamp in mijn optiek is dat je met een duracell AA batterij of Noname 1.2V oplaadbare batterij uit de keukenla of een lange tijd kunt doen in een zaklamp waar je vrijwel niets mee ziet of dat je er heel kort mee kunt doen in een zaklamp waar je wel wat mee kunt zien. Lithium AA accu's zijn ook nergens te krijgen dus dan kom je op hetzelfde punt uit.

 

20131229_205340.jpg.ce18ac6cb1ea2f715d9b79803f3d0d12.jpg

 

Ik weet niet wat jij verstaat onder "waar je vrijwel niets mee ziet" en een korte gebruikstijd, maar ik heb een Sunwayman V11r met AA extender en op 1 eneloop haal ik 190 lumen voor een 50tal minuten, op medium gezet stijgt dat naar meer dan 2u, valt best mee volgens mij...

Een eneloop zal ook zijn lading veel langer vast houden dan gelijk welke li-on batterij, ook wel handig.

Ondertussen heb ik al een kleine collectie (waarvan de helft besteld, maar nog onderweg is), de meesten zelfs AAA lichten (die voor binnen meer dan genoeg licht geven).

 

Sunwayman D40a 980 lumen (4xAA)

Sunwayman V11R 230/530/190/530 lumen (1xcr123a/1x16340/1xAA/1x14500)

Sunwayman R02a 66lumen (1xAAA)

Fenix E15 170 lumen (1xcr123a)

Eagletac D25c Ti 277/500 lumen (1xcr123a/1x16340

Thrunite Ti2 81 lumen (1xAAA)

Lumintop Worm 70 lumen (1xAAA)

Tank007 TK703 120 lumen (1xAAA)

Sipik SK68 120 lumen (1xAA)

duiklampen: Intova IFL660 130 lumen (2xcr123a)

Natural Fish 900 lumen (chinees lampje, in realiteit dichter tegen 600 lumen) (1x16850)

 

Heb 2 opladers, de' La Crosse RS-700' voor de enloop AA en AAA's en de Xtar VP1 voor de 16340 en 18650 li-ons

Link naar reactie
Delen op andere sites

@XytraS

 

dat is wel een aardige verzameling waar je gebruik van maakt! waar gebruik je ze eigenlijk allemaal voor?

 

ik denk dat bij zo'n afweging je persoonlijke mening ook meetelt wat fel is wat kort is en wat lang is. Ik vind bijvoorbeeld 190 Lumen wel fel maar 50 minuten niet heel erg lang. Ik bedoelde het eigenlijk op een manier van dat als je niet meer in staat bent conventioneel op te laden je waarschijnlijk wel wat AA batterijen kunt bemachtigen maar ik vermoed dat jouw Sunwayman D40a 980 Lumen niet erg lang te gebruiken is met oude batterijen van je neefje zn Wii controllers of die goedkope batterijen uit de keukenla die er al 3 jaar liggen. Wat ik bedoel met lampen waar je weinig mee kunt zien zijn bijvoorbeeld de lampen van de action waar je gewoon een aantal 5mm leds naast elkaar hebt staan waar je in een donkere ruimte amper je zwarte veters van elkaar kunt onderscheiden. Ik snap ook wel dat je Eneloops kunt hamsteren en Li-on in AA formaat kan gebruiken met een oplader maar dat kan natuurlijk ook vergelijkbaar met bijvoorbeeld 18650 accu's

 

Ik probeer het gebruik van AA niet te ontmoedigen maar wilde gewoon even in het topic schrijven wat mijn redenen zijn om deze keuze te maken.

 

Wat ik me wel nog afvraag, je hebt eigenlijk best veel verschillende merken zaklampen in dat lijstje staan is daar nou nog een bepaalde reden voor? hoe vind jij bijvoorbeeld de Eagletac lamp t.o.v. de Fenix t.o.v. de andere merken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Joop:

 

De 1ste 2 lampen die ik heb gekocht waren mijn duiklampen, beetje opzoekwerk gedaan, maar verder niet direct meer iets mee gedaan tot mijn vriendin me zei dat ze het lastig vond om 's avonds steeds door een donkere school/parking te moeten lopen.

Daarna wat verder gezocht (2 goede fora voor info hierover zijn btw candlepowerforums en budgetlightforum) voor een ietwat krachtige, maar ook heel compacte en niet te dure zaklamp (zit al meer dan genoeg rommel in de handtas :p) en uitgekomen op de Fenix E15.

 

En dat was het begin van een virus lol, niet lang daarna de V11r cadeau gekregen van mijn vriendin (na hint van mij uiteraard lol), dan had ik wel een lamp voor binnen, maar wat voor de ietwat langere afstand? En hopla, daar was de D40a! (die zoals je zegt geen uren zal meegaan op afgeragde alkaline's, maar niemand zegt dat je hem op maximum moet zetten natuurlijk, dankzij de grote reflector valt zelfs de stand van 30 lumen goed mee en daar kan je wel even mee verder, maar sowieso zou ik een in geval van schaarste een 'single AA' lampje uitkiezen, de D40a heeft er namelijk 4 nodig)

In het begin had ik het enkel (zoals elke beginner denk ik) op de meest krachtige zaklampen, maar na weer wat bijgelezen te hebben en ontdekt te hebben dat een zaklamp niet alleen van de lamp op zich, maar ook van de batterijsoort afhankelijk is (verschillende karakteristieken per batterijsoort), kwam de eneloop als beste uit de bus (niet zo krachtig als de rest, maar houdt zijn lading heel lang vast en dat vond ik minstens even belangrijk als de kracht van de batterij op zich), uiteindelijk heb je ook geen 3000 lumen nodig en kan je 90% van de gevallen met een 100 lumen meer dan toekomen.

 

Dat is het moment waarop ik de andere AA en AAA zaklampen ben beginnen kopen. (voor in de slaapkamer, living, auto,een reden vind je altijd :p) Ik heb het sowieso voor de kleinere zaklampen, die kan je altijd overal mee naartoe nemen, zonder dat je er last van hebt.

De Eagletac is mijn laatste aankoop en is nog niet bezorgd, wou gewoon iets vergelijkbaars met de V11r, maar heb wel een ander type led gekozen (meer throw dan flood, zoals in de V11r).

Tussen de algemeen bekendere merken is niet zo veel verschil, de enige regel is enigzins universeel, je betaalt meestal voor wat je krijgt en alle merken maken ook wel eens maandagmodellen.

De Sipîk heeft me bvb maar 7 euro gekost, je kan dan ook geen state of the art led of driver verwachten, de V11r geeft bvb meer licht en is efficienter, dus je batterij gaat langer meer, hij is dan ook meer dan 10x duurder...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@XytraS

 

Ja het is wel een verslavende hobby die zaklampen :p Ik had voor die GX25L2 eigenlijk bedacht dat het goed uitkwam dat er 2 van die 18650 accu's inpassen omdat je daar gewoon ongelofelijk lang mee kunt doen. Qua lumen is de lamp niet erg indrukwekkend want hij genereert net zoveel licht als de half zo grote en goedkope T200C2. Groot voordeel is wel weer dat hij natuurlijk oplaadbaar is zowel in huis als in de auto. Meestal gebruik ik de turbostand alleen voor het strooilicht. Zaklamp op tailstand naar plafond laten schijnen en zo de hele kamer verlichten. Nu is dat in huis natuurlijk nog niet nodig maar ik heb aan mn T20C2 veel gehad op die manier achteronder in kleine ruimtes in zeilboten en andere kleine ruimtes of bijvoorbeeld achterin mn bus. Als je in het donker wilt bijschijnen om wat te lezen denk ik dat je dat niet eens meer gaat lukken met +- 1000 Lumen.

 

Ik denk wel dat ik nog een set van die CR123A batterijen ga verzamelen als backup. Wil denk ik in de toekomst wel een AA zaklamp hebben voor het geval dat. Maar in principe ben ik van plan me aan het 18650 en CR123A formaat te gaan houden. Had ook eigenlijk de nieuwe lamp gekocht omdat mn T20C2 begon te haperen, maar na een bezoekje aan de leverancier toen ik de GX25L2 ging ophalen werd het defect aan mn T20C2 ook gelijk verholpen. Die is toch weer wat handzamer voor in werkbroek en spijkerbroek. Die Nieuwe heb je echt wel een holster voor nodig of anders in een tas want hoe diep je zakken ook zijn hij zal waarschijnlijk wel uitsteken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Action ; opwindbare zaklamp, merk Grundig , prijs € 1,99.

 

Getest ;1 minuut slingeren geeft 45 minuten licht.

 

Maar de lichtopbrengst is maar matig.

Ik heb er ook één aan m'n zoontje gegeven voor het betere testwerk.

En tot nu toe heeft de lamp alle tests goed doorstaan...

Om de prijs hoef je het iig niet te laten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...