Ga naar inhoud
GENEGEERD

Celox, ideaal middel om bloedingen te stelpen?


Aanbevolen berichten

@Jalemari : Je hebt volkomen gelijk. In de bereiding ontbreekt een stuk :eek: ! Ik heb dit onmiddelijk gecorrigeerd. Vakblindheid. Bedankt voor je melding hiervan!

Wolf

 

Ja nou is het mij duidelijk. Ik rook niet meer dus heb op t moment alleen de satéprikkers in huis. :) Op naar De Tuinen!

Ik zie redelijk vaak bloed met twee opgroeiende kinderen dus het kan goed van pas komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 62
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Super gaaf experiment. heb je al een indicatie over de houdbaarheid en blijvende werkzaamheid, van de vloeitjes met chitosan ?

 

Helaas moet ik eens een keer met de billen bloot :( . In mijn posting beschrijf ik het gebruik van DIY-bloedstelpende folies op basis van Chitosan Acetaat. Deze folies doen inderdaad wat ze moeten doen: stollen van bloed. Maar nu blijkt dat na ongeveer een week de werking sterk afneemt en na 2 weken volledig is verdwenen. Dit is daarom voor mij zo pijnlijk, omdat ik mijn 'bevindingen' reeds op het forum heb gepubliceerd. @rescue vroeg al eerder wat nu de houdbaarheid van deze folies zijn. Nou, die blijken nu slechts één week of 0,0 !.

 

Het Chitosan werkt alleen goed in de water-oplosbare vorm. Analoog aan het product Celox deed ik dit door Chitosan op te lossen in azijnzuur, wat resulteert in het Chitosan Acetaat. Chitosan Acetaat valt in droge toestand helaas weer uiteen in Chitosan en azijnzuur waardoor het Chitosan weer onoplosbaar wordt en dus niet meer bloedstelpend is. Het azijnzuur vervliegt gewoon uit de bloedstelpende folies.

 

Gevoed door aanvullende gegevens op het Internet ben ik nu overgegaan op het 10 maal sterkere melkzuur. Deze geeft dan Chitosan Lactaat die veel stabieler moet zijn dan het acetaat. Bovendien is melkzuur niet zo vluchtig als azijnzuur. Nu ik toch bezig ben met de formulering van fatsoenlijke bloedstelpende folies zoek ik ook naar middelen die de oplos-snelheid van chitosan in bloed versnellen en zoek ik ook naar betere alternatieven voor de dragers (voorheen shag-vloeitjes).

 

Dit kan nog even duren voordat een definitieve posting volgt. @vheeswijk (huischemicus)

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

In een eerdere posting heb ik de bereiding van bloedstelpende folies beschreven op basis van Chitosan met azijnzuur (Chitosan acetaat). Vers bereid bleken deze inderdaad te werken bij mij en bij @Wafels. De werking van deze folies liep in de loop van dagen allengs achteruit en na één week al waren ze onwerkzaam. De schuldige in deze formulering bleek azijnzuur dat langzaam uit de vloeitjes vervliegt en het onoplosbare Chitosan achterlaat dat geen bloedstollende eigenschappen meer heeft. Terug dus naar de tekentafel en mijn laboratorium (de garage). Ook bleek het noodzakelijk mezelf eens wat beter in te lezen in de Hemostase (hieronder), bloed en bloedstolling in het bijzonder. Ook was ik inmiddels ontevreden over de folie-dragers (Mascotte extra thin) en over de toch erg lage oplossnelheid van Chitosan zouten. De formulering ziet er nu heel anders uit.

 

De drager

Mijn keuze voor de drager is nu geworden een theezakjes-papier verkrijgbaar bij de ALDI ("Teebeutel") of iets analoog verkrijgbaar bij BLOKKER. Dit papier is in natte toestand nog erg sterk en daardoor geschikter voor het maken van het product. Deze "Teebeutel" werden verknipt in ca.. 4,5 x 8 cm formaat. Veel groter dan de Mascotte vloeitjes.

 

Chitosan Lactaat

Mede gevoed door gegevens op het internet viel mijn keuze op melkzuur (Hekserij.nl). Melkzuur is 10 keer sterker dan azijnzuur en is niet vluchtig. Verwacht wordt dat het melkzure zout van chitosan (Chitosan Lactaat) wél stabiel is. Melkzuur is zonder dermatologische bedenkingen. Het wordt in cosmetische formuleringen veel gebruikt (o.a. voor peeling maskers en crèmes). De stof is zelfs niet lichaamsvreemd. Kon je chitosan nog goed oplossen in een overmaat azijnzuur (De overmaat verdampt dan toch weer), met melkzuur kun je dit niet doen omdat je dan een té zuur preparaat krijgt. Oplossen in een ondermaat melkzuur gaat echter erg slecht. Om dit probleem te omzeilen werd een ondermaat melkzuur toegepast aangevuld met wat extra azijnzuur om de bereiding van de chitosan-oplossing mogelijk te maken. De overmaat azijnzuur vervliegt daarna toch weer.

 

Verhoging van de oplos-snelheid van chitosan in bloed.

Chitosan Lactaat is een stof die in droge toestand wel lijkt op plastic, overigens niet zo vreemd want het is een bio-polymeer, zeg maar een "bio-plastic". Het is goed oplosbaar in water, maar de oplossnelheid had ik graag een stuk hoger gezien. Het idee was om in de formulering ook glycerine (glycerol, Hekserij.nl) te gebruiken. Glycerine werkt als een "weekmaker" voor de "bio-plastic" Chitosan Lactaat. Glycerine heeft bovendien de eigenschap het eigen gewicht aan water te binden. Het blijkt inderdaad de oplossnelheid van Chitosan dramatisch te versnellen. Ook glycerine heeft een cosmetische toelating en is ook niet lichaamsvreemd. Glycerine is zeer gewenst in de formulering om het Chitosan Lactaat echt werkzaam te doen zijn.

 

HEMOSTASE

Hemostase is méér dan alleen de bloedstolling. Het is een complex van reacties van het weefsel én bloed op een verwonding waardoor bloedverlies wordt voorkomen. U wordt verwezen naar de litteratuur. Dit is een belangrijk gegeven. Zo wordt suiker/honing op de wond pas toegepast na de hemostase als de wond nagenoeg niet meer bloedt (ref. Suiker) terwijl deze Chitosan folies al kunnen worden/moeten toegepast vóór of tijdens de hemostase bij ondiepe verwondingen. Daarvoor zijn deze folies ook bedoeld.

 

BLOED:

Bloed is niet zomaar een transportmiddel voor tal van stoffen maar is feitelijk een vloeibaar orgaan. Het heeft namelijk zijn eigen metabolisme, secretie, excretie, en specifieke ziekten zoals ieder ander orgaan. De bloedstolling alleen al is een heel complex gebeuren van allerlei volg- en neven-reacties waarvan men de belangrijkste met romeinse cijfers heeft genummerd van Factor I t/m XIII. Maar er spelen wel dertig factoren mee. Calcium is nodig voor Factor IV. Sommige stoffen (bv. oxaalzuur, aspirine en citroenzuur) binden heel effectief calcium en dit remt dan de bloedstolling in o.a. Factor IV. Ook suikers en polymere koolhydraten binden in meer of mindere mate calcium. Ook Chitosan is een koolhydraat en heeft dus de neiging calcium te binden en remt dus feitelijk de natuurlijke bloedstolling (fibrinogeen naar fibrine). Chitosan mag dan wel de rode bloedlichaampjes uitvlokken tot een korst, maar het remt wel wat de natuurlijke bloedstolling van fibrinogeen naar fibrine. Het idee ligt voor de hand om ook wat extra Calcium in het preparaat te verwerken zodat beide stollingsmechanismen naast elkaar beter kunnen verlopen.

 

Hieronder wordt de bereiding van bloedstelpende folie beschreven op basis van "Teebeutel"-papier (ca. 4 maal 8 cm), Chitosan (De Tuinen), melkzuur 80%, glycerine en calciumcarbonaat (De laatste 3 genoemde stoffen verkrijgbaar bij de Hekserij.nl). Als hulpstof wordt ook schoonmaak-azijn gebruikt, maar deze is in het eindproduct niet meer aanwezig.

 

DE BEREIDING VAN BLOEDSTELPENDE FOLIES

Benodigdheden:

3 disposable DIY-pipetjes (voor respectievelijk Glycerine, melkzuur en de formulering)

2 borrelglaasjes.

roerhoutje, bv. saté-stokje

"Teebeutel"-papier (ALDI)

Acrylaat-folie bv. showmappen (kantoorbenodigdheden)

Chemicaliën: Schoonmaakazijn, Chitosan (De Tuinen), melkzuur, glycerine, calciumcarbonaat (Alle 3: Hekserij.nl)

 

In een borrelglaasje doen we een spanningszoeker schroevendraaierspuntje calciumcarbonaat (ter grootte van een plastic speldenknop, ca. 10 mg). Hieraan voegen we 5 ml schoonmaakazijn toe en we laten dit rustig oplossen tot een heldere vloeistof. Klaar!.

In een 2e borrelglaasje doen we de inhoud van een capsule Chitosan (De Tuinen, 500 mg). Hieraan voegen we 10 water toe en laten, met nu en dan even roeren met roerhoutje, dit minstens 10 minuten staan. Het Chitosan is dan fijn verdeeld.

Daarna voegen we aan deze slurrie 8 à 9 druppels melkzuur (80%) toe en roeren dit mengsel met roerhoutje tot dit een visceuze (dikke) massa wordt. 10 minuten laten staan. Het chitosan is dan opgelost tot Chitosan Lactaat.

Hierna voegen we 4 tot 5 druppels glycerine (glycerol) toe aan het mengsel, wederom roeren.

Daarna voegen we de inhoud toe van borrelglaasje #1 toe. We roeren dit goed met roerhoutje en laten dit mengsel 10 minuten staan. Het totale volume is dan ~15 ml.

Daarna brengen we op een acrylaat-folie, bv. een "showmap" gekocht in een kantoorboekhandel 2 rijen van 4 vette druppels van deze bijna heldere oplossing op en leggen we hier een vloeitje op van de hierboven beschreven ca. 4 x 8 cm "Teebeutel" op en masseren we het vloeitje goed in de drager. In totaal zijn 15 ml vloeistof voldoende voor ca. 20-25 vloeitjes. Dit komt overeen met ca. 25-20 mg Chitosan per vloeitje. Na een paar uur of paar dagen (afhankelijk van de Relatieve Vochtigheid) zijn de vloeitjes droog en kunnen worden losgestoken met uw survival mes. Ik heb de folies verpakt in enveloppen per 10 stuks. Voor het druppelen van melkzuur, glycerine en de de formulering werden DIY-pipetjes gebruikt.

De folies werden niet onder steriele condities bereid, maar bekend is dat Chitosan zouten (zowel Acetaat als Lactaat) antibacteriële eigenschappen bezitten.

U ziet dat deze folies zelfs onder primitieve condities kunnen worden bereid mits u beschikt over de uitgangschemicaliën.

 

Het ei van Columbus

Glycerine (glycerol) in deze receptuur blijkt echt een grote doorbraak. Het Chitosan lactaat gaat hierdoor snel in oplossing om met de de rode bloedlichaampjes te kunnen vlokken. In een test-opstelling werden bloed-druppels opgebracht op microscoop-glaasjes voorzien van bloedstelpende folies. Als deze glaasjes voorzien met druppels gestold bloed werden geplaatst in water, dan bleek de formulering met 4 à 5 druppels glycerine het bloed volledig uit te vlokken, terwijl in de formulering zonder glycerine het deels gestolde bloed in meer of mindere mate weer in oplossing ging. Het een en ander is goed weergegeven in de foto hieronder.

 

ChitoLact.jpg.1999ca15f1aeb669d78ac789e8134234.jpg

 

Mogelijke toepassing van deze folies.

De bloedstelpende folies zijn geschikt voor kleine ondiepe verwondingen die niet hoeven te worden gehecht. Zéér geschikt zijn de folies echter voor grote ondiepe schaafwonden omdat meerdere folies kunnen worden gelegd op de wond. Ook zijn ze zeer geschikt om toe te passen waar pleisters niet nauwelijks kunnen worden gebruikt, bv achter het oor. In eerste aanleg de wond met folies niet bedekken met verband of gaas omdat de stolling wordt versneld door uitdroging. De folies zullen worden geïntegreerd in de korst. Dus niet lostrekken ! Overtollige folie losknippen rondom de wond. Als de folie met korst droog is dan kan wel extra verbandgaas worden gebruikt, maar dit dient dan uitsluitend als "mechanische bescherming" van de wond met korst. De korst met de folie uit laten groeien.

@vheeswijk (huischemicus)

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
He wat jammer, dus geen shortcut for dummies op EHBO gebied. :( 'k Blijf het een lastig onderwerp vinden en die EHBO cursussen veeeel te duur. Geen idee voor een workshop?

 

kijk eens naar je zorg verzekering, vgz vergoed ehbo cursussen tot 500 euro per jaar! is toch een mooi gevonden geschenk in de aanvullende polis ;-)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een product wat ik tegenkwam bij het zoeken naar wat EHBO info op 't net is Celox.

Dit kun je in korreltjes krijgen of verbandvorm en wordt gebruikt om in noodgevallen fikse bloedingen te kunnen stelpen.

 

Nu mag bekend zijn dat mijn EHBO kennis op zo'n minst zwak is :o, dus mij lijkt het een geweldig product en zag dat het ook onderdeel is van de traumakit bloedstelping zoals verkocht in de prepshop.

 

De shelf-life is jammer genoeg slechts 3 jaar, maar wellicht is dit net als andere THT's slecht bedoeld om de fabrikant van aansprakelijkheid te vrijwaren.

 

Zou dit product wat zijn? (Ook voor de prepshop @Simurgh) Er staat specifiek bij vermeld dat je geen 'professional' hoeft te zijn om het toe te passen.

 

http://www.innoventa.nl/medisch-eerste-hulp/celox.html

 

Wellicht dat mensen met meer EHBO kennis hier hun licht over kunnen laten schijnen? BvD.

 

Het is een soort quickClot toch ?

in dat geval zou ik eerst even dit lezen: http://thesurvivalmom.com/2012/03/15/the-case-against-quikclot/

 

Ik denk dat celox hoewel het beter aangeschreven staat, als bloed stollend middel ook alleen gebruikt moet worden als het echt nodig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is een soort quickClot toch ?

in dat geval zou ik eerst even dit lezen: http://thesurvivalmom.com/2012/03/15/the-case-against-quikclot/

 

Ik denk dat celox hoewel het beter aangeschreven staat, als bloed stollend middel ook alleen gebruikt moet worden als het echt nodig is.

 

Tja, jammer genoeg geen handig wondermiddeltje voor de EHBO noob. Daar waren we al achter na wat adviezen van mensen die veel meer van EHBO afweten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

tja van wat ik weet van dit soort middelen is het meer bedoelt als een last resort, bad stop als iemand kapot hard leeg bloed. en dan is het maar de vraag of het lang genoeg helpt tot ze bij iemand aankomen die ze kan helpen...

 

Dat is precies de crux, zonder fatsoenlijke nazorg is het alleen uitstel van het onvermijdelijke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...