Ga naar inhoud
GENEGEERD

Veggie en vegan


carismo

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
De moderne mens eet minder vlees omdat het mode is, vroeger aten ze minder vlees omdat het te duur was. Ik denk dat OF je wordt een beetje zwakjes als je vegetarisch bent, OF omdat je een beetje zwakjes bent wordt je vegetarisch?

 

Vaak zien die mensen er witjes en ongezond uit.

Ik ben al bijna mijn hele leven vegetariër. Je kent me niet, maar ik kan je verzekeren dat ik er niet 'witjes en ongezond' uit zie. Ik ben ook niet zwakjes. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben al bijna mijn hele leven vegetariër. Je kent me niet, maar ik kan je verzekeren dat ik er niet 'witjes en ongezond' uit zie. Ik ben ook niet zwakjes. :)

 

Super! als het werkt voor jou, gewoon doorgaan.

 

mijn ervaring was eigenlijk met vegetariërs, dat die vaak ziek waren, en geen gluten aten enz, en dan als alternatief iets voor zichzelf maakten om op te eten tussen de middag.. En als dan dat trommeltje openging.. pff viel je bijna flauw van de lucht die eraf kwam. Toen dacht ik nog.. Vind je het gek dat je vaak ziek bent? haha.

 

Nee is niet leuk, sommige mensen moeten vegetarisch eten omdat hun gestel er niet goed tegen kan.

 

Persoonlijk vind ik als omnivoor dat we als mensen zijn, dat ik gevarieerd moet eten, en eigenlijk wel in een aangepaste schijf van 5

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat wordt dus wel eten zo te zien..

 

Eerder dat de relevantie een beetje zoek is. Omdat die situatie zich imo nooit zal voordoen.

 

Als het gaat om geprept voedsel ga je mij niet wijsmaken dat de vleeseters binnen de groep eerst al het plantaardige voedsel gaan opeten om achteraf de veggies te kunnen pesten, een vleeseter zal eerst het vlees consumeren moest hij of zij de keuze krijgen, binnen een groep moet men oa op gebied wan wat mensen kunnen verdragen ook rekening houden. als dat wil zeggen dat veggies 2 aardappelen per maaltijd meer krijgen ipv een stuk vlees, hoeven de vleeseters daar niet om te zeuren...

 

Gaat het om beschikbaar voedsel na een shtf om te investeren in veeteelt... heb je water en voedsel nodig en het lijkt me een onlogische keuze om voedsel en water contraproductief te investeren in de kweek van dierlijk voedsel. Bijkomend dat je bij consumptie van dierlijk voedsel telkens een hoeveelheid water nodig hebt om het te kunnen verteren. Kostbaar water dat men al gespendeerd heeft aan de kweek..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pre-shtf snap ik die vegetariers/veganisten prima. Moet je eens kijken wat voor vlees de gemiddelde mens op z'n bord krijgt. Inderdaad mishandelde dieren die eten krijgen waarvoor regenwouden gekapt worden en alle misstanden die je maar kunt verzinnen. :mad:

 

Post-shtf is er wel degelijk nut voor het consumeren van vlees. Vroeger werden door arme mensen altijd dieren gebruikt die geen specifiek voer nodig hebben. Dieren die dingen kunnen eten en verteren waar wij niets aan hebben. Een geit scharrelt z'n eigen kostje bij elkaar op grassen waar een varken niet van zou kunnen leven. Ook kippen leven van het afval wat we toch gaan over houden en scharrelen zelf bij.

 

Dat soort kansen kun je puur overlevingstechnisch gezien niet missen. Onbruikbare grassen en kruiden die een geit omzet in geweldige mest voor de tuin. De melk, lichaamswarmte, het vlees, pezen, botten, huiden, super nuttige materialen. Dieren waren ook een soort verzekering voor de winter. Dat oktober de slachtmaand heet, is niet omdat dan een hoop jong vee het juiste formaat had gekregen om te slachten, maar voordat men in grote hoeveelheid gras ging inkuilen of drogen tot hooi, slachtte men alle dieren behalve die nodig waren voor de voorplanting.

 

Er bestaan geen bekende natuurlijk levende stammen, nu of in het verleden, die puur vegetarier waren. Hoe verder je van de evenaar af gaat wonen, des te groter de afhankelijkheid van dierlijke proteinen.

 

Ik blijf vegetarisme dan ook een effectief protest middel tegen de bio industrie vinden, maar niet een natuurlijk dieet. Het invliegen en nuttigen van soja, quinoa of dergelijke producten is ecologisch minimaal zo verwerpelijk. Het wordt allemaal in landen geproduceerd, net als 't voer voor 'ons' vee, waar mensen zelf vaak nog te weinig te eten hebben.

 

Je hebt maar heel weinig vlees nodig als je genoeg andere dingen eet, zoals bonen bv. prima hier te verbouwen. Gebruik dat soort producten, kijk naar het verleden en laat die soja bagger nu eens achterwege.

 

Een vraag aan de vegetariërs/veganisten. Kun je ook alleen producten gebruiken die je hier kunt verbouwen?

 

Als je daar een 'compleet' dieet van kunt maken en ik eet er dan elke week een stukkie vlees bij, wordt ik super gezond! :)

 

(Deze vleeseter mag nog wel wat minderen. Ook eet ik meestal wel, maar niet altijd verantwoord vlees. :o)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is de vraag in hoeverre in een shtf-situatie het de mensen toelaat om dieren te houden. Als de wederopbouw pas na een jaar is zullen er imo niet veel graasdieren meer over zijn..

 

Betreft de vraag om producten van eigen bodem te gebruiken.... mijn grootouders en overgrootouders hadden tijdens de 2de wereldoorlog enkel de keuze uit producten van eigen bodem; aardappelen, uien, wortelen, selder, prei en tomaten en heel af en toe om de 2 a 3 weken een stukje vlees.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is de vraag in hoeverre in een shtf-situatie het de mensen toelaat om dieren te houden. Als de wederopbouw pas na een jaar is zullen er imo niet veel graasdieren meer over zijn..

 

Betreft de vraag om producten van eigen bodem te gebruiken.... mijn grootouders en overgrootouders hadden tijdens de 2de wereldoorlog enkel de keuze uit producten van eigen bodem; aardappelen, uien, wortelen, selder, prei en tomaten en heel af en toe om de 2 a 3 weken een stukje vlees.

 

Dat is in principe toch ook genoeg? :) Liever wat vaker als je hard werkt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@carismo: jouw voedsel was zeker lekker op de sc's!

Ik vind dat je hier even een uitstekend uiteengezette, onderbouwende, interessante en non mainstream topic neerknalt! Daar ben ik nog even voor wakker gebleven om door te lezen. Die Gary Yourofsky zegt ook veel intressante dingen, sluit jij goed op aan. Die andere docu over fishing ga ik nog kijken, een x. Ik ben het in grote lijnen met je eens, maar ik wil me niet mengen in deze discussie. Het is ook niet mijn core business, meer van mijn vrouw die verdiept zich ook zo in voeding en belangrijk ook natuurlijk! We eten af en toe een stukje vlees of kip maar altijd biologisch (staat tenminste op t pakje). Het lijkt me geen hogere wiskunde om te zien dat we behoorlijk zijn doorgeschoten in deze vlees/vis industrie en dat de wereld er met de dag slechter aan toe is... o nee ik ging me niet mengen in deze discussie....

In ieder geval is het bewust worden en zijn van de dingen om je heen, natuur, lucht, water van cruciaal belang om er ook op een goede manier mee om te gaan. En dat vraagt onderzoek, goede kennis en een gezonde wilskracht. Zolang je zelf volledig achter je keuzes kunt staan en ze tegenover jezelf kunt verantwoorden, heb je geen last van schuldgevoel. Maar dat betekent niet dat je gelijk hebt! Het is een open deur maar: als 99 mensen iets doms zeggen, is het nog steeds iets doms.

Carismo, als de SHTF kom ik bij jou een maaltje eten en dan ben je bij mij ook van harte welkom! Maar ik kan je niet beloven dat ik tegen die tijd niet eens een konijntje vil. Eentje die een vrij leven heeft gehad, die de kans had en misschien heeft benut om een gezinnetje te stichten en daarvoor te zorgen, lief te hebben etc. Een konijntje die in vrijheid is gestorven. Maar zover is het nog niet. Voorlopig draaien de meeste van ons nog hard mee in de Rat Race! Keep Walking! Keep Preppin'!

Link naar reactie
Delen op andere sites

yep..die chilli was zeker master ;) had niet eens in de gaten dat er geen vlees in zat...heb wel eens zo'n bbq pakket met van die vega burgers gehaald..sommige smaakte naar karton en sommige waren niet van een kip filleetje te onderscheiden..

 

greetz van iemand in de nachtdienst

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later...

Het is al een tijdje geleden dat er in dit topic iets werd gepost omdat bijna alles al gezegd was, dacht ik..... tot ik een tijdje terug van iemand een youtube account van een dokter doorgelinkt kreeg, met wetenschappelijke info mbt plantaardige en dierlijke voedingspatronen.

 

1 van de meest interessante lezingen was deze:

 

 

ook deze 2 vond ik vrij interessant en iets om rekening mee te houden.

 

 

 

 

 

Verder wil ik nog even rechtzetten van post 35 van dit topic ( http://preppers.nl/forum/threads/6264-Veggie-en-vegan?p=143977&viewfull=1#post143977 ) dat 99% van de vleeseters een vit B12 tekort zouden hebben... dat is fout geformuleerd, wel dat 99% van de mensen die een vit B tekort tekort hebben wel geen veggie of vegans zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi @carismo,

 

ik kom nu pas dit topic tegen, en heb het zojuist helemaal doorgelezen. Ik vind dat je nog best wat bijval kunt gebruiken.

 

Zelf ben ik al mijn hele leven vegetariër. Mijn ouders stopten begin jaren zestig al met het eten van vlees, dat was toen absoluut nog niet geaccepteerd. Mijn grootouders maakten zich ernstige zorgen dat hun kleinkinderen wel genoeg voedingsstoffen binnen zouden krijgen. Inmiddels hebben we wel bewezen dat het kan, en we zijn bijna nooit ziek, gaan dus zelden naar de dokter of het ziekenhuis. Cynisch genoeg komt kanker wel veelvuldig in de familie voor, maar dat is in elk geval ten dele genetisch bepaald. Als je me vraagt waarom ik geen vlees eet is het dus in de eerste plaats omdat ik dit niet gewend ben, maar als ik er verder op in ga geef ik dezelfde argumenten als carismo.

 

Juist mijn ontwikkelende prepper-mindset heeft mij ertoe aangezet om te gaan experimenteren met vis en vlees. Ook speelde mee dat ik in een keuken werk waar vlees en vis bereid wordt. Ik vind dat ik zoveel mogelijk moet proeven, en dit zie ik als een voorbereiding op een mogelijke SHTF. Tien jaar geleden was ik misschien wel verhongerd, nu weet ik als de nood aan de man is hoe ik een vis moet schoonmaken en bereiden. Vlees daar heb ik toch meer moeite mee, dat is een hogere drempel dan vis of zeevruchten. Het staat verder van me af, ik weet niet wat dat is. Vroeger stond de geur van braadlucht me tegen, nu ben ik er redelijk aan gewend. Nog niet zo lang geleden heb ik een stukje lam geproefd, ik wist dat het een biologisch lam was, en mijn collega gaf me een stukje waarvan hij zei dat het tot het beste deel van het dier behoorde, dus ik proefde een heel klein stukje. Ik vond het niet vies.

 

Vroeger at ik redelijk vaak soja-producten, maar een aantal jaar geleden las ik de uitkomst van een of ander onderzoek waaruit gebleken zou zijn dat zaadcellen bijna dood lijken te gaan door consumptie van tofu. De zaadjes zwemmen dus nauwelijks nog. Ik vond dat best wel heftig, als het zulke duidelijke werking heeft op het mannelijk voortplantingsorgaan, tja dat kan toch niet goed zijn? Tegenwoordig eet ik zelden nog tofu of tempeh en ik denk niet dat ik voedingsstoffen mis.

 

Het enige punt van bezwaar tegen je betoog, carismo, ik krijg de indruk dat je het prep-technisch wel handig vindt, blikken bonen in plaats van kort houdbaar vlees. Ik neem aan dat je je voedselvoorraad laat rouleren, dan houdt dat dus in dat je dieet voor een groot deel uit blikgroente bestaat? Zeker in de zomer zou ik gaan voor vers, waarbij ik meteen maar opmerk dat ik niks heb tegen blik, een uitstekende manier om voedsel lang houdbaar te maken (en relatief veel voedingsstoffen te behouden), maar vers is natuurlijk altijd beter/gezonder. Het lijkt me dan ook beter om in te zetten op een hogere mate van zelfvoorziening, in de vorm van een moestuin.

 

En wat betreft het tegenargument dat het niet mogelijk zou zijn om een gevarieerd vegetarisch dieet uit streekproducten samen te stellen? Ik denk dat dit wel degelijk kan, tot de noordkust van de Oostzee zou het moeten lukken, me dunkt. Natuurlijk, hoe dichterbij de polen, hoe lastiger het wordt, en in midden Zweden zijn de zomers goed, maar korter dan hier, toch denk ik dat je zeker met een kas in de tuin een heel eind komt. Bij alles dat ik koop kijk ik waar het vandaan komt. Ik koop het liefst lokaal, maar liever uit Italie dan uit Chili of Nieuw Zeeland. In de winter eet ik appels of sinaasappels, ik ben altijd blij als de eerste bessen rijp zijn, het kersenseizoen begonnen is, gevolgd door watermeloenen en druiven..

 

Oh ja, nog een toevoeging, waarom is hennep nog niet genoemd in dit draadje? De zaden zijn een uitstekende bron voor zowel omega 3 als 6 en 9 vetzuren, in een gunstige samenstelling. Om maar te zwijgen over alle andere positieve eigenschappen van dit plantje, maar dat is off-topic (ondertussen steek ik er nog eentje op).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ergens ben ik een beetje jaloers dat je het van je ouders hebt meegekregen. bij ons was het alle dagen vlees op tafel en mijn vader at ook veel vis. Ik ben eigenlijk veggie geworden na zijn overlijden toen ik in contact kwam met vrijwilligers van een milieu/dierenrechtenorganisatie. Nu ongeveer een 3 jaar geleden. m'n moeder en m'n vriendin eten wel vaak met me mee als ik iets klaarmaak maar uiteten is voor mij echt niet leuk meer: De vegetarische opties die de vele resto en bistro hebben voldoen niet aan volwaardige maaltijd en nochtans plantaardige ingrediënten vrj goedkoop zijn, komt mijn maaltijd bijna altijd duurder uit dan het duurste vleesgerecht of visgerecht... In Belgie wordt er ook bij de meeste frietshops gebakken in dierlijk vet maar bieden wel veggieburgers aan... :confused:

 

Ik eet ook zo veel mogelijk verse groenten, wekelijks een deftige portie van een lokale groentenwinkel op amper 5 minuten wandelen. Ik eet dagelijks een portie noten en af en toe zo'n veggieburger of een vegetarisisch spread op basis van quorn. Groenten in blik heb ik uiteraard in voorraad maar het is niet zo dat ik voor een half jaar in stock heb (laat het budget ook niet toe) Noten in zak en in blik heb ik ook voorradig en zijn voor mij de ultieme calorieën om verder te kunnen die langer houden dan ingeblikt blees met allerlei chemische bestanddelen om het rottingsproces te rekken

 

Ik woon in een rijhuis met een klein stukje gazon dus buiten wat druiven langs de muren en wat aardappelen in een zak met potgrond heb ik niet echt de mogelijkheid om een moestuin of een kas aan te leggen. verder heb ik aan 1 kant buren die een zieke boom(bladluis of een soort schimmel hebben die bijna een meter over de muur hangt.

 

Ik eet sinds ik veggie met veel meer smaak en veel gevarieerder, ik had medische kwaaltjes (maag, darmen, lever en nieren) en door dierlijk voedsel te schrappen zijn die ongemakken veel minder geworden.

 

Hennep heb ik geen ervaring in. In België niet zo evident betreft deze materie :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja we maken er een grapje van, maar ik ben wel serieus over hennep, in het geval van de omega-vetzuren zitten die in de zaden, die je rauw in je maaltijd kunt verwerken, of in de vorm van koudgeperste hennepzaadolie. De smaak is nootachtig, zeker niet vies, maar als je een beetje in een maaltijd verwerkt proef je het niet eens. Het gaat hier dus om een product verwant aan de plant waar mensen high van worden, maar die cannabinoiden zitten niet in dat zaad. Tot voor kort niet overal verkrijgbaar, tegenwoordig heeft zelfs Hollands grootste supermarktbedrijf een 'superfood'-plankje met onder andere hennepzaad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik maak er geen grapje van hoor ik zeg dat het in België niet zo evident is betreft die materie, buiten een paar t-shirts en hoodies van Hoodlamp heb ik geen ervaring met dit spul, maar ik ga het zeker eens bekijken.

 

Ikzelf haal m'n omega's uit supplementen op basis van algen en uit een mix van oliën verkrijgbaar hier in de supermarkt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk en interresant topic trouwens. Opzich wil ik best wel vegan worden, maar alleen als ik al mijn groente en fruit zelf kan maken. De reden is eigenlijk dat de afgelopen 50 jaar de aantal voedingstoffen in groente en fruit met 50% is afgenomen. Voor mij zelf doe ik wel regelmatig een smoothie maken. ingredienten zijn amandel melk, diksap, hennepzaad (zit alle aminozuren in die ons lichaam niet aan kan maken en ons lichaam kan het beter opnemen dan lijnzaad) banaan, spinazie of boerenkool. Ik doe er ook 1 vitamine c tablet in om de hoeveelheid ijzer op te nemen. Als je vegan wilt gaan eten moet je wel heel goed weten wat je eet, helemaal welke combinatie neem je. Zoals dierlijk ijzer kan ons lichaam opnemen, plantaardig ijzer niet tenzij er genoeg vitamine c aanwezig is. Als ik me goed heriner neemt vitamine c 1 elektron van de plantaardige ijzer waardoor ons lichaam het kan opnemen. Zo zijn er heel veel punten zoals gebakken uien je kan ze gewoon eten, eet je een ui rouw dat brand in je mond dus door verhitten veranderd er iet aan je ui. Dat gebeurd dus ook met knoflook en toevallig zijn die twee soorten natuurlijke antibiotica, behalve als je ze verhit :)

 

Ik zag dit filmje zoiets zou ik wel willen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk en interresant topic trouwens. Opzich wil ik best wel vegan worden, maar alleen als ik al mijn groente en fruit zelf kan maken.
Waarom begin je niet gewoon met twee dagen in de week vegan eten. Zo leer je alle goede recepten en truuks en je kan dit langzaam uitbreiden. En natuurlijk in de tussentijd van alles lezen om te leren op welke manier en welke dingen jij wilt eten. In oktober is er weer vegan challenge ...doe eens mee.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk en interresant topic trouwens. Opzich wil ik best wel vegan worden, maar alleen als ik al mijn groente en fruit zelf kan maken. De reden is eigenlijk dat de afgelopen 50 jaar de aantal voedingstoffen in groente en fruit met 50% is afgenomen. Voor mij zelf doe ik wel regelmatig een smoothie maken. ingredienten zijn amandel melk, diksap, hennepzaad (zit alle aminozuren in die ons lichaam niet aan kan maken en ons lichaam kan het beter opnemen dan lijnzaad) banaan, spinazie of boerenkool. Ik doe er ook 1 vitamine c tablet in om de hoeveelheid ijzer op te nemen. Als je vegan wilt gaan eten moet je wel heel goed weten wat je eet, helemaal welke combinatie neem je. Zoals dierlijk ijzer kan ons lichaam opnemen, plantaardig ijzer niet tenzij er genoeg vitamine c aanwezig is. Als ik me goed heriner neemt vitamine c 1 elektron van de plantaardige ijzer waardoor ons lichaam het kan opnemen. Zo zijn er heel veel punten zoals gebakken uien je kan ze gewoon eten, eet je een ui rouw dat brand in je mond dus door verhitten veranderd er iet aan je ui. Dat gebeurd dus ook met knoflook en toevallig zijn die twee soorten natuurlijke antibiotica, behalve als je ze verhit :)

 

Ik zag dit filmje zoiets zou ik wel willen.

 

Ook het gehalte koper (en het soort verbinding) bevordert de opname van ijzer...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Stuudje opzich wel een goed idee om 2 dagen in de week ermee te biginnen. Ik zelf wil wel eerst een cursus volgen voordat ik totaal vegan ga worden. Daar integen bevat alleen mijn avond eten uit een beetje vlees. Thuis combineren we altijd 3 a 4 soorten groenten. Op brood gaat vaak pindakaas appelstroop en jam. kwa drinken koffie vervanger, thee en water. Alleen in het weekend 2 a 3 glaasjes/flesjes alcohol.

 

En goed voedsel kost echt heel veel geld, want wat erbij de supermarkt allemaal te koop is vertrouw ik niet zo soms staat erop zonder kunstmatige geur en kleurstoffen. Doordat er toevallig 1 druppel citroensap door de chemicalien zit zeggen ze dat, vindt ik gewoon niet kunnen. Soya producten wil ik ook niet eten allemaal gmo voedsel en er zit een stofje in dat reageerd in ons lichaam als een vrouwe hormoon. Dus vadaar de zaadcellen die afsterfen en dat je borsten kan gaan krijgen.

 

en alles 100% procent schoon eten is moeilijk. Op dit moment zit ik er ver vanaf puur om geld kwestie b.v een pakje noodjes betaal je gewoon het dubbele. Dus er zijn heelveel dingen wat ik wil veranderen en dat kost mij nu nog even te veel.

 

En mijn Voedsel vooraad is gewoon de goedkoopste voedsel het is puur voor om te overleven ook al bestaat het uit vlees. In de winter is vlees wel verstandig als je buiten woont, het is warm en veel vet. in de zomer heb je dat niet meer nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

[MENTION=805]Soya producten wil ik ook niet eten allemaal gmo voedsel en er zit een stofje in dat reageerd in ons lichaam als een vrouwe hormoon. Dus vadaar de zaadcellen die afsterfen en dat je borsten kan gaan krijgen.

 

Soya producten van Alpro zijn gmo vrij en voor andere dingen kan je perfect andere dingen maken met bonen, kikererwten, noten, ... zelfs met aardappelen een beetje amandelmelk, uien en veggie/vegan kaas kan je een lekkere burger maken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...