Ga naar inhoud
GENEGEERD

Home made alcohol/spiritus brander


stampede

Aanbevolen berichten

@vheeswijk je hebt ook een hele verzameling zie ik :cool: ik heb er door de jaren heen ook groot aantal gemaakt . zowel van blik als van aluminium

deze laatste gassen makkelijker en ze roesten niet want dat blik roest snel weg als je de brander regelmatig brand .

Die van linksonder is die gemaakt van een Axe deodorant bus ( dat werkte erg makkelijk )

en voor de Penny stove gebruiken ze voor dat gat een soort popnagel met aan de binnenkant schroefdraad zodat je dus een soort gat met schroefdraad krijgt .

Ik weet dat ze hier ook verkrijgbaar zijn maar weet niet hoe ze heten het voordeel van deze dingen is dat je een vulgat goed af kunt sluiten .

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 66
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

  • 7 maanden later...
Ik heb ook eens ge-experimenteerd met dit soort dingen dus hier een kleine tip van een it-er. Haal uit een oude computer de ventilator bescherming. Superhandig als roostertje om je pannetje op te zetten.

 

 

Dat is een goeie tip!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is nu de consensus? Watten of glasvezel erin of niets? Wil er opnieuw eentje maken met zo'n rooster uit een pc ventilator en een wat groter blik voorzien van luchtinlaten als windbreak en tegelijk als containter laten dienen. (is zo'n blik waar roggenbrood in heeft gezeten met een dekseltje dus daar zou dan alles plus een flesje ethanol mooi inpassen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@phaelin ik heb een poosje geleden een klein ongelukje gehad (met veel geluk bij een ongeluk ) waarbij ik doordat ik verkleumd

was van de kou en een beetje onhandig deed tegen het alcohol brandertje aanschopte en de halve inhoud over mijn schoenen en broek

kreeg net terwijl ik het aan wilde steken Nu was het koud dus de alcohol dampte niet en de brandende lucifer was er gelukkig ver genoeg

van af maar anders had ik een leuke fakkel geweest . dit heeft me toch wel tot denken aangezet mbt deze brandertjes , en zoals je aangeeft

moet er wat in of niet . Ik denk dat het goed een goede zaak is om er voor te zorgen dat de alcohol er niet zo makkelijk uit kan stromen

dit door bijvoorbeeld glaswol of perliet korrels of de een brandetjer maken waarbij de alcohol beter is afgesloten , mijn brandertje was zo'n simpel

open dubbel blikje .(er kan dan wel minder alcohol in maar het is aanzienlijk veiliger bij buiten gebruik .

Ook een goed stabiel ''onderstel'' is toch wel beter (of het brandertje in de grond vastzetten met pennen )

gr will

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok, heb een nieuwe gemaakt, en in de 'opa doos' nog een gevalletje gevonden dat ie gebruikte om iets warm te houden met een kaarsje.

 

Gevonden.jpg.03be63d1cf0df7f3c14c5d08111ca482.jpg

 

Geen lijm gebruikt, alles dat ik gebruikt heb is m'n multitool (voor de priem en de tang om het bovenste blikje mee te krimpen), een tangetje om het blik mee te knippen, en werkhandschoenen. Ik heb maar 8 gaatjes gemaakt voor 't brandertje en gebruik een 50 Eurocent muntje als ventiel.

 

Brandertje:

 

Brander.jpg.362ea5163c3ada566f973ca1b648a994.jpg

 

Combinatie met het gevonden kaars warmhoudertje (ventilator bescherming roostertje komt toch nog van pas):

 

Combi1.jpg.4ea51aacb4540e47c0f931da9251d5b3.jpg

 

Brandstof: ethanol van de Action, kookt een halve liter water in 4 minuten.

 

Combi2.jpg.6e68935e6157d2c717b836c392466e08.jpg

 

Let wel, heb dit getest op m'n aanrecht, niet buiten met wind etc.. Ga ik nog doen, als dat ook lukt volgt verslag later. Als je dit wilt proberen, pas op. Ik heb tijdens deze test de hele tijd een brandblusser bij de hand gehad mocht het uit de hand lopen. En houd er rekening mee dat alles heet wordt. Ik heb met dezelfde multitool het water eraf gehaald. Goed blazen maakt het brandertje uit, maar reken daar niet op. Als er iets fout gaat ben je het haasje dus probeer dit bij voorkeur buiten, of houd een brandblusser bij de hand.

 

Wees voorzichtig, ethanol is bijzonder vluchtig dus als je morst heb je een probleem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Update, verder getest. 16 gaatjes is toch beter. En je moet 't een tijdje zonder muntje laten branden tot de ethanol/benzine warm genoeg wordt. Je zou van een groter blik (erwtensoep oid) een soortelijk houdertje kunnen maken met een blikschaar of een vergelijkbaar ding.

Uitmaken is lastig. Hard blazen werkt maar is natuurlijk link. Grote pan erover werkt ook maar die heb je in 't algemeen natuurlijk niet bij je. Gewoon uit laten branden lijkt de beste optie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat ziet er goed uit zeg hier is mijn versie geen film maar document

Er staan een fiks aantal filmpjes op YouTube om zelf een alcohol/spiritus brander te maken. Dus aan het knutselen, en verrek het werkt ook nog. Gisteravond eens wezen prutsen en vanochtend maar de vlam er in. Als ik hem volledig vul met spitritus dan kan ie pak en beet 18 minuten branden op volle toeren. En man wat kan dat ding heet worden. Aanvankelijk dacht ik dat het niet werkte, de vlam was zo helder dat je het haast niet zag. Pas toen de brander bijna leeg was kon ik er een duidelijk filmpje van maken. De terugslaande vlam de je soms ziet is zijn de laatste stuiptrekkingen van het restantje spiritus.

 

Tip: schuur je bedrukking/verf van het blikje nog als hij vol/dicht zit, dus voor dat je hem open knipt. Het weke blik is zo maar gedeukt, daarom is ie niet zo strak bij mij. Een volgende ziet er dan vast beter uit

 

http://s1329.photobucket.com/user/stampede3030/media/Brander3_zpsa3e331d8.mp4.html

http://s1329.photobucket.com/user/stampede3030/media/Brander4_zps6d935e47.mp4.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat ziet er goed uit zeg hier is mijn versie geen film maar document

 

Link naar 't document doet 't niet. Groep bestaat niet of onderwerp opgeheven oid.

 

Ik weet nu hoe ik 'm goed krijg, dus ik maak er binnenkort nog eentje. Die schuur ik dan wel even af. Want als ik deze binnengebruik gaat ie meuren. Denk dat dat de verf is. Eerst weer 2 lege blikjes hebben. Ik drink niet vaak uit blikjes dus... Misschien vrijdag als ik met een vriend filmavond heb. Hij drinkt nogal eens wat blikjes bier. Bewaar ik die.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hmm beide links werken, groep is er nog ik ben de beheerder ervan en het document is gewoon bereikbaar.....

Link naar 't document doet 't niet. Groep bestaat niet of onderwerp opgeheven oid.

 

Ik weet nu hoe ik 'm goed krijg, dus ik maak er binnenkort nog eentje. Die schuur ik dan wel even af. Want als ik deze binnengebruik gaat ie meuren. Denk dat dat de verf is. Eerst weer 2 lege blikjes hebben. Ik drink niet vaak uit blikjes dus... Misschien vrijdag als ik met een vriend filmavond heb. Hij drinkt nogal eens wat blikjes bier. Bewaar ik die.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, vandaag maar eens even aan het werk gegaan met versie 2.0, kleinere gaatjes (in de hoop op blauwere en dus schonere vlammetjes), verf erafgeschuurd toen de blikjes nog vol en dicht zaten. Gaatjes gemaakt voor het inelkaar steken. Getest, maar ergens lekt 't een beetje want het hele ding brand. Ook aan de buitenkant. Dus weer grote oranje vlammen etc... Grote pan erover om 'm uit te maken en toen maar 'ns nadenken.

 

Ding weer uitelkaar gehaald, Gorillalijm ertussen , weer inelkaar. Randje ook nog bestreken met Gorilla lijm en een ongeveer 8mm breed extra strooke aluminium (of blik) afgeknipt en eromheen gelijmt.

 

Dus nu wachten tot het droog is en maar weer eens proberen. Maar dat zal wel morgen worden denk ik.

 

Tot nu toe vind ik het moelijkste gedeelte om zonder al te veel te moeten krimpen de twee helften inelkaar te krijgen zonder dat 't gaat lekken als er druk op komt. Het brand wel, en doet wat het doet, de eerste lekt niet en brand dan ook iets mooier maar heeft te grote gaten. Water kookt erg snel, uitmaken gaat lastig. Soms kun je 'm uitblazen maar dat ga je binnen natuurlijk niet proberen. Pan erop werkt prima maar die heb je buiten niet bij je dus ik zou denk ik zorgen dat ie in een kuiltje staat (scheelt ook voor de wind) dat je dan dicht kunt gooien als 't te hard gaat. Liefst laat je 'm natuurlijk gewoon leegbranden om 'm schoon te houden.

 

Zou je zo'n strookje op het randje kunnen solderen (als dat dan nog zo mag heten)? En wat zou je daarvoor gebruiken? Met tin gaat 't natuurlijk niet want dat smelt dan weer direct als ie brand. Is er iets dat ik als soldeer kan gebruiken tussen aluminium in dat hittebestendig genoeg is? Of zal ik op zoek moeten naar een of andere kit die daar tegen kan. Ik probeer dat nu dus met gorilla, diverse websites zeggen dat het eenmaal uitgehard flexibel maar wel hittebestendig is. Maar er staat niet bij tot welke temperatuur. Dus kans is dat is alsnog gaat lekken.

 

Kortom, brandertje maken is niet heel moeilijk, je kunt 't in 10 minuutjes doen. Maar eentje zoals ik 'm hebben wil (niet lekkend als ie onder druk staat), mooie strakke vlammetjes die blauw zijn en niet te groot, blijkt was lastiger. Wellicht moet ik kijken of ik bovenin een extra gaatje maak en ipv een muntje een draaibaar schijfje maak. Dan kan ik 'm als de druk hoger wordt een beetje laten ontluchten zodat de vlammetjes uit de zijgaatjes wat kleiner blijven.

 

Is allemaal niet echt nodig, weet ik wel. Maar ik had hier toen ik er aan begon nul verstand van en ik heb al heel wat geleerd nu dus ik wil proberen om 't toch zoveel mogelijk te krijgen zoals ik 't wil.

 

Alvast dank voor de tips hierboven (afschuren met volle blikjes, gaatjes erin voor het inelkaarschuiven etc..)

 

Heeft er iemand tips of gewoon een antwoord op een van de vragen die ik hier stel: heel graag! Ik vind 't leuk om voor de verandering eens echt iets te maken in plaats van met IT bezig te zijn. Als ik hier tevreden over ben begin ik aan m'n faraday kooitje project met twee lege aluminium buizen waar flessen scotch in gezeten hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
Gast DickBerts

@vheeswijk. Ik ben ineens compleet overtuigd van het nut van een spiritusbrander. Vandaag naar de kringloop geweest. Daar stonden een heleboel fondue stellen voor twee euro en vijftig cent. Eentje sprong eruit, omdat het materiaal van het brandertje veel dikker was en het bakje uit een stuk was vervaardigd, zonder naad (geen lekkage mogelijk dus). Toen ik thuis kwam zag ik dat er "Swiss made" onder stond. Het brandertje is in perfecte staat, alleen zat er een vergaan roestig gaasje in, met daaronder glaswol. Dat heb ik eruit gehaald. Kan dat kwaad? Waar dient de glaswol voor? Heel erg bedankt alvast Wolf. hg Dick.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@vheeswijk. Ik ben ineens compleet overtuigd van het nut van een spiritusbrander. Vandaag naar de kringloop geweest. Daar stonden een heleboel fondue stellen voor twee euro en vijftig cent. Eentje sprong eruit, omdat het materiaal van het brandertje veel dikker was en het bakje uit een stuk was vervaardigd, zonder naad (geen lekkage mogelijk dus). Toen ik thuis kwam zag ik dat er "Swiss made" onder stond. Het brandertje is in perfecte staat, alleen zat er een vergaan roestig gaasje in, met daaronder glaswol. Dat heb ik eruit gehaald. Kan dat kwaad? Waar dient de glaswol voor? Heel erg bedankt alvast Wolf. hg Dick.

 

Dick die glaswol is voor een betere verdamping van de spiritus. Gewoon terugstoppen, net als het gaasje.

Dit zijn goede brandertjes btw!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast DickBerts
Dick die glaswol is voor een betere verdamping van de spiritus. Gewoon terugstoppen, net als het gaasje.

Dit zijn goede brandertjes btw!

 

Ouwe stinkende troep, heb het al weggegooid. Kan ik het ding ook veilig laten branden zonder glaswol erin?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...