Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

  • 2 weken later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Voor 1 m2 tuinen kan men ook overwegen de hoogte in te gaan door toren-constructies van PET-flessen. Dergelijke constructies zijn ook te realiseren op zonnige balkons op flats.

 

 

Kijk ook naar de suggesties die Google zelf geeft op deze YouTube pagina.

Zie meer over moestuintoepassingen van de PET-fles mijn posting:

 

Toepassingen van PET-flessen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Heel veel plezier gewenst de komende tijd in de tuin. Kan zelf ook het niet wachten tot de tijd weer daar is om plantjes op te gaan kweken. :) Heb je al enig idee van wat je er precies allemaal in wilt gaan zetten, @Mr. Gold?

 

Het is 100m2 en we mogen het eerste jaar geen aardappelen erin poten (of planten, hoe zeg je dat) Omdat ik vorig jaar pas begonnen ben met 2 vierkante meter bakken en ik nog echt een noob ben en mijn maatje niet zal ik mij laten leiden aankomend jaar. Waarschijnlijk lekker veel ui, wortelen, prei en goed kijken en luisteren naar onze buren van de volkstuin complex.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk! Aardappelen zou je trouwens ook in jute zakken kunnen poten; je begint met een klein hoopje aarde waar je de aardappel in poot, en zodra de scheuten die eruit komen een cm of 20 zijn moet je er dan wat meer aarde overheen gooien zodat je (als ik het me goed herinner) nog maar een klein stukje plant er boven uit hebt steken. Herhalen tot de zak helemaal gevuld is en dan maar wachten tot het tijd is om te rooien. Let wel; dit is op dit moment voor mij alleen nog puur theoretische kennis; heb ze vorig jaar gewoon in de volle grond gehad. Ga het dit jaar wel met een jute zak doen, gezien het dan minder ruimte in de tuin in neemt, en ik het hele gebeuren (wil het op een klein plankje met wieltjes zetten) dan ook wat heen en weer kan slepen mocht dat nodig zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk! Aardappelen zou je trouwens ook in jute zakken kunnen poten; je begint met een klein hoopje aarde waar je de aardappel in poot, en zodra de scheuten die eruit komen een cm of 20 zijn moet je er dan wat meer aarde overheen gooien zodat je (als ik het me goed herinner) nog maar een klein stukje plant er boven uit hebt steken. Herhalen tot de zak helemaal gevuld is en dan maar wachten tot het tijd is om te rooien. Let wel; dit is op dit moment voor mij alleen nog puur theoretische kennis;

 

Heb ik paar keer al gedaan, in grote emmers. Gaat perfect! En precies zoals je beschrijft. Nav filmpje dat hier ergens op het forum staat (nu ff geen zin om te zoeken, zit op de plee m'n eigen aardappels te poten ;-)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hetzelfde in specie kuipen gedaan. Aardappelen dan he'. Mijn ervaring is dat je niet te veel aardappelen in de kuip moet doen. Een aardappel met ruimte geeft net zoveel dan vier planten op dezelfde ruimte. Met steeds aarde aanvullen gaan slapende stalonen zich ook ontwikkelen tot aardappel, maarof dat meer opbrengst geeft hebik niet echt ondervonden. Ik had eigenlijk meer krieltjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Leuk een M2 tuin draadje. Ik heb zelf 10 bakken staan van 80 cm hoog en 3 bakken van 40 cm, gemaakt van pallet randen. Omdat de opbrengst mij toch iets tegenvalt ben ik mij gaan verdiepen in de makkelijke moestuin.

Voor dit jaar ga ik extra mesten. De eerste zaadjes heb ik inmiddels in fijn vermiculiet gezaaid. Ook heb ik 100 liter grof vermiculiet staan om door de aarde te mengen om de waterhuishouding wat beter te krijgen.

Afgelopen jaar had ik ernsig last van naaktslakken, bier, korrels en zelf op jacht gaan, niets hielp.

Een paar foto's van de aanleg en vorig jaar.

 

886044_296526577141855_1863659242_o.jpg.acc4900fb414eec214c7f4b944051c3f.jpg

2013-04-15-20.30.52.jpg.be054e984b04cb8cad943378c5ef9af1.jpg

2013-04-15-20.31.15.jpg.6bbf92b8a116c051de338b8fd9c70ed9.jpg

Aan vaste bewoners heb ik rabarber, aardpeer, witte aarbeien, mierikswortel, nog een knolgewas waar ik de naam even van kwijt ben :D En diverse kruiden in een bak, dichter bij de keuken

Dit jaar ga ik voor het eerst palmkool proberen te kweken. Dat schijnt goed te gaan in bakken.

 

Ik hoop van de andere M2 tuin bezitters hier te leren.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hup Preppers op naar de Albert Heijn. Bij elke 15 euro besteding een gratis doosje met een eetbare plant of kruiden. Bij aankoop van 2 Knor producten ook nog eens een mooi plastic bak om alle 20 soorten in kwijt te kunnen. Geen geld...no worries gewoon even achter het rek staan bij de kinderen en vragen aan klanten of je hun bakjes mag hebben (will do the trick) :-)

 

Serieus modes on: Echt een hele mooie actie van de AH om onze kinderen en dus ook de ouders meer bewust te maken!

http://www.ah.nl/moestuintje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echt een hele mooie actie van de AH om onze kinderen en dus ook de ouders meer bewust te maken!

http://www.ah.nl/moestuintje

Deze is m.i. echt leuk. Al is het maar om groente en kruiden (proberen) te kweken die je nog niet eerder gedaan hebt. Net zoiets als de VPRO tomaatjes van vorig jaar, die waren een succes. Dit jaar een nieuwe poging met bewaarde zaadjes van de vorige oogst.

 

Wat komt er bij jou in de vensterbank mr.G? Al leuke gescored?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig weekend gestart met het in elkaar flanzen van enkele verhoogde bedden .Het worden er 7 van elk 4 1/2 meter .Na enkele mislukte oogsten proberen we het eens op deze manier .

 

Dat is een behoorlijk grote oppervlakte. Daar kan je je gezin het hele jaar mee voorzien van groenten als je het goed aanpakt. Wat ging er voordien fout ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier gaan de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen ook van start. Laatste resten van plantjes uit de bakken gehaald, twee nieuwe bakken met klimrekken gehaald en binnen in de veranda ook wat opgerommeld. Heb een cayenneplant die nog pepers heeft van vorig jaar die nu zijn aan't afrijpen en nog een aubergine-plant die het heeft overleefd in de veranda. Die zijn verpot naar grote potten. Dit weekend gaan we wat wormencompost halen. In de toekomst zou ik graag zelf een wormencompostbak hebben. De knoflook die ik eind oktober heb geplant staat nu ongeveer 10 cm hoog. Wat kijk ik er naar uit terug te zaaien en oogsten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een behoorlijk grote oppervlakte. Daar kan je je gezin het hele jaar mee voorzien van groenten als je het goed aanpakt. Wat ging er voordien fout ?

Voetballende kinderen tussen de radijzen en sla is geen zo'n strak plan , maar moet toegeven dat het deels door een gebrek aan tijd was

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wbt de Appie zaadjes, als ik zo kijk naar degene die ikzelf heb tot nu toe en wat ik her en der op internet lees zijn ze in elk geval ook zo aardig om heirloom zaadjes uit te delen.

 

Lijstje tot zover gevonden:

Broccoli (Groene Calabrese) HL

Snijselderie (Gewone Snij) HL

Veldsla (Noordhollandse) HL

Aubergine (Black Beauty) HL

Lente ui/bos ui (White Lisbon)

Wortel (Amsterdamse Bak) HL

Spinazie (Matador)

Rucola (Coltivata)

Kropsla (Meikoningin) HL

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gm all appie zaadjes

brengen wel weer meer mensen tijdelijk bezig met eigen groenten en kruiden.

 

Ik ben laatste 2 jaar beetje bezig in onze voortuin (achter licht niet echt goed in de zon :()

 

Afgelopen jaar flink wat worteltjes kunnen planen en oogsten

ook wat tomaten zaadjes gedaan toen omgeplant in de tuin (toen ruime week op vakantie en toen lag de halve tuin vol, waren alleen niet meer met goed fatsoen omhoog te geleiden)

dus over de grond laten groeien (gaan we dit jaar anders doen)

ook al jaren aarbbeien uit eigen tuin soms wel kilo's per jaar.

 

Na al een 2 kilo rode tomaten geoogst te hebben.

Moesten de tomaten i.v.m. slecht weer en het op de grond liggen :mad: nog groen de tuin uit (waren wel al lekker groot al)

dit was de opbrengst in de 2-3 weken erna was en is ruim 80% nog mooi rood geworden.

10527518_687391994682630_2368063495841588403_n.jpg?oh=5d0762d80a90916ea3c916f0fc34e30a&oe=554D339D&__gda__=1435896747_c84523276670c9ec278bcabfa15dc7c6

ik heb dit samen met vele andere ingredienten omgetoverd tot een enorme lading spaghettie bolognaise saus (gewoon saus waar je weet wat er in zit en geen toegevoegde E nummers e.d.)

 

Inmiddels staan er weer 3 verschillende bakken in het raamkozijn (paprika's) van vele zaadjes zijn er maar 2 echt uitgegroeid tot plantje (en komkommers en tomaten zittend e zaadjes in kweekbakjes in het raamkozijn en benieuwd wat hieruit gaat komen als not zo gaat als vorig jaar weer heeeeel veel tomaten sause e.d. :)

Als de vorst er weer uit is ga ik dit jaar ook eens uien en knoflook proberen, en wederom peentjes.

 

Voor dit jaar: staat in de voortuin en komt erin (voortuin op de foto te zien)

 

-Peren (klein boompje)

-Appels (klein boompje)

-Aardbijen (komen dit jaar een meter of 2 in bakken onder het raam bakken inmiddels gemaakt, zie foto onder)

-Witte druif

-Braam

-peentjes

-Rode uit (wordt proberen)

-Knoflook (wordt proberen)

-Tomaten (mits de zaadjes het gaan doen en gaan we dit jaar wel omhoog zetten)

-Komkommers (mits de zaadjes het gaan doen :)

-Paprika plantjes

 

Alles in die kleine voortuin van ons of het gaat lukken, en of er veel af gaan komen weet ik niet, we doen ons best, zo niet ach lekker buiten bezig geweest.

 

beloofde bakken gemaakt van 14 euro nieuw hout en veel rest hout van, vorige verbouwingtjes thuis.

1610880_789810357774126_2463785912292851203_n.jpg?oh=6d663c7be94717e2c2e67d93385f93dd&oe=55843419&__gda__=1430823838_f0dd7a3d5fe2ad956bf84f71e6614fbd

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wbt de Appie zaadjes, als ik zo kijk naar degene die ikzelf heb tot nu toe en wat ik her en der op internet lees zijn ze in elk geval ook zo aardig om heirloom zaakjes uit te delen.

 

Lijstje tot zover gevonden:

Broccoli (Groene Calabrese) HL

Snijselderie (Gewone Snij) HL

Veldsla (Noordhollandse) HL

Aubergine (Black Beauty) HL

Lente ui/bos ui (White Lisbon)

Wortel (Amsterdamse Bak) HL

Spinazie (Matador)

Rucola (Coltivata)

Kropsla (Meikoningin) HL

 

Ik kom niet veel bij Appie, maar ik vind het wel een superleuke actie. Eindelijk worden volwassenen en kids weer eens met "verse" groenten en fruit in contact gebracht. Straks wordt het zo'n succes dat niemand meer bij de Appie gaat kopen maar dat veel mensen zelf gaan kweken.:rolleyes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...