Ga naar inhoud
GENEGEERD

Nipwit vragen omtrend edelmetaal


To Extreme
 Share

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Hoewel ik aardig op weg ben om een zelfvoorzienend leven te leiden, voor zover dat in NL mogelijk is, heb ik toch nog een aantal vragen over het veiligstelling van de financiële toekomst. Ik ben geen doomdenker en zie de toekomst dan ook rooskleurig te gemoed ondanks dat er een aantal misstappen door de mensheid gemaakt kunnen worden. Zoals de meesten heb ook ik wel wat spaarcentjes (het past nog prima op 1 bankrekening onder het garantiestelsel) en bezit ik net als de meesten onder ons ook gewoon een paar aandeeltjes.

 

Echter zijn contanten onderhevig aan inflatie en aandelen kunnen ook in waarde dalen. Hierdoor zit ik al langer na te denken om een historisch waardevaste tak van sport erbij te gaan doen in de vorm van fysiek edelmetaal. Hier knelt hem nou net de schoen. Er is zoveel informatie te vinden over fysiek edelmetaal dat ik door de bomen haast het bos niet meer zie. Tevens loop ik over de diverse informatiepagina's tegen diverse tegenstrijdigheden aan. Vandaar mijn volgende vragen.

 

Wat is beter als lange termijninvestering ten behoeve van financiële onafhankelijkheid? Is dit goud of zilver? Zilver is makkelijker in grotere getalen aan te komen maar dan zit je wel met een BTW die niet aftrekbaar is tenzij je een eigen bedrijf hebt. Goud is vrijgesteld van BTW maar weer dermate duur dat je verhoudingsgewijs wat minder kunt inslaan.

 

Ook zit ik met de munten cq baren in twist. Zijn munten nou beter of, aangezien het voor mij echt niet voor de show is, de baren? En wat voor baren zijn eigenlijk reëel om te kopen?

 

Dan zijn er ook nog diverse merken die munten/baren produceren. Sommige gewoon en weer anderen met een speciale keurmerk. Zit hier ten aanzien van waardevastheid verschil in? Hebben certificaten van echtheid nog enig extra voordeel hierbij?

 

Zijn de munten/baren vrij op naam of word elke transactie van edelmetaal ergens geregistreerd?

 

Kortom, allemaal vragen waar ik echt niet een reëel eenzijdig antwoord op kan vinden.

 

Hartelijk dank voor uwer genomen moeite.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik ken er niet zoveel van als sommige insiders en kenners maar dit wil ik wel meegeven (ik heb wat speurwerk gedaan voor ik zelf kocht).

 

- Het is een kluwen zonder weerga, vele tegenstrijdige berichten doen de twijfel toenemen, maar volgens mij zullen edelmetalen hun waarde behouden of zien toenemen.

- Niettegenstaande de goudprijzen vandaag superlaag staan (ideaal om nu te kopen), blijven landen en beursguru's goud opkopen wat betekent dat goud/zilver waardevast is.

- Edelmetalen zijn een lange termijn investering, niet zozeer om winst te maken, maar om je kapitaal waardevast te maken (bij inflatie). Zie een aankoop dan ook op 10 of 20 jaar.

- Goud én zilver kopen (spreiding van de risico's), nog beter schijnt platina en palladium te zijn.

- Munten kopen, liefst de meest bekende en zuiverste (er is tegenwoordig zelfs een wachtlijst): maple leaf, philharmoniker, krugerrand, eagle,...

- Als je niet wil geregistreerd worden, ga je persoonlijk en cash afhalen en betalen bij de goudwinkels, bij sommige is onder de 5000 euro geen registratie.

- Er zijn betrouwbare goudsmelters waarvan de certificaten (voor de baren) wereldwijd aanvaard worden: umicore, heraeus,...kies deze.

- BTW maakt mij niet uit, het gaat om het veilig stellen van je kapitaal door fiatgeld te vervangen door waardevaste bezittingen.

- Investeer in fysiek spul, geen bewaring, goudmijn-aandelen, beloftes, enz....enkel fysieke munten die je in je buurt hebt zijn te vertrouwen.

 

Hopelijk ben je wat geholpen

Link naar reactie
Share on other sites

Ik weet dat het niet een echt fijn antwoord is maar toch...

 

Als je de zoek functie gebruikt en goud, zilver of pm gebruikt zul je heel veel vinden.

Je kunt ook vanuit de hoofdpagina naar het subforum geld, goud en zilver, gaan dat je dus al gevonden hebt en daar door de topics scrollen en die met je vraag te maken hebben door lezen.

 

Er is al zoveel over geschreven dat ik het niet in een reply kan samenvatten!

Als je leuke stukjes vind van iemand kun je ook op auteur zoeken...

Je kunt ook naar de sc vlaanderen komen voor een speeddate met pm...

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Share on other sites

Hallo @To Extreme,

 

Wat de beste keuzen zijn hangt af van je verwachtingen en risicobereidheid. Wil je zekerheid, dan zou ik goud verkiezen boven zilver. In de afgelopen jaren was goud behoorlijk volatiel, zilver steeg en daalde extremer.

 

Een voordeel van zilver is dat kleine eenheden vrij goedkoop zijn, dus met een beperkt budget ligt zilver meer voor de hand (zeker als potentieel ruilmiddel in roerige tijden). Een nadeel van zilver is de BTW. Oud Nederlands zilvergeld is hiervan vrijgesteld, en daarmee een prima optie, alleen hebben de meeste handelaren deze munten niet meer op voorraad.

 

Dan goud, munten of baren? In mijn ogen is de premie een belangrijke factor. Munten zijn doorgaans duurder dan baren, de bekende troy ounce bullion munten (Maple Leaf, Krugerrand) kennen lagere premies dan de kleinere fractionele munten, en sommige numismatische munten hebben vanwege de verzamelwaarde een extreem hoge premie. Baren kennen lage premies voor de grotere versies vanaf een troy ounce, terwijl de kleinere baren juist een (te) hoge premie kennen.

 

Toch is de premie niet het enige dat telt. Wanneer ik nu een kilo goud zou willen kopen dan is een kilobaar het voordeligst, met premies onder de procent. Toch zou ik dat niet doen als ik nog geen goud zou hebben, maar eerder troy ounce munten kopen. Zo voorkom je het probleem van deelbaarheid, als je op een gegeven moment een gedeelte van je goud van de hand zou willen doen hoef je niet die hele kilo te verkopen, maar verkoop je een of meerdere munten. Wanneer je uitgaat van extreme scenario's, met goudprijzen van 10.000 of 50.000 per troy ounce is het wellicht raadzaam om ook kleinere munten te kopen, denk bijvoorbeeld aan 1/10e ounce munten (maar daarvan is de premie vrij hoog), of gouden tientjes, dukaten of ander oud Europees goud (gouden Ponden, Belgische, Franse of Zwitserse 20 francs, 20 Duitse Mark, 20 Italiaanse Lires). Kleine munten hebben ook als voordeel dat je het goud gespreid kunt kopen, waardoor je minder afhankelijk wordt van pieken en dalen in de prijsontwikkeling.

 

Ik zie geen voordeel in certificaten van echtheid, zolang je gangbaar goud koopt (de bekende munten, of baren van raffinaderijen die zijn aangesloten bij de LBMA:http://www.lbma.org.uk/pages/index.cfm?page_id=147).

 

Zoals alle grote financiële transacties worden grotere goudtransacties zeker gemonitord. Dit zou ook een reden kunnen zijn om te kiezen voor kleinere aankopen in cash.

 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Link naar reactie
Share on other sites

Echter zijn contanten onderhevig aan inflatie

 

Niet perse, zie jaren 1930... De verwachting van velen is dat de inflatie zal uitmonden in hyperinflatie, dan zijn PM een stuk waardevaster dan valuta. Sommigen echter zien de trend van inflatie - desinflatie - deflatie - depressie. En bij een deflatie is cash de beste 'investering', bij deflatie zal geld namelijk steeds méér waard worden. PM dan steeds minder, die hebben hun dieptepunt op het dieptepunt van de deflatie en zullen daarna (flink) gaan stijgen, maar die moet je dan dus niet nú al kopen want dan ben je duur uit en zit je geld vast in PM tijdens een zware depressie waarbij je het geld nog wel eens hard nodig kan hebben..

Link naar reactie
Share on other sites

In ieder geval alvast bedankt voor deze replay's. Toch nog het volgende:

 

Ik ga absoluut niet uit van worst-case scanario's die zich zouden kunnen gaan voordoen in de nabije of verdere toekomst. Mijn wens is om zelfvoorzienend en onafhankelijk te zijn van instellingen, bedrijven en zelfs natuurlijke personen. Onafhankelijkheid van banken behoort dus ook in dit rijtje thuis. Een gedeelte van mijn spaarcentjes omzetten in edelmetaal is dan ook niet bedoeld om tijdens of na apocalyptische tijden als ruilmiddel in te zetten.

 

Op vele website's en na meerdere gesprekken te hebben gevoerd met financieel specialisten ben ik gewoonweg nog steeds niets wijzer geworden. De een zegt A en de ander zegt weer B. En zo kunnen wij het gehele alfabet afgaan.

 

Mijn lange termijn financiele reserve voor onafhankelijkheid is niet onafhankelijk. Geld staat op de bank of is geinvesteerd in een paar aandeeltjes. Fysiek edelmetaal is door de geschiedenis heen altijd een waardevolle en waardevaste investering geweest die vele malen betrouwbaarder is dan welke bank, munteenheid of aandeelpapiertje dan ook. Hence mijn wens om een gedeelte (in NL is het niet mogelijk om dit 100% te kunnen doen) wel onhafhankelijker te maken en hier edelmetalen voor te kopen en dit niet speculatief in te zetten op de koersen of ten behoeve van apocalyptische gedachtengangen maar gewoon om onafhankelijker van banken te worden.

 

Ik heb alleen geen flauw idee wat de ervaring leert daar er teveel algemene meningen zijn van voornamelijk de financiele juppen. Ik wil geen winstbejag, ik wens gewoon een veilige lange termijn investering. Ik heb hier alles al doorgenomen op dit onderwerp, van vele andere websites, financieel specialisten gesproken, acountants gesproken en iedereen komt met een ander verhaal. Iedereen komt tevens met andere cijfers. En allemaal willen ze gewoon winst maken met edelmetaal. Maar niemand wenst gewoon zijn geld te verankeren ten behoeve van zelfstandigheid. Zelfs hier word gesproken over de stijging en daling van koersen. Dat vind ik allemaal helemaal niet interessant. Ik wil gewoon een gedeelte van mijn geld van de bank halen om zodoende niet meer afhankelijk te zijn van de bank, de munt, de inflatie of wat dan ook.

 

 

Vandaar mijn vragen wat volgens jullie een gedegen investering is in welk soort metaal. Koop je zilver? Waarom denk je dat die BTW verhoging het waard is. Koop je munten? Waarom zou dit op de langere termijn effectiever zijn dan baren? Uitgaande van fatsoenlijk "merkgoud", is er een meerwaarde aan certificeringen bij elk stukje metaal? Is er volgens jullie een gedegen meerwaarde aan registratie of kan dit, conform mijn wensen ook prima anoniem? Spreiding is altijd goed. Maar wat voor verdeelsleutel zal je procentueel handhaven en waarom? Komen er volgens jullie ook andere metalen in aanmerking als waardevaste investeringen? Wat voor percentage van het totale financiele reserve zou jij handhaven ten bate van edelmetalen? Ik heb hiervoor vanuit diverse bronnen, onder andere vele financiele juppen,vernomen dat dit varieerd in een advies van 5 tot 40 procent. Grote wisselingen dus. Wat zijn jullie ervaringen/meningen hierover.

Link naar reactie
Share on other sites

Ik snap het even niet helemaal?

Je hebt al te veel meningen van experts, van niet experts en ook van de rest, maar je wilt dus nog meer meningen want niemand lijkt het met elkaar eens te zijn?

 

...........

 

Zekerheid bestaat niet, iets wat financieel stabiel is nog minder !

Als je geen last wilt hebben van geld fluctuaties moet je geld vermijden en alleen ruilhandel bedrijven.

Dan ben je nog niet van de fluctuaties af maar ben je weer een fluctueerende schakel kwijt.

Als je beseft dat veel ruilhandel ook niet alles is, bederfelijk, vraag en aanbod fluctuaties, seizoen, geografische afhankelijkheden enz kom je toch weer bij geld uit ( probeer nou niet slimmer te worden dan duizende jaren evolutie) .

 

PM is stabiel over een lange periode gezien, helaas is die periode veel langer dan jou verwachte en te behalen levensduur, dus helaas daar heb je weinig aan?

PM is een redelijk veilige bescherming tegen eventuele fiat rampjes of rampen.

Verder is alles een pot nat omdat alles aan elkaar hangt en beinvloed wordt.

 

De rest, ja ook wat meningen op je gestelde vragen, staat her en der al beschreven en ook op dit forum.

 

Wake up and start living !

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Share on other sites

Kans heeft gelijk: zekerheid bestaat niet. En wat mijn ervaring is: kenners en analisten kunnen heel interessant praten over toppen en bodems, maar na verloop van tijd blijken die analyses vaak onzinnig. De zogenaamde bodems zijn de afgelopen maanden keer op keer doorbroken, maar in de jaren ervoor (tot 2011) werden de toppen telkens gepasseerd. Niemand kan de toekomst voorspellen.

 

Over de lange termijn is goud en zilver waardevast, en één ding is zeker: deze edelmetalen hebben elke crisis tot dusver overleefd.

 

En laatste tip: probeer nuchter te zijn: Critici én goudadepten hebben allebei valide punten. Als je alleen maar Willem Middelkoop leest, wordt je niet goed (evenwichtig) voorgelicht. Feit is dat opiniemakers die liefhebbers zijn van edelmetalen, altijd eigen belangen hebben (Middelkoop bv. wilde goud verkopen en heeft nu een eigen fonds). Net zo goed hebben tegenstanders ook hun belangen.

Link naar reactie
Share on other sites

De zoekfunctie is een ondergewaardeerde tool op dit forum...

 

Ik kan enkel adviseren: Lees, en vorm op basis daarvan je eigen mening/strategie.

 

Spreiding van risico's is wel het sleutelbegrip. Een deel op de bank, een deel cash, een deel in stenen, een deel in voorraden, etc., etc.

 

Niemand kan je het alomvattende antwoord geven (helaas).

 

Succes!

 

Grtn.,

 

JB

Link naar reactie
Share on other sites

Ik snap het even niet helemaal?

Je hebt al te veel meningen van experts, van niet experts en ook van de rest, maar je wilt dus nog meer meningen want niemand lijkt het met elkaar eens te zijn?

 

...........

 

Zekerheid bestaat niet, iets wat financieel stabiel is nog minder !

Als je geen last wilt hebben van geld fluctuaties moet je geld vermijden en alleen ruilhandel bedrijven.

Dan ben je nog niet van de fluctuaties af maar ben je weer een fluctueerende schakel kwijt.

Als je beseft dat veel ruilhandel ook niet alles is, bederfelijk, vraag en aanbod fluctuaties, seizoen, geografische afhankelijkheden enz kom je toch weer bij geld uit ( probeer nou niet slimmer te worden dan duizende jaren evolutie) .

 

PM is stabiel over een lange periode gezien, helaas is die periode veel langer dan jou verwachte en te behalen levensduur, dus helaas daar heb je weinig aan?

PM is een redelijk veilige bescherming tegen eventuele fiat rampjes of rampen.

Verder is alles een pot nat omdat alles aan elkaar hangt en beinvloed wordt.

 

De rest, ja ook wat meningen op je gestelde vragen, staat her en der al beschreven en ook op dit forum.

 

Wake up and start living !

 

Prep ze,

K a n s

 

Grappig dat je dat zegt: Wake up and start living. Waarom breng je dan de zaken weer neer op eventuele rampen, ruilhandel ed? Daar heb ik het nooit over gehad.

 

Ik heb uitsluitend gevraagd wat het verschil is qua waardevastheid op de lange termijn van munten/baren. Het enigste verschil dat ik zo zie is de vorm en het uiterlijk vertoon. Maar is er nog een verschil want veel mensen gaan toch liever voor de munten terwijl ik daar het nut niet van inzie. Datzelfde geld voor het verschil tussen de metalen. Waarom zou je btw betalen voor zilver als goud btw-vrij is? Is er een gedegen verschil tussen gecertificeerd of ongecertificeerd metaal? Ik heb geen eens facebook etc, kan ik edelmataal ook fatsoenlijk anoniem kopen? Voor mij is het niets meer dan een spaarcentje waar op de lange termijn zo goed als geen inflatie op zit. Wat voor verhouding zilver/goud/anderssoortig zou de waarde over het geheel heen kunnen bewaren? En wat zien jullie zelf als een gedegen metaalportofeuille in % van je gehele contanten kapitaal?

 

Deze zaken worden op dit forum niet of niet uitvoerig besproken.

@IndigoPixie:

Jouw relpay is wel nuttig. Toch nog de volgende vragen als je het niet erg vind.

 

Waarom specifiek munten? Op het mooier uiterlijk na zie ik er, als leek, niet veel extra voordelen aan. Het is voor mij ook niet doomsdaygericht waardoor kleine "coupures" makkelijker zouden zijn. Kan je het verder onderbouwen?

Waarom maakt het BTW gedeelte niets uit voor jou? Belastingtechnisch (in NL kom je daar toch nooit onderuit) is goud op het eerste gezicht veel aantrekkelijker.

Met een beetje geluk kom ik er niet aan en verdwijnt het metaal in de ervenis. Afhankelijkheid van banken is het enigste doel hiermee en wil dan ook echt alles fysiek hebben.

 

@The Loneley prepper:

Ook een zeer nuttige replay en alles word duidelijk uitgelegd. Als ik jouw advies goed interpreteer zal het voor mijn situatie (streven naar volledige onafhankelijkheid) het beste zijn uit te voeren door bij edelmetalen te gaan voor goud. En dan specifieker door te gaan voor troy ounce baren. Deze zijn makkelijk aan te komen, te verhandelen (nogmaals, niet tbv eventuele winst) en per gram goedkoper dan munten. Ik heb ook baren gezien van 20/50 gram. Hebben deze voor of nadelen ten opzichte van troy ounce baren?

@USAfan:

Jij en Kans hebben gelijk dat zekerheid niet bestaat. Dat zal ik ook nooit ontkennen. De pieken en dalen interesseren mij niet ongeacht wat Willem Middelkoop of welke andere juppie dan ook beweren. Ik weet dat edelmetalen de tand des tijds ten alle tijden zullen weerstaan. Ik geloof niet in een doomsdayscenario maar wil gewoon zo veel mogelijk onafhankelijken zelfvoorzienend zijn. Ik vind dat gewoon een prettiger gevoel. Maar dan nog heb ook jij geen antwoord gegeven op mijn vragen. Ik heb alleen maar gevraagd wat de voordelen en nadelen van de metalen zijn om zodoende een gedeelte van mijn contanten bij de bank weg te kunnen halen, er iets voor terug te kopen en dat in de kluis te stoppen. Dit met als enig doel minder afhankelijk te zijn van de bank zonder dat ik mijn zuurverdiende spaarcentjes in de vuilnisbak hoef te gooien.

Link naar reactie
Share on other sites

@To Extreme

Je vraagt op het preppers forum voor advies maar eigenlijk weet je het allang en zoek je net als velen naar voor/tegen argumenten om je eigen gevoel te ondersteunen.

 

Volg hierin je eigen gevoel.. mocht je daarbij voor pm gaan is beschouw gespreid kopen gelijk aan risico spreiding

 

Ik vraag geen bevestiging van mijn gevoel. Ik vraag wat het verschil is zodat ik straks een betere keuze kan maken. Een gouden munt en een gouden baar zijn allebij goud. En toch zegt niemand hier om naar een juwelier te gaan voor een gouden ring.

 

Ik wil gewoon het verschil weten tussen de zaken want daar staat echt totaal niets zinnigs over geschreven en kunnen zelfs "experts" geen sluitend andwoord geven.

Link naar reactie
Share on other sites

De zoekfunctie is een ondergewaardeerde tool op dit forum...

 

Ik kan enkel adviseren: Lees, en vorm op basis daarvan je eigen mening/strategie.

 

Spreiding van risico's is wel het sleutelbegrip. Een deel op de bank, een deel cash, een deel in stenen, een deel in voorraden, etc., etc.

 

Niemand kan je het alomvattende antwoord geven (helaas).

 

Succes!

 

Grtn.,

 

JB

 

Kan jij mij dan het linkje geven waar staat wat het verschil is tussen zilver en goud (en dan niet op atomair niveau) als vervanger van geld zonder dat het rampengericht is?

Ook kan ik nergens vinden wat de voor en nadelen zijn van munten ten opzichte van baren zonder dat het uitgangspunt post-apocalyptisch is. Iedereen hier gaat voor munten daar dit makkelijker te ruilen is. Maar zoals je weet, gaat mij dit niet om ruilen, maar om weer minder afhankelijk te zijn van een bank zonder dat ik daarbij de gedachte heb van een economische crisis.

Link naar reactie
Share on other sites

''@The Loneley prepper:

Ook een zeer nuttige replay en alles word duidelijk uitgelegd. Als ik jouw advies goed interpreteer zal het voor mijn situatie (streven naar volledige onafhankelijkheid) het beste zijn uit te voeren door bij edelmetalen te gaan voor goud. En dan specifieker door te gaan voor troy ounce baren. Deze zijn makkelijk aan te komen, te verhandelen (nogmaals, niet tbv eventuele winst) en per gram goedkoper dan munten. Ik heb ook baren gezien van 20/50 gram. Hebben deze voor of nadelen ten opzichte van troy ounce baren?''

 

Naar mate de baar zwaarder wordt, neemt de premie af, 50 grams baren zijn dus doorgaans voordeliger. Toch is de premie voor een gouden tientje nu lager dan die van een ounce baar; 2,02% bij Argentor, tegen 2,38% voor een baar bij Dutchbullion (bron: goudvergelijken.nl). Dus een beetje prijzen vergelijken kan de moeite lonen. De echt grote baren zijn wel bij goedkoper, bijvoorbeeld 500 gram tegen 0,85% bij Argentor.

Link naar reactie
Share on other sites

Welk gedeelte in de term "ZOEKFUNCTIE" is nu precies onduidelijk voor je...?

 

Die zoekfunctie weet ik wonderbaarlijk te vinden. En heb elke topic al doorgelezen binnen het subforum over edelmetalen en geld. En wat blijkt, elke discussie gaat vroeg of laat over de prijzen van de metalen, de te verwachte winstboekingen, prijsverschil per gram tussen baren en munten. Alsof dit een beleggingsforum is. Zo vaak gaat het over waardestijgingen, aankoopmomenten etc..

 

De keren dat het niet over winstbejag gaat draait het erom of een gouden dukaat evenveel waard is als een blik bruine bonen.

 

Voor mij hoeft het niet meer waard te worden en wil iemand een pot bruine bonen hebben wil ik die wel gewoon zo geven. Hoeft niet geruild te worden tegen goud. Graag wel de weckpot na gebruik weer teruggeven :)

Link naar reactie
Share on other sites

''@The Loneley prepper:

Ook een zeer nuttige replay en alles word duidelijk uitgelegd. Als ik jouw advies goed interpreteer zal het voor mijn situatie (streven naar volledige onafhankelijkheid) het beste zijn uit te voeren door bij edelmetalen te gaan voor goud. En dan specifieker door te gaan voor troy ounce baren. Deze zijn makkelijk aan te komen, te verhandelen (nogmaals, niet tbv eventuele winst) en per gram goedkoper dan munten. Ik heb ook baren gezien van 20/50 gram. Hebben deze voor of nadelen ten opzichte van troy ounce baren?''

 

Naar mate de baar zwaarder wordt, neemt de premie af, 50 grams baren zijn dus doorgaans voordeliger. Toch is de premie voor een gouden tientje nu lager dan die van een ounce baar; 2,02% bij Argentor, tegen 2,38% voor een baar bij Dutchbullion (bron: goudvergelijken.nl). Dus een beetje prijzen vergelijken kan de moeite lonen. De echt grote baren zijn wel bij goedkoper, bijvoorbeeld 500 gram tegen 0,85% bij Argentor.

 

Om mijn geld niet onnodig op de bank te laten staan zal het wijs zijn om goudbaren variëerend van 20 tot 100 gram te kopen zodat dit zelfs anoniem nog kan. Mocht het straks zo zijn dat ik verplicht aan de KVK hang door mijn zonnepanelen zal een verspreide risicodekking met zilverbaren erbij in de klasse 100-500 gram een mooie stabiele investering vormen?

Link naar reactie
Share on other sites

he @Heksenboot , hoe gaat het met jouw aandelen?

 

Zoals de meesten heb ook ik wel wat spaarcentjes (het past nog prima op 1 bankrekening onder het garantiestelsel) en bezit ik net als de meesten onder ons ook gewoon een paar aandeeltjes.

 

Mijne gaan Extreem goed (wink!) maar ik spreek je snel weer op de golfbaan!

 

 

ps : toekomstig DAF?

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Om mijn geld niet onnodig op de bank te laten staan zal het wijs zijn om goudbaren variëerend van 20 tot 100 gram te kopen zodat dit zelfs anoniem nog kan. Mocht het straks zo zijn dat ik verplicht aan de KVK hang door mijn zonnepanelen zal een verspreide risicodekking met zilverbaren erbij in de klasse 100-500 gram een mooie stabiele investering vormen?

Hierbij een instructiefilmpje over risicospreiding!

Sluit helemaal aan op al die vragen die je hebt :p

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot
he @Heksenboot , hoe gaat het met jouw aandelen?

 

 

 

Mijne gaan Extreem goed (wink!) maar ik spreek je snel weer op de golfbaan!

 

 

ps : toekomstig DAF?

 

Oud ijzer van de hand gedaan. Lood is zwaar nu. Staks erg schaars.

We kunnen ook een keer gaan surfen, maar daar strandt die DAF altijd. Toch maar golven.

Link naar reactie
Share on other sites

@To Extreme

 

"Maar dan nog heb ook jij geen antwoord gegeven op mijn vragen. Ik heb alleen maar gevraagd wat de voordelen en nadelen van de metalen zijn om zodoende een gedeelte van mijn contanten bij de bank weg te kunnen halen."

 

Voordelen van edelmetaal:

=> Je kan het niet uitgeven, je dwingt jezelf zodoende tot sparen

=> Het kan flink in waarde stijgen (gemeten naar fiatgeld)

=> Het blijft altijd waarde behouden en doorstaat elke crisis

=> Het is een leuke hobby

=> Je hebt iets wat wellicht van pas komt als het fiatgeld instort

 

Nadelen

=> Je kan het niet uitgeven

=> Het kan flink in waarde dalen (gemeten naar fiatgeld)

=> Het ligt maar te liggen, je doet er niks mee

 

Neem de bewering dat je met goud/zilver je geld "buiten het geldsysteem" plaatst, en daarmee onafhankelijk wordt, met een korreltje zout. Goud- en zilverprijzen reageren heftiger op het beleid van de Fed (en uitspraken van Bernanke) dan fiatgeld.

Link naar reactie
Share on other sites

Nadelen

=> Je kan het niet uitgeven

Je kunt het toch gewoon verkopen? Meestal zelfs in dezelfde winkel als waar je e.e.a. kocht.

 

=> Het kan flink in waarde dalen (gemeten naar fiatgeld)

De waarde is constant. De prijs varieert.

 

=> Het ligt maar te liggen, je doet er niks mee

Het geeft mij een vorm van waarde zonder afhankelijk te zijn van een bank of iemand anders.

 

Neem de bewering dat je met goud/zilver je geld "buiten het geldsysteem" plaatst, en daarmee onafhankelijk wordt, met een korreltje zout. Goud- en zilverprijzen reageren heftiger op het beleid van de Fed (en uitspraken van Bernanke) dan fiatgeld.

Maak daar gebruik van.

Tevens zal het FED beleid niet eeuwig zijn daar de USA en de dollar op weg zijn naar de uitgang.

Link naar reactie
Share on other sites

Grappig dat je dat zegt: Wake up and start living. Waarom breng je dan de zaken weer neer op eventuele rampen, ruilhandel ed? Daar heb ik het nooit over gehad.

 

Ik heb uitsluitend gevraagd wat het verschil is qua waardevastheid op de lange termijn van munten/baren. Het enigste verschil dat ik zo zie is de vorm en het uiterlijk vertoon. Maar is er nog een verschil want veel mensen gaan toch liever voor de munten terwijl ik daar het nut niet van inzie. Datzelfde geld voor het verschil tussen de metalen. Waarom zou je btw betalen voor zilver als goud btw-vrij is? Is er een gedegen verschil tussen gecertificeerd of ongecertificeerd metaal? Ik heb geen eens facebook etc, kan ik edelmataal ook fatsoenlijk anoniem kopen? Voor mij is het niets meer dan een spaarcentje waar op de lange termijn zo goed als geen inflatie op zit. Wat voor verhouding zilver/goud/anderssoortig zou de waarde over het geheel heen kunnen bewaren? En wat zien jullie zelf als een gedegen metaalportofeuille in % van je gehele contanten kapitaal?

 

Deze zaken worden op dit forum niet of niet uitvoerig besproken.

@IndigoPixie:

Jouw relpay is wel nuttig. Toch nog de volgende vragen als je het niet erg vind.

 

Waarom specifiek munten? Op het mooier uiterlijk na zie ik er, als leek, niet veel extra voordelen aan. Het is voor mij ook niet doomsdaygericht waardoor kleine "coupures" makkelijker zouden zijn. Kan je het verder onderbouwen?

Waarom maakt het BTW gedeelte niets uit voor jou? Belastingtechnisch (in NL kom je daar toch nooit onderuit) is goud op het eerste gezicht veel aantrekkelijker.

Met een beetje geluk kom ik er niet aan en verdwijnt het metaal in de ervenis. Afhankelijkheid van banken is het enigste doel hiermee en wil dan ook echt alles fysiek hebben.

 

@The Loneley prepper:

Ook een zeer nuttige replay en alles word duidelijk uitgelegd. Als ik jouw advies goed interpreteer zal het voor mijn situatie (streven naar volledige onafhankelijkheid) het beste zijn uit te voeren door bij edelmetalen te gaan voor goud. En dan specifieker door te gaan voor troy ounce baren. Deze zijn makkelijk aan te komen, te verhandelen (nogmaals, niet tbv eventuele winst) en per gram goedkoper dan munten. Ik heb ook baren gezien van 20/50 gram. Hebben deze voor of nadelen ten opzichte van troy ounce baren?

@USAfan:

Jij en Kans hebben gelijk dat zekerheid niet bestaat. Dat zal ik ook nooit ontkennen. De pieken en dalen interesseren mij niet ongeacht wat Willem Middelkoop of welke andere juppie dan ook beweren. Ik weet dat edelmetalen de tand des tijds ten alle tijden zullen weerstaan. Ik geloof niet in een doomsdayscenario maar wil gewoon zo veel mogelijk onafhankelijken zelfvoorzienend zijn. Ik vind dat gewoon een prettiger gevoel. Maar dan nog heb ook jij geen antwoord gegeven op mijn vragen. Ik heb alleen maar gevraagd wat de voordelen en nadelen van de metalen zijn om zodoende een gedeelte van mijn contanten bij de bank weg te kunnen halen, er iets voor terug te kopen en dat in de kluis te stoppen. Dit met als enig doel minder afhankelijk te zijn van de bank zonder dat ik mijn zuurverdiende spaarcentjes in de vuilnisbak hoef te gooien.

 

Ik duik dan even specifiek in het waardeverschil munt cq baar:

 

Er zijn meer mensen die munten sparen in edelmetaal dan baren.

Zij gaan voornamelijk voor de 1 ounce munten met een sprekende afbeelding.

Denk aan de koala, slang, draak enz.

Deze worden op de buitenlandse fora veelal semi numi genoemd.

Doodeenvoudig omdat veel van deze ouncers een beperkte mintage hebben.

Deze stijgen veelal in waarde als ze zijn uitverkocht.

Ik heb laatst een hoop van de "silver stock horse" gekocht.

Mintage van 10.000 stuks wereldwijd.

De prijs waarop ik ze meteen kwijt ben op eBay of bekende bullion fora is het dubbele.

Panda's doen het ook erg goed, bijna 99% kans op waardestijging na een jaar.

Deze gaan bijna zeker nog veel hogere prijzen vangen aangezien Chinezen steeds meer geld gaan verdienen en ook deze jongens in bezit willen hebben.

 

Baren is een ondergeschoven kindje.

Minder verzamelaars maar als je bijv. Een oude handpoured baar van Engelhard hebt maak ik zeer zeker winst.

Er is altijd wel iemand op de wereld die iets wilt wat jij hebt.

 

Keuze moet je zelf maken. Goud of zilver, munt of baar.

Luister naar je gevoel.

 

Greener

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...