Ga naar inhoud
GENEGEERD

Jouw huis SHTF proof maken


Basement Steve

Aanbevolen berichten

Denk niet mijn wederhelft daar akkoord mee gaat zijn. En ik vermoed dat de installatie moet gekeurd worden na plaatsing om enig voordeel te kunnen ontvangen, mr. dat ben ik nu niet zeker, ik denk dat @lewieke hier meer over weet betreffende keuring?

 

Als ik ze aanschaf wil ik er natuurlijk wel gebruik van maken, zonder netstroom.

 

Het is in België niet verboden om een pv-panelen installatie te hebben die niet is aangesloten op het net. Het betekent wel dat je de energie ofwel onmiddellijk moet verbruiken of opslaan in batterijen. Je mag in dat geval niet aangesloten zijn op het stroomnet.

 

Wil je PV panelen die het net gebruiken als 'buffer' en stroom terugleveren, dan ben je verplicht om een gekeurde installatie te hebben. Dit houdt onder andere in dat de omvormer automatisch uitschakelt als het net plat gaat. De reden hiervoor is dat het net ook doelbewust kan platgelegd worden om werken uit te voeren. De werknermers van het elektriciteitsbedrijf mogen in dat geval geen schok krijgen door stroom die op het net wordt geplaatst.

 

Tot vorig jaar was er een gunstige regeling voor PV panelen. Deze werden vrij behoorlijk gesteund door de overheid dmv een belastingaftrek én GSC's (groene stroom certifikaten). Intussen heeft de overheid beslist om een belasting in te voeren (ze omschrijven het anders). Deze heet de netvergoeding. De netvergoeding varieert in functie van de streek waar je woont en van de netbeheerder. Alle Begen zijn gelijk voor de wet geldt niet voor de particuliere producenten van groene stroom. De particulier betaalt een netvergoeding die kan oplopen tot 83€ per megawat geïnstalleerd vermogen. Dit maakt dat je voor een kleine installatie van 4 KWp tot 332€ per jaar kunt betalen. De GSC's zijn zo goed als waardeloos geworden en betekenen niet veel meer. Anderzijds is het wel zo dat de prijzen voor pv installaties flink zijn afgenomen. Bij je keuze kies je best voor merkmateriaal bij een degelijke leverancier. Meer dan 70% van de installatiebedrijven zijn intussen van de markt verdwenen net als heel wat merken. Mijn producent én mijn installateur bestaan nog. Het is belangrijk om goed je huiswerk te maken voor je met een bedrijf in zee gaat.

 

De netvergoeding wordt geïnd via de stroomleveranciers. Sommige leveranciers rekenen de vergoeding al aan, anderen nog niet en ze vechten de netvergoeding aan,niet in het belang van de consument maar enkel omdat ze niet willen opdraaien voor de inningskosten.

 

Er bestaan mogelijkheden om een systeem te ontwerpen dat kan omschakelen naar eilandbedrijf. Dit systeem heet een backupsysteem dat eventueel ook zou kunnen gebruikt om het nachtverbruik te dekken. Het struikelblok hier is de kostprijs.

 

Voor meer informatie kan je bij mij terecht. Ik heb al enkele vrienden geadviseerd en de beste deal uit de markt gehaald.

 

Hopelijk krijg je hiermee antwoord op je belangrijkste vragen.

@Wiener68

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Je reinste BS. Als je geen nutsvoozieningen wilt, dan heb je er geen. En waarom zou je geen zonnepanelen mogen hebben die niet netgekoppeld zijn,

maar bvb een accu opladen of zo?

 

Hoe brainwashed kan je zijn vraag ik me soms af. Hoe kom je aan zulke gedachten eigenlijk en heb je ergens gezocht om dit te ontkrachten?

Dit zomaar als waarheid poneren, is pas erg.

 

Het is wel een feit dat je 'recht' hebt op een deel gratis elektriciteit, maar niets zegt dat je die moet opnemen of zo he?

 

Beste @wodan, ik heb zes jaar geleden een huis gebouwd en het is VERPLICHT om je aan te koppelen op alle nutsvoorzieningen in België.

Geloof het of niet, als je niet aangesloten bent dan wordt de elektrische installatie los afgekeurd en heb je er nog een hoop sh*t bovenop.

 

En deze staat trouwens op de site van vreg:

"Iedereen is verplicht om een energiecontract af te sluiten indien hij een woning huurt of eigenaar is van een woning. Ga hiervoor tijdig naar de website van een energieleverancier."

 

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Link naar reactie
Delen op andere sites

PV panelen zijn tegenwoordig helemaal niet meer duur. Voor 6KWpiek betaal je voor een volledige installatie tegewoordig plaatsing, btw, en materiaal inclusief ongeveer 9000€. Voor kleinere installaties betaal je relatief gezien iets meer. Voor onafhankelijkheid is de winterperiode altijd een probleem en in die periode kan je bijna niet zonder noodstroom als je een beetje comfortabel wil leven. Ga er van uit dat een volledige set panelen die je verbruik dekt ongeveer overeen komt met de prijs voor 10 jaar stroom. De levensduur van een installatie is ongeveer 20j wat betekent dat je een rendement behaalt na 20j met samengestelde intrest van ongeveer 20%/jaar. Geen enkele belegging levert zoveel op. Anderzijds is investeren in een technische installatie ook een risico omdat er altijd dingen stuk kunnen gaan.

 

 

 

Hier hetzelfde idee, ook vallen zonnepanelen erg op, je kan ze moeilijk verstoppen immers en omdat het dure en gewilde dingen zijn zijn ze erg jat-gevoelig. Je laat in elk geval zien dat je geld hebt en dat is niet handig. Liever een aggregaat een beetje geluidloos opstellen ergens..kost ook veel minder.

 

Verder is als genoemd bomen planten als je een tuin hebt een goed idee alsook een kas voor planten, zo kan je vrijwel het hele jaar door je eigen groente eten. Zorg voor veel blusmiddelen, brandblussers dus. Rolluiken zijn handig, hier in Hongarije heeft iedereen stalen rolluiken, je kan er niets doorheen zien en je komt er ook niet heel snel doorheen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

PV panelen zijn tegenwoordig helemaal niet meer duur. Voor 6KWpiek betaal je voor een volledige installatie tegewoordig plaatsing, btw, en materiaal inclusief ongeveer 9000€. Voor kleinere installaties betaal je relatief gezien iets meer. Voor onafhankelijkheid is de winterperiode altijd een probleem en in die periode kan je bijna niet zonder noodstroom als je een beetje comfortabel wil leven.

 

Uh ja, van dat bedrag kunnen wij hier minimaal 3 jaar leven.... dus " niet duur" is nogal relatief. En inderdaad wat je zegt, de winterperiode blijft ook altijd wel een probleem dus moet je iets anders verzinnen.

 

Los daarvan, blijft prachtig hoor die zonnepanelen, maar voor mij niet weggelegd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is geen wet of amendement dat dit verplicht.

Het is wel zo dat er energierichtlijnen zijn voor nieuwbouw en vanaf 2014 voor alle woningen.

 

Er staat van alles op de VREG site, dat wil nog niet zeggen dat dit wettelijk ondersteund is.

 

Als ik morgen geen elektriciteit meer wil, laat ik die afsluiten en de kous is af, punt.

(Als je je rekening niet betaalt, zal je zien dat dit vrij snel gaat).

 

Je punt qua keuring van de installatie, daar heb je een punt.

 

Als je geen stadswater wilt, dan betaal je gewoon niet en je wordt afgesloten.

 

Je aansluiting op afvalwater, dat is wel verplicht, je mag je eigen afvalwater niet gaan zuiveren en zomaar lozen, dat klopt wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zie veel over BOL en shelters, maar waarom geen topic hoe jouw huis van binnen en vanbuiten uit volledig te beveiligen?

- hoe je huidige huis beetje bij beetje ecofriendly/pasief/off grid te maken - PV panelen check

- hoe je tuin zo best mogelijk maken om er nadien uit te kunnen leven - vierkante meter tuintjes, serre wordt aangekocht check

 

- ikzelf ben in de tuin bomen aan het planten, kan handig zijn als bouwmateriaal of brandhout - brandhout op voorraad check

fruitbomen goed voor voedsel, een moestuintje, kruidentuintje, visvijver

- regenwateropslag (1000liter) plaatsen voor wc door te spoelen - regenopslag 12000 l check

- huis isoleren om zoveel mogelijk warmte binnen te houden - huis is goed geïsoleerd check

- wil graag een valse wand in de kelder bouwen om al mijn prep items achter te zetten - aparte garage 50m2 check

- rookmelders, c0 melder,brandblussers hangen - 5 rookmelders check - co melder check - 3 blusapparaten 9 kg check

 

als je nog tips hebt voor je huis in deze tijden onopvallend SHTF proof te maken, shoot :-)

 

CAMERABEWAKING, verdedigingswapens, toegangspoorten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is geen wet of amendement dat dit verplicht.

Het is wel zo dat er energierichtlijnen zijn voor nieuwbouw en vanaf 2014 voor alle woningen.

 

Er staat van alles op de VREG site, dat wil nog niet zeggen dat dit wettelijk ondersteund is.

 

Als ik morgen geen elektriciteit meer wil, laat ik die afsluiten en de kous is af, punt.

(Als je je rekening niet betaalt, zal je zien dat dit vrij snel gaat).

 

Je punt qua keuring van de installatie, daar heb je een punt.

 

Als je geen stadswater wilt, dan betaal je gewoon niet en je wordt afgesloten.

 

Je aansluiting op afvalwater, dat is wel verplicht, je mag je eigen afvalwater niet gaan zuiveren en zomaar lozen, dat klopt wel.

 

Ik gebruik nauwelijks stadswater maar toch heb ik een aansluiting omdat je anders een forfaitaire vergoeding voor waterzuivering en bijhorende taksen betaalt. Die vergoeding is veel hoger dan wat je betaalt voor een aansluiting met weinig verbruik. Bovendien heb je bij een aansluiting ook een backup bij wateruitval. Dat heb ik enkele jaren geleden eens uitgezocht.

 

Het is in bepaalde omstandigheden wel mogelijk en zelfs verplicht om je eigen water te te zuiveren. Vooral in landelijke gebieden zonder aansluitmogelijkheid. Er zijn nog wat omstandigheden maar ik zou me opnieuw moeten inlezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

zorg ervoor dat je huis eruit ziet alsof er niks te halen valt.

alsof je het slechter hebt dan anderen.

bv als je echt oude gordijnen hebt hangen die er naar uitzien zal niemand denken dat je wat van waarde hebt anders had je wel iets fatsoenlijke gekocht om ze te vervangen enz.

sinds mijn lelijke oude gordijnen zijn vervangen voor lammelen is mijn huis al een paar punten gestegen in risiko op inbraak

een nette strakke voortuin is ook weer wat punten meer

uiterlijke schijn doet vrij veel nu en in SHTF ( hoewel ik denk dat we daar al inzitten )

Link naar reactie
Delen op andere sites

heel belgie heeft zonnepanelen op zen dak, en er zal maar 1 % er off-grid iets gedaan mee hebben,

dusja stel dat je er al zou hebben zou je ze tijdens een SHTF gewoon afbreken?

 

Nee, ik zou de omvormer aanpassen en laten werken zonder netaansluiting. Een batterij en inverter met zuivere sinusomvormer kan het al doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het wordt langzaam een zonnepanelentopic zo...

 

Selco van de SHTF-School had een goed punt wat @Lindaja ook al aanhaalde en dat is dat het is stedelijk gebied bijzonder raadzaam is om op voorhand je huis al onaantrekkelijk te maken en zodra de eerste plunderingen (van woningen, door bendes) beginnen, als de donder te zorgen dat jouw woning eruit ziet alsof deze al geplunderd is!

 

*trek je terug in het achterhuis en gooi aan de voorzijde her en der een raam eruit (daarna shabby profesorisch afdichten)

*gooi je TV en wat andere inmiddels waardeloze electronica (door de ruit) op straat...

*trash de tuin...

*leef je uit met spuitbussen

*trek zonwering aan vlarden

*een grote plas (nep) bloed op de drempel verteld ook een verhaal...

*alles wat je kan doen om je huis eruit te laten zien alsof een andere troep het al geplunderd heeft

 

Vervolgens spijker je e.e.a. wel weer zo bij mekaar dat het werkbaar en verdedigbaar is, maar zorg dat het er crappy uitziet... Zo loop je al de helft van de ellende mis!!

 

Voor degene die toch nog een poging willen wagen, moet je ook wat stevige verassingen hebben! Die 'goeie sloten' op ieders deuren zijn uiterst effectief tegen inbrekers in het dagelijks leven. Die willen niet langdurig in het zicht lopen en al helemaal geen lawaai maken... Maar als er geen orde en politie meer is, zal het ze een worst wezen hoeveel geweld ze moeten gebruiken om door de deur te komen en stellen die luizige sloten inneens niets meer voor!!... Hell! Iedere lul met een shotgun schiet je scharnieren weg en loopt naar binnen!!

 

Per definitie is al je hang- en sluitwerk zo zwak als de korste schroef waarmee het gemonteerd is!!!.... (Hoe licht was dat bijgeleverde setje schoeven ook alweer?)

 

Het loont derhalve best wel om na te denken over een betere vorm van baricaderen!

Je hebt het uiterlijk van het huis ge'trashed' maar niemand zegt dat je achter dat kapotte raam en gescheurde gordijn geen in de MUUR geboute staalplaat met een paar tactisch geplaatste sleuven mocht hebben..;)

 

Die voordeur doet prima z'n werk zonder hang- en sluitwerk, alstie door 4 zware grendelbalken in de deurpost gehouden wordt, en als de 8 haken waar deze in vallen, door de deurpost IN de muur verankerd zijn, wens ik een plunderaar succes met het intrappen!!

 

Maak verdekte nooduitgangen! Niet nu direct, maar denk vast na over een plek, achter een struik in de achtertuin, waar t.z.t een gat in je muur kan hakken als backup exit! Hell! Bedenk alvast een relatieve plek waar je een gat naar het huis van je buren slaat! Nadat die kapot geschoten zijn door plunderaars vinden ze het echt niet erg als je voortaan HUN achterdeur gebruikt om ongezien JOUW woning binnen te komen... It's that basic!

 

Uiteraard voorzie je alle duidelijke en minder duidelijke ingangen van je woning van de nodige boobytraps die alleen jij en de jouwe kennen toch?... Sla een doosje van die nood-flares in!!... Die gene die zo'n lichtkogel aan een parachute afschieten Je staat versteld wat je iemand voor ellende kan aandoen met een trip-wire en zo'n ding die een bal van 1800 C brandend fosfor in je bek lanceert!!... Let wel op je huis nie af te fikken daarbij!

Tevens kun je met diezelfde flares, prima 'early warnings' bouwen... Je hebt gelijk de boel verlicht 'so you can reach out and touch someone'!!

 

Je moet met regelmaat je huis verlaten, om spullen te scoren die nou net niet geprept had, handelen, whatever! Bedenk hoe je structureel ongezien je woning kan verlaten en binnenkomen!... Via daken, via het gat naar de buren, en die ernaast en die daarnaast, etc....

 

Denk creatief! Denk lowtech!!... Denk extreeeem hufterproof! En bedenk een exit-strategie want als 12 geweldadige, dronken, wanhopige of anderzins wellustige mongolen besluiten dat ze dehalve dag de tijd hebben om je baricade te slopen of je uit te roken, valt zelfs de sterkste vesting!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

 

*trek je terug in het achterhuis en gooi aan de voorzijde her en der een raam eruit (daarna shabby profesorisch afdichten)

*gooi je TV en wat andere inmiddels waardeloze electronica (door de ruit) op straat...

*trash de tuin...

*leef je uit met spuitbussen

*trek zonwering aan vlarden

*een grote plas (nep) bloed op de drempel verteld ook een verhaal...

*alles wat je kan doen om je huis eruit te laten zien alsof een andere troep het al geplunderd heeft

 

 

 

 

 

haha zalig, je moet wel goed uitmaken wanneer de shit zover is he, want stel dat ze doodleuk na twee uur zeggen, ja, de stroom is terug op :D

 

maar alle gekheid op een stokje, deze theorie kan idd je leven redden...is goed over nadenken dus

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb hier een aardig voorraadje vuurwerk liggen waar je leuke dingen mee kunt doen.

 

Zoals bijvoorbeeld vuurpijlen met lichtkogel om in geval van nood hulp in te roepen. Stuk goedkoper dan die nood-flares ;-)

Maar ook kanonslagen. Naast een afschrikkende werking en/of noodsignaal kun je met het kruit ook leuke dingen doen om jezelf te beveiligen.

 

Gewoon legaal vuurwerk is vrij verkrijgbaar rond oud en nieuw en kost vaak geen drol ;-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, ik zou de omvormer aanpassen en laten werken zonder netaansluiting. Een batterij en inverter met zuivere sinusomvormer kan het al doen.

 

Zo makkelijk is 't niet, die pure sinus inverter moet minimaal het volledige vermogen wat je opwekt kunnen opnemen en in z'n accu's (of ergens anders aan) kwijt kunnen. Zo niet, dan kan je al je electronica daarna netjes in de container dumpen.

 

Als de vraag en het aanbod niet in balans zijn, gaat de zooi naar de klote. Zo simpel is het. Inverters met wat truucjes online trekken is onverstandig. Als het zo eenvoudig was zouden ze 't namelijk gewoon ingebouwd hebben.

 

Hoe dan ook, *ALS* je gaat kloten met je omvormers, sluit dan *ALTIJD* eerst je aansluiting aan 't stroomnet af, anders gaat je systeem proberen de hele buurt te voeden, wat 't nooit gaat lukken en wat dodelijk kan zijn voor iemand die de boel aan 't repareren is!

 

Dit soort geknutsel is LEVENSGEVAARLIJK voor jezelf en voor derden!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo makkelijk is 't niet, die pure sinus inverter moet minimaal het volledige vermogen wat je opwekt kunnen opnemen en in z'n accu's (of ergens anders aan) kwijt kunnen. Zo niet, dan kan je al je electronica daarna netjes in de container dumpen.

 

Als de vraag en het aanbod niet in balans zijn, gaat de zooi naar de klote. Zo simpel is het. Inverters met wat truucjes online trekken is onverstandig. Als het zo eenvoudig was zouden ze 't namelijk gewoon ingebouwd hebben.

 

Hoe dan ook, *ALS* je gaat kloten met je omvormers, sluit dan *ALTIJD* eerst je aansluiting aan 't stroomnet af, anders gaat je systeem proberen de hele buurt te voeden, wat 't nooit gaat lukken en wat dodelijk kan zijn voor iemand die de boel aan 't repareren is!

 

Dit soort geknutsel is LEVENSGEVAARLIJK voor jezelf en voor derden!

 

Ik ben niet van plan om dat soort dingen zelf te gaan doen. Het is een denkpiste. Momenteel bestaat er een systeem van SMA de Sunny Backup dat misschien aan de eisen kan voldoen in geval van eilandgebruik. Een andere manier is om batterijen bij te laden op momenten dat het netwerk functioneert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Enki en @lewieke , in zon geval zou een 2e net een goede oplossing zijn

is wel wat werk een extra net in je huis aan leggen, maar overal wat lampjes etc maken is niet zon groot probleem, draden trekken is veel werk maar echt veel kosten heb je niet eens

een huis geheel opnieuw bedraden kost je ong 800 euro incl stoppenkast draad, pvc etc etc als je het zelf kan in ieder geval

en dat is ruim ik was 800 kwijt aan al het materiaal en ik heb volgens mij nog genoeg draad en pvc liggen voor nog een huis

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik mis even 't nut van dat tweede net? Als je denkt dat direct aan zonnepanelen te kunnen hangen dan heb ik slecht nieuws voor je...

 

Zonnepanelen moeten altijd OF aan 't net gekoppeld zijn, OF aan een accubank. Eventueel met een speciale inverter die tussen het net en accubank kan schakelen (zoals de Victron multiplus) of met wat losse apparatuur die daarvoor gemaakt is (zoals de Sunny Backup spullen).

 

Panelen direct aan electra, wat dan ook (met mogelijke uitzondering electrische kacheltjes/waterkokers/andere verwarmingselementen) gaat gegarandeerd stuk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik mis even 't nut van dat tweede net? Als je denkt dat direct aan zonnepanelen te kunnen hangen dan heb ik slecht nieuws voor je...

 

Zonnepanelen moeten altijd OF aan 't net gekoppeld zijn, OF aan een accubank. Eventueel met een speciale inverter die tussen het net en accubank kan schakelen (zoals de Victron multiplus) of met wat losse apparatuur die daarvoor gemaakt is (zoals de Sunny Backup spullen).

 

Panelen direct aan electra, wat dan ook (met mogelijke uitzondering electrische kacheltjes/waterkokers/andere verwarmingselementen) gaat gegarandeerd stuk.

 

een extra net met alles wat daarbij komt accu's omvormers etc, zo zou ik het doen

gewoon een 2e net in huis aan leggen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

Hmmm. Fantaseer ik net even, geïnspireerd door het draad-verhaal van @12gauge:

 

Is het niet voldoende een centraal oplaad-punt te hebben en alles van eigen accu's te voorzien?

 

Lampen. Makkie. Led. En het is nog mee te nemen ook. Naar buiten of naar een andere kamer, in plaats van: licht in de woonkamer uitdoen en licht in de slaapkamer aandoen. Hmmm, beetje te primitief voor sommigen, dus dan maar iedere kamer een eigen lamp.

 

Boormachines en dergelijke. Geen probleem, die hebben al eigen accu's.

 

Wat nog meer?

 

Waarschijnlijk toch te basic voor de meesten, vermoed ik. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm. Fantaseer ik net even, geïnspireerd door het draad-verhaal van @12gauge:

 

Is het niet voldoende een centraal oplaad-punt te hebben en alles van eigen accu's te voorzien?

 

Lampen. Makkie. Led. En het is nog mee te nemen ook. Naar buiten of naar een andere kamer, in plaats van: licht in de woonkamer uitdoen en licht in de slaapkamer aandoen. Hmmm, beetje te primitief voor sommigen, dus dan maar iedere kamer een eigen lamp.

 

Boormachines en dergelijke. Geen probleem, die hebben al eigen accu's.

 

Wat nog meer?

 

Waarschijnlijk toch te basic voor de meesten, vermoed ik. :)

 

kan behalve dat accu's pleurisduur zijn, zeker als je er meerdere wilt om te wisselen etc

accu's zijn ook zwaar

als je bedrading goed aanlegt kun je 50 jaar vooruit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
kan behalve dat accu's pleurisduur zijn, zeker als je er meerdere wilt om te wisselen etc

accu's zijn ook zwaar

als je bedrading goed aanlegt kun je 50 jaar vooruit

 

De basis-accu's, die zware, laat je gewoon staan en gebruik je om de kleinere accu's van lampen en boormachines, enz. op te laden.

In principe heb je dan gewoon overal een soort zaklampen in huis, met hun eigen oplaadbare batterijen. Kleine accu's dus.

 

Alleen af en toe heen en weer lopen voor een vers pakje batterijen, naar het centrale oplaad-punt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...