Ga naar inhoud
GENEGEERD

Foxxie on: Buying vs renting a house


Kungfufox

Aanbevolen berichten

Dus dan maak ik uit het verhaal op dat je veiliger zit met een koopwoning die 30 jaar rentevast staat.

 

Greener

 

Haha scherp..nja totdat ie onder water komt te staan dus. Zekerheid is lastig te krijgen en woningprijzen zijn gewoon flink aan het dalen op dit moment. Persoonlijk zou ik kiezen voor flexibiliteit.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 121
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Lease kost meer dan huur. Bovendien heb je sowieso verlies gemaakt omdat je dan geen vermogen hebt opgebouwd. Dat lijkt me nog een slechtere optie dan huren of kopen. Er blijft ook geen restschuld als je correct koopt en niet te veel financiert. Sparen jullie dan zo weinig ? Wij hebben een heel modaal inkomen en sparen nog 25%.

 

Ja, het gros van de mensen spaart veel te weinig. Zie hier (zoals wel vaker besproken) een van de oorzaken van de problemen: gelijk alles willen hebben, inclusief alle (electronische) gadgets, waardoor er niks/te weinig om te sparen overblijft.

Heb je eenmaal de stap gemaakt om je bepaalde dingen te ontzeggen voor bepaalde tijd, zodat je geld opzij kan zetten om slim te investeren (opties vaak genoeg door jou aangegeven) dan ontstaat er vanzelf een sneeuwbal effect: wonen bijvoorbeeld gaat een flink kleiner deel van je budget in beslag nemen, waardoor het inderdaad niet veel moeite kost om 25% van een modaal inkomen te sparen, zonder als schraalhans te leven. Die 25% kan dan zelfs vrij snel meer worden, voor een deel opgebracht uit verdere besparingen door een betere onderhandelingspositie bij aankopen (goh meneer de autodealer, ik wil uw financieringsaanbod op deze auto helemaal niet horen, geeft u mij alstublieft uw scherpste prijs, ik heb al een scherpste prijs van uw concurrent, maar die snapt het blijkbaar niet zo goed, ik betaal per direct volledig).

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ET phone home

 

Sommige winkelketens adverteren met gratis krediet. Wie dat niet neemt krijgt geen korting. Als ik toevallig toch iets in zo een winkel wil kopen vraag ik altijd korting (waarom zou ik opdraaien voor de korting van slechte budgeteerders ?). Meestal is er dan voor contante betaling geen kortnig voorzien. In dat geval leg ik mijn aankoop netjes op de toonbank en wandel ik zonder hun prullen de winkel uit. De meeste winkelbeheerders snappen dus niet waar ik een probleem mee heb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van de huren weten we zeker dat het per jaar 4% minimaal gaat stijgen per jaar de komende periode. Vergelijk de huurprijzen en koopprijzen van vergelijkbare woningen.

 

Van de huidige huizenprijzen in NL is de afgelopen jaren wel minimaal 30% van de waarde gedaald. Of het nog verder daalt weet niemand, maar ik weet wel dat er schaarste op de markt is naar betaalbare woningen. Die zullen dus in ieder geval niet veel meer dalen. Een woning kopen doe je gemiddeld voor 9 jaar, dus moet je op langere termijn kijken.

 

Daarnaast kun je zelf berekenen wat een woning technisch zou kosten op deze te herbouwen. Dus de materialen en kosten van de bouw. Dan weet je of je niet teveel betaald.

 

Ook zou ik kijken of de woning geschikt is als mijn BOL en om zelf energie op te wekken en hoe deze goed te isoleren. Mijn investeringen zouden dus zijn een koopwoning waar ik zoveel mogelijk zelfredzaam kan leven als ik nu opnieuw de keuze zou moeten maken.:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kungfufox

 

Kijk beste kerel, ik hoef helemaal geen gelijk te hebben, ieder zijn waarheid. En iedereen doet wat het beste voor hem is.

 

Toch een paar dingetjes die er bij mij niet helemaal in kunnen.

 

Ik zie rondom mij dat iedereen inderdaad de laatste gadgets, telefoons, ipads hebben. Daar word ik in elk geval niet gelukkiger van, dus doe ik dat niet, ik voel ook niet de drang om me te profileren met gadgets (aan wie zou ik mijn status moeten bewijzen ?).

 

Wij houden het in het gezin low-profile. Om de twee jaar een nieuwe laptop van pakweg 500€, dat maakt dat we altijd relatief modern materiaal hebben en de oude worden letterlijk gebruikt tot ze bezwijken. Telefoons zijn oude robuuste modellen waarmee je kan bellen. (De verkoper dacht dat ik gek was toen ik dat vooropstelde als voorwaarde voor een telefoon). De telefoons worden gebruikt tot de batterij stuk is. Meestal is dat het eerste wat het begeeft. Levensduur van onze toestellen 5 à 8 jaar.

 

Ook de bijhorende rekening wordt geminimaliseerd. Gemiddeld 5€ per maand. Ook de kids krijgen 5€. Daarmee kunnen ze bij jim mobile de eerste maand 5000 ! sms-jes versturen. De volgende maand 500.

 

Aankopen van meubilair, inrichting, ... . We zijn gestart met een derdehands salonnetje. Daarna een goedkoop bankstel waarmee we tien jaar deden. Nu leuk zitmeubilair sinds een jaar of zo, waarvoor we pakweg 700€ betaalden. Dat moet minimaal 10 jaar meegaan, liefst langer. De tapijten zijn van uitstekende kwaliteit en liggen er 15 jaar, onze eetkamer kostte nieuw 500€ en staat er 15 jaar. Nog elke dag vind ik ze mooi. We vervangen iets als het versleten is.

 

Elektro : we gaan voor kwaliteitsmateriaal dat een redelijk prijs combineert met energiezuinigheid en degelijkheid. Hier staan apparaten van AEG. We kochten ze met een korting van 53! %. Je wacht af wanneer het interessant is en slaat je slag. Het gaat om toestellen waarvan het model vernieuwd wordt. En zonder krasjes of beschadigingen, splinternieuw. Maakt niet uit. Die dingen staan hier tot ze niet meer efficiënt zijn. http://www.loeters.be/loeters/koopjes/

 

Aankoop woning. De ankopen die wij doen zijn niet op het gevoel, maar 100% rationeel. Hoe is de woning afgewerkt ? Wat is de ligging , hoeveel grond krijg je, hoe zit het met verbindingswegen en de centrumfunctie van steden, hoe is de energiezuinigheid en wat is de kostprijs per m2 bewoonbare oppervlakte. We kochten onze woning in 1998 40% beneden de vraagprijs toen ! Ik bezocht elke dag minimaal 1 woning, gedurende zes maanden. Daarna onderhandelden we keihard. We kochten een half afgewerkte ruwbouw met conceptfouten en pasten die aan. De woning was niet gewild op de markt.

 

Auto's. De verkoper maakt je wijs dat het een investering is, terwijl het een kost is. Kosten moet je laag houden. We kochten 8 jaar geleden een nieuwe, die moet nog jaren mee. De volgende wordt met zekerheid een tweedehands. De auto is relatief goedkoop in aankoop, onderhoud, verbruik (4.5l).

 

Studiefinanciering. Sorry, maar dat snap ik niet. Ik heb nu gespaard om de studies van mijn kinderen binnen enkele jaren te betalen. Een luxueus leventje als student zit er niet in. Een hogeschool/universiteit in de buurt zal voldoende moeten zijn. Ze zullen wellicht niet op kamers (kunnen) wonen maar naar huis moeten sporen, fietsen (of desnoods koop ik een klein zuinig autootje). Maar ik weet nu al met zekerheid (tenzij de kosten gigantisch zouden stijgen door bijvoorbeeld extreem hoge inschrijvingsgelden) dat mijn kinderen zullen afstuderen zonder 1 cent schulden. Geen luxeleven, maar ook geen schulden. Zo deden mijn ouders het, zo doen wij het voor onze kinderen. Dat is je verantwoordelijkheid als ouder. Merken we dat onze kinderen zich onvoldoende inzetten, dan betalen we de studies niet langer. Op vandaag leren ze dat ook. Ze zijn normaal begaafd maar werken keihard zelfs op hun huidige jonge leeftijd. We verwachten niets meer en niets minder dan dat ze maximaal presteren volgens hun mogelijkheden en op hun niveau. Dat is hier thuis normaal, iedereen doet wat ie kan. Zij ook.

 

Onder water. De discussie of een prijs onder water staat is bijna onmogelijk als je het bekijkt over een periode van 20 jaar. Stel je vast dat de verkoopprijzen te hoog liggen, dan kan je eerst enkele jaren huren in afwachting dat je een pand vindt dat binnen jouw wensen, mogelijkheden en budget valt. Door de beste deal te zoeken bespaar je gigantisch. Je start met een klein appartement of een werkmanshuisje om sneller te kunnen sparen.

 

Financieringen. Heel eenvoudig. GEEN. Behalve voor een woning. Kan je een aankoop niet betalen uit eigen middelen ? Dan stel je de aankoop uit of neem je genoegen met een minder duur alternatief. So what ?

 

Uitgeknepen. Zijn Nederlanders meer uitgeknepen dan Vlamingen ? Ik geloof het niet. Alles wordt afgehouden van je loon. Je krijgt het niet in handen en bovendien liggen de nettolonen in Vlaanderen een stuk lager dan in Nederland, voor een gelijkaardige levenskost. Een voorbeeld. De lonen voor leerkrachten liggen in Nederland ruim 15% hoger dan in Vlaanderen. Enkel de Denen betalen meer belastingen.

http://www.gva.be/nieuws/economie/aid1506982/alleen-denen-betalen-meer-belastingen-dan-wij.aspx

Wil je vergelijken ? De gegevens van de EU mbt belastingen. http://europa.eu/rapid/press-release_STAT-10-95_nl.htm?locale=fr De belastingen liggen in België 8% hoger dan in Nederland.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk is hier geen antwoord te geven wat in alle gevallen correct is.

 

Je kunt wel gewoon naar de onderliggende parameters kijken.

 

Huren

Downsite:

Risico op huurverhoging. Op basis van historie en plannen ongeveer een verdubbeling in 20 jaar.

weinig mogelijkheden qua aanpassen/verbeteren/kostenbesparingen

geen potentiele waardeopbouw

kosten lopen levenslang door, veel geld nodig voor wonen op oude dag

Upsite:

flexibiliteit, huurcontract na 1e jaar per maand opzegbaar.

geen hypotheek of eigen geld nodig

geen financieel risico

 

Kopen

Downsite:

Risico op waardedaling

Hypotheek en/of eigen geld nodig

niet altijd flexibel, in sommige marktsituaties kan het moeilijk zijn om te verhuizen

Upsite:

kosten blijven gelijk tijdens looptijd en stoppen vrijwel geheel na 30 jaar, weinig geld nodig op oude dag

waardeopbouw door aflossingen en goede kans op koerswinsten.

veel mogelijkheden voor aanpassen/verbeteren/kostenbesparingen.

 

Kortom, als je een huisje kunt vinden in de voor jou juiste omgeving en met de voor jou belangrijke gebruiksmogelijkheden zou ik kopen als het mogelijk is. anders is huren op dit moment de beste optie.

 

Los daarvan is in veel regio's al een leuke opknapwoning te koop voor prijzen onder de 150K(bron Funda). dat betekend vandaag de dag een netto woonlast van ca €575,=( koppel waarbij 1 35k en de ander 10k verdient...bron: rabobank annuiteit 30 jaar)

Dat is nu dus al ruim 100 euro per maand minder dan een eenvoudige huurwoning.

Als je dan echt zuinig leeft kun je rondkomen van ca € 1600 per maand, en dus al snel €1000/mnd opzij leggen voor de gewenste verbouwingen en verbeteringen. In ca 3-4 jaar verander je dan je "bouwvalletje"in een energiezuinig paleisje.

Na die 3-4 jaar kun je het je dus permiteren om kinderen te krijgen, en na 10 jaar betaal jij nog altijd € 575 per maand, waarbij je collega die is blijven huren al snel € 800,= per maand betaald. Jouw energielasten zijn slechts €100,=/mnd, waarbij je collega waarschijnlijk op €250,=/mnd zit.

Ook kun je in je eigen woning een schoorsteenkanaal aanleggen met een allesbrander, zonnepanelen op het dak, een regenwaterput in de tuin, enz.enz.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke

 

Ik ben het ook volkomen eens met je levensstijl/houding hoor maar ondanks dat vallen sommige studenten toch naast de boot en ontkomen ze niet aan studieschuld vaak. Een groot deel zit in het feit dat zoals je al aangeeft kredieten en het consumentengedrag je wordt opgedrongen van alle kanten en naast dat zorgt o.a. de overheid ervoor dat je aan alle kanten wordt leeggezogen.

 

Probeer als 18/23-plusser in NL bv tegenwoordig maar is een baantje te vinden zonder papieren voor naast je studie (je komt nergens aan de bak want je bent te duur! Ze hebben liever 1 van 16jaar). Een basisbeurs is mooi maar als je maar 234 euro krijgt als 'gift' en je kamer alleen al 350 euro kost tja dan wordt het erg lastig. Het is voor de meesten wellicht erg leuk dat de ouders niet alleen de studie betalen maar ook de onkosten die erbij komen maar dan moet je wel het geluk hebben gehad dat je ouders hebben kunnen sparen voor die tijd.

 

Nogmaals ik beaam wat je hierboven zei maar weet uit persoonlijke ervaring dat velen gewoon ondanks dat niet ontkomen om in hun eerste arbeidsjaren al te starten met een schuld..

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kungfufox

In Vlaanderen mogen studenten 53 dagen werken tijdens het schooljaar en 53 dagen tijdens de vakanties. Dat is tegen een tarief met verlaagde sociale lasten, wat het voor werkgevers net wél interessant maakt om mensen aan te werven. Let wel als ze maar een halve dag werken, telt die ook voor een volledige. Als een student te veel verdient, verliezen de ouders de kinderbijslag en de studietoelage. Al bij al vind ik de Vlaamse regeling op dat vlak dan beter. Je moet natuurlijk wel een baantje vinden wat tegenwoordig niet meer zo eenvoudig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke heb je de gemeentelijke belastingen, provinciale opcenten, btw tarieven/ accijnzen en de waterschapslasten ook mee genomen? niet te vergeten de verplichte deelname aan pensioen en natuurlijk de verplichte ziekenkosten verzekering... met natuurlijk het verplichte eigen risico van €350. ik vergeet nu nog de helft..

 

verder vindt ik jullie levensstijl prijzenswaardig .

 

bovendien liggen de lonen voor onderwijzend personeel extreem hoop in vergelijking met de rest van Nederland (ook omdat ze 3 maanden per jaar verlof hebben en gewoon door betaald krijgen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vrees voor zeepbel op Britse huizenmarkt neemt toe

De Britse economie groeide in het derde kwartaal met nog geen procent, maar op de huizenmarkt is de gekte al weer losgebroken. Voor 2014 worden huizenprijsstijgingen tot 8 procent voorspeld. RICS, een bedrijf gespecialiseerd in taxaties rond onroerend goed, verwacht in 2014 dat de huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk als geheel in 2014 met 8 procent gaat stijgen als de markt op dit moment blijft zoals hij is. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag. De vraag overtreft op dit moment het aanbod, mede omdat er tijdens de crisisjaren heel weinig is bijgebouwd. In 2013 zal de huizenprijsstijging daardoor uiteindelijk uitkomen op zo'n 5 procent. In Londen stijgt de huizenprijs dit jaar zelfs met dan 10 procent. Slecht voor economie De vrees is dat de huidige prijsstijgingen het prille herstel van de economie uiteindelijk zullen dwarsbomen. De lonen stijgen op dit moment amper, waardoor mensen relatief veel geld aan wonen kwijt zullen zijn wat de consumptie drukt. De kans dat banken zullen toestaan dat huiseigenaren de overwaarde op hun huis te gelde maken om het vervolgens te consumeren, zoals voor de crisis wel gebeurde, lijkt bijzonder klein. Mocht de Britse economie mede door afnemende koopkracht wat minder gaan lopen, dan komen de nieuwbakken huiseigenaren vanwege de prijsdalingen misschien weer in de problemen. Londen: niets aan de hand De overheid ontkent in alle toonaarden dat er sprake zou zijn van een vastgoedzeepbel, maar afgaande op de nieuwste maatregelen, lijkt ook bij de regering inmiddels de vrees ontstaan dat de prijsstijgingen uit de hand lopen. Twee weken geleden, op 28 november trok de Bank of England al aan de noodrem. Eerder aangekondigde maatregelen om banken te stimuleren hypotheken te verstrekken, werden ingetrokken. 'De Funding for Lending Scheme', waardoor banken goedkoper aan geld konden komen als ze dat geld zouden uitlenen, werd wat betreft hypotheken stopgezet. Alleen voor bedrijfsleningen werd het stimuleringsbeleid gehandhaafd. Daarnaast heeft de Britse overheid nog additionele maatregelen genomen om de prijsstijgingen in Londen in te dammen. De prijsstijgingen op de huizenmarkt in de Britse hoofdstad worden voor een groot deel veroorzaakt door buitenlandse investeerders die woningen opkomen. Deze investeerders hebben geen hypotheek nodig, dus bovenstaande maatregel heeft op hen geen effect. Een nieuwe onroerendgoedbelasting vanaf april 2015 op winsten uit verkoop van vastgoed, moet buitenlandse speculanten afschrikken. Bijkomend voordeel is dat de maatregel de Britse schatkist extra inkomsten oplevert. Lees ook Rijke buitenlanders drijven huizenprijs in Londen op

 

De huizenprijzen gaan in 2014 in het Verenigd Koninkrijk door het dak, verwachten taxateurs.

De Britse economie groeide in het derde kwartaal met nog geen procent, maar op de huizenmarkt is de gekte al weer losgebroken. Voor 2014 worden huizenprijsstijgingen tot 8 procent voorspeld.

RICS, een bedrijf gespecialiseerd in taxaties rond onroerend goed, verwacht in 2014 dat de huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk als geheel in 2014 met 8 procent gaat stijgen als de markt op dit moment blijft zoals hij is. Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag.

De vraag overtreft op dit moment het aanbod, mede omdat er tijdens de crisisjaren heel weinig is bijgebouwd.

In 2013 zal de huizenprijsstijging daardoor uiteindelijk uitkomen op zo’n 5 procent. In Londen stijgt de huizenprijs dit jaar zelfs met dan 10 procent.

 

Slecht voor economie

De vrees is dat de huidige prijsstijgingen het prille herstel van de economie uiteindelijk zullen dwarsbomen. De lonen stijgen op dit moment amper, waardoor mensen relatief veel geld aan wonen kwijt zullen zijn wat de consumptie drukt.

De kans dat banken zullen toestaan dat huiseigenaren de overwaarde op hun huis te gelde maken om het vervolgens te consumeren, zoals voor de crisis wel gebeurde, lijkt bijzonder klein.

Mocht de Britse economie mede door afnemende koopkracht wat minder gaan lopen, dan komen de nieuwbakken huiseigenaren vanwege de prijsdalingen misschien weer in de problemen.

 

Londen: niets aan de hand

De overheid ontkent in alle toonaarden dat er sprake zou zijn van een vastgoedzeepbel, maar afgaande op de nieuwste maatregelen, lijkt ook bij de regering inmiddels de vrees ontstaan dat de prijsstijgingen uit de hand lopen.

Twee weken geleden, op 28 november trok de Bank of England al aan de noodrem. Eerder aangekondigde maatregelen om banken te stimuleren hypotheken te verstrekken, werden ingetrokken. De ‘Funding for Lending Scheme’, waardoor banken goedkoper aan geld konden komen als ze dat geld zouden uitlenen, werd wat betreft hypotheken stopgezet. Alleen voor bedrijfsleningen werd het stimuleringsbeleid gehandhaafd.

Buitenlandse investeerders kopen huizen op

Daarnaast heeft de Britse overheid nog additionele maatregelen genomen om de prijsstijgingen in Londen in te dammen. De prijsstijgingen op de huizenmarkt in de Britse hoofdstad worden voor een groot deel veroorzaakt door buitenlandse investeerders die woningen opkopen. Deze investeerders hebben geen hypotheek nodig, dus bovenstaande maatregel heeft op hen geen effect.

Een nieuwe onroerendgoedbelasting vanaf april 2015 op winsten uit verkoop van vastgoed, moet buitenlandse speculanten afschrikken. Bijkomend voordeel is dat de maatregel de Britse schatkist extra inkomsten oplevert.

 

----

Bovenstaand artikel geeft aan dat het niet de goede kant opgaat met de huizenprijs in Engeland.

Als huurder houd ik meer de huurhuizenbewegingingen de gaten, en als niet-huizenbezitter weet ik niet goed hoe het met diezelfde markt in Nederland is gesteld.

Is het vergelijkbaar? Ofwel, kunnen we dit ook verwachten in Nederland, na de daling die nu nog gaande is?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke heb je de gemeentelijke belastingen, provinciale opcenten, btw tarieven/ accijnzen en de waterschapslasten ook mee genomen? niet te vergeten de verplichte deelname aan pensioen en natuurlijk de verplichte ziekenkosten verzekering... met natuurlijk het verplichte eigen risico van €350. ik vergeet nu nog de helft..

 

verder vindt ik jullie levensstijl prijzenswaardig .

 

bovendien liggen de lonen voor onderwijzend personeel extreem hoop in vergelijking met de rest van Nederland (ook omdat ze 3 maanden per jaar verlof hebben en gewoon door betaald krijgen)

 

De lonen lijken alleen maar hoog. Een buitenstaander denkt dat de leerkracht enkel de uren voor de klas presteert. Er zijn ook nog de vergaderingen, bijscholingen, klassenraden, oudercontacten, infovergaderingen, opendeurdagen, schoolreizen, ... . Daarnaast is het vak van leerkracht niet voor iedereen weggelegd. Er is een behoorlijke portie geduld, diplomatie, mensenkennis, relativeringsvermogen nodig om aan (jullie) bokkige tieners/pubers les te geven. Vaak is het zo dat ouders de opvoeding laten ontsporen en dan van de school een oplossing verwachten (en vaak ook nog krijgen). De omstandigheden zijn niet meer wat ze geweest zijn. Het aantal leerkrachten dat er mee ophoudt is gigantisch, het ziektverzuim vrij hoog, de werkdruk niet te onderschatten en het aantal depressies en zelfmoorden legendarisch. Kort samengevat. Om aan (jullie) kinderen les te geven kan je niet goed genoeg betaald worden. Veel mensen doen een beetje lacherig over het onderwijs, meestal tot het moment dat hun kinderen zelf bij jouw in de klas komen. Plots is het dan wel ineens belangrijk. Het verlof is nodig om de druk aan te kunnen. Een uur lesgeven kan je niet vergelijken met een uurtje bureauwerk als secretaresse. De manier waarop zich dat verhoudt, mag je zelf inschatten. Probeer zelf eens in een sportclub, jeugdvereniging, vriendengroep, ... eens een uurtje les te geven, dan kan je het gelijk inschatten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Huren:

- Flexibiliteit

- Geen financieel anker aan je been

- Geen zorgen (mbt huiswaarde/groot onderhoud etc)

 

Kopen:

- Vrijheid van eigendom (je kan ermee doen wat je wilt)

- Woning waarde opbouwen

- Een (veilige? Rendabele?) investering in de toekomst..

 

Als je het kan ophoesten zeg ik: altijd kopen!

Waarom?

Over het algemeen zijn de kosten van een hypotheek niet veel verschillend dan die van huren maar:

zo lang je huur betaald zal er nooit en te nimmer 1 steen van jezelf worden en ben je al dat huurgeld gewoon kwijt!

bij een hypotheekaflossing wordt dat huis steen voor steen wel van jezelf en uiteindelijk heb je echt iets!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bovenstaand artikel geeft aan dat het niet de goede kant opgaat met de huizenprijs in Engeland.

Als huurder houd ik meer de huurhuizenbewegingingen de gaten, en als niet-huizenbezitter weet ik niet goed hoe het met diezelfde markt in Nederland is gesteld.

Is het vergelijkbaar? Ofwel, kunnen we dit ook verwachten in Nederland, na de daling die nu nog gaande is?

 

 

Als huizenprijzen ineens weer zo snel stijgen kan dat leiden tot een mania of hebzucht reactie en een nieuwe zeepbel creëren inderdaad. Als je kijkt hoeveel en hoelang huizen momenteel te koop staan dan is het duidelijk dat het aanbod hier veel groter is dan de vraag momenteel en dat is dus al een duidelijk een verschil met Engeland. Ik heb er verder geen zicht op maar denk dat wij dusver nog geen grote aanstroom van buitenlandse investeerders hebben die goedkoop vastgoed komen opkopen hier in Nederland. Als je kijkt naar Spanje en Ierland daar daalden de huizenprijzen tot wel meer dan 50% van hun oorspronkelijk waarde voor de crisis. Ik denk dat we een behoorlijk eind richting dat getal moeten gaan voor ze hier ook heen komen. Sowieso zijn vrijwel alle voorspellingen dat de dalende trend afneemt of stabiliseert komend jaar of dat erna. Er zijn nog geen volmondige voorspellingen die schreeuwen dat we maar liefst 5 of 8% stijging kunnen verwachten komende tijd.

 

Starters zouden bij deze dalende trend ineens kunnen besluiten massaal een starterswoning te kopen maar in deze dalende trend zullen vele doorstromers aan hun huidige woning vastzitten (ze moeten eerst verkopen voor ze nieuw kunnen/willen kopen). In een erg sterk dalende trend hoef je denk ik niet te verwachten dat men ineens massaal aan bv een overbruggingskrediet gaat, velen staan immers onder water en er is geen overwaarde meer.

 

Of we dit kunnen verwachten NA de daling. Tja..als huizen ineens de helft van de oorspronkelijk waarde zijn en daarbij een gunstig beleggingsklimaat vormen voor buitenlandse speculanten dan zou hiermee de vraag kunnen stijgen ja. Momenteel zitten we in de precies omgekeerde situatie en wil de overheid niks anders dan de woningmarkt weer op gang helpen met o.a. verlaging van overdrachtsbelasting/overbruggingsfinanciering maar ook de aanpak van scheefwonen is een vorm om de vraag naar koopwoningen te doen stijgen om de markt op gang te helpen. Ik denk niet dat als de dalende huizenprijzen trend stopt of afneemt de overheid ineens het roer omgaat dan moet het wel heel drastisch en snel lopen en compleet het tegenovergestelde zijn van nu...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je het kan ophoesten zeg ik: altijd kopen!

Waarom?

Over het algemeen zijn de kosten van een hypotheek niet veel verschillend dan die van huren maar:

zo lang je huur betaald zal er nooit en te nimmer 1 steen van jezelf worden en ben je al dat huurgeld gewoon kwijt!

bij een hypotheekaflossing wordt dat huis steen voor steen wel van jezelf en uiteindelijk heb je echt iets!

 

Ik verwoord het ff anders zodat we op een lijn komen te zitten:

 

Als je het kan ophoesten zeg ik: altijd kopen

ALS

Over het algemeen de kosten van een hypotheek niet veel verschillen van die van huren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor diegene die overweegt nu een huis te kopen zou ik me eerst eens gaan verdiepen in de geschiedenis van de huizenmarkt en de positie die de huidige huizenmarkt hierin inneemt.

 

 

Je moet inderdaad heel goed weten waar je mee bezig bent want als je op dat moment een "kat"in"de"zak" gekocht heb zit je natuurlijk diep heel diep in de shit!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, als prepper mag een beetje shit je niet tegenhouden he...

 

 

 

(geintje)

 

hahaha

 

maar ik bedoel; als je een huis heb gekocht van een kwart miljoen €uro en achteraf blijkt dat het een opgelapte bouwval is dan geraak je wel vet in de put!

 

aan de andere kant, als je een bouwval gekocht heb voor een "prikkie" en je weet het eigenhandig goed te renoveren ben je weer "spekkoper"

 

dat bedoel ik met dat je heel goed moet weten waar je mee bezig bent!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Duh, dat moet je altijd he, weten waar je mee bezig bent.

Of je nu putjesschepper bent, koekenbakker, koning of belastingmedewerker die de woontoeslagen overmaakt in Amsterdam.

 

nou nou wat een blunder maar dat geld hebben ze weer teruggehaald!

 

alleen zijn er een paar sukkels geweest die al dat geld meteen hebben uitgegeven en komen nu in de schuldsanering want ze moeten het wel terugbetalen!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

De lonen lijken alleen maar hoog. Een buitenstaander denkt dat de leerkracht enkel de uren voor de klas presteert. Er zijn ook nog de vergaderingen, bijscholingen, klassenraden, oudercontacten, infovergaderingen, opendeurdagen, schoolreizen, ... . Daarnaast is het vak van leerkracht niet voor iedereen weggelegd. Er is een behoorlijke portie geduld, diplomatie, mensenkennis, relativeringsvermogen nodig om aan (jullie) bokkige tieners/pubers les te geven. Vaak is het zo dat ouders de opvoeding laten ontsporen en dan van de school een oplossing verwachten (en vaak ook nog krijgen). De omstandigheden zijn niet meer wat ze geweest zijn. Het aantal leerkrachten dat er mee ophoudt is gigantisch, het ziektverzuim vrij hoog, de werkdruk niet te onderschatten en het aantal depressies en zelfmoorden legendarisch. Kort samengevat. Om aan (jullie) kinderen les te geven kan je niet goed genoeg betaald worden. Veel mensen doen een beetje lacherig over het onderwijs, meestal tot het moment dat hun kinderen zelf bij jouw in de klas komen. Plots is het dan wel ineens belangrijk. Het verlof is nodig om de druk aan te kunnen. Een uur lesgeven kan je niet vergelijken met een uurtje bureauwerk als secretaresse. De manier waarop zich dat verhoudt, mag je zelf inschatten. Probeer zelf eens in een sportclub, jeugdvereniging, vriendengroep, ... eens een uurtje les te geven, dan kan je het gelijk inschatten.

 

doe ik regelmatig voor mijn werk.

 

alles wat jij opsomt geldt voor 90% ook voor andere beroepsgroepen.. als de werkdruk te hoog is moet er maar wat minder vakantie gevierd worden, kan men de tijd beter verdelen.. niet dat ik het werk niet belangrijk vind , maar het is wel heel erg overschat. een les voorbereiden terwijl men een methode heeft stelt niet zo veel voor als men ons wil doen laten geloven.. vooral niet als je het al 15 jaar doet... maar back on topic .. huren vs kopen :

 

Onze regering loopt achter de feiten aan, in plaats van een anticyclisch beleid te voeren(tegen de conjunctuur in) , voert men een procyclisch beleid(met de conjunctuur mee) : wat in houdt dat men het erger maakt dan het al was door allerlei bezuinigingen en lastenverzwaringen. De oplossing voor de woningmarkt ligt denk ik in een grote investering in de huizenmarkt dmv: groener maken, isolatieprojecten en nieuwbouw. tevens dient men de hypotheekrenteaftrek te beperken of af te schaffen. wat een woning zo'n 30% goedkoper maakt. (uiteraard worden de mensen gecompenseerd ) dit resulteert in het openbreken van de markt waar iedereen op zit te wachten. koopprijzen dalen waardoor de krapte op de huurmarkt af zal nemen. tevens zal dit de economie een impuls geven.

 

het voordeel van kopen is dat je hypotheek lasten over het algemeen niet zullen stijgen. bij huren weet je dat ze gaan stijgen. het lijkt mij dus verstandiger op de lange termijn om te kopen.

tevens ben ik van mening dat de huurtoeslag afgeschaft moet worden. Dit resulteert namelijk in het feit dat werken weer gaat lonen (armoedeval)

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Armoedeval

 

in plaats hiervan moet men de sector verplichtten de huren omlaag te brengen(dat kan want de panden zullen 30% in waarde dalen bij het afschaffen van de hypotheekrentreaftrek).

 

zeuw.. nu heb ik even niets meer te liegen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...