Ga naar inhoud
GENEGEERD

Lewes pounds. Motor voor de lokale economie


f150
 Share

Recommended Posts

Er zijn de afgelopen 20 jaar meerdere initiatieven geweest voor lokaal geld, ook in Nederland. In 1993 heeft de organisatie Strohalm het concept Local Exchance Trade Systems bedacht, en dat later overgedragen aan LETScontact.nl. Inmiddels moeten we constateren dat LETS in Nederland nauwelijks functioneert, buiten een aantal ruilkringen om, zoals in onder andere in Harderwijk, Rotterdam en Dordrecht.

 

In Lewes, een plaatsje in het zuiden van de UK, is men ca. 5 jaar geleden gestart met de 'Lewes Pound' (tip: website), die tot op de dag van vandaag springlevend is en een stimulans is voor de locale economie en omgeving. Bijna 80 winkels en instellingen accepteren de 'tegoedbonnen'.

 

De plannen zijn uitgegroeid tot een lokaal ecosysteem. Zelf noemen ze het 'naturegain', waarbij een groep inwoners op zoek gaat naar de voordelen die de lokale gemeenschap en de lokale economie krijgt van de lokale omgeving; voordelen zoals bestuiving, waterzuivering, bescherming tegen overstromingen en de regulering van het klimaat. De 'Spaanse BBC' heeft afgelopen maand gefilmd, en ik hoop dat de documentaire ook t.z.t. via internet beschikbaar komt. Tot die tijd kun je je laven aan de filmpjes op de website:

 

http://www.youtube.com/watch?v=h0jDssMjgTU#t=36

 

 

Het gras bij de buren is altijd groener, maar soms denk ik dat het echt waar is.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Er zijn toch nog wel wat meer locaties die Lets gebruiken volgens Google dan die drie die jij noemt. Ook zijn er nog een aantal andere ruilalternatieven zoals de vele kledingruilbeurzen.

 

http://www.hetkanwel.net/2012/12/15/3-slimme-ruilmiddelen-voorbij-de-euro/#

 

http://geldloos.nl/spullen-delen

@f150 :

Met de tijpunten in Schouwen Duiveland kun je ook bij winkeliers betalen:

http://www.strohalm.nl/projecten-nederland.html

Link naar reactie
Share on other sites

Er zijn toch nog wel wat meer locaties die Lets gebruiken volgens Google dan die drie die jij noemt. Ook zijn er nog een aantal andere ruilalternatieven zoals de vele kledingruilbeurzen.

 

Zeker, er zijn gelukkig tientallen initiatieven, alleen kun je er bij de plaatselijke bakker, slager, drogist en restaurant niets mee. Dat is het verschil met Lewes, daar is het een onderdeel van de lokale economie in plaats van een tegoedbon bij een kringloopwinkel of een heitje voor een karweitje.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...