Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Werken aan onafhankelijkheid : brood en gebak


Recommended Posts

Een drietal jaar geleden zijn we begonnen met het bakken van brood. Op een moderne manier, zonder veel werk. Dat was de voorwaarden want met een job en twee kinderen is het echt wel schipperen. We kwamen uit bij een broodbakmachine. Dat er een gaatje in het brood zit van de mengers, dat nemen we er graag bij. Intussen hebben we veel bijgeleerd en bakken we dagelijks een broodje. Wit luxebrood, bruin brood, 5 granen, 10 granenbrood, brood met zonnebloempitten, brood met geconfijt fruit of rozijnenbrood. We bakken altijd een broodje van 800 g. Elke dag. Iedereen in het gezin bakt er, de kinderen 11-13 en wijzelf. Niemand vindt het een hoop gedoe. Tijdens het weekend bak ik broodjes, witte of bruine. Sinds vorige week kochten we een bijkomende bakplaat voor in de oven en een bijkomende broodmachine, want die dingen gaan niet eeuwig mee en we kunnen echt niet meer zonder. Dus nu kunnen we 2 porties tegelijk bakken. Bijzonder interessant voor kleine broodjes omdat we er dan 32 in 1 bakbeurt kunnen bakken.

 

De machine die we gebruiken is van Unold, deze dus, online gekocht tegen een scherpe prijs. Intussen zijn ze wat duurder geworden.

[ATTACH=CONFIG]6378[/ATTACH]

 

Het duurt ongeveer 3 minuten om een brood te bakken. Alle ingrediënten in het bakje, machine aanleggen en klaar. Om snel te werken zetten we de bloem vooraf afgewogen klaar. Verschillende soorten voor verschillende broden. Zo besteden we minder tijd aan het afwegen en hoeven we niet elke keer de keuken op te ruimen. We nemen daarvoor gewoon plastic bakjes met een dekseltje. Na elk gebruik worden de bakjes afgewassen. De bloem is gewoon standaarde uit Colruyt, van het merk Mark Payot, niets bijzonders. We gebruiken droge gist omdat die gemakkelijk af te meten is.

 

Een portie van 16 broodjes, dit is wat er overblijft. Ik bestrooide de broodjes voor het bakken met een beetje bloem. De kids en mevrouw vonden dit wat minder geslaagd.

 

[ATTACH=CONFIG]6379[/ATTACH]

 

Recept en kostprijs

720 g bloem 4.1€/2.5KG = 1.23€

400 g water 0€

1 theelepel zout 1.14e/kg (jodiumverrijkt) = 0.01€

4g droge gist 1.1.39e/55g= 0.1€

25 gram margarine 3.33e/kg = 0.07€

20 g olie maïsolie 1.18€.l = 0.03€

10 g bloemverbeteraar 0.05€

 

1.5 uur kneden, mengen, bakken 15 min energieverbruik geschat 1 kwh à 0.20€/kwh

Geschatte levensduur machine : 1000 beurten 120€/1000= 0.12€

 

Totaal : 1.23+0.01+0.1+0.07+0.03+0.05+0.20+0.12= 1.71€ voor 16 broodjes (of ongeveer 1 kg) dit komt op een kostprijs van 0.11€/broodje.

 

Voor een gewoon brood van 800g ligt de kostprijs iets lager door de goedkopere bloem :

0.61€ bloem, 0.1€ gist, 0.05€ suiker, 0.01€ zout, 0.05€ olie, 0.20€ elektr.+0.12 afschr = 1.02€

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Replies 74
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Leuk, doe ik ook af en toe, wel enkel een vol brood.

Wat bevat je 'meelverbeteraar'?

 

Ik heb de verpakking in de vuilnisbak gekieperd en de verbeteraar in een bewaardoos gedaan waardoor ik dat nu even niet kan nagaan. 't Komt van Aveve en ik heb de indruk dat het mijn broodjes iets luchtiger en krokanter maakt. Ik voeg er ongeveer 10g aan toe. Ik vermoed dat het een product op basis van eiwitten is. Ik weet niet onmiddellijk of die van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. Aangezien het een biologische verbeteraar is, vermoed ik dat het om een plantenmengsel gaat. Voor brood gebruik ik die verbeteraar niet, al zou dat misschien ook niet slecht zijn.

Link to post
Share on other sites

Ik heb destijds een machine gekocht en 1x gebruikt. Vond het een hoop gedoe en ik ben niet echt een broodeter. Toevallig heb ik de machine net verkocht voor een paar euro op de rommelmarkt. Zolang het voor mij niet noodzakelijk is, zal ik brood blijven kopen in de winkel. Misschien later als ik in Spanje een goede oven heb, dat ik weer een poging waag. Recepten zijn wel altijd erg belangrijk om deze goed te koesteren. Ook voor brood zonder gist.

Link to post
Share on other sites

Na een stevige SHTF is brood denk ik voorlopig geen optie. Graan verbouwen en er meel van maken is heeeeeeeel veel werk; de tijd die daarin gaat zitten kan je veel beter besteden.

 

Tenzij er uiteraard een boer in de buurt woont die graan verbouwd, en die je kan helpen met oogsten of op een andere manier. Maar zonder meel, geen brood.

Link to post
Share on other sites

Wij plannen voor kleine crissen en verwachten niet het einde van de wereld. Zolang er meel is zullen we dat wel kunnen kopen al zal het misschien tegen een hoge prijs zijn. Er staat altijd een kilo of 25 op voorraad dat is goed voor ongeveer 50 broden (of 50 dagen zoals je wil). In die tijd vinden we wel wat. Er staat letterlijk een kruidenierszaak van 1000m2 in mijn achtertuin en de grootste groothandel van bakkerijbenodigdheden zit op minder dan 100 m, ook daar raak ik nog wel aan een zak bloem.

Link to post
Share on other sites

ook hier word dagelijk brood gebak, zonder brood machine, met een oven buiten.lang niet altijd met tarwemeel,ik bak vaak mais brood.trouwens pannenkoek voor het ontbijt baken wij ook dagelijk.2 keer per week cake en cookies.wij makken pannenkoek met tarwe meel en geprakte gekook pompoen.

Link to post
Share on other sites

Ik heb 2 Panasonics SD255; dat zijn niet de goedkoopste BBM's, maar ik gebruik ze ook dagelijks. Als je denkt dat je het te druk hebt om zelf je brood te bakken, koop dan broodmixen bij een goede molenaar inclusief gist en zout. Het bakken van een brood is dan minder werk dan je fles wijn ontkurken. En ik heb nog nooit iemand ontmoet die zei: ik drink geen wijn, want dan moet ik een fles ontkurken.

 

Bijkomend voordeel is dat je voor 3-4 maanden brood kunt preppen. Ik heb meestal tussen de 40-60 kg verschillende meel/bloem soorten op voorraad. Goed voor 80-120 mooie broden.

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites
Ik heb 2 Panasonics SD255; dat zijn niet de goedkoopste BBM's, maar ik gebruik ze ook dagelijks. Als je denkt dat je het te druk hebt om zelf je brood te bakken, koop dan broodmixen bij een goede molenaar inclusief gist en zout. Het bakken van een brood is dan minder werk dan je flex wijn ontkurken. En ik heb nog nooit iemand ontmoet die zei: ik drink geen wijn, want dan moet ik een flex ontkurken.

 

Bijkomend voordeel is dat je voor 3-4 maanden brood kunt preppen. Ik heb meestal tussen de 40-60 kg verschillende meel/bloem soorten op voorraad. Goed voor 80-120 mooie broden.

 

Zo zien wij het ook. We hebben nu nog maar een voorraad van 25 kg maar we willen die optrekken tot 40-50 kg, dat krijgen we nog netjes geroteerd.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

@lewieke, we hebben inmiddels ook een Unold aangeschaft, zo een met twee soorten blik, een grote en een met twee kleine..

 

Heb je nog tips? Het brooddeeg voor witte broodjes (niet jouw recept) leidde tot keiharde steentjes zegmaar sierstenen... tot groot vermaak van dochter en vrouw.. die me inmiddels een stenenbakker ofwel steenfabriek hebben omgedoopt..

 

Wat gaat er mis / doe ik fout als ik keurig gemaakt deeg in een oven bak met het hierboven genoemde resultaat?

 

grts Wisks

Link to post
Share on other sites
@lewieke, we hebben inmiddels ook een Unold aangeschaft, zo een met twee soorten blik, een grote en een met twee kleine..

 

Heb je nog tips? Het brooddeeg voor witte broodjes (niet jouw recept) leidde tot keiharde steentjes zegmaar sierstenen... tot groot vermaak van dochter en vrouw.. die me inmiddels een stenenbakker ofwel steenfabriek hebben omgedoopt..

 

Wat gaat er mis / doe ik fout als ik keurig gemaakt deeg in een oven bak met het hierboven genoemde resultaat?

 

grts Wisks

 

 

Met broodjes bedoel je pistolets ? De mini-broodjes ?

Ik gebruik ook de Unold, dus daar kan het niet aan liggen.

Ik geef je even het recept wat ik zelf met toch best wat experimenteren zelf aanpaste. Gebruik dat als basis, als ze lukken kan je het recept dan naar je eigen smaak aanpassen. Als het moeilijk lukt, begin dan met wit.

 

Je gooit de ingrediënten in volgorde van vermelding in het bakblik. Ok. Je hebt waarschijnlijk je gist in contact laten komen met het zout, waardoor je broodje niet gerezen is omdat de gistcellen door het zout niet meer werkt.

 

Pistolets (kleine ronde broodjes)

De hoeveelheid hieronder is geschikt voor 16 kleine broodjes (pistolets)

 

400 gram water

20 gram olie (maïsolie best omdat ie neutraal is van smaak)

25 gram bakboter (Solo, Planta, ...)

1 eetlepel suiker (fijne korrel ! Anders beschadig je je bakblik)

4 schepjes melkpoeder (maatschepje Unold)

Alles met een plastic of houten lepel goed mengen, zodat het oplost (de boter niet natuurlijk)

 

720 gram witte fijne bloem

1 theelepel zout (met jodium verrijkt ook goed om je dagelijkse dosis jodium binnen te krijgen, spaart je een levensjaartje bij kernramp)

OPLETTEN DAT JE HET ZOUT NIET IN AANRAKING LAAT KOMEN MET JE GIST, GIET HET IN EEN HOEKJE VAN JE BLIK.

 

De gist gooi je bovenop de bloem.

Je gebruikt droge gist, een zakje van 11 gram.

 

Je kiest het programma kneden (menü, Teig, basis)

 

Je laat de machine haar werk doen. Je hoort 1u en 50 min later een signaal dat het deeg klaar is.

 

Je gebruikt je oven om de broodjes te bakken. 10 minuten voor je deeg klaar is zet je de oven op hete lucht 40°.

Je bakblikken warmen mee in de oven.

 

Is je deeg klaar, dan werk je op een nette ondergrond en je houdt een diep bord met wat bloem bij de hand.

Je draait 16 mooie bolletjes van ongeveer 50 gram, je voelt het na een tijdje wel aan wat de juiste hoeveelheid is, gewoon proberen.

Je zorgt dat je handen mooi bebloemd zijn zodat het deeg niet aan je handen kleeft.

Als de bolletjes op je blik liggen maak je met een mes een kruis in de bovenkant van het broodje.

 

Je zorgt dat er bakpapier op je blik ligt, dat scheelt een hoop afwas. Je kan dat papier hergebruiken. Knip je papier op maat (of je krijgt brand in je oven).

De bolletjes leg je in rijtjes van 4 op je bakblik. Heb je geen bakpapier dan kan je ook een laagje bloem strooien.

 

Je laat de broodjes 30 min rijzen op 40°

Wil je krokante broodjes, dan zet je een ovenvast kommetje met water in de oven. Let op je krijgt dan stoom.

Na het rijzen laat je de oven 13 à 15 min bakken op 180°

 

Je broodjes zijn klaar, als het goed is krijg je dit :

 

[ATTACH=CONFIG]6800[/ATTACH]

 

Of voor de beginners : gewoon brood bakken in je bakmachine :

 

Wit brood :

 

375 ml water

2.25 eetlepel olie (een scheutje he)

2 eetlepels suiker fijne korrel

2.5 eetlepels melkpoeder (volle melk is net iets voedzamer)

682 gram bloem

1.5 theelepel droge gist (uit 1 zakje droge gist bak je drie broden) gebruik het Unold maatschepje

1.5 theelepel zout, ZORG DAT DIE NIET IN AANRAKING KOMT MET JE GIST

 

Je kiest het programma Basis, Hell, en je drukt op start. 3u 50 min later is je broodje klaar.

Let op als je het gaat snijden met je broodsnijmachine, de haakjes haal je er uit of anders is je snijmes naar de filistijnen.

 

Voor bruin brood gebruik je

 

413 ml water

2.25 theelepel zout

555 g witte bloem

135 g roggebloem

1.5 theelepel gist

1.5 theelepel olie (iets meer maakt je brood wat lekkerder vind ik, ik giet er een flinke scheut in)

1 eetlepel suiker.

 

De hoeveelheden zijn een beetje raar omdat het mijn eigen proefondervindelijke manier is. Om tot dit receptje te komen heb ik ongeveer 20 broden moeten bakken en telkens één ingrediënt aangepast tot het goed zat.

 

Succes en smakelijk.

 

En nu moet ik gaan, mijn eigen broodje is klaar. ;)

 

Laat de dames maar lachen met je experimenten, er komt een moment dat ze zullen smeken om je broodjes. Als je zo ver bent verlang je betaling in natura voor jouw diensten. Geloof me maar, je krijgt nog een hoop seks.

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites

Ik ben ook een broodbakker en in het bezit van een broodbakmachine.

Heerlijk die lucht als je wakker wordt!

 

Af en toe oefenen met zelf kneden rijzen en in de oven om niet afhankelijk te zijn van zo'n machine die het bakken erg makkelijk maakt.

 

Kinderen maken 's avonds de machine klaar en genieten de volgende ochtend van zelf gemaakt brood.

Het droogt wel snel uit, dus goed uitkienen hoeveel je maakt. Als er onverhoopt wat overblijft dan gaat het naar de kippen.

 

Driehart

Link to post
Share on other sites

81001694jk5.jpg

Van oud brood maak ik van alles, paneermeel, croutons, of bijvoorbeeld broodpudding.

 

Broodpudding:

Ingrediënten

400 g brood

150 g rozijnen

500 ml melk

3 eieren

2 eetlepels honing

1 appel

kaneel

eventueel 2 bananen

eventueel wat gedroogde abrikozen

eventueel wat walnoten

(heel veel eventueel want niet één broodpudding is hetzelfde bij mij, vaak stop ik erin wat er op moet, maar altijd wel appel en rozijnen)

 

 

Bereiding

Snijd de korsten van het brood en laat het kruim weken in de melk.

Snijd de appel in stukjes.

Meng alle ingrediënten met uitzondering van de eieren.

Laat minstens 12 uur trekken.(mwah, neem ik niet zo nauw, maar uurtje zeker wel)

Doe de eieren bij het mengsel en kneed goed door tot je een vloeibare brij bekomt.

Giet dit in een beboterde ovenschotel en bak een klein half uurtje in een oven op 200°C.

Link to post
Share on other sites

Ik bak 3 broden tegelijk in mijn oven en vries de overige twee in,zo bak ik maar 2 soms 3 keer per week.

Ik heb een splinternieuwe broodbakmachine maar vindt het helemaal niks.

De oude daarvoor 5 keer gebruikt en toen viel hij uit mijn handen,Ik blij.......................krijg ik met mijn verjaardag een nieuwe van pa en ma.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

De broodjes kreeg ik niet zo groot als ik wilde. Ook het korstje kon wat beter. Vandaag even wat extra gist toegevoegd en wat water in de onderste bakplaat gegoten. Ik zal volgende keer mijn porties wat kleiner moeten maken.

 

[ATTACH=CONFIG]7324[/ATTACH]

 

Kosten 1 €, winkelprijs 0.30€/stuk *14 = 4.2€ Besparing 3.2€

Link to post
Share on other sites

Waarom een bakmachine? Die doet het toch niet in een SHTF.

Probeer gewoon eens zonder machine een brood te bakken. Investeer desnoods in een broodbakcursus.

En misschien mislukken de eerste paar, die noem je dan experiment, en die voer je aan de vogels ofzo, maar daarna ben je blij dat je het zonder machine kan.

Link to post
Share on other sites
De broodjes kreeg ik niet zo groot als ik wilde. Ook het korstje kon wat beter. Vandaag even wat extra gist toegevoegd en wat water in de onderste bakplaat gegoten. Ik zal volgende keer mijn porties wat kleiner moeten maken.

 

[ATTACH=CONFIG]7324[/ATTACH]

 

Kosten 1 €, winkelprijs 0.30€/stuk *14 = 4.2€ Besparing 3.2€

 

Keurige broodjes zeg!

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Ik zie hier alleen "overvolle" recepten... Als de stroom uitvalt, en je alleen bloem, water en wat instant gist hebt, lukt het jullie dan ook? Als je het niet zeker weet, beter even oefenen! ;) Ook zonder gist!

 

Iemand nog echt SHTF-taart/gebak/traktatie ideeën? Zonder elektra en uit de voorraad te maken?

Link to post
Share on other sites
Ik zie hier alleen "overvolle" recepten... Als de stroom uitvalt, en je alleen bloem, water en wat instant gist hebt, lukt het jullie dan ook? Als je het niet zeker weet, beter even oefenen! ;) Ook zonder gist!

 

Iemand nog echt SHTF-taart/gebak/traktatie ideeën? Zonder elektra en uit de voorraad te maken?

 

Wat is het verschil in het recept?

Als je nu je deeg afbakt in een elektrische oven of een houtoven, maakt dat verschil?

Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...