Ga naar inhoud
GENEGEERD

Veggie en vegan


carismo

Aanbevolen berichten

Soja en mais is ook plantaardig maar niet geschikt om runderen mee te voeden.

 

Soja weet ik niet maar al die jaren dat ik op de boerderij werkte werd er mais veerbouwd, ingekuild en 's winters aan de koeien gevoerd.

Nu weet ik niet of koeien runderen zijn maar in mijn optiek wel.

Om de boerderij heen, zeg maar generaliserend:gelderland, was dit een normale gang van zaken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
......................Als ik 6 gerechten klaarmaak waarvan 2 met dierlijke producten, ben ik er zeker van dat je die 2 er niet uithaalt...:rolleyes:

 

Dat lijkt me logisch, je moet een vegetariër geen vleesgerechten laten bereiden. :p

 

Zelf blijf ik het maar een lastig onderwerp vinden. Zelf kan ik slecht tegen soja en bonen (iig de witte, bruine en capucijners) en ik verrek het principieel om het zwaar milieubelastende vlees te vervangen door een heel rek aan exotische producten waarvoor massaal het regenwoud wordt gekapt en het merendeel met het vliegtuig komt. Ik vind het verrekte lastig een betaalbaar compleet vegetarisch dieet samen te stellen.

 

Daarentegen ben ik zelf niet echt actief met het zoeken van vegetarische recepten die mij wel liggen, vanwege de vele bar slechte ervaringen van vroeger, op dat punt valt nog veel te verbeteren. :)

Dat elke dag vlees is ook niet nodig, maar ik heb moeite met het vinden van alternatieven. Het makkelijkst zouden die veggi burgers/alternatieven zijn, echter allemaal van soja/bonen en niet bepaald smakelijk.

 

De vegetarische slager (ja, die bestaat) werkt ook uitsluitend op basis van soja jammer genoeg. Toch denk ik dat zijn aanpak de beste kansen maakt. Vleesvervangers die niet van echt te onderscheiden zijn worden veel gemakkelijker geaccepteerd door de massa. Naast een webshop zijn deze producten ook steeds meer in de supermarkten aanwezig. Ziet er toch niet verkeerd uit toch?: https://www.devegetarischeslager.nl/producten/assortiment

Link naar reactie
Delen op andere sites

Soja weet ik niet maar al die jaren dat ik op de boerderij werkte werd er mais veerbouwd, ingekuild en 's winters aan de koeien gevoerd.

Nu weet ik niet of koeien runderen zijn maar in mijn optiek wel.

Om de boerderij heen, zeg maar generaliserend:gelderland, was dit een normale gang van zaken.

 

Dit gaat over onbewerkte mais.. maar ook dit is in grote hoeveelheden niet zo goed voor runderen. Een koe zal in de natuur uit zichzelf nooit mais eten.

 

ik heb vroeger in een groot veevoederbedrijf gewerkt, dagelijks kwam men daar vrachtwagens lossen met bewerkte mais die eruit zagen als corn flakes, deze werden dan verkruimeld en daar werd dan visolie bij gedaan (met dioxines) maar ze bleven net onder de toelaatbare grens, daarbij nog pro en antiobiotica en dit ging naar bijna 90% van de boerderijen in de Benelux.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe

 

Veggie alternatieven voor bonen en soja zijn zijn quorn, seitan, noten, kikkererwten, erwten, mais,... als je 1 of meerdere verwerkt tot een stevige puree (kruiden naar smaak (paprikapoeder, komijn, koreander, look, peper, thijm,...) je maakt een hamburgervormje van maakt en dan een nachtje in de vriezer laten harden. zo heb je vrij simpele, onbewerkte burger (als je deze wil frituren moet je deze nog wel paneren maar dan mag er in je puree geen olie, water of melk zitten want deze zullen volledig openbarsten in de friteuse.

 

Het lekkerste vind ik deze simpel tussen de toasty grill met bakpapier rond dan drogen ze ook niet echt uit.

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe

 

Veggie alternatieven voor bonen en soja zijn zijn quorn, seitan, noten, kikkererwten, erwten, mais,... als je 1 of meerdere verwerkt tot een stevige puree (kruiden naar smaak (paprikapoeder, komijn, koreander, look, peper, thijm,...) je maakt een hamburgervormje van maakt en dan een nachtje in de vriezer laten harden. zo heb je vrij simpele, onbewerkte burger (als je deze wil frituren moet je deze nog wel paneren maar dan mag er in je puree geen olie, water of melk zitten want deze zullen volledig openbarsten in de friteuse.

 

Het lekkerste vind ik deze simpel tussen de toasty grill met bakpapier rond dan drogen ze ook niet echt uit.

 

Kikkererwten en erwten verdraag ik goed. Seitan moest ik even googlen.

 

Ik lees trouwens op de site van de vegetarische slager dat ze ook producten met lupine hebben. Daar zit ook nog steeds soja bij, maar van een klein beetje soja gaan mijn darmen niet op hol zoals bij bruine bonen, dus gewoon een kwestie van uitproberen. :)

 

Bedankt voor de info over het maken van eigen vleesvervangers, nu vis steeds onveiliger wordt (vervuiling, fukushima, kweekvis opgekweekt met bagger en antibiotica, etc) wordt het steeds belangrijker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je krijgt 12 goede redenen en je struikelt over de ene voor je eigen lust. Soja en mais is ook plantaardig maar niet geschikt om runderen mee te voeden. als je de helft van de runderen in de wereld moet voeden met enkel gras hebben we meer dan 3 planeten nodig...:

Onzin, daar runderen niet alleen gras eten maar ook andere zaken. Tevens neem jij als voorbeeld ook direct het minst efficiente dier in vleesproductie. Alsof soja zo'n wereldverbetering is. Complete wouden worden gekapt om maar vol te leggen met die Monsanto troep (ja, overgrote deel is Monsanto-soja).

 

en daar zeg je het lekker in de pan waarschijnlijk nog met veel specerijen (deze maken in combinatie met het vet de smaak en de warmte maakt het vlees verteerbaar. :

Grilletje, oven, spit...da's allemaal ook prima hoor :) Betreffende kruiden en specerijen: Jij gaat mij niet wijsmaken dat een veggie dit niet gebruikt :) Onzinnig om aan te halen dus. Overigens is verhitting van vlees inderdaad beter voor de vertering. Net als dat groentes en ander plantaardig materiaal ook beter verteren na verhiting. Wederom een onzinnig aanhaalsel dus.

 

Als je echt zo'n carnivoor/omnivoor bent, ga voor een levend dier, bijt het de strot over en eet em rauw op met huid en haar of pluimen, wel niets overlaten want dat is voedselverspilling (reden 13 als je kijkt wat er wekelijks bij de grootwarenhuizen wordt weggegooid...):

Grootste gedeelte van het vlees hier komt uit eigen slacht. Nek dorbijten doen wij niet. Wij geven namelijk om dieren en de dieren worden snel en zo pijnloos mogelijk geslacht. Beter voor het dier en beter voor het vlees. Met grootwarenhuizen heb ik in persoon niets te maken qua vlees. Kan dus ook niet worden aangehaald in een 1-op-1 debat.

 

 

Als ik 6 gerechten klaarmaak waarvan 2 met dierlijke producten, ben ik er zeker van dat je die 2 er niet uithaalt...:rolleyes:

Indien jij het voedsel in ere laat ga ik gaarne deze uitdaging aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vegetarische slager (ja, die bestaat) werkt ook uitsluitend op basis van soja jammer genoeg. Toch denk ik dat zijn aanpak de beste kansen maakt. Vleesvervangers die niet van echt te onderscheiden zijn worden veel gemakkelijker geaccepteerd door de massa. Naast een webshop zijn deze producten ook steeds meer in de supermarkten aanwezig. Ziet er toch niet verkeerd uit toch?: https://www.devegetarischeslager.nl/producten/assortiment

 

Het is ook eigenlijk ronduit liegen he. Vegetarische slager. Ik ben heel benieuwd hoe iemand en prei, wortel of een soja-boon slacht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hamvraag :-) is eigenlijk waarom moet of wil je een vleesvervanger ?

 

Aardappels, groente, saus ? Wat is daar mis mee ?

 

Ik houdt wel van wat meer elementen op het bord om uit te kiezen. Ben daarom ook geen fan van stamppotten, een grote brij, elke hap hetzelfde.

 

Wil je de massa van het vlees af krijgen, dan is het, denk ik, van groot belang een alternatief voor handen te hebben. Zomaar het stukje vlees bij de maaltijd weglaten zal voor de meeste mensen een gemis zijn en dan wordt het nooit populair.

 

Momenteel zijn alle vervangers duurder dan een stukje vlees, nu ja, dat komt omdat de productie van veevoer en vlees zwaar gesubsidieerd worden. Als ze dat nu eens afschaffen en we gewoon de werkelijke prijs gaan betalen voor een stukje vlees zou dat ook al een stuk schelen.

 

Kijk en tips zoals die van @carismo zijn ook heel nuttig en hebben tien keer meer effect dan het gedram van veel veggie's en vegans of het tonen van afschuwelijke beelden uit de bio-industrie. De mens heeft natuurlijke psychologische overlevingsmechanismen om gruwelijkheden te onderdrukken en zo snel mogelijk te vergeten. Bied alternatieven en laat mensen kennis maken met lekkere vega gerechten, dat is vele malen effectiever.

 

Persoonlijk heb ik vrij beroerde ervaringen gehad met vegetarische restaurants, waar ik noodgedwongen wel eens moest eten omdat mijn toenmalige vriendin vegetariër was. Dat is echter al weer een hele tijd geleden toen vegetarisch ook gelijk stond aan zoutloos en nog tien extra 'gezondheidsgeboden' waardoor het eindresultaat bijzonder smaakloos was. Mijn afschuw van pompoen of courgette soep stamt hier van af. Ik nam vaak een potje maggi, peper en zout zelf mee en kan nog in de lach schieten om sommige reacties van de echte ouderwetse geitenwollensokken types die ik daardoor kreeg. ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar wel uitstekende marketing want die naam ga jij niet snel vergeten. :)

Een vegetarische slager is als:

-Een pyromane brandweerman

-Een kapper met smetvrees

-Een toneelacteur met pleinvrees

-Etc.

 

Een vegetarische slager...een grotere oxymoron bestaat er gewoon niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry, ik heb echt niets tegen vegetariërs en veganisten, maar een paar punten uit dat artikel moet ik toch echt op reageren.

 

1. I won't get enough protein.

Yes, you will. There are plenty of plant-based foods that pack a protein punch from peanut butter and lentils to tofu and seitan. Click here to learn more.

 

Heel leuk dat er proteïne in zit, maar dat maakt het nog niet goed of gezond voor je!

De eiwitten in pinda's zijn lectines, daarvan is wetenschappelijk aangetoond dat die niet goed zijn voor ons. Het zijn grote eiwitten die niet afgebroken worden door ons lichaam, en dus nog intact opgenomen worden in ons bloed en zo een zeer negatief effect op oa onze aders hebben.

Seitan wordt gemaakt van tarwegluten, nou ja daar is elders op het forum al voldoende over te lezen.

Soja en alle soja-producten kan een heel boek over geschreven worden, maar ik zal proberen het kort te houden. Ongefermenteerde soja (sojamelk, tofu, tahoe, al die "veggieburgers" ed.) is gewoon enorm ongezond, zit vol met zooi die je niet in je lijf wil hebben (ook weer die lectines overigens, aangezien soja net als pinda een peulvrucht is), zoals oa fyto-oestrogenen:

Het gevaarlijkste effect zijn de aanwezige fyto-oestrogenen. Deze hebben de potentie om onvruchtbaarheid te veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van 2 glazen sojamelk in slechts één maand genoeg chemische stoffen levert om de menstruatiecyclus van een vrouw te beïnvloeden. Ook vergroot soja de kans op borstkanker. Soja kan ook de schildklier ontregelen, wat tot flinke problemen en ziektes kan leiden. http://goedetengezondleven.nl/soja-gezond-of-ongezond/

Hoewel ik van mening ben dat koemelk voor kalveren is, en mijn kinderen toch echt geen kalfjes zijn, geef ik ze persoonlijk 100x zo lief een glas biologische melk dan een glas sojamelk.

 

 

3. Lions kill animals in the wild.

Were you planning on chasing down a gazelle, ripping it apart with your claws, and eating it raw? And what exactly does a wild carnivore who eats meat to survive have to do with humans who shop at a supermarket? Try again.

 

Dat laatste is dus een argument tegen de huidige vleesindustrie, en NIET tegen het eten van vlees.

 

4. Cavemen ate meat.

They also clubbed women and dragged them back to their caves. Not so sure we should be making ethical choices based on what people may have done over 100,000 years ago.

Dit is gewoon puur klinkklare onzin! Ten eerste is er geen enkele zichzelf respecterende wetenschapper die kan stellen dat holbewoners vrouwen knuppelden en terug sleepten naar hun grot. Dit om de simpele reden dat men dit niet KAN zeggen. Dit soort beelden zijn puur en alleen ontstaan, bekeken vanuit de huidige tijdsgeest. Nou heb ik niet zo heel veel met feminisme, maar dit beeld is volledig gestoeld op het beeld van de patriarchale samenleving waarin de man dominant is en de vrouw onderdanig, er is geen enkel evolutionair of archeologisch bewijs om zo'n stelling te kunnen onderbouwen.

Daarnaast is het excuus dat wij vlees zouden moeten eten omdat holbewoners dat ook deden een biologisch excuus, en geen ethisch excuus! Dit excuus heeft simpelweg helemaal niets met ethiek te maken.

 

De overige argumenten ga ik niet op in, niet omdat ik het daarbij wel eens ben met de argumenten, maar omdat ik de gekozen excuses op zich al onzinnig vind, en daardoor de weerwoorden ook geen enkele waarde vind vertegenwoordigen.

 

Meest opvallende vind ik dat er allerlei achterlijke excuses worden aangedragen en "onderuit gehaald", maar het meest belangrijke excuus onbenoemd blijft: mensen zijn omnivoren. DAT is mijn excuus. Mijn lijf is er op gebouwd om zowel plantaardig als dierlijk voedsel tot mij te nemen. Dat de huidige vleesindustrie te ziek voor woorden is, ben ik het helemaal mee eens. Dat het grootste deel van het vlees in de supermarkt vol zit met allerlei troep, ben ik het ook helemaal mee eens. Maar voor mij is dat een argument om tegen de huidige vleesindustrie te zijn, en NIET om vegetariër te worden, en al helemaal niet om veganist te worden.

 

En natuurlijk vind ik vlees ook lekker. Dat speelt voor mij echter geen enkele rol. Snoep en taart vind ik ook lekker, maar dat eet ik ook niet meer omdat het simpelweg ongezond is voor mijn lijf. Op het moment dat er daadwerkelijk een rationeel, betrouwbaar, OBJECTIEF artikel zou zijn dat mij er van zou overtuigen dat vlees ongezond is voor mij, zou ik stoppen met vlees eten. Al die enorm gekleurde berichten, geschreven door mensen met tunnelvisie, kunnen mij persoonlijk echter niet overtuigen.

 

Als iemand anders echter wel overtuigd is, prima. Ik probeer ook absoluut niemand te overtuigen om alsnog vlees of andere dierlijke producten te gaan eten. Ik wou puur en alleen even wijzen op de risico's van oa ongefermenteerde soja-producten, en op een paar in mijn ogen totaal stompzinnige argumenten in het artikel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik houdt wel van wat meer elementen op het bord om uit te kiezen. Ben daarom ook geen fan van stamppotten, een grote brij, elke hap hetzelfde. ....

 

Helemaal mee eens. Maar hoe ziet de vleesmaaltijd er dan uit ?

Allemaal diverse soorten vlees ? met aardappelen en groente ?

 

Ik bedoel bij ons thuis en op de boerderij aten we vlees. Door mijn boerderij tijd eet ik geen vlees meer. Niet om het dierenleed maar om alle extra die door het voer gaan.

Maar dat was niet veel anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe

 

Persoonlijk denk ik dat je helemaal geen "vleesvervangers" aan hoort te bieden. Al dat Vales en vegetarische slager geneuzel is er omdat mensen niet meer weten wat voedsel is. Pure marketing dus, en hele volksstammen die erin trappen.

 

Toch blijft het lastig die volksstammen te bewegen anders te gaan eten. Pas sinds de jaren 60 kennen we in NL dingen als de Chinees en tot op de dag vandaag zijn er grote groepen mensen die het eten pas avondeten noemen als er aardappels en vlees bij zat. Zo'n cultuuromslag krijg je niet zomaar voor elkaar met een paar mooie idealen.

 

Meeste mensen hebben niet de mogelijkheden zoals jij om je eigen vlees te produceren. (wanneer is de BBQ @Bla Bla ? Neem ik een Spaans wijntje mee :)) Qua hoeveelheden is het onmogelijk om de grote hoeveelheid mensen op aarde vlees te bieden zonder bio-industrie, of zelfs allemaal het verantwoorde 'biologische' vlees te leveren. Ipv twintig vleeskippen per vierkante meter, tien biologische kippen schiet ook nog niet echt op.

 

Shit, kom ik toch steeds weer op hoofdprobleem uit, we zijn gewoon met teveel op deze planeet.

Gelukkig wil de NWO de wereldbevolking terugbrengen naar 500 miljoen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op het moment dat er daadwerkelijk een rationeel, betrouwbaar, OBJECTIEF artikel zou zijn dat mij er van zou overtuigen dat vlees ongezond is voor mij, zou ik stoppen met vlees eten. Al die enorm gekleurde berichten, geschreven door mensen met tunnelvisie, kunnen mij persoonlijk echter niet overtuigen.

 

Als iemand anders echter wel overtuigd is, prima. Ik probeer ook absoluut niemand te overtuigen om alsnog vlees of andere dierlijke producten te gaan eten. Ik wou puur en alleen even wijzen op de risico's van oa ongefermenteerde soja-producten, en op een paar in mijn ogen totaal stompzinnige argumenten in het artikel.

 

Daarom merkte ik ook al op dat tactieken van veggies om mensen te overtuigen tot het niet eten van vlees vrij kansloos zijn. Velen zijn zo extremistisch in hun opvattingen dat ze hun eigen 'zaak' schaden en mensen afstoten.

Overtuig mij met lekkere maaltijden, niet met allerlei obscure links en het aanpraten van een schuld gevoel.

 

Ik blijf ook lekker omnivoor, maar wat minder vlees zou lang niet slecht zijn voor de gezondheid en het milieu.

 

Verdorie, al dat gelul over vlees, ik krijg er spontaan trek in. Heb je de BBQ al aan @Bla Bla? :p

 

@-geanonimiseerd-: Nee, hier geen mixed grill op het bord. Ben wel dol op salades en ipv van alles in een grote bak te kieperen maak ik een leuk bordje op met de afzonderlijke ingrediënten. Zo kan ik heel leuk variëren en wat afwisselen met wat ik aan m'n vork prik. Aardappels eet ik weinig, ik heb ze nooit in huis. Je zou ze de kost moeten geven die altijd en alleen maar aardappelen, vlees en groenten eten en dan op zaterdag de snackbar of shoarmatent. ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helemaal mee eens. Maar hoe ziet de vleesmaaltijd er dan uit ?

Allemaal diverse soorten vlees ? met aardappelen en groente ?

 

Ik bedoel bij ons thuis en op de boerderij aten we vlees. Door mijn boerderij tijd eet ik geen vlees meer. Niet om het dierenleed maar om alle extra die door het voer gaan.

Maar dat was niet veel anders.

 

Normaal stukje vlees ter vollediging van de maaltijd. Vleesmaaltijd is een BBQ :)

 

Ipv allerlei stofjes door het voer van de dieren kan men de dieren ok gezond voedsel geven zonder toevoegingen. Ok, je kipje doet er wat langer over om een mooi gewicht te krijgen, maar daar staat tegenover dat hij ook 6 weken langer rond kan scharrelen :) 500 jaar geleden bestonden er ook geen toegevoegde stofjes. Waarom dat nu wel accepteren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe

 

Je zegt het zelf al. Wat minder vlees en dan van wat betere kwaliteit (ook qua welzijn van het dier) zal wonderen doen voor iedereen.

 

BBQ? Nu breng je mij op ideeën :p

 

Helemaal mee eens. Het lukt mij jammer genoeg niet altijd om goed vlees te bemachtigen, dat is best zoeken, zelfs hier in Drenthe. Eén slager een dorp verderop zoekt altijd zijn eigen koeien en varkens uit bij de laatste kleine boertjes, maar sinds een tijdje eet ik helemaal geen varkensvlees meer en dat heet positieve effecten op mijn eczeem. De keuze wordt dus steeds kleiner en gezonde kip is al helemaal schaars.

Ik moet toegeven dat ik een beetje lui ben met het zoeken naar alternatieven en vega recepten die wel te pruimen zijn, dus die vegetarische slager leek me wel wat, helemaal als lupine ipv soja gebruikt als hoofdbestanddeel.

 

Ja, die BBQ, ik noemde hem al in een eerdere post, maar was een mention naar jou vergeten toe te voegen, fixed it: http://preppers.nl/forum/threads/6264-Veggie-en-vegan?p=371035&viewfull=1#post371035

(Mmmmhhh, BBQ's organiseren in het vegan draadje... :rolleyes: :o ;))

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezonde kip schaars? Zet een hokje met ren in de tuin en geef het dier je rauwe snijafval uit je keuken. Gezonde en levenslustige kipjes zijn het resultaat.

 

Varkens worden inderdaad veel volgestopt met troep. Een eigen varkentje (indien de mogelijkheid er is) doet ook wonderen. Bepaal jij precies wat er inkomt!

 

En ja, BBQ in een veggy draadje kan prima. Groentes kunnen lekker zijn op de BBQ en verget de salade niet (ook al word deze stiekem naar de konijnen gegooid :p)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gezonde kip schaars? Zet een hokje met ren in de tuin en geef het dier je rauwe snijafval uit je keuken. Gezonde en levenslustige kipjes zijn het resultaat.

 

Varkens worden inderdaad veel volgestopt met troep. Een eigen varkentje (indien de mogelijkheid er is) doet ook wonderen. Bepaal jij precies wat er inkomt!

 

En ja, BBQ in een veggy draadje kan prima. Groentes kunnen lekker zijn op de BBQ en verget de salade niet (ook al word deze stiekem naar de konijnen gegooid :p)

 

Die konijnen zullen sterven van de honger, want salade blief ik wel. :o

 

Ik heb wel eens overwogen hier kippen te nemen, maar doordat ik regelmatig een tijdje van huis ben wordt dat toch heel lastig. Zelfs m'n kleine moestuin moet het dit jaar doen zonder groenten die bewerkelijk zijn, de kattenoppas heeft geen zin om rupsen te gaan plukken e.d. Het is ook meer een hobby moestuin dan dat er echt flinke opbrengsten vanaf komen, ik heb dan ook maar een 30, maximaal 40 vierkante meter die zon krijgt.

 

Het probleem met varkensvlees en mijn eczeem komt niet zozeer door de rotzooi die ze krijgen in de bio-industrie, maar doordat een varken bij de slacht razendsnel zijn lijf volpompt met cortisol (stresshormoon) wat precies hetzelfde stofje is als bij de mens. Daarnaast gaat een varken in mijn rijtjeshuis tuintje wat te ver. De buurvrouw klaagt nu al tegen iedereen die het wil horen over m'n stronthoop (composthoop) en doorgeschoten sla (brocolli die zaad staat te schieten) ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die konijnen zullen sterven van de honger, want salade blief ik wel. :o

 

Ik heb wel eens overwogen hier kippen te nemen, maar doordat ik regelmatig een tijdje van huis ben wordt dat toch heel lastig. Zelfs m'n kleine moestuin moet het dit jaar doen zonder groenten die bewerkelijk zijn, de kattenoppas heeft geen zin om rupsen te gaan plukken e.d. Het is ook meer een hobby moestuin dan dat er echt flinke opbrengsten vanaf komen, ik heb dan ook maar een 30, maximaal 40 vierkante meter die zon krijgt.

 

Het probleem met varkensvlees en mijn eczeem komt niet zozeer door de rotzooi die ze krijgen in de bio-industrie, maar doordat een varken bij de slacht razendsnel zijn lijf volpompt met cortisol (stresshormoon) wat precies hetzelfde stofje is als bij de mens. Daarnaast gaat een varken in mijn rijtjeshuis tuintje wat te ver. De buurvrouw klaagt nu al tegen iedereen die het wil horen over m'n stronthoop (composthoop) en doorgeschoten sla (brocolli die zaad staat te schieten) ;)

 

Bouw een grote ren om je plantjes en laat er een kippetje in los. Weg rupsen :) En mits je het niet erg vind als ze wat van je groentes mepikken kan je ook nog eens en paar daagjes van huis gaan. Wel zorgen dat er voldoende water staat he.

 

Varkentjes in slachtfabrieken staan onder de stress. Niet diervriendelijk. Misschien ergens een bevriende boer waar je een varkentje mag neerzetten? Doen wij ook hoor. Want ook wij hebben een rijtjeshuis.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onzin, daar runderen niet alleen gras eten maar ook andere zaken. Tevens neem jij als voorbeeld ook direct het minst efficiente dier in vleesproductie. Alsof soja zo'n wereldverbetering is. Complete wouden worden gekapt om maar vol te leggen met die Monsanto troep (ja, overgrote deel is Monsanto-soja).

 

Die soja is bestemt voor meer dan 85% voor de veeteeltindustrie en zuivelindustrie met toevoeging van nog meer dierlijke troep zoals visolie en visafval.

De wouden die gekapt worden zijn het middenrif van de planeet (wat ook erg is, denk aan de dieren die hun habitat kwijt zijn maar ook aan andere geneeskundige planten die verloren gaan) maar de oceanen zijn de longen en die zijn echt al in een ver stadium van longkanker door oa plastic, dierlijk niet maritiem afval, overbevissing maar vooral de manier van vissen,...

 

Grilletje, oven, spit...da's allemaal ook prima hoor :) Betreffende kruiden en specerijen: Jij gaat mij niet wijsmaken dat een veggie dit niet gebruikt :) Onzinnig om aan te halen dus. Overigens is verhitting van vlees inderdaad beter voor de vertering. Net als dat groentes en ander plantaardig materiaal ook beter verteren na verhiting. Wederom een onzinnig aanhaalsel dus.

 

Grootste gedeelte van het vlees hier komt uit eigen slacht. Nek dorbijten doen wij niet. Wij geven namelijk om dieren en de dieren worden snel en zo pijnloos mogelijk geslacht. Beter voor het dier en beter voor het vlees. Met grootwarenhuizen heb ik in persoon niets te maken qua vlees. Kan dus ook niet worden aangehaald in een 1-op-1 debat.

 

 

Tot zover ik weet zijn kruiden en specerijen niet dierlijk, dus tuurlijk dat ik en andere veggies die gebruiken... begrijp niet echt waar je met dat argument heen wilde zwaaien :confused: het gaat over de smaak en een stuk vlees zonder kruiding of andere plantaardige toevoeging zal veel minder lekker zijn zonder kruiding. (ik was niet altijd veggie dus ik weet echt waarover ik spreek)

 

Na verhitting gaan ook de meeste vitamines verloren. Veel groentes, fruit, noten en zaden kan je evengoed rauw eten. Maar deze maken het risico niet groter op parasieten en bacteriën of een voedselvergiftiging. Plantaardige producten nemen ook genoegen met een veel lagere temperatuur om te garen dan dierlijke.

 

Wel is het zo dat 9 op 10 dieren eetbaar zijn (omdat insecten spinnen, reptielen en andere creepy crawlers erbij gerekend wordt) en 9 op de 10 planten niet eetbaar en van die 1 op 10 kom je nog aan een grotere variëteit van die 9 op 10 van dieren...

Zit je in een survivalsituatie waar je echt scheel ziet van de honger dan spelen er andere regels..

 

grill, oven, spit... ook dan weer opletten dat je geen te gecarboniseerde dierlijke eiwitten gaat verorberen... tenzij je het risico op maag, darm en leverkanker wil vergroten.

 

Slachten en geven om dieren is imo dan ook een tegendraadse stelling. Zoals je al aangaf in een andere reactie kan je niet echt spreken over slachten van een prei wortel of soja-boon.

 

Het gaat over het omnivoor zijnde, je eet ze ook niet rauw en met huid en haar of pluimen op. Daar zijn onze maag en darmen niet op afgesteld. >we hebben ook niet de lichamelijke kenmerken met deze taxonomische groep.

Nogmaals de vergelijking

 

vergelijking-carni-herbi.jpg.554034e9439656f8d7430313281cc86a.jpg

 

De mens is volgens deze vergelijking de pseudo onder de omnivoren,dat eerst het eten moet warmen om er niet ziek van te worden :rolleyes: en toch blijft er ondanks die opwarming grote hoeveelheden rottende dierlijke restanten in de darmen zitten die de darmflora in de war kunnen brengen. (doe maar eens een darmspoeling)

 

Het gaat hier niet om een debat voor een verkiezing he. Dit topic is er na veel overwegen gekomen omdat ik dingen wil meegeven die er bij de meeste van kindsaf aan zijn ingelepeld (imo de oorzaak van vleesetende tunnelvisie) en een andere manier van omgaan met dierlijk eten echt nodig is... wie zijn wij als mens in een redelijk 'geëvolueerde vorm' (de een wat meer dan de ander) om dierenleed te tolereren ten koste van smaak? gerelateerd met lust. lust boven ethiek en dierenleed (niet enkel fysiek) maar dieren waar de jongen worden van weggetrokken worden lijden ook psychologisch... Imo een ongezonde lust dat ook doorgetrokken worden naar hele andere onderwerpen maar daar gaat het hier niet over.

 

@RaycoupeTuurlijk zijn schokkende beelden van slachthuizen niet leuk om te zien en is het veel leuker om gewoon af en toe een veggie hapje mee te pikken maar dat neemt de problematiek niet weg.

 

Indien jij het voedsel in ere laat ga ik gaarne deze uitdaging aan.

 

Dan is het een proef op textuur van het voedsel...wat niets met smaak te maken heeft. dan kan ik evengoed op elk gerecht pluimen, haar en zand toevoegen :cool:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heel leuk dat er proteïne in zit, maar dat maakt het nog niet goed of gezond voor je!

De eiwitten in pinda's zijn lectines, daarvan is wetenschappelijk aangetoond dat die niet goed zijn voor ons. Het zijn grote eiwitten die niet afgebroken worden door ons lichaam, en dus nog intact opgenomen worden in ons bloed en zo een zeer negatief effect op oa onze aders hebben.

 

Soja en alle soja-producten kan een heel boek over geschreven worden, maar ik zal proberen het kort te houden. Ongefermenteerde soja (sojamelk, tofu, tahoe, al die "veggieburgers" ed.) is gewoon enorm ongezond, zit vol met zooi die je niet in je lijf wil hebben (ook weer die lectines overigens, aangezien soja net als pinda een peulvrucht is), zoals oa fyto-oestrogenen:

 

Hoewel ik van mening ben dat koemelk voor kalveren is, en mijn kinderen toch echt geen kalfjes zijn, geef ik ze persoonlijk 100x zo lief een glas biologische melk dan een glas sojamelk.

 

 

...

 

Nu haal je 1 nootsoort uit die ook 1 van de goedkoopste, de meest vethoudende is en die nog met veel te veel zout wordt verkocht. geen wonder als je aders daarvan dichtslibben, mensen moeten ook geen 400 gram pinda's per dag eten... :rolleyes:

 

De lectines worden wel afgebroken door mensen met veggie en vegan eetgewoontes. Door de inburgering van dierlijke eiwitten geeft het lichaam voorrang deze eerst op te nemen. het is ook al wetenschappelijk bewezen dat de werking van dierlijke eiwitten ook niet goed voor spieren en zenuwstelsel is. De overschakeling van dierlijke naar plantaardige eiwitten is ongeveer een 3 tal weken. Mensen die willen vlees minderen en een veggiedag willen inlassen en dan een 'vleesvervanger' gaan nemen met deze eiwitten nemen gaan er ook niet echt iets van merken. Mensen die wekelijks half om half eten behoren dan weer wel tot een risicogroep.

 

Vergeet ook niet dat er heel veel geld rondgaat in de lobby van vlees vis en zuivelproducten die de 'gezondere' alternatieven zullen proberen boycotten en er zal altijd wel een wetenschapper voor de juiste prijs een pro en een contra onderzoekje zal voeren. De intentie is er langs de andere kant ook alleen worden er geen miljarden tegen gesmeten. Het is wel opmerkelijk dat zowel de industrieën banden (en zelfs aandelen) heeft bij de farmaceutische sector en vice verca. Als we dan toch van complottheorieën houden is dit er zeker eentje om eens in te verdiepen..

 

Na 4 jaar regelmatig soja te hebben geconsumeerd (nee ik eet niet elke dag bewerkte producten, maar voor de sc's is dit gewoon lekker makkelijk) heb ik geen last van onvruchtbare zwemmers (misschien te veel info voor sommige mensen) heb een ideale bloeddruk en alle waarden zijn goed (laat om de 4 maanden m'n bloed controleren) m'n vriendin die ook nog amper vlees en vis eet heeft ook geen tekorten.

 

Sojamelk is niet het enige alternatief. Er is nog hazelnootmelk, amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk,...

 

 

 

Op de rest ga ook niet in, ten eerste wegens tijdsgebrek en ook dat ik geen zin heb in een welles-nietes discussie en over al dan niet wat mensen drogredenen en onzin vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het leuk om alle voors en tegens voorbij te zien komen.

 

Wel valt mij op dat het hier wel lijkt alsof er weer een topic over geloof is opgedoken.

Laat anderen toch doen wat ze zelf willen. Niemand hoeft en zoals ik het lees wil ook niemand overtuigd worden.

 

In huize Greener zijn het allemaal vleeseters.

Wij kijken serieus waar ons vlees/vis/gevogelte vandaan komt.

Sinds een paar jaar eten wij bijna geen varkensvlees meer, wij vinden het vaak te vet vlees en de geur maakt sommigen hier in huis misselijk.

 

Soja komt ons huis niet in.

Gemodificeerde planten wil ik sowieso niet eten.

 

Tot slot kan ik vermelden dat wij ook vrienden hebben die anti vlees zijn.

De enkele meer dat ze blijven eten maak ik in aparte pannen wat ze graag willen.

 

Respect voor elkaar is heel veel waard.

 

Greener

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...