Ga naar inhoud
GENEGEERD

NU: Yemen - Vlam in Pan Al Qaida


Keyser Suze
 Share

Recommended Posts

Yemen says it has foiled an al-Qaeda plot to blow up oil pipelines and seize some of the country's main ports.

 

Security remains tight - and hundreds of armoured vehicles have been deployed to protect key targets.

 

Both the US and UK have withdrawn diplomatic staff from Yemen, prompted by intelligence reports of renewed terrorist activity.

 

The US is reported to be preparing special operations forces for possible strikes against al-Qaeda in Yemen.

 

The BBC's correspondent in Washington, David Willis, says it appears that Yemen was at the centre of a complex and audacious plot which - had it succeeded - would

 

have given al-Qaeda control over a crucial aspect of the country's infrastructure.

 

HIER verder Lezen

 

Is dit dan het vonkje voor het kruitvat? De Amerikanen die Special Forces (weer.....) tegen Al Qaida in gaan zetten? Wat gaan ze doen, wat kan er gebeuren, hoe gaat zich dit ontwikkelen, wat is de dubbele agenda, krijgen we straks weer berichten over omvangrijke geheime griezelige wapens waardoor Yemen (waar the Fuck ligt dat nou ook weer precies?) een strijdtoneel wordt met drones die precisie aanvallen uitvoeren met helaas ook weer burgerslachtoffers etc etc

 

yemen.JPG.9f06a3da7f662e4aa9322c9436261c12.jpg

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Haha sorry voor mijn spelfout,

maar desondanks is het wel goed om dit soort berichten op het forum te zetten want op een dag gaat het namelijk wel losbarsten!

 

Ja dat is het gezeur, je hebt geen idee wat nou 'de storm in het glas water' is en wat nou de initiatie is van een omvangrijk gewapend conflict. En blij dat ik mocht zeuren over de t.....

Link naar reactie
Share on other sites

Het is minder in het nieuws dan de geijkte linie Iran-Irak-Syrië, maar Jemen is een enorme puinhoop. Vooral intern, en meer kan ook niet, want het is straatarm. Maatschappij bestaat uit allemaal losse stammen waar de overheid (voor zover functioneel) totaal geen grip op heeft. Ook in Jemen is de president twee jaar geleden via burgerprotesten vertrokken. Enige samenhang in het land ontbreekt. Dat alles maakt het wel een ideale plek voor Al Qaida om zich te vestigen en te nestelen.

 

Al jaren gedoe met ontvoeringen van buitenlanders. Onderhandelingen konden jaren duren, maar meestal liep t wel goed af en werden gijzelaars goed behandeld. Nieuwste mode is om de gijzelaars door te verkopen aan Al Qaida. En daarmee is het verhaal een stuk grimmiger geworden en de afloop veel onzekerder.

 

Het land ligt compleet op zijn gat omdat zo'n beetje hele bevolking zijn tijd en geld vooral besteed aan qat.

"Up to 90 percent of adult men in Yemen chew qat for three to four hours daily, and women literally sing its praises."

"Across the country, around 30 percent of household income, on average, is used for buying qat, despite the fact that 45 percent of Yemenis live below the poverty line. Qat has also been linked to diminished productivity at work."

 

Bijna alle landbouwgrond wordt gebruikt om qat te verbouwen. Dit is zo water-intensief dat er nu al duizenden doden per jaar vallen bij conflicten over land en water. Naar verwachting is het watertekort binnen enkele jaren zo volledig dat een gigantisch probleem ontstaat. "In a little over a decade, Sana'a, Yemen, may become the world's first capital to run out of water." Dan verhuizen 4 miljoen mensen uit de hoofdstad naar elders in het land (=oorlog) of naar buurland Saoudi Arabie (dat al niet blij is met de toestanden bij de buren).

Wordt beschreven in fraai achtergrondverhaal 'How Yemen chewed itself dry' - dat maakt ook duidelijk dat het een soort van totaal hopeloze situatie is daar. http://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/view/how-yemen-chewed-itself-dry

 

Kortom, helemaal niet onwaarschijnlijk dat daar van alles broeit en dat er dus ingegrepen wordt. Al was het maar omdat dit een land is waar het westen helemaal niets van te duchten of aan handel te verliezen heeft..

 

Wel klote voor de ontvoerde NL journaliste en haar partner: http://www.rijnmond.nl/nieuws/22-07-2013/ontvoerders-spiegel-eisen-10-miljoen

Deze terreurdreiging en de maatregelen maken hun situatie nog een stuk beroerder. Ambassade gesloten, alle NLers het land uit.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/07-08-2013/terreurdreiging-jemen-ongunstig-voor-ontvoerde-spiegel

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Ik denk niet dat Saoudi Arabie op die vluchtelingen zit te wachten, ze zullen dus wel de grens dicht gooien.

Je kan ook niet van een land verwachten dat het 4 miljoen vluchtelingen opvangt, meeste (of misschien wel alle) landen hebben daar de mogelijkheden niet toe.

Denk alleen al aan de logistieke nachtmerrie, hoe krijg je voedsel, water en onderdak snel genoeg naar die mensen, en dan hebben we het nog niet eens over de kosten.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Yemen

 

Yemen heeft het op één na grootste leger in de regio (alleen Saoudi Arabie heeft groter leger) en 6% van bruto binnenlands product wordt eraan uitgegeven (ter vergelijking in Nederland is het ongeveer 1.5%, Amerika is ongeveer 5%)

 

Het lijk wel standaard te zijn in dat soort arme landen, een groot leger (met bijbehorende kosten).

Zou dat voornamelijk zij voor landsverdediging tegen de buurlanden, of is dat oden)m de bevolking te onderdrukken (of beide natuurlijk)

Kan ook zijn dat er weinig werk is, en dat de overheid op deze manier de bevolking aan het werk wil houden (en tevreden houden)

Link naar reactie
Share on other sites

Sterker nog, de VS hebben nog wat conflicten nodig. Om een paar redenen denk ik :

- afleiden van de publieke opninie van de binnenlandse problemen

- opdrachten krijgen voor de wapenlobby

- controle over de olie om China in het gareel te houden.

 

Het zijn maar n paar dingen die ik kan bedenken.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 1 year later...
Als IS massaal moslims gaat vermoorden, dan is de kans groot dat de moslimgemeenschap zich tegen de organisatie(s) gaat keren. Voor ons een goede zaak.

 

Speciaal voor jou dit korte artikel over de slechteriken tegen de slechteriken. Vooral de commentaren onder het artikel zijn de moeite waard. http://theeconomiccollapseblog.com/archives/in-yemen-its-the-bad-guys-vs-the-bad-guys

Link naar reactie
Share on other sites

Egyptian warships fired on the road that runs from the Yemeni port town of Zinjibar into the key coastal city of Aden but did not fire on Aden directly, according to an official with Yemen's Southern Movement.

 

The road is the eastern approach to Aden and is one of the three main roads into the city. The Egyptian naval barrage is intended to block the Houthi advance on Aden and push those fighters back, the source said.

 

Egyptian warships had deployed to the Bab al-Mandab strait last Friday, according to media reports, intent on protecting that passage that is the only access from the Arabian Sea to Egypt's Suez Canal.

 

The coalition's campaign has been dubbed Operation al-Hazm Storm. The Arabic term "al-Hazm" can be translated as "determinant" or "decisive."

 

Saudi Arabia and Egypt have both talked about the possibility of putting boots on the ground. On Saturday, Yemeni Foreign Minister Riyadh Yaseen said he expected coalition troops to be in Yemen within days.

 

Saudi leaders have said that if troops do go in, they won't leave until they have degraded the Houthis' ability to fight. The Houthis are apt guerrillas. A fight on the ground could prove bloody and lengthy.

 

http://edition.cnn.com/2015/03/30/middleeast/yemen-saudi-arabia-intervention/index.html

 

Met ook CNN filmpjes! Er gaat in ieder geval weer veel mis, mensen die vluchtten voor het geweld werden gebombardeerd. Uiteraard gaat het prima, er gaat namelijk weer veel (Amerikaans) oorlogstuig kapot, dat moet natuurlijk weer opnieuw aangekocht worden.

Link naar reactie
Share on other sites

Hoe gaat zich de situatie in Yemen ontwikkelen?

 

Yemen is een straat arm moslimland. De poppen regering van de Amerikanen krijgt het flink voor de kiezen door de door Iran getrainde Houthis (WIKI: De Ansar Allah ('helpers van God'), vaak beter bekend onder de naam Houthi's, zijn een rebellengroepering van sjiitische origine in Jemen. De naam Houthi's is afkomstig van een machtige lokale clan, waarvan leden prominente posities in de beweging innemen. De groepering is sinds 1992 actief en beheerst een deel van het noorden van Jemen en de provincie Sa'da. Tussen 2004 en 2010 vochten de Houthi’s oorlogen uit met de centrale regering van Jemen. Daarbij werden een kwart miljoen Jemenieten uit hun woongebieden verdreven.De beweging wordt naar verluidt ondersteund door Iran. Na de Amerikaanse inval in Irak van 2003 vond radicalisering plaats en werd de beweging anti-Amerikaans, antizionistisch en antisemitisch en stelde men zich tot doel de rechten van de zaidi's te waarborgen, desnoods met geweld.)

 

De Houthis vechten ook mee aan de kant van Bashar al-Assad in Syrië. Er is (dus) een Moslim oorlog gaande aldaar, tussen het Sjiisme en Soenisme.

moslim.jpg.441a545cfedfe6cc6a42451ecfaf684f.jpg

 

What we have now is an area with about 24 million people,[....], that is virtually ungoverned and up for grabs and is falling into the grips of an all-out civil war between Iran-supported Shi'as and al Qaeda/ISIS-aligned Sunnis.

http://edition.cnn.com/2015/03/26/opinions/goldstone-yemen-chaos/index.html

 

Dat schiet niet erg op. Het NRC meldt:

“Het lidmaatschap van het Arabische leger wordt vrijwillig en volgt dus niet automatisch uit het lidmaatschap van de Arabische Liga. Dat doet vermoeden dat het niet zozeer een pan-Arabisch leger wordt, als wel een coalitie van sunnitische landen die gemeen hebben dat zij de invloed van het shi’itische Iran vrezen.”

 

Lees ook: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/26/even-bijpraten-militaire-interventie-in-jemen-wat-is-er-daar-aan-de-hand/

 

Olie zit er wel, maar (WIKI) door diverse interne conflicten, terrorisme, grote verschillen tussen het zuiden en het noorden en corruptie heeft het land in vergelijking met andere landen in de Arabische Wereld economisch weinig kunnen profiteren van de olievoorraden. Met een bruto binnenlands product van $1.061 per hoofd van de bevolking is Jemen het armste land op het Arabisch Schiereiland.[4] In de laatste jaren is er wel vooruitgang geboekt op diverse terreinen, maar er wordt alom gevreesd voor grote economische en politieke problemen als de oliebronnen uitgeput raken. [....] De jaarlijkse militaire uitgaven bedragen 6,6% van het bbp, waarmee het land percentueel gezien tot de landen met de hoogste militaire uitgaven behoort. In Jemen geldt een dienstplicht van twee jaar.

 

Kortom, dit wordt een nieuw Afghanistan, een nieuw Irak, de vrienden van de USA (met name Egypte en Saudi Arabië) en de Amerikanen zelf, zullen er een langdurige oorlog gaan voeren. De interne (geloofs-)perikelen maken een oplossing op korte termijn onmogelijk. Midden Oosten in Brand schreef Dick Berts al in een eerder draadje, en met Syrië, ISIS, Yemen (of: Jemen), Irak en Libië staat het Midden Oosten nu echt wel in brand. Nog wat aanslagen, burgerslachtoffers, boots on the ground, drone-aanvallen, False Flags en een nieuwe Charlie Hebdo (Een hoge leider van al-Qaeda in Jemen claimt dat zijn terreurbeweging de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs heeft gefinancierd. Ook werd het doelwit voor de aanslag door zijn terreurbeweging uitgekozen. - Nu.nl) - met dank aan de Amerikanen en hun ziekelijke bemoeizucht.

Link naar reactie
Share on other sites

Nou, die gebeurtenissen in Yemen interesseert ook niemand ene reet.

 

"The country seems to be on the verge of total collapse". The UN children's fund said that at least 62 children had been killed and 30 injured during the fighting over the past week…

 

But the spokesman for the Saudi-led coalition said it does not intend to kill civilians even though the Houthis had moved fighters into villages.

 

"Collateral damage can happen... but I confirm to you that the coalition takes all care," said Brigadier General Ahmed Assiri.

http://www.zerohedge.com/news/2015-04-01/yemen-verge-total-collapse-civilian-casualties-ground-invasion-calls-mount

 

 

 

Yemen’s domestic power struggle since the end of President Ali Abdullah Saleh’s reign three years ago was based largely on local grievances, these two historical foes, Shi’ite Iran and Sunni Saudi Arabia, worked to use who they could in Yemen for political advantage.

 

The Saudi kingdom long was Yemen’s largest benefactor and held sway over powerful Yemeni tribal leaders. Yet following Saleh’s resignation in November 2011, Iran swiftly worked to increase its influence in Yemen by creating ties with whomever shared a common disdain for Saudi Arabia, including liberal anti-Saleh activists.

 

The Houthi rebels, an oft-ignored militia from Yemen’s far north, were an obvious ally for Iran. Houthi fighters, who follow a sect of Shi’ite Islam known as Zaydism, consolidated power in the wake of the 2011 government collapse. They are staunchly anti-Saudi. They believe that the Kingdom was involved in the systematic corruption of their distinct Zaydi culture via the promotion of Wahhabism (a strict interpretation of Sunni Islam that began in Saudi Arabia) in the Houthis’ traditional homeland in the north.

http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/03/27/whos-fighting-for-whom-in-yemens-proxy-war/

Link naar reactie
Share on other sites

the Houthis (and, as you'll see below, Al Qaeda) may be playing for a repeat of what occurred just 9 months ago when jihadis seized $400 million from the Mosul central bank in Iraq making ISIS the best funded islamic fundamentalist force in the world. Of course the tragically ridiculous part of the whole story is that the Houthi advance is very likely being aided by some of the $500 million worth of weapons the US "misplaced" in the country so in short, US-armed, Iranian-backed rebels have now overthrown a US puppet government, fought their way into the last important city still loosely under coalition control, and are now operating a few blocks from a branch of the Yemeni central bank.

http://www.zerohedge.com/news/2015-04-02/chaos-yemen-rebels-turn-aden-warzone-al-qaeda-stages-prison-break-saudi-arabia-suffe

Link naar reactie
Share on other sites

Two weeks of chaos in Yemen has killed at least 519 people, many civilians and children among them, the UN announced, as Houthi rebels continue their advance against exiled President Hadi’s loyalists who are supported by Saudi-led coalition airstrikes.

 

Another 1,700 people have been wounded over the past two weeks, UN Under-Secretary General for Humanitarian Affairs Valerie Amos, said in a statement Thursday. She voiced concern for civilians caught in the crossfire – especially after neighboring Saudi Arabia with allies launched an air-campaign last week in an effort to stop the advancement of Shiite Houthi rebels who deposed President Abedrabbo Mansour Hadi.

http://rt.com/news/246389-yemen-conflict-victims-un/

Link naar reactie
Share on other sites

Rode Kruis eist bestand van een dag in Jemen

Het Internationale Rode Kruis onderhandelt met de strijdende partijen in Jemen om een bestand van 24 uur te bereiken. Het is de bedoeling dat er morgen niet wordt gevochten, zodat de bevolking hulpgoederen, met name medicijnen, kan krijgen.

...

Gisteren kwamen twee medewerkers van het Internationale Rode Kruis tijdens hun werk in Jemen om het leven. De Jemenitische broers werden doodgeschoten toen ze gewonden evacueerden in Aden.

...

Rusland heeft ook gevraagd om een "humanitaire pauze" in de gevechten zodat diplomaten kunnen wegkomen en de bevolking hulp kan krijgen.

 

http://nos.nl/artikel/2028556-rode-kruis-eist-bestand-van-een-dag-in-jemen.html

 

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/04/rode-kruis-roept-op-tot-onmiddellijk-staakt-het-vuren-in-jemen/

 

 

 

Bombardementen Jemen gaan onverminderd door

 

De Saudische bombardementen op Houthi-stellingen in Jemen gaan onverminderd door.

Zeker tien burgers kwamen in de hoofdstad Sanaa om het leven en tientallen anderen raakten gewond, meldden burgers zaterdag vanuit een voorstad.

 

Een raket kwam neer in een woonwijk in plaats van in een nabijgelegen kamp van de Houthi-strijders. Reddingswerkers zoeken onder de puinhopen nog naar overlevenden.

 

Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen twee weken in het Arabische land meer dan vijfhonderd burgers gedood.

 

http://www.nu.nl/buitenland/4024685/bombardementen-jemen-gaan-onverminderd.html

 

http://www.telegraaf.nl/buitenland/23887855/__Opnieuw_doden_in_Jemen__.html

Link naar reactie
Share on other sites

Twee Iraanse marine schepen naar Jemen - Yemen. Vlam in de pan kans neemt toe.

 

Two Iran warships will now be located in the immediate vicinity of not only two US aircraft carriers, CVN-71 Teddy Roosevelt and CVN-70 Vinson, but well as the big-deck amphibious warship Iwo Jima which as reported before is providing marine support should the situation demand it. http://www.zerohedge.com/news/2015-04-08/iran-enters-hornets-nest-parks-two-warships-yemen-coast-close-proximity-two-us-aircr

Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Al-Qaida verovert vliegveld en olieterminal in Jemen

Al-Qaida heeft in het zuiden van Jemen een groot vliegveld, een haven en een olieterminal in handen gekregen. Dat zeggen hoge militaire functionarissen en inwoners van de stad Mukalla.

 

Eerder deze maand bevrijdde al-Qaida 300 gevangenen uit de gevangenis van deze havenstad. Onder hen zou ook de leider van al-Qaida in Jemen zijn: Khalid Batarfi.

 

 

 

Opmars Al-Qaeda in Jemen- Vice-president tegen grondoffensief

WEINIG TEGENSTAND

De strijders van Al-Qaeda vochten vandaag met een van de grootste infanteriebrigades die de kuststrook bij Moekalla bewaakte. Na inname van het vliegveld sloegen de leiders van deze brigade op de vlucht. Een activist uit Moekalla laat aan Al Jazeera America weten dat de Jemenitische troepen weinig tegenstand boden.

 

De extremisten van Al-Qaeda profiteren van de chaos die heerst in Jemen. Al drie weken voert een door Saoedi-Arabië geleidde coalitie bombardementen uit op de shi’itische Houthi-rebellen die de hoofdstad Sana’a en grote delen van de tweede stad Aden in bezit hebben.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Houthi's vallen bolwerk president Jemen aan

http://nos.nl/artikel/2034286-houthi-s-vallen-bolwerk-president-jemen-aan.html

 

Houthi-rebellen hebben in Jemen een van de laatste bolwerken ingenomen van aanhangers van president Hadi, de wijk Tawahi in de zuidelijke havenstad Aden. Ondanks Saudische luchtaanvallen zijn er hevige gevechten tussen aanhangers van de gevluchte president en de Houthi's. Hadi zelf zit in Saudi-Arabië.

 

Met de val van Tawahi, is in feite de hele stad onder controle van de rebellen, zeggen inwoners. Militaire woordvoerders zeggen dat bij het innemen van de wijk de legercommandant van het gebied is gedood.

 

 

 

Houthi's veroveren strategisch district Aden

http://www.volkskrant.nl/buitenland/houthis-veroveren-strategisch-district-aden~a4004350/

 

Boot bestookt met granaten

Vandaag kwamen ook al zo'n veertig Jemenitische burgers om het leven toen Houthi-rebellen hun boot bestookten met granaten. De opvarenden probeerden te vluchten uit Aden.

In totaal zaten zo'n vijftig mensen op de boot, die richting veiliger gebied in het westen van het land voer.

 

Bewoners zitten soms al weken vast in hun huizen, omdat het te gevaarlijk is om de straat op te gaan. Ook in bewoonde gebieden wordt geschoten en worden mortiergranaten afgevuurd. Honderden mensen zijn de stad ontvlucht.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...