Ga naar inhoud
GENEGEERD

Een moestuin voor groentjes


Flos

Aanbevolen berichten

Bijen trek ik liever met bloemen aan ipv suikerwater. Suikerwater is niet zo gezond voor bijen, vandaar. En van nematoden heb ik geen last. Daarom laat ik die tip van het suikerwater sproeien aan mij voorbij gaan. Heb al jaren een moestuin, maar extra werk (zoals het suikerwater besproeien) heb ik er liever niet van. ? Daarvoor doe ik al genoeg in de tuin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast OBL-Rien
Op 3-6-2020 om 11:42, Haskap zei:

Met welk doel? 

 

Dat weet ik niet, het was een "laatste snelle tip" in een interview en er werdt niet nader op in gegaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 uur geleden, OBL-Rien zei:

Dat weet ik niet, het was een "laatste snelle tip" in een interview en er werdt niet nader op in gegaan.

 

?  Haha dat is dan een goeie tip, ééntje waar je niet van weet waar deze voor is. ? Ik gok zelf dat het met de smaak te maken heeft. Voor al die mensen die graag zoete groenten eten in plaats van groenten met een natuurlijke eigen smaak.

 

En zelf houdt ik vooral van het krokante jonge binnenste van mijn lekkere krop sla, dus ik doe niet moeilijk, zet gewoon genoeg plantjes zodat ik niet zuinig hoef te doen en blaadjes hoef te plukken, ik snij gewoon de hele krop af. Ben niet zo van de "pluksla"beweging. Ook bewaren die aparte blaadjes een stuk slechter dan een hele krop.

 

En blij dat er eindelijk weer wat regen valt, nog niet veel trouwens, zodat de moestuinplantjes ook lekker gaan groeien.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast OBL-Rien
4 uur geleden, Erny zei:

Ook bewaren die aparte blaadjes een stuk slechter dan een hele krop.

 

Dat is juist de reden waarom wij blaadjes oogsten, dan hoef je niets te bewaren!

De volgende keer plukken we gewoon weer vers...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even ter verduidelijking, eer ik thuis ben met mn sla is deze al slap als ik alleen losse blaadjes pluk. Mijn moestuin is niet vlak bij huis. ?  En geen last van zand in de sla want wij hebben hier geen zandgrond.

Stengelsla of Aspergesla vind ik ook geweldig trouwens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Op 22-6-2020 om 20:12, Red zei:

Vandaag de eerste oogst gegeten! Ewten en bladsla. Was erg lekker. Onze tuin doet het erg goed. Alles groeit als kool (en we hebben meer dan kool ? )

 

Hier gaat de tuin ook heel goed. Al diverse keren andijvie en sla gegeten en ook  de bloemkool is al goed.

De tip van OBL-Rien ,  om alleen blad te oogsten heb ik toegepast en dat werkt idd heel goed.Dat wast en snijd ook makkelijker dan een hele krop.

 

Doe jij iets aan bescherming ,bv. netten of koolkragen ?

Momenteel gebruik ik alleen netten en zie dat de koolwitjes daar niet doorheen kunnen,maar kleinere insecten natuurlijk wel.

Hoop zo weinig mogelijk te hoeven bestrijden , al zijn er vele kapers op de kust ,die van m'n tuintje willen meegenieten !

Voor het komende seizoen zou ik zeggen: eet smakelijk uit je tuintje ,

groet,mevr.Grijpstra

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben een klein stukje tuin en ik wil er als nog wat in verbouwen.

Wat kunnen we heb beste er inzetten???

Het is nu 25-06-2020.

 

Er zit veel zand in de grond het heeft een tuinhuisje op gestaan, de grond is hard er zit geen enkele wormpje in, misschien ook weinig voedingstoffen.

Jaren geleden heb ik wel eens wat verbouwd, maar kennis de is nihil.

We weten niet hoelang we hier nog blijven wonen, maar misschien als het leuk word door de opbrengst van de tuin blijven we hier

Ha we wonen hier nog maar sinds 1 Maart.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast OBL-Rien

Het wordt misschien flauw, maar het eerste wat mij te binnen schiet zijn warmte minnende/tolererende bladgroentes.

 

Edit: Oh, en PS, het is nog niet te laat voor bonen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast OBL-Rien
4 minuten geleden, JJ&A zei:

Wat zijn de beste bonen???

 

Ik zou zeggen stambonen. Maar ik ben bevooroordeeld want ik heb heel veel problemen om stokbonen te kweken. Die rotten me altijd weg.

Van de stambonen gebruiken wij de dubbele-witte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

12 minuten geleden, JJ&A zei:

Kunnen Kikkererwten ook nog @OBL-Rien.

Wat zijn de ideale omstandigheden voor de Erwten?

 

1. Kikkererwten
De kikkererwt, keker, kekererwt of garbanzo is een goede bron van vezels en eiwitten. Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat bonen en peulvruchten zoals kikkererwten kunnen helpen afvallen en de risicofactoren voor hartziekte en mogelijk kanker kunnen verlagen, vooral wanneer ze rood vlees vervangen (1, 2, 3, 4, 5). Een portie van 164 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer (6):

Calorieën: 269
Eiwitten: 14.5 gram
Vezels: 12.5 gram
Foliumzuur (vitamine B9): 71% van de ADH
Mangaan: 84% van de ADH
Koper: 29% van de ADH
IJzer: 26% van de ADH

Kikkererwten zijn vooral gunstig voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van de insulinegevoeligheid in vergelijking met andere koolhydraatrijke voeding (7). Bij een studie onder negentien vrouwen hadden degenen die een maaltijd met 50 gram kikkererwten aten een aanzienlijk lagere bloedsuikerspiegel en insulinewaarden dan degenen die dezelfde hoeveelheid wit brood of andere voeding met tarwe aten (8). Een andere studie met 45 mensen liet zien dat het eten van 728 gram kikkererwten per week gedurende twaalf weken de insulinespiegel aanzienlijk doet dalen (9). Kikkererwten kunnen ook de cholesterolwaarden verbeteren. Een aantal studies heeft aangetoond dat kikkererwten zowel het totaal cholesterol als het slechte LDL-cholesterol kunnen verlagen, die risico’s vormen voor hartziekte (10, 11). Je darmen en de gunstige darmbacteriën spelen een belangrijke rol voor je gezondheid, dus het eten van darmvriendelijke voeding is ontzettend goed voor je. Een aantal studies heeft ondervonden dat voedingspatronen met kikkererwten de stoelgang kunnen verbeteren en het aantal slechte darmbacteriën verminderen (12, 13).

Kortom: Kikkererwten zijn een goede bron van vezels en foliumzuur en zijn caloriearm. Ze kunnen de bloedsuikerspiegel en het cholesterol verlagen en goed zijn voor de darmen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast OBL-Rien
2 minuten geleden, JJ&A zei:

Kunnen Kikkererwten ook nog

 

Ik denk dat het daarvoor te laat is. Je kunt natuurlijk op een hele mooie september hopen....

Maar ik heb daar zelf geen ervaring mee. We zaaien soms wel eens doperwten (soort: eerste vroege mei). Maar ook voor die is het inmiddels aan de late kant.

Kikkererwten zijn -lees ik net- subtropisch en moeten voor een goede opbrengst al in april binnen gepoot worden (en dan in midden mei naar buiten)

 

https://www.123zaden.nl/kikkererwt#product_tabs_product.detail.zaaiinstructies

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb al wat gevonden, best verrassend.

 

 

Series De boekenrubriek van Nederland Voedselland Verantwoord ondernemen Vraagstukken

De komst van Nutri-ScoreAndere eiwitten. Wat krijgt de boer voor...?

Hightech voedsel Van eigen bodem.

 

De hetze tegen E-nummers. Het maandelijkse gesprek met Tiny van Boekel. Wat als we eigenlijk niet zonder plastic kunnen? Het moet duurzamer. Als het in een pot zit...Achter de schermen...Lessen in koolhydratenVerrassende groente. De gezichten achter jouw voedsel. De rol van de politiekHet kan eerlijker (W)etenschap. Zonder angst voor allergenen. Zo transparant mogelijk Voedselveiligheid Maar mag het ook...?De ongemakkelijke waarheid van voedselverspillingHoe zit het verpakt? Suiker en zoetstoffenProductinformatie Nationaal PreventieakkoordDierenwelzijnAfvalreductieEen gezonde levensstijlAlles over broodVoedselmakers in speFeestdagen

De boekenrubriek van Nederland VoedsellandVerantwoord ondernemenVraagstukkenDe komst van Nutri-ScoreAndere eiwittenWat krijgt de boer voor...?Hightech voedselVan eigen bodemDe hetze tegen E-nummers

Het maandelijkse gesprek met Tiny van BoekelWat als we eigenlijk niet zonder plastic kunnen?Het moet duurzamerAls het in een pot zit...Achter de schermen...Lessen in koolhydratenVerrassende groenteDe gezichten achter jouw voedselDe rol van de politiekHet kan eerlijker(W)etenschapZonder angst voor allergenen

Zo transparant mogelijkVoedselveiligheidMaar mag het ook...?De ongemakkelijke waarheid van voedselverspillingHoe zit het verpakt?Suiker en zoetstoffenProductinformatieNationaal PreventieakkoordDierenwelzijnAfvalreductieEen gezonde levensstijlAlles over brood

Voedselmakers in speFeestdagen

Over ons

Partners

Contact

Zoeken

21 augustus 2019

Kikkererwten van eigen bodem

Ferry Piekart

redactie, Nederland Voedselland

Kikkererwten groeien in India, Australië, Amerika en Canada. Maar niet in Nederland. Of toch wel? Een Zeeuwse teler heeft al voor het tweede jaar een hectare met de voor hummus onontbeerlijke kikkererwten staan. En zijn opbrengst is hoger dan waar ook. Hoe speelt hij dat klaar?

‘Al is het dertig graden en loop je op het warmste moment van de dag door de kikkererwten, dan nog heb je een natte broek.’ Pieter Risseeuw streelt met zijn hand door het gewas. Die is meteen vochtig. Terwijl de grond kurkdroog is, staan de kikkererwten er fris bij, en zijn de planten zelfs nat.

‘Je kunt piepkleine druppeltjes aan de bladeren zien hangen, als je heel goed kijkt’, zegt Pieter. ‘De wortels van de kikkererwt gaan wel twee meter diep. Hij zuigt gewoon grondwater op.’

‘Het is een soort koelingsmechanisme’, zegt Marko Wolthuis, field manager bij HAK, die ook tussen de planten staat. 

‘Precies’, beaamt peulvruchtenspecialist Ben Thomaes van groothandelsbedrijf Termont & Thomaes. ‘Zo heeft de plant geen last van droogte.’

Teler Pieter Risseeuw (links) en HAK field manager Marko Wolthuis inspecteren de kikkererwten op het testveld in Schoondijke. Foto: Maarten Moonen

Een Franse zomer

Er staan niet elke dag zoveel mensen op een akker. Maar hier in het Zeeuwse Schoondijke gebeurt dan ook iets bijzonders: er groeien kikkererwten. Dat is al wel eens eerder geprobeerd in Nederland – in 2017 nog in Flevoland – maar het was nooit een succes. Vorig jaar probeerde Pieter Risseeuw het ook eens op een hectare. ‘Het werd een Franse zomer: heel droog. Dat ging goed’, vertelt hij.

Samen met HAK en Termont & Thomaes koos de boer voor een Canadese variant van de kikkererwt. Die had het zo naar zijn zin in de Zeeuwse grond, dat de plant bleef bloeien. ‘Eind september was-ie nog niet klaar’, vertelt Pieter. 

Dat is lastig, want ongeveer een week voor je peulvruchten kunt oogsten, moet de plant eigenlijk afsterven. De peulvruchten – kikkererwten in dit geval – krijgen in die week dan geen voedingsstoffen meer van de plant en rijpen af. Maar de erwten op het testveld in Schoondijke hadden het te veel naar hun zin – eind september was er nog geen teken dat de planten er klaar mee waren. ‘Toen heb ik de planten gemaaid, en ze een week op het land laten liggen’, legt Risseeuw uit. ‘Dat is een risico, want als het dán gaat regenen, verpietert je oogst helemaal. Maar het was het enige dat ik kon doen.’

De gemaaide kikkererwten lieten zich vervolgens lastig dorsen met de dorsmachine die Pieter doorgaans voor zijn bruine bonen gebruikt, maar het stond een goede opbrengst niet in de weg. De boer is zelf bescheiden over wat hij voor elkaar heeft gebokst, maar als zijn moeder even een foto komt maken van alle bezoekers op het kikkererwtenveld, kan ze niet nalaten om even de harde cijfers te benoemen. ‘In Canada staan duizenden hectares aan kikkererwten. Hun opbrengst is gemiddeld 2200 kilo per hectare. In India worden er nog veel meer kikkererwten geteeld – daar hebben ze wel een miljoen hectare. Dan zullen ze wel veel ervaring hebben, denk je dan, maar hun opbrengst is maar 1000 kilo per hectare.’ En wat doet Pieter op zijn ene hectare, zonder kikkererwten-ervaring? 3500 kilo.

Een peultje aan een kikkererwtenplant. In zo'n peul zitten meestal twee kikkererwten. Foto: Maarten Moonen

Jonge grond

Dat is wonderlijk. Kikkererwten gedijen het best in warme, droge gebieden. India is wereldwijd de grootste leverancier van kikkererwten; daarna komen landen als Australië en Pakistan. In Amerika en Canada worden ook veel kikkererwten verbouwd. ‘Daar haalden wij ze altijd graag vandaan’, zegt Marko Wolthuis van HAK. ‘De kwaliteit is daar een stuk beter dan in bijvoorbeeld India.’ Nog liever haalt HAK de kikkererwten uit eigen land, maar ons klimaat is niet ideaal. Met droogte kunnen de planten dankzij hun ingebouwde koelsysteem goed overweg, maar een natte Nederlandse zomer verdraagt de plant veel minder goed.  

Waarom lukt het een boer in Schoondijke dan toch? ‘We hebben jonge grond hier in Zeeuws-Vlaanderen’, zegt Ben Thomaes. ‘Die is maar een paar honderd jaar oud; heel vruchtbaar nog dus. Dat helpt. Het maakt onze grond geschikter dan Groningen of Brabant; daar haal je die 3500 kilo ook niet. Maar het is natuurlijk evengoed de kunde van onze boeren, die heel efficiënt werken. Dat moet ook wel, want de grond is hier veel duurder dan in India. Dan moet je ook een hogere opbrengst hebben om goed uit te komen aan het einde van de rit.’

Het is eigenlijk wachten op een slechte zomer. Het is tenslotte een experiment... dan leren we ook wat er dan gebeurt.

Kikkererwtenklimaat

Dit jaar staat er wederom een veld met kikkererwten in Schoondijke. ‘Het is weer een droge zomer, dus het gaat alweer goed’, zegt Pieter.

‘Het is eigenlijk wachten op een slechte zomer’, zegt Marko Wolthuis. ‘Het is tenslotte een experiment... dan leren we ook wat er dan gebeurt.’ Maar waarom zou je dat eigenlijk willen weten? Waarom blijft de Zeeuwse boer niet gewoon bij zijn bruine bonen, en laten we de kikkererwten aan India en andere verre landen? ‘De verwachting is dat we vaker droge zomers zullen hebben’, zegt Heidi Vercraeye van Termont en Thomaes. Pieter knikt. ‘Het klimaat verandert. Daar lopen we op vooruit’, zegt hij. 

‘Kidneybonen groeien hier nu ook in Schoondijke’, voegt Ben toe. ‘Zwarte bonen en groene erwten hebben we ook op proef staan. We hebben die gewassen allemaal laten liggen de afgelopen jaren, door terug te schalen naar vijf of zes producten. Nu wordt het toch weer interessant om het allemaal kort bij huis te verbouwen – zeker als dat door klimaatverandering nu ook beter kan.’

Naast klimaatveranderingen, is er nog een grote verandering die het interessant maakt om opnieuw te kijken naar peulvruchten die we normaal gesproken niet verbouwen in Nederland. ‘De vraag naar peulvruchten neemt toe’, zegt Heidi. ‘Bij kikkererwten ligt dat bijvoorbeeld aan het populairder worden van een gerecht als hummus. Maar ook de hele eiwit-transitie zorgt voor meer vraag naar peulvruchten, als alternatief voor vlees.’ Boer Pieter heeft zo zijn eigen motivatie om met kikkererwten aan de slag te gaan. Niet de eiwittransitie en ook niet de hummus. ‘Eerlijk gezegd zit er niet veel smaak aan een kikkererwt’, lacht hij. Zelf gaat het hem om de uitdaging. ‘Het is gewoon enorm leuk om met een nieuw gewas te experimenteren. Om met een soort die niet van hier is te kijken wat je ermee kunt doen. Ik had zelfs een hogere opbrengst dan met mijn eigen bruine bonen!’

Pieter Risseeuw tussen zijn kikkererwten. Zelfs op een warme, zonnige dag wordt je broek nat als je tussen de kikkererwten door loopt – er hangen altijd piepkleine waterdruppeltjes aan de planten. Foto: Maarten Moonen

Kikkererwten à la carte

Hoge opbrengst of niet, de hoeveelheid kikkererwten die van twee hectare afkomt, is voor een bedrijf als HAK niet groot genoeg om er een productielijn voor te laten draaien. Het is allemaal nog een kleine test. Dus vind je nu nog geen Nederlandse kikkererwten in de winkel. Wat er dan wel is gebeurd met die eerste oogst? ‘Die zijn in kleine hoeveelheden verkocht aan restaurants’, vertelt Heidi. Daar konden de koks iets op de menukaart zetten wat we niet gewend zijn te lezen: kikkererwten van Nederlandse bodem. 

‘Wij hopen dat de tests in Schoondijke goed blijven gaan, en dat we straks de productie op kunnen voeren’, zegt Marko. ‘Zodat over een tijdje iedereen kikkererwten van Nederlandse bodem kan eten. Dat is ons streven, bij HAK: zoveel mogelijk binnen een straal van 125 kilometer van onze fabriek halen. En niet van de andere kant van de wereld. Dat lukt al met 80 procent van onze groenten en peulvruchten. Hopelijk straks ook met de kikkererwten!’

Deel dit artikel

Facebook Twitter LinkedIn

21.08.2019Kikkererwten van eigen bodem

Delen

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de voedingssector?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tweewekelijks boeiende reportages, interviews en artikelen in je inbox.

Inschrijven

Disclaimer © 2019 Nederland Voedselland - een platform van Het Portaal

https://www.nederlandvoedselland.nl/artikel/kikkererwten-van-eigen-bodem

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur terug, JJ&A zei:

 

Er zit veel zand in de grond

 

Ik heb geen ervaring met zandgrond ,maar zand wat onder tegels is gebruikt( opvulzand)is doorgaans zout en niet zo geschikt om als teeltlaag te gebruiken.

Je zou kunnen overwegen om te kweken in potten of bakken of maak een bak van rechtop gezette tegels en vul dan met goede grond : potgrond,tuinaarde,compost,turf,meng gewoon van alles wat door elkaar (wat het goedkoopst is!) voedingstoffen vul je zelf gemakkelijk aan ,dat hoeft nog niet in je teeltaarde te zitten.

Dit maakt ook het onkruidvrij houden makkelijker,want je hoeft minder te bukken of op de knieen ? .

Ook makkelijk te verplaatsen ( de potten en losse bakken dan ),als het eens in de weg staat of uit of in de zon moet.

En als je gaat verhuizen kan er mss wat mee!

Kennis hebben hoeft niet ,die vind je op het internet wel , tuinsites genoeg en forums waar je mss vragen kan stellen( mss ontdek je zo wel een nieuw leuk forum!) en op de pakjes zaad staat ook altijd wel hoe en wanneer je iets het beste kan doen.

 

Voor potten/bakken/evt.teilen kun je mss wel iets bij de kringloop scoren .Maak evt. zelf gaatjes in de bodem zodat overtollig water weg kan lopen.

Is er in jullie omgeving een volkstuincomplex oid ? Daar kan je mss ook wel advies krijgen van ervaren tuiniers en wie weet hebben ze weleens zaai-of pootgoed over!

Qua soorten zou ik alleen kiezen voor dingen die je ook echt graag lust,want als het goed gaat moet je soms wel een paar keer per week hetzelfde eten om iets op te krijgen!!

En er is best nog wel tijd om iets te telen,hoor.Dan kies je gewoon dingen die je pas in de herfst hoeft te oogsten.Kijk mss hier eens:

https://zaaikalender.com/

groet,mevr.Grijpstra

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast OBL-Rien
3 minuten geleden, JJ&A zei:

Ik heb al wat gevonden, best verrassend.

 

Interessant! Misschien moet ik dat ook eens proberen...

 

Let wel dat dat in Zeeland is, daar kun je de gok nemen dat het vanaf begin april niet meer zal vriezen. Hier bij ons (richting Duitse grens) kun je dat vergeten. Vaak krijgen we eind april/begin mei nog nachtvorst. En wanneer je pas in midden mei zaait dan is het al vrij laat. 

 

Maar ik zou er wel een bak in m'n tunnelkas aan kunnen besteden (90cm * 300cm) daar vriest het vanaf eind maart niet meer ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 uur geleden, OBL-Rien zei:

 

Interessant! Misschien moet ik dat ook eens proberen...

 

Let wel dat dat in Zeeland is, daar kun je de gok nemen dat het vanaf begin april niet meer zal vriezen. Hier bij ons (richting Duitse grens) kun je dat vergeten. Vaak krijgen we eind april/begin mei nog nachtvorst. En wanneer je pas in midden mei zaait dan is het al vrij laat. 

 

Maar ik zou er wel een bak in m'n tunnelkas aan kunnen besteden (90cm * 300cm) daar vriest het vanaf eind maart niet meer ?

@OBL-Rien ga je dan ook je Kikkererwten in Canada bestellen?????

Link naar reactie
Delen op andere sites

14 minuten geleden, JJ&A zei:

Kikkererwten van eigen bodem

Ja,kikkererwten , ook een hele goeie!!

Super gezond , heel veelzijdig en weet je dat je er ook meel van kunt maken?

Dat schijn je zoals gewone tarwebloem te kunnen verwerken.

En bevat geen gluten.

KIKKERERWTENMEEL ZELF MAKEN:

Hier is hoe je je eigen kikkererwtenmeel maakt:

Als je geroosterde kikkererwtenmeel wilt, plaats je de gedroogde kikkererwten op een bakplaat en rooster ze ongeveer 10 minuten op 175 ° C of tot ze goudbruin zijn.Deze stap is optioneel.

Maal de kikkererwten in een keukenmachine tot een fijn poeder ontstaat.

Zeef de bloem om eventuele grote stukken kikkererwten te scheiden die niet goed zijn gemalen. Je kunt deze stukjes weggooien of ze opnieuw door de keukenmachine halen.

Bewaar uw kikkererwtenmeel bij kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking voor maximale houdbaarheid. Op deze manier zal het 6-8 weken goed blijven.

Bron:website Moniquevandervloed.nl

groet,mevr.Grijpstra

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

17 minuten geleden, OBL-Rien zei:

Interessant! Misschien moet ik dat ook eens proberen... 

 

Maar ik zou er wel een bak in m'n tunnelkas aan kunnen besteden (90cm * 300cm) daar vriest het vanaf eind maart niet meer ?

Ze wel met redelijke afstand van elkaar planten:

Opnieuw inzaaien

Gelukkig kan de kidneyplant zelf veel compenseren, net als de bruin bonenplant. ‘Als een plant meer ruimte heeft, wordt-ie ook groter en voller. Dus deels compenseren de planten zelf. Dat verbaast mij soms zelfs. Vorig jaar was het ook droog. De duiven hadden enorm huisgehouden; het barstte van de lege plekken. Het was zo erg, dat ik eigenlijk opnieuw wilde inzaaien. Maar dat deed ik niet... en uiteindelijk haalde ik toch zes ton bonen van het land. Dat was een enorme opbrengst.’

https://www.nederlandvoedselland.nl/artikel/de-boer-de-boon-en-duizend-duiven

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

49 minuten geleden, OBL-Rien zei:

Maar ik zou er wel een bak in m'n tunnelkas aan kunnen besteden (90cm * 300cm) daar vriest het vanaf eind maart niet meer ?

Zou je de kassen ook enigszins vorstvrij houden door Compostsering of door hooibroei.

 

Dan wordt de composthoop van binnen heet, 55 – 65 °C. Onkruidzaad en ziektekiemen gaan dood, en de compostering gaat snel. De compost is soms al na 6 weken klaar. Na opzetten van de composthoop gaat het zo: tijdens de eerste dagen stijgt de temperatuur tot 55 à 65 °C.

Daar blijft misschien iets van hangen ik de kassen.

 

Hooibroei gebruiken om te verwarmen.

Met minder hooi zal het niet zo heet worden>

Hooi ontbrand bij een temperatuur van 225 - 240°C. Deze ontbranding kan veroorzaakt worden door broei, echter, voor broei heb je een grote hoeveelheid hooi nodig met een te hoog vochtgehalte.12 okt. 2010

 

Een voorbeeld van warmte zonder dat het zou verbranden.

Dit voorkomt hooibroei terwijl het hooi iets vochtiger opgeslagen kan worden. In de moderne hooibouw worden vaak grote hooibalen geperst van meer dan 500 kilo per baal. Door de grootte zal hooibroei in het binnenste sneller optreden doordat de warmte de baal niet kan verlaten. Deze balen worden daarom vaak in plastic verpakt zodat er geen zuurstof bij het warme hooi komt waardoor het niet kan ontbranden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooibroei

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 29-8-2013 om 19:05, Zinzzy zei:

Hummen ik zie het al, heb een hoop lezen als ik terug ven van Spanje ... :)

Ho @Geert zou je mij nog het recept willen sturen voor het zelf maken van gedroogde worst? Geen haast hoor ;)

Een excuus van @Zinzzy het gaat hier om een groente worst van de, moestuin voor groentjes.??

Ik ben nog steeds benieuw naar dat recept.?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 29-8-2013 om 20:08, Flos zei:

Vervolg

Tijdens de winter maanden raakt uw moestuin leeg . Bedek de lege plekken met mulchlaagje . Stro , hooi , afgevallen bladeren , grasmaaiers stalmest ... Dit beschermd de grond niet alleen tegen onkruid , maar ook tegen uitdroging afkoeling erosie en dicht slibben . In het vroege voorjaar (feb maart ) haal je de mulchlaag weg of spit je die onder .

.

Hier moest ik even om grinniken: Bedek de lege plekken met (onder ander) grasmaaiers, lijkt mij een kostbare aangelegenheid. grinniken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Los daarvan wel een goede tip. Ik ga daarvoor het stro van de schapen gebruiken, in ieder geval daar waar geen wintergroenten komen te staan. 

Hoe gaat het met jullie oogst?

Wij hebben hele mooie cougettes, ook alle bonen doen het erg goed. De wortelen zijn ook al rijp. 

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...