Ga naar inhoud
GENEGEERD

HELP waar moet ik beginnen


berry

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • 3 weken later...

Waarschijnlijk/hopelijk trap ik nu de giga open staande deuren voor je in, maar soit.

 

1. Kijkend naar het NL nieuws komen er regelmatig kleine "crisis"gebeurtenissen voorbij : Slecht weer als sneeuw, langdurige ijzel (heeft oost nederland jaren terug week van plat gelegen) paar uurtjes stroomstoring in wijk/stad, straat onderwater door hevige regenbui of zelfs de gewone jaarlijkse griepgolf.

Wat is al handig om te weten/hebben voor dit soort kleinigheden en hoe kan je dat doortrekken naar een basis van wat je voor jouw situatie achter de hand moet hebben?

Bv 's morgens als je wakker wordt is de stroom uitgevallen. Ben je dan op tijd om naar je werk te gaan? (gaat je wekker dan wel af?) Kan je je baas bereiken? (draadloze vaste lijn kan niet zonder stroom, smartphone moet elke nacht geladen worden) Heb je niet genoeg accu voor een gesprek heb je dan bv een smsje al voorgetypt waar je mobiel nog wel genoeg accu voor heeft? Handig : hand lader voor kleine apparaten (freeplay is een goed merk bv), wekker die niet in het stopcontact hoeft.

Hoe ga je dan naar je werk trouwens? OV? Moet je via een andere route omdat tram/metro/trein ook niet rijden? Ken je die route + extra reistijd?

Bedenk je ook dat geen stroom ook geen CV en dus geen warm water betekent. Alternatief voor wassen/warm water?

En als je 's avonds thuis komt in zo'n situatie : hoe kom je je huis door zonder overal tegenaan te lopen? Is er iets te doen, zodat je niet uit pure verveling maar naar bed gaat? Hoe maak je een maaltijd?

 

Als het hele gezin te gammel is van de griep om boodschappen te doen : Heb je genoeg zakdoekjes, licht verteerbaar voedsel, kruiken, pijnstillers, etc. in huis (kijk dus eens kritisch naar je EHBO spullen!).

 

Dit zijn zomaar wat simpele voorbeelden van dingen die iedereen wel eens kan/zal overkomen.

 

Komt een lijst uit (niet compleet, maar beginnetje om richting aan te geven)

Communicatie :

- radio (bij die stroomstoring is het wel handig te weten hoe en wat)

- mobiel kunnen laden

 

Licht :

- waxinelichtjes (+lucifers!)

- opwindbare zaklamp (koop goede, ik ben zelf fan van freeplay, omdat die ontwikkeld zijn voor afrika en niet voor de westerse wegwerp maatschappij)

- olielampen, ed is lange termijn optie, maar genoeg ervan kost ruimte en olie kan bederven en brandgevaarlijk zijn.

 

Omgeving :

- kaarten van je omgeving

- routes/schema's OV en de alternatieven bij verstoring (ook auto/fiets/lopend uitzoeken)

- verken je omgeving, kaart alleen is niet genoeg als je niet ongeveer weet waar je bent

- GPS? In mijn ervaring zijn de batterijen altijd op als je zo'n ding echt nodig hebt. Leuk hulpmiddel, maar vertrouw er niet alleen op.

 

Water:

- advies is 3 dagen, maar als je naar de gebeurtenissen in de wereld kijkt kost het de hulpdiensten minstens een week om bij je te komen, zeker buiten grote plaatsen.

- weet waar mogelijk water te vinden is in je omgeving waar drinkbaar water van te maken is

- containers om water in te vervoeren (water sjouwen is zwaar, dus liever meer kleine containers ivm krachtsinspanning)

- mogelijkheid om water te zuiveren (bleek/filter)

(van de bleek smaak kan je afkomen door water heen en weer te gieten tussen 2 glazen bv. Bleek vervliegt nl bij contact met zuurstof.)

 

Voedsel:

- heb op voorraad wat je ook echt gebruikt, een noodsituatie is het allerslechtste moment om je dieet om te gooien. Het zorgt er ook meteen voor dat je je voorraad ververst.

- Grote verpakkingen zijn weliswaar voordeliger, maar niet alles blijft goed zonder koeling/vriezer. Koop dus niet groter dan wat je in 1 dag op kan maken.

- Let op waar/hoe je dingen opslaat, niet alleen qua temperatuur, maar ook muizenvraat, staat het stevig (niet dat alles over je heen valt als je de kast open doet, na bv aardbeving) en kan de stelling/kast/gebouw het gewicht aan?

- Heb je overzicht op wat je aan voorraden hebt en wanneer wat op moet? Want veel zal weliswaar nog eetbaar zijn, maar zowel smaak als voedingswaarde gaan achteruit en vooral dat laatste is belangrijk (gezond blijven).

 

Warmte:

- thermosflessen, kruiken en dekens (hoe minder vaak je met vuur hoeft te spelen in een noodsituatie hoe beter en warm houden kost minder energie dan warm maken)

- camping kookgerei om water/eten warm te maken.

 

Preventie:

Juist in een crisis (klein of groot) is het gebruik van beschermende kleding belangrijk, stress, onzekerheid, vermoeidheid en minder/anders eten maken ongelukjes waarschijnlijker. Zorg dus voor geschikte handschoenen voor alle mogelijke klussen, veiligheidsbril, maskers, goede schoenen! e.d.

 

Persoonlijke items:

Reserve bril (ook al heb je lenzen), regen kleding, goede wandelschoenen (ga in een crisis nooit op blote voeten naar buiten!, bescherm je voeten, dus geen slippertjes) Anticonceptie! en tampons (of alternatief als mooncup)

- Medicijnen? Heb je dagelijks medicijnen nodig zorg dan voor een voorraad, zeker 1 maand en liefst 3. Zorg dan dat je weet hoe je zou moeten afbouwen als je langdurig zonder komt te zitten EN hoe je nu al minder afhankelijk kan worden door bv meditatieoefeningen/dieet.

 

Recreatie:

- spel kaarten, puzzeltjes, boek, etc. zowel kennisboeken als gewoon vermaak ter afleiding en ontspanning.

 

Verder nog:

- Zorg dat je redelijk fit en gezond bent en liefst blijft, Ook met een normaal werkende maatschappij is hulpbehoevend zijn lastig, laat staan als er iets mis gaat.

- Oefen het gebruik van je spullen in normale omstandigheden en ook hoe je bv een verband aanlegt. In nood val je terug op gewoontes, niet op wat er in het boekje staat wat je 2x gelezen hebt.

- Afval!, want als het zo erg mis gaat dat alles plat ligt is hygiëne essentieel om in leven te blijven. Hoe kan je dus je verpakkingen weggooien zonder dat de muizen/ratten/kakkerlakken/etc. er feest in gaan vieren? (afwassen zal helpen, maar dan moet je genoeg water hebben en dat ook kunnen afvoeren).

- Toilet. Een composttoilet kan zo simpel als een emmer met laagje vlas/hemparade/ vergelijkbare versnipperde bodembedekker voor huisdieren en vee. (Kies als mogelijk grote balen, want voordeliger). Je moet bij deze methode wel een composthoop buiten hebben en daar de inhoud van de emmer in begraven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...