Ga naar inhoud
GENEGEERD

Hoeveel verwarming heb je nodig?


Raycoupe

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Tjonge jonge. Sorry hoor Stuudje, ik zal wel in een andere wereld leven, maar op mij komt dit zo'n beetje over als het toppunt van armoede. En dan moet de shit nog de fan gaan raken. Lopen je gasten ook met je mee terug als ze noodgedwongen gaan wandelen om warm te worden?

 

Als Nonkel Jones er niet is, dan is de zuurgraad van deze site te laag. Is hij er wel, dan is de zuurgraad te hoog. Toch ben ik blij dat Nonkel er weer is. Hij is niet alleen een van de intelligentste preppers op deze site, maar ook een verdomd aardige kerel. Dat laatste zal veel preppers verbazen, maar het is echt waar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt Dick, voor je vriendelijke woorden. En hoe zit het met de zuurgraad van lieden die hun gasten in zulke kou ontvangen dat ze noodgedwongen moeten gaan wandelen om warm te blijven?

 

En iedereen zich maar afvragen hoe het komt dat prepperts niet voor vol worden aangezien. Als ze niet hun .22-salvo's in een bos lossen, vernikkelen ze wel in hun woning...

Link naar reactie
Delen op andere sites

De tranen stromen over mijn wangen van het lachen om het brein van Nonkel Ries.

 

Toen ik van deze site vertrokken was, belde Ries me op, omdat hij dacht (wat niet zo was) dat het door hem kwam. We hebben toen een heel leuk gesprek met elkaar gehad. Net als ik een rare knakker die Ries, maar toch sympathiek. Na zo'n ervaring ga je de postings van NR heel anders lezen. Het accent komt dan meer op de humor te liggen in plaats van het vleugje venijn dat je er ook in zou kunnen zien. Ik moet nu gelukkig ook lachen als ik zelf aangepakt wordt door Ries.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt Dick, voor je vriendelijke woorden. En hoe zit het met de zuurgraad van lieden die hun gasten in zulke kou ontvangen dat ze noodgedwongen moeten gaan wandelen om warm te blijven?

 

En iedereen zich maar afvragen hoe het komt dat prepperts niet voor vol worden aangezien. Als ze niet hun .22-salvo's in een bos lossen, vernikkelen ze wel in hun woning...

 

Wat pas zuur is, is dat dit voor sommige mensen inderdaad realiteit is. Die doen dat niet als 'experiment', om te consuminderen of het milieu, maar uit zure noodzaak.

 

Nu vind ik gaan wandelen met je bezoek ook wel wat ver gaan. Ik laat ze gewoon de afwas doen, stofzuigen of de ramen lappen, krijgen ze het ook lekker warm van. :rolleyes: :p ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, huistemperatuur is aangeleerd en gewenning.

Veelal vanwege comfort en inactieve leefstijl.

Als ik 's winters buitengewerkt heb dan heb ik het ook warm bij 18 graden. Bij 20 graden ploft mijn hoofd er zowat af.

Maar goed... Ik heb ook kinderen en vrouw thuis die na hard werken in een bejaarden tehuis (altijd warm) er thuis ook lekker bij wilt zitten.

Dan loop ik maar rond in een luchtige broek en een t-shirt.

 

Driehart

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben beneden een houtkachel, dus de benedenverdieping is wel warm, iets van 20 graden.

Dat is mij eigenlijk te warm, maar ja de rest van het gezin vind dat fijn.

 

Ik zit ook vaak boven, en daar is het dan ongeveer 14 graden, maar dat maakt mij niet uit, ik heb het eigenlijk nooit koud.

Laatst toen ik daar zat, krijg ik het wel een beetje koud, bleek het 8 graden te zijn :) Toen heb ik wel even de kachel aangezet, je kan ook overdrijven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier gaat de cv overdag op 21, 's nachts 16.

Ons huis staat midden in de weilanden en dus altijd op de wind, geen buren of andere bebouwing die kou en wind breken. Zelfs met isolatie lijkt het dan altijd toch nog fris en koud.

Ik heb dan ook altijd (meestal ook 's zomers) fleecedekens op de bank. Voor de warmte maar ook voor een lekker knus gevoel.

Wat ook erg helpt om warm te blijven hier zijn de beide poezen. Die liggen altijd bij me op schoot...zelfs na 5x weg gestuurd te zijn, blijven ze maar terug komen.

De radiatoren op de bovenverdieping staan minimaal open. Warme lucht stijgt wel omhoog en daar hoeft het voor mij niet zo warm te worden.

 

Zolang de mogelijkheden er zijn ga ik geen kou lijden in m'n huis en wil ik het behaaglijk en lekker warm hebben. Ik ben misschien ook wel een koukleum hoor. Naast de verwarming op 21 heb ik bijna altijd een vestje of fleecetrui aan en dus een dekentje op de bank (en 2x 39graden aan kat op schoot).

Wij verbruiken sowieso toch wel veel stroom en gas in huis en schuur (veel gereedschap op elektra, gasheater en hittekanon om daar warm te blijven, lasapparaten...tja, als het je werk is dan moet het wel zo behaaglijk mogelijk) en daarop doen we pas concessies als het niet anders meer kan.

 

Het maandbedrag ligt nu op e200,- Soms krijgen we iets terug, maar meestal dekt dit ons verbruik wel aardig.

We hebben op reserve een aantal flessen butaan staan (incl extra heaters) en wat brandstof voor het hittekanon, en zouden 1 winter wel behaaglijk door kunnen komen.

We willen volgend jaar wel naar de mogelijkheden kijken om een houtkachel/allesbrander in huis in te bouwen. Dat zal de kosten toch wel erg moeten drukken en fikkie stoken is altijd leuk, zeker als het dan ook nog in je eigen huis (verantwoord!) kan ;)

 

Meestal heb ik er schi*t aan wat visite van m'n huis vindt. Maar als ik ze vesten zou moeten gaan uitdelen omdat de ijspegels ze anders onder hun neus hangen, nee sorry. Dat is bezuinigen op de verkeerde manier in mijn ogen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Ik heb nu mijn eindafrekening binnen.

 

Het opgeven van de standen was nog wat moeilijk, want de site van Essent vond het veel te laag. ;)

 

De laatste drie maanden (eigenlijk maar 2,5 maanden) op de voorschotten 90 euro bespaard.

Bij de eindafrekening alsnog 140 euro terug.

Kosten lampenolie ongeveer 50 euro.

 

Besparing van 180 euro in drie maanden tijd!!

 

Aanschaf kacheltje(15 euro), petroleumstelletje (gratis), lampen (30) en lont voor de komende paar jaar (30) niet meegeteld, maar dat gaat natuurlijk langer mee dan drie maanden.

 

'k Schat dat een besparing van zo'n 300 euro per jaar goed te doen is. :cool:

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Update over het minimale verwarmen van je huis:

 

Nadelen:

- M'n peren (uit de supermarkt, vaak onrijp) willen nauwelijks rijpen, 'k moet ze echt een paar weken van te voren kopen en op de warmste plek leggen.

- Ik moet veel meer eten, anders krijg ik het koud en (ook door andere oorzaken) val ik teveel af.

- M'n kat wil steeds op schoot liggen.

 

Voordelen:

- 'k Bespaar zo'n 70 euro per maand op gas en elektra, dat is ruim 16 euro per week!!!!! :cool:

- Koelkast en klein diepvriesje gebruiken minder stroom.

 

De relatieve vochtigheidsgraad in huis schommelt tussen de 40 en 60%, prima waardes, dus geen last van schimmel. Eerder bij vorst juist last van veel te droge lucht, vooral in de woonkamer waar het weleens onder de 30% ging en daar krijg je last van. Natte handdoeken over de radiator werkte nauwelijks. Moet ik er wel bij vertellen dat ik een 'droog' huis heb op droge zandgrond. Dit kan in vochtige huizen uiteraard wel een probleem zijn.

 

Overdag is het hier een graad of 13 als ik actief ben, 's avonds is 16 graden met extra sweater aan voor mij inmiddels comfortabel om TV te kijken of achter de PC te zitten.

's Avonds gooi ik de deur van de woonkamer helemaal open (staat ook altijd op een kleine kier want de kat moet er door kunnen en ik heb maar weinig ventilatie in de pui) en dan trekt de warmte rap naar boven en stijgt de temperatuur daar van 7 graden naar 9. (met dit weer dus, lichte vorst)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik de CV gebruik, gaat hij 5 minuten aan en dan meteen weer uit. De CV pomp blijft dan nog een hele tijd nadraaien, waardoor ik ieder beetje warmte gebruik die het oude ding levert.

 

'k Stook alleen de woonkamer en hierdoor wordt de lucht snel warm, wat snel een aangenaam effect geeft.

Pas als de radiator weer handwarm is, gooi ik er weer een klap warmte in en zo is binnen no-time 's morgen de temperatuur van onder de 10 naar 14 graden gestegen. Precies goed om even achter dit forum te zitten voordat ik aan de slag ga.

 

Toch ook nog een nadeel ontdekt, m'n schoenen drogen niet voldoende uit tijdens de nacht, ondanks dat de droge vorstlucht. (40% na stoken zelfs eronder)

Dit vind ik wel een serieus nadeel, want ik loop veel en moet dus of een tweede paar aanschaffen (sowieso aan te raden uiteraard) of gedurende de dag als ik thuis ben de schoenen uit doen. Ik moet nog wel ergens een tweede paar inleg zolen hebben van de vorige stappers, eens kijken of die ook passen en 'k zal m'n pa nog maar eens lief aankijken.

 

Notitie voor mensen die dit hele draadje niet gelezen hebben: Minimale verwarming is een bewust experiment en keuze. 'k Spendeer m'n geld liever aan wat anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Notitie voor mensen die dit hele draadje niet gelezen hebben: Minimale verwarming is een bewust experiment en keuze. 'k Spendeer m'n geld liever aan wat anders.

 

Het is allemaal inderdaad een kwestie van wennen. Wij hebben op de dag de CV nooit boven de 18 graden. Wij stoken ook alleen de woonkamer. Des avonds gaat ze naar de 20 en als het buiten goed koud is, zoals nu, dan steken we de houtkachel aan, als het kan des middags al. Met die houtkachel eenmaal op temperatuur, hebben we het zo 21 graden, wat wel erg warm is, hoewel beter te verdragen dan 21 graden met de CV.

 

Toen ik op m'n boot woonde, had ik in de winter wel moeite warm te blijven. Mijn kacheltje (op gasolie) stond op 50 cm boven de vloer. Veel bewegingsruimte had ik niet, dus het was veelal stilzitten. Ik wisselde dan om het half uur van schoenen, die ik ombeurte opwarmde boven de kachel. Dat was het ook niet helemaal....of eigenlijk helemaal niet.

 

Maar je kunt dus heel goed en vlot harden tegen kou. Met lauw water douchen en naspoelen met alleen koud water doet wonderen voor je kou bestendigheid.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je went inderdaad goed aan de kou.

 

Wij hebben een houtkachel beneden, en die warme lucht word ook naar boven geblazen met een ventilator.

Die houtkachel is eigenlijk te klein om het hele huis te verwarmen, en dus is het nu 19 graden beneden en 15 graden boven.

(Wij hebben een oud vrijstaand huis in de weilanden)

 

De cv zetten wij er echter niet bij aan, vinden we niet nodig.

Ik kan ook rustig de hele dag boven zitten, waar het15 graden is, en dan heb ik het niet koud.

 

De rest van het gezin verklaard mij weleens voor gek dat ik de cv dan niet aanzet, maar ach ik heb er geen last van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens de site van Zibro zou een laserkachel van zo'n 3 kiloWatt een ruimte van 120 kuub (M3) voldoende kunnen verwarmen. Dat zou dus met een traditioneel petroleum-kacheltje zoals een Valor 525 net niet gaan lukken. Minder efficiënt, zeker geen HR. Misschien dat een Aladdin BFH het wel gaat redden.

Ik heb er net één op de kop getikt voor weinugh op z'n Haags. Moet nog wel even volledig schoon worden gemaakt, nieuwe kous en verse peut er in en natuurlijk eerst alle restjes water uit het koperen reservoir laten verdampen.

 

Als de BFH brand zal ik er wat plaatjes van plaatsen. Weet iemand de output van een BFH in kW?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens de site van Zibro zou een laserkachel van zo'n 3 kiloWatt een ruimte van 120 kuub (M3) voldoende kunnen verwarmen. Dat zou dus met een traditioneel petroleum-kacheltje zoals een Valor 525 net niet gaan lukken. Minder efficiënt, zeker geen HR. Misschien dat een Aladdin BFH het wel gaat redden.

Ik heb er net één op de kop getikt voor weinugh op z'n Haags. Moet nog wel even volledig schoon worden gemaakt, nieuwe kous en verse peut er in en natuurlijk eerst alle restjes water uit het koperen reservoir laten verdampen.

 

Als de BFH brand zal ik er wat plaatjes van plaatsen. Weet iemand de output van een BFH in kW?

 

Ik heb dus ongeveer bijgehouden wat het kost om te stoken op petroleum/lampenolie van de Jumbo en ben bang dat m'n oude CV het toch wint.

Die heb ik dus als noodverwarming, maar niet meer als hoofdverwarming, helemaal omdat ik minimaal stook.

 

Ik zet de thermostaat omhoog en als de radiator warm is draai ik hem weer uit, pas als hij is afgekoeld en ik wil het nog 2 graden warmer hebben, zet ik hem weer vijf minuten aan.

 

@lewieke, uiteraard ventileer je, doe je ook als je CV stookt. Overigens zijn tien waxinelichtjes ongezonder dan een efficiënt brandende petroleumkachel. We stoken er niet die ouwe petroleum in van vroeger, maar die gemaakt van zuivere paraffine. Ik heb een goede CO melder met display en die heeft nog nooit wat anders aangegeven dan 0. :o Weer foute aannames.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nu mijn eindafrekening binnen.

 

Het opgeven van de standen was nog wat moeilijk, want de site van Essent vond het veel te laag. ;)

 

De laatste drie maanden (eigenlijk maar 2,5 maanden) op de voorschotten 90 euro bespaard.

Bij de eindafrekening alsnog 140 euro terug.

Kosten lampenolie ongeveer 50 euro.

 

Besparing van 180 euro in drie maanden tijd!!

 

Aanschaf kacheltje(15 euro), petroleumstelletje (gratis), lampen (30) en lont voor de komende paar jaar (30) niet meegeteld, maar dat gaat natuurlijk langer mee dan drie maanden.

 

'k Schat dat een besparing van zo'n 300 euro per jaar goed te doen is. :cool:

 

sorry Raycoupe maar voor 6 tientjes per maand ga ik in mijn huis geen kou lijden. Ik woon in een nieuwbouwwoning, het ding is van fundering tot dak op en top geïsoleerd en betaal nu 140 euro per maand. Let wel op, dat is voor gas EN stroom De C.V. staat dag en nacht op een comfortabele 21 graden. Alleen beneden, boven stoken we niet, er gaat voldoende warmte via de vloerverwarming in de gang naar boven om het boven warm genoeg te krijgen

En wat ik ga doen wanneer er nu een SHTF situatie plaatsvind? sowieso geen fikkie stoken in huis. Ik wil niet dood. ik ga beginnen om met zeilen mijn woonkamer een stuk kleiner te maken om zo de warmte die van onze lichamen en kaarsen afkomen beter vast te houden.

We hebben wel plannen om op korte termijn (misschien dit jaar, anders volgend jaar) een houtkachel/allesbrander aan te schaffen. Dit heeft in eerste instantie te maken met gezellig en lekker en berenvel voor de kachel enzo en dan pas voor noodsituaties. Mocht er een noodsituatie zijn dan is alles boven vriespunt voor mij acceptabel. Ik ga niet zeggen het moet minimaal 15 graden zijn. Zolang het binnen maar niet vriest vind ik het prima. Waarschijnlijk ben ik dan toch te druk met van alles en nog wat om het überhaupt koud te krijgen. Ik heb in dienst gezeten en de eerste weken was een soort van introductiekamp, toevallig midden in de winter. Hierdoor kan ik bevestigen wat je zegt dat je ontzettend snel went aan koude temperaturen, zeker als je bezig bent krijg je het vanzelf warm.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ga beginnen om met zeilen mijn woonkamer een stuk kleiner te maken om zo de warmte die van onze lichamen en kaarsen afkomen beter vast te houden.

 

Het idee is goed maar het probleem blijft.

De ruimte die verwarmt moet worden verkleinen is DE oplossing om met minder brandstof dezelfde temperatuur te houden. Isoleren valt daar voor het gemak ook onder, je verwarmt op die manier je voortuin niet.

 

Ventilatie is echter essentieel.

 

O2 (zuurstof) moet naar binnen kunnen voor verbranding EN gezond adem kunnen halen. Met uitzondering van elektrisch verwarmen heeft elke verwarmingsbron zuurstof nodig.

Belangrijker is dat de CO2 naar buiten kan. Zo niet, dan kan je een onvolledige verbranding krijgen en CO in de ruimte. Daar kan je lekker op slapen maar je wordt er niet oud mee.

 

Moraal van het verhaal, zorg altijd voor een goede afvoer van je rookgassen. Waar CO2 is, is geen zuurstof. Je kamer met zeilen kleiner maken is goed als je er ventilatiekanalen in maakt voor verse lucht en afvoer.

Met een extra dikke trui of jas verklein je de te verwarmen ruimte nog meer en kan je goed blijven ventileren

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...