Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

zilver

Joris Luyendijk: "Dit gaat helemaal fout"

Recommended Posts

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

 

Mooi artikel, maar eigenlijk wisten we het natuurlijk al.

 

Toevoeging:

 

Toch is het bewonderingswaardig dat Joris hierover en op deze manier schrijft. Hoe lang zal het nog duren voor de mainstream dit gaat oppikken? Het moet toch een keer ronduit gezegd worden?

 

Lees ik net in het FD: De bedrijvigheid in de eurozone is deze maand in een verrassend hoog tempo gegroeid. Positief is dat er nu duidelijk signalen zijn dat de binnenlandse vraag aantrekt. Dat zijn de berichten die de mainstream wil brengen, geen nare berichten.

 

En dan het idee dat de Centrale Banken toegeven dat ze niet weten waar dit toe leidt of hoe dit afloopt!!! Het was de functie van de Centrale Banken om dit soort ellende en ontsporigen te voorkomen. Moet je nu zien hoe de zaak aan het doldraaien is. En dan nog van die reacties als: Nou-nou heer Luijendijk, wat een doemscenario. Dat siert u niet.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Hij waarschuwt niet alleen voor de financiële gevolgen, maar waagt zich ook aan uitspraken over de impact die het zal hebben op de samenleving:

"Stort zo’n bank echt in, dan staan de tanks binnen 36 uur in de straat. Want dan stort alles in: de bevoorrading van supermarkten stort in, want er is geen handelsfinanciering meer. Dan is er ook geen benzine meer te krijgen. Et cetera."

 

Het zou me niet verbazen als Joris ook een account heeft op preppers.nl en incognito meeleest;)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Goed artikel.

Dus nu zijnde grote partijen bezig zaken in te kopen voor als collateral na de QE. Als dat gereed is volgt de crash?

Iemand riep 2016/17?

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Het wachten is op de grote klap. Op zich niet nieuw, we weten dat het ooit gaat gebeuren, maar wel bijzonder dat een mainstream journalist als Luijendijk zich in het openbaar zulke grote zorgen maakt.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Dit zijn universele banken, die ook nog eens beursgenoteerd zijn. Als het misgaat, zijn dus de aandeelhouders het bokje, en niet de bankiers zelf - ook een enorm belangenconflict. Vervolgens zijn die banken ook nog too big to fail, waardoor wij als belastingbetalers het bokje kunnen zijn. Dat is Russische roulette met iemand anders’ hoofd. Dat is een recept voor rampen. Bovendien kunnen mensen binnen vijf minuten ontslagen worden: ze worden actief ontmoedigd om een langetermijnperspectief te stellen boven het directe belang van de bank. Als je dan weet dat een bank vaak een balans heeft die groter is dan het bruto nationaal product van het land dat de bank moet redden, dan is een bank niet meer too big to fail, maar too big to save. Stort zo’n bank echt in, dan staan de tanks binnen 36 uur in de straat. Want dan stort alles in: de bevoorrading van supermarkten stort in, want er is geen handelsfinanciering meer. Dan is er ook geen benzine meer te krijgen. Et cetera.

Op dat punt waren we vijf jaar geleden toen Lehman Brothers failliet ging. Mensen hier in Londen sloegen wapens in. Mijn collega’s bij The Guardian belden naar huis: ga naar de supermarkt en koop zoveel mogelijk blikken voedsel. We zaten er 24 uur tot 36 uur van af. En dat probleem is niet opgelost.”

 

http://volzin.nu/index.php/redactie/44-redactie/387-dit-gaat-helemaal-fout

 

Bij het lezen van Luijendijk, moest ik direct aan dit artikel denken, waar de schrijver refereert aan de TBTF banken als “too colossal to collapse”

 

The too big to fail banks are now much, much larger than they were the last time they caused so much trouble. The six largest banks in the United States have gotten 37 percent larger over the past five years. Meanwhile, 1,400 smaller banks have disappeared from the banking industry during that time. What this means is that the health of JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs and Morgan Stanley is more critical to the U.S. economy than ever before. If they were “too big to fail” back in 2008, then now they must be “too colossal to collapse”.

 

Just before the financial crisis hit, Wells Fargo & Co. had $609 billion in assets. Now it has $1.4 trillion.Bank of America Corp. had $1.7 trillion in assets. That’s up to $2.1 trillion. And the assets of JPMorgan Chase & Co., the nation’s biggest bank, have ballooned to $2.4 trillion from $1.8 trillion.

 

-The assets of the six largest banks in the United States have grown by 37 percent over the past five years.

 

-The U.S. banking system has 14.4 trillion dollars in total assets. The six largest banks now account for 67 percent of those assets and the other 6,934 banks account for only 33 percent of those assets.

 

-Approximately 1,400 smaller banks have disappeared over the past five years.

 

-JPMorgan Chase is roughly the size of the entire British economy.

 

-The four largest banks have more than a million employeescombined.

 

-The five largest banks account for 42 percent of all loans in the United States.

 

http://www.shtfplan.com/headline-news/too-big-to-fail-is-now-bigger-than-ever-before_09202013

 

Preppuh!!!!!

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Sorry tanks staan in de opslag. ;)aantal militairen wat we hebben zullen ingezet worden in de grote steden. Succes alvast

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Waneer de overheid roept dat het goed gaat,juist dan moet je goed opletten.kan het weten werk voor ze

 

Ministerie van List en Bedrog ?;) of op Ministerie van Asociale Zaken?

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik had een link naar een column van hem ook al gepost in een bestaand draadje... http://preppers.nl/forum/threads/233-De-economische-ondergang-van-Nederland

 

Vanwege de interesse ook nog maar even hier :-) http://www.nrc.nl/joris/2013/09/13/nog-een-keer-proberen/

 

en dit is zijn banking blog op The Guardian: http://www.theguardian.com/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog

@Dr.Prepper : dit is zijn e-mailadres: jlbankingblog@gmail.com Misschien een idee om hem te vragen of zijn artikel 'dit gaat helemaal fout' hier op de homepage van Preppers.nl mag komen te staan?

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Vandaag in NRC Next een drie pagina's lang artikel van Joris Luyendijk met quotes als 'het wordt alleen maar erger', 'waarom horen we hierover dan zo weinig', 'het kan zo weer gebeuren'.

[ATTACH=CONFIG]5506[/ATTACH]

http://digitaleeditie.nrc.nl/losseverkoop/NN/2013/8/20130930___/1_01/ (artikel zit achter betaalde login)

 

Ben je heel nieuwsgierig, pm dan even.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Het gebeurt niet weer, het is nog steeds aan het gebeuren.

Zie het grotere geheel i.p.v. de details.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

"Twee jaar werkt hij nu als antropologisch journalist voor The Guardian in The City, het financiële hart van Groot-Brittannië. “Ik word steeds pessimistischer en angstiger.”"

 

Ja, het duurt een paar jaar voor je aan deze gedachte went.

Maar het gaat over :)

Nog 2 a 3 jaar, dan ziet ook Joris weer de zon.

 

In 2002/2003 was ik ook bang, nu niet meer. De maatschappij kan meer hebben dan Joris voor mogelijk houdt. Natuurlijk gaan we stapjes terug doen, maar een plotselinge val is bijna uitgesloten. Zoiets zie ik alleen gebeuren in geval van een onderbreking van de olie toevoer. En zelfs die heeft een paar maanden nodig om in volle omvang voelbaar te worden. Geen 36 uur.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
En zelfs die heeft een paar maanden nodig om in volle omvang voelbaar te worden. Geen 36 uur.

Hoeveel voorraden zijn er (beschikbaar!) in zo'n geval?

Ik heb het idee dat het e.e.a. eerder op is dan je verwacht danwel zeker vlot onbereikbaar wordt voor Jan met de pet.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Hoeveel voorraden zijn er (beschikbaar!) in zo'n geval?

Ik heb het idee dat het e.e.a. eerder op is dan je verwacht danwel zeker vlot onbereikbaar wordt voor Jan met de pet.

 

Als de bevoorrading helemaal stilvalt is alles binnen een week op.

Maar dat is een uiterst onwaarschijnlijk scenario. Niet onmogelijk, maar imo vergelijkbaar met het getroffen worden door de bliksem.

 

Het risico dat de banken en-masse omvallen is nu zo goed als nul.

Bijna alle banken zijn al failliet, en dat voert ook nu niet tot problemen. Als ze nog faillieter gaan, dan zal ook dat door de vingers gezien worden.

 

Het volgende probleem zijn de overheden. Ook deze zijn failliet, maar in tegenstelling tot de banken kunnen zij niet eeuwig blijven spenderen zonder macro economische gevolgen. Gelukkig is ook dit een probleem dat over vele maanden (jaren) uitgesmeert wordt.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Het risico dat banken omvallen is 100%.

Immers, ze zijn grotendeels incolvabel en worden met goedkoop geld draaiend gehouden.

Gezien de verwevenheid van het systeem maakt het niet veel uit of een bank nog goed was...

Als de cashflow stopt stopt ook de bevoorrading.

In drie dagen zijn dan de supermarktten leeg, de benzine stations, etc.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...