Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wereld reservemunt: Special Drawing Rights


Floesh
 Share

Recommended Posts

Een wereld reservemunt is totaal iets anders als een wereld handelsmunt, de Euro is bijvoorbeeld wel een wereld handelsmunt maar geen wereld reservemunt.

 

China komt net om de hoek kijken als het gaat om monetair beleid op wereld niveau en is nu pas bezig om haar munt, de Yuan, volwassen te krijgen en te laten groeien naar een wereld handelsmunt. China doet dit door steeds meer bilaterale handelsverdragen te sluiten met andere landen waarbij een periodieke verrekening plaatsvindt (het saldoverschil tussen import en export) in de eigen valuta's (dus niet meer in Dollars). China heeft by far niet de financiele structuur om een wereld reservemunt te kunnen worden, daar gaan vele jaren over heen. China doet overigens het enige goede en dat is haar Dollar reserves in een hoog tempo omzetten naar goudreserves. Dat werkt als een hedge; de blootstelling van de in waarde dalende Dollar reserves worden gecompenseerd door een stijgende goudreserve.

 

De Euro is dus wel een wereld handelsmunt, maar heeft ook niet de financiële structuur om een wereld reserve munt te worden. Om een wereld reservemunt systeem op te zetten zijn vele financiële faciliteiten nodig. En de Eurozone heeft bijvoorbeeld niet eens Euro obligaties. Daarnaast is het grootste probleem in de Eurozone dat het compleet instabiel is en in monetaire zin ook nooit stabiel zal worden. Het probleem van de Eurozone kan worden samengevat door jezelf af te vragen in hoeverre jijzelf bereid bent om financieel op te draaien, bij te dragen en garant te staan voor de schulden van de buren in de straat, inderdaad dat wil je niet.

 

Omdat er op dit moment geen alternatief is voor de Dollar als wereld reservemunt is het IMF druk bezig met haar plannen/blauwdruk voor het SDR systeem, wat in geval van een instortende Dollar (tijdelijk of permanent) zal fungeren als de nieuwe wereld reservemunt. De Dollar, Euro, Pond, Yen, Yuan kunnen dan blijven bestaan maar worden onderling, via een 'fixed currency' systeem bij het IMF verrekent in SDR's (die vermoedelijk deels door goud gedekt zullen zijn anders krijgt de wereld direct te maken met hyperinflatie).

 

De reden dat China massaal goud koopt is om een stoel aan de "monetaire pokertafel" te vergaren bij het IMF. De VS probeert dit zo lang mogelijk te rekken en is tegen het geven van extra stemrecht aan China. Zonder goud heb je als land in het nieuwe systeem weinig in te brengen en worden je pokerchips (lees de welvaart) weggekaapt door de professionals met grote stacks. Eigenlijk is dit al duizenden jaren al zo geweest, alleen zijn we dit de laatste paar decennia een beetje vergeten vanwege de aanwezigheid van het ongedekte Dollar systeem.

 

Kortom vergaar, net zoals de Chinezen op de dips, fysiek goud (en zilver) en reduceer je blootstelling aan dit op schuld gedreven en ongedekte financiële systeem.

 

 

(En voor de complot denkers die geloven in een One World Government, wat overigens niet onjuist hoeft te zijn, ja het IMF zal dan als enige de macht hebben over één wereldmunt waar er nu nog een aantal centrale banken deze macht hebben)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Mooi verhaal @Floesh.

 

Maar is het mogelijk om de verschillende munten aan elkaar te koppelen? Als je zo'n SDR samenstelt, en de dollar of euro ondergaat een hyperinflatie, dan wrikt tot toch met de rest van de munten in het mandje?

 

Ja klopt, daarom zal een SDR systeem alleen kunnen werken als er een natuurlijke rem op zit. Dit kan een koppeling/dekking van goud zijn, daarom is het zo opvallend dat de landen waar het economisch goed gaat forse kopers zijn van goud.

Follow the Gold en je weet waar de welvaart in de wereld toeneemt en waar het afneemt.

Link naar reactie
Share on other sites

SDR: special was het misschien maar gata het niet meer zijn als het massaler wordt toegepast.

De SDR is een mix van diverse fiat munten (momenteel), hoe anders wordt de samenstelling bij SHTF?

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Drawing_Rights#Value_definition

 

Merk op dat de BRICS niet zo vertegenwoordigd zijn, ook de russen niet, etc.

Dus de SDR blijkt een amerikaans feestje. Hoe bruikbaar is zoiets later?

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

SDR: special was het misschien maar gata het niet meer zijn als het massaler wordt toegepast.

De SDR is een mix van diverse fiat munten (momenteel), hoe anders wordt de samenstelling bij SHTF?

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Drawing_Rights#Value_definition

 

Merk op dat de BRICS niet zo vertegenwoordigd zijn, ook de russen niet, etc.

Dus de SDR blijkt een amerikaans feestje. Hoe bruikbaar is zoiets later?

 

Het SDR systeem is de enige reële optie, er is namelijk geen alternatief. China wil geen wereld reservemunt maar slechts een wereld handelsmunt, want anders moeten ze hun markten open gooien en dat willen ze niet.

Het is een kwestie van herverdeling van macht en dat is van oudsher wie het rijkste is in de vorm van goudreserves.

Vaak wordt er gezegd dat er niet genoeg goud in de wereld is om het nieuwe systeem te kunnen laten functioneren. Het goud is er wel, het is een kwestie van een andere prijsstelling van het goud.

Dit is de reden waarom de BRICS massaal goud aan het vergaren zijn, ze kopen hiermee een stoel aan de monetaire pokertafel en met goudreserves heb je meer macht (lees stemrecht binnen het IMF).

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...