Ga naar inhoud
GENEGEERD

Bij een Crash van de Euro? Wat zou dan je Plan B zijn?


Cyberbeer
 Share

Recommended Posts

Niet bang ... maar voorbereid

Toen een jaartje geleden de eerste berichten verschenen in de media met het advies om een noodpakket in huis te hebben leek dat onrealistisch. Zelfredzaamheid heet dat in mooie woorden. Want wat gebeurd er mogelijk als de Euro in elkaar stort?

 

We kunnen het eigenlijk al weten van de situatie in 1999 tot 2001 in Argentinië, een ontwikkeld land dat een op export gerichte landbouwsector heeft. Het land werd leeggeplunderd door de internationale schuldeisers en 57% van de eigen bevolking raakte onder de armoedegrens. Talloze mensen stierven aan ondervoeding en door de politieke onderdrukking.

 

De euro

.... is op dit moment van schrijven al begonnen aan de instorting. De beslissingen die NU door de EU zijn genomen, het krampachtig overeind houden van de schulden staat Griekenland en de oprichting van een noodfonds op onze kosten luiden die instorting al in. De naam van die instorting heet inflatie en deze inflatie is nu al merkbaar omdat beleggers het vertrouwen in de Euro al aan het opzeggen zijn. We hebben eerst de uitkoop van banken gezien en nu die van complete landen die boven hun stand geleefd hebben.

 

Argentinië

De economische ineenstorting vaagde de middenklasse totaal weg in het land, de banken sloten en mensen stonden nutteloos in de rij om nog wat van hun geld te bemachtigen dat met de dag, het uur en de minuut minder waard werd. 19 december 2001 gaven plunderingen te zien bij de winkels en supermarkten. Het recht van de sterkste? Nee de sterkste, de banken en multinationals hadden het land al eerder leeggeplunderd. Het waren slechts de restjes die over waren. De overheid, waar ze zelf allemaal braaf op gestemd hadden, moest nu het land uit zo werd gescandeerd op in de straten, ...... na jaren van apathie. Bedrijven sloten hun poorten, totale ontreddering en ...... nutteloze protesten. Het nog loyale overheidsdienaars probeerden tevergeefs de orde te bewaren. Totale chaos en anarchie.

 

Wat zou je hier van kunnen leren?

Welke partijen hebben nu de Griekse steun goedgekeurd en het noodfonds voor de andere landen die snel zullen volgen. “We hebben geen andere keus”, is een zwak excuus, er waren immers afspraken! Dat zijn de parttijen die verantwoordelijk zijn voor de geldontwaarding die nu al aan het plaatsvinden is!! Ga jij nog stemmen en zo ja op wie dan? Of ga je binnenkort of over een jaar ook nutteloos op straat protesteren en rebelleren dat het allemaal anders gemoeten had? Voor de gek gehouden door de ‘democratie’. Een blind vertrouwen dat ‘ze’ het wel goed zouden regelen voor ‘ons’.

 

En .... de hele revolutie werd aangestoken door de eerste levensbehoefte: Honger!

 

Wat kun je hiervan nog meer leren?

Schuld maakt je afhankelijk van de beslissingen die anderen over je kunnen nemen. Zo zijn hele landen geworden tot slaaf van, en leeggeplunderd door landen als Amerika. (Boek Confessions of an economic hit man).

 

Twee jaar geleden zat er een kleine oranje post-it sticker op mijn computer met de tekst: Schulden aflossen.

 

Les drie die we kunnen leren

Slechts twee jaar na de Argentijnse revolutie stonden al 150 fabrieken onder het bestuur van de arbeiders zelf die eigen initiatief getoond hadden in plaats van bij de pakken neerzitten en afwachten en protesteren. Wat kun je nog meer doen? Kleine leefgemeenschappen vormen waar talenten in kaart gebracht worden en een betaalsysteem opgezet wordt met ruilhandel.

 

Les vier

Ga kijken waar en op welke onderdelen je afhankelijk bent van anderen. Kun je die afhankelijkheid inperken? Wat zijn je eerste levensbehoeften en hoe kun je die zeker stellen? Onderdak, verwarming, licht, voeding, water. Dat is de reden dat ik mij heb aangesloten bij Transition Towns en een LETS kring. Ervaring delen en opdoen. Zorgen dat je niet voor teveel verrassingen komt te staan en een simpel plan B hebben.

 

En intussen, gewoon doorgaan met leven, genieten en ook een vakantie inplannen. Maar wel de nieuwsberichten in de alternatieve media op de voet volgend en een gezonde dosis positieve energie steken in de dingen die je leuk vindt.

 

Dé belangrijkste les

Zorg dat je aan je gezondheid gaat werken. Gezonde mensen hebben immers meer wisselgeld. Zij kunnen onbeperkt hun arbeid als ruilmiddel gebruiken en hebben minder zorgen.

http://www.uitdaging.net/gezond/crash_euro_plan_B.html

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...