Ga naar inhoud
GENEGEERD

Joris Luyendijk: "Dit gaat helemaal fout"


zilver
 Share

Recommended Posts

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

 

Mooi artikel, maar eigenlijk wisten we het natuurlijk al.

 

Toevoeging:

 

Toch is het bewonderingswaardig dat Joris hierover en op deze manier schrijft. Hoe lang zal het nog duren voor de mainstream dit gaat oppikken? Het moet toch een keer ronduit gezegd worden?

 

Lees ik net in het FD: De bedrijvigheid in de eurozone is deze maand in een verrassend hoog tempo gegroeid. Positief is dat er nu duidelijk signalen zijn dat de binnenlandse vraag aantrekt. Dat zijn de berichten die de mainstream wil brengen, geen nare berichten.

 

En dan het idee dat de Centrale Banken toegeven dat ze niet weten waar dit toe leidt of hoe dit afloopt!!! Het was de functie van de Centrale Banken om dit soort ellende en ontsporigen te voorkomen. Moet je nu zien hoe de zaak aan het doldraaien is. En dan nog van die reacties als: Nou-nou heer Luijendijk, wat een doemscenario. Dat siert u niet.

Link naar reactie
Share on other sites

Hij waarschuwt niet alleen voor de financiële gevolgen, maar waagt zich ook aan uitspraken over de impact die het zal hebben op de samenleving:

"Stort zo’n bank echt in, dan staan de tanks binnen 36 uur in de straat. Want dan stort alles in: de bevoorrading van supermarkten stort in, want er is geen handelsfinanciering meer. Dan is er ook geen benzine meer te krijgen. Et cetera."

 

Het zou me niet verbazen als Joris ook een account heeft op preppers.nl en incognito meeleest;)

Link naar reactie
Share on other sites

Dit zijn universele banken, die ook nog eens beursgenoteerd zijn. Als het misgaat, zijn dus de aandeelhouders het bokje, en niet de bankiers zelf - ook een enorm belangenconflict. Vervolgens zijn die banken ook nog too big to fail, waardoor wij als belastingbetalers het bokje kunnen zijn. Dat is Russische roulette met iemand anders’ hoofd. Dat is een recept voor rampen. Bovendien kunnen mensen binnen vijf minuten ontslagen worden: ze worden actief ontmoedigd om een langetermijnperspectief te stellen boven het directe belang van de bank. Als je dan weet dat een bank vaak een balans heeft die groter is dan het bruto nationaal product van het land dat de bank moet redden, dan is een bank niet meer too big to fail, maar too big to save. Stort zo’n bank echt in, dan staan de tanks binnen 36 uur in de straat. Want dan stort alles in: de bevoorrading van supermarkten stort in, want er is geen handelsfinanciering meer. Dan is er ook geen benzine meer te krijgen. Et cetera.

Op dat punt waren we vijf jaar geleden toen Lehman Brothers failliet ging. Mensen hier in Londen sloegen wapens in. Mijn collega’s bij The Guardian belden naar huis: ga naar de supermarkt en koop zoveel mogelijk blikken voedsel. We zaten er 24 uur tot 36 uur van af. En dat probleem is niet opgelost.”

 

http://volzin.nu/index.php/redactie/44-redactie/387-dit-gaat-helemaal-fout

 

Bij het lezen van Luijendijk, moest ik direct aan dit artikel denken, waar de schrijver refereert aan de TBTF banken als “too colossal to collapse”

 

The too big to fail banks are now much, much larger than they were the last time they caused so much trouble. The six largest banks in the United States have gotten 37 percent larger over the past five years. Meanwhile, 1,400 smaller banks have disappeared from the banking industry during that time. What this means is that the health of JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs and Morgan Stanley is more critical to the U.S. economy than ever before. If they were “too big to fail” back in 2008, then now they must be “too colossal to collapse”.

 

Just before the financial crisis hit, Wells Fargo & Co. had $609 billion in assets. Now it has $1.4 trillion.Bank of America Corp. had $1.7 trillion in assets. That’s up to $2.1 trillion. And the assets of JPMorgan Chase & Co., the nation’s biggest bank, have ballooned to $2.4 trillion from $1.8 trillion.

 

-The assets of the six largest banks in the United States have grown by 37 percent over the past five years.

 

-The U.S. banking system has 14.4 trillion dollars in total assets. The six largest banks now account for 67 percent of those assets and the other 6,934 banks account for only 33 percent of those assets.

 

-Approximately 1,400 smaller banks have disappeared over the past five years.

 

-JPMorgan Chase is roughly the size of the entire British economy.

 

-The four largest banks have more than a million employeescombined.

 

-The five largest banks account for 42 percent of all loans in the United States.

 

http://www.shtfplan.com/headline-news/too-big-to-fail-is-now-bigger-than-ever-before_09202013

 

Preppuh!!!!!

Link naar reactie
Share on other sites

Ik had een link naar een column van hem ook al gepost in een bestaand draadje... http://preppers.nl/forum/threads/233-De-economische-ondergang-van-Nederland

 

Vanwege de interesse ook nog maar even hier :-) http://www.nrc.nl/joris/2013/09/13/nog-een-keer-proberen/

 

en dit is zijn banking blog op The Guardian: http://www.theguardian.com/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog

@Dr.Prepper : dit is zijn e-mailadres: jlbankingblog@gmail.com Misschien een idee om hem te vragen of zijn artikel 'dit gaat helemaal fout' hier op de homepage van Preppers.nl mag komen te staan?

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Vandaag in NRC Next een drie pagina's lang artikel van Joris Luyendijk met quotes als 'het wordt alleen maar erger', 'waarom horen we hierover dan zo weinig', 'het kan zo weer gebeuren'.

[ATTACH=CONFIG]5506[/ATTACH]

http://digitaleeditie.nrc.nl/losseverkoop/NN/2013/8/20130930___/1_01/ (artikel zit achter betaalde login)

 

Ben je heel nieuwsgierig, pm dan even.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Het risico dat banken omvallen is 100%.

Immers, ze zijn grotendeels incolvabel en worden met goedkoop geld draaiend gehouden.

Gezien de verwevenheid van het systeem maakt het niet veel uit of een bank nog goed was...

Als de cashflow stopt stopt ook de bevoorrading.

In drie dagen zijn dan de supermarktten leeg, de benzine stations, etc.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...