Ga naar inhoud
GENEGEERD

Beste slaapmat prijs kwaliteit gewicht verhouding!


Aanbevolen berichten

Ik heb juist een hele goede ervaring met de gelert backpacker 6, deze heb ik nog niet heel lang (bijna een jaar) maar mijn vorige matje was qua model en materiaal precies hetzelfde en daar heb ik 15 jaar lang intensief gebruik van gemaakt.

Het beste kun je toch naar een winkel gaan en daar op de grond de matjes even uit proberen.

Iedereen heeft namelijk toch zijn eigen voorkeuren met wat je wel of niet lekker vind liggen.

 

http://www.campz.nl/outdoor-uitrusting/matten-matrassen/luchtmatras/234943.html

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Overigens vergeet ik te vertellen dat exped ook een niet ultra light down versie heeft. Deze Exped Downmat is ietsje zwaarder en ietsje goedkoper. Een vriend van me heeft die en hij is er ook tevreden mee.

 

Verschil qua gewicht zit hem in geintegreerde pomp versus een pompzak.

 

Dat model heb ik kortgeleden aangeschaft, de Exped Downmat 9M met ingebouwde pomp. Niet goedkoop, maar als ik ergens niet tegen kan dan is het wel een nacht verkloten aan een brakke nacht ... Heb een heel aantal matjes geproeft bij OutdoorXL en toen ik eenmaal op deze had gelegen was de keuze snel gemaakt. Die ingebouwde pomp is knap gemaakt, werkt prima en in een minuut of 2 is hij opgeblazen.

 

M'n tweede keus was de Thermarest NeoAir die lichter en kleiner was, maar voor een luchtbed toch erg goed scheen te isoleren vanwege de structuur in de mat (zie plaatje/video in link). Maar omdat je die toch ook met je mond moet opblazen, komt er ook vocht in de matras en dat kan weer schimmel geven enzo.

 

Dus toch lekker voor de meest comfortabele gegaan, al is die ietsie dikker & zwaarder ...

 

Slaap lekker!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit erg te twijfelen tussen de Exped Downmat(-24) en Synmat(-4) (beide de UL 7M variant)

 

'k Vraag mij af, is het niet gigantisch zweten in de zomer op zo'n downmat? (@Jalemari).

 

Net met vrijbuiter Roden gesproken, de synmat is momenteel niet online bestelbaar, zal morgen veranderd moeten zijn. 'k Neig naar die mat, in de winter gooi ik er dan een rescuedekentje en/of sparretakken/gras onder.

http://www.vrijbuiter.nl/slaapartikelen/selfinflating-matten/exped-synmat-ul-7-m/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit erg te twijfelen tussen de Exped Downmat(-24) en Synmat(-4) (beide de UL 7M variant)

 

'k Vraag mij af, is het niet gigantisch zweten in de zomer op zo'n downmat? (@Jalemari).

 

Net met vrijbuiter Roden gesproken, de synmat is momenteel niet online bestelbaar, zal morgen veranderd moeten zijn. 'k Neig naar die mat, in de winter gooi ik er dan een rescuedekentje en/of sparretakken/gras onder.

http://www.vrijbuiter.nl/slaapartikelen/selfinflating-matten/exped-synmat-ul-7-m/

 

Ik heb ze allebei. Die downmat is inderdaad erg warm. Maar in de hangmat heb ik het nog niet aangedurfd om die Synmat te proberen.

In een tentje lijkt het me geen probleem en is die -4 ook wel echt -4. (In een hangmat moet je er zo 10 graden vanaf trekken, van de comfort temperatuur.)

 

De downmat kun je echter het hele jaar door gebruiken, is het warm dan slaap je gewoon onder een dun dekentje of iets dergelijks.

Aan de andere kant is die Synmat nog lichter, kleiner qua pakmaat en goedkoper. Dus als je hem nooit in de winter denkt te gaan gebruiken of prept voor een SHTF in de zomer, zou ik die nemen.

 

Overigens heb ik van de Synmat inderdaad de M maar van de Downmat de LW versie, dus is het niet helemaal een eerlijke vergelijking:

 

[ATTACH=CONFIG]4210[/ATTACH]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is wel mooi spul zeg, pakmaat van de downmat ul 7 is maar 23x11 cm?

 

Zeker, ben er echt heel blij mee :)

 

SynMat Basic 7.5 UL M

Size 183 x 50 x 7.5 cm

Weight 405 g, Packsack 15 g

Packed 24 x 10 cm

Temperature -2º C

R-Value 2.9

Fill weight 60 g/m² Texpedloft Mikrofaser

 

DownMat UL 7 LW

Size 197 x 65 x 7 cm

Weight 810 g, packsack 16 g

Packed 27 x 10 cm

Fill Weight 220 g 700 qinch goosedown

Temperature -24º C

R-Value 5.9

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
Dat model heb ik kortgeleden aangeschaft, de Exped Downmat 9M met ingebouwde pomp.

 

Is er iemand die ervaring heeft met een Exped Chairkit, waarmee je van je matje een stoel kan maken? Die krengen zijn flink prijzig (meer dan 70 euro per stuk) dus verwacht wel echt wat kwaliteit, duurzaamheid en comfort voor dat geld.

 

[video=youtube_share;OVwPdsHA21o]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb idd de exped downmat ul 7M

Pakmaat : 23 x 11 cm

Gewicht : 565 g

Comfortwaarde : -24 °C

 

Ik ben 1.80cm en 80kg. Verder normaal postuur met (kijk even naar beneden... Oei... inmiddels een klein buikje:confused:)

 

Ik ben zeer tevreden met deze mat en wil nooit meer iets anders. Deze mat combineert voor mij warmte, gewicht en pakmaat. De voor mij belangrijkste voorwaarden. Afgelopen sc weer heerlijk op geslapen. Zomers en 's winters slaap ik op deze mat. Als het echt warm is ('s nachts 25+) heb ik nog niet geprobeerd, zou misschien zweterig kunnen zijn maar volgens mij zijn alle matten die niet luchtdoorlatend zijn dat. Ik pas overigens mijn slaapzak aan aan de temperatuur die het 's nachts is. Inmiddels heb ik er verschillende verzameld:confused:

Ik zweer echt bij dit matje en prefereer dons boven synthetisch omdat het lichter én warmer is en het schijnt duurzamer te zijn dus theoretisch gaat die langer mee ivm op en uitrollen enzo (helaas is ie ook duurder).

Het is niet aan te raden om lucht met de mond in te blazen aangezien dat schimmel kan veroorzaken en erger het gaat ten koste van de isolatiewaarde van dons (met synthetisch heb je daar geen/minder last van). Er zit een-pomp zak bij die je er op klikt, op sc nog gedemonstreerd, met twee zakken lucht was ie binnen 30 seconden volledig opgeblazen. Ik was/ben zeer onder de indruk van dat systeem aangezien ik er bij aanschaf een beetje om moest lachen. Het leek mij een lastig gedoe maar is dus juist handig/makkelijk. En diezelfde zak (eigenlijk een drysack met soort ventiel) gebruik ik tevens om m'n slaapzak in te proppen, werkt perfect samen, je kunt dan weer de overtollige lucht via het ventiel eruit drukken. Je schijnt die zak ook als douche te kunnen gebruiken en om je was in te doen. Misschien eens proberen:cool:

Het is zeker een dure maar ik ga ervanuit dat ik hier minimaal de komende 10-20 jaar mee doe, daarna koop ik hopelijk dezelfde:p Ik was het zat om op die gare goedkope rot matjes te pitten. Ik slaap echt veel beter 's nachts en dat is mij heel wat waard.

Het enige nadeel dat ik heb gemerkt is dat ie niet heel breed is, ik pas er net op.

Maar goed ik kan niks zeggen over andere merken die vergelijkbaar zijn en wellicht goedkoper. En voor eenieder gelden weer andere criteria

 

Goud bij Oppad in 2012:

http://www.oppad.nl/?uitrusting=nominatie-exped-downmat-ul-7m

 

Alle Expeds vergelijken:

http://www.exped.com/exped/web/exped_homepage_na.nsf/b43popup5/2A9E7D03BE26A60DC125767E00705EAE?Opendocument

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Zelf heb ik 4 jaar geleden actief gezocht naar goede slaapmatjes. Heel veel verhalen gehoord van outdoor verkopers tot alpenisten en random hikers . Gekeken en gekocht oude standaard leger matjes tot uitrol en zelfopblaazbare. Na veel wikken en wegen heb ik een leuke keuze gemaakt tussen koste en sterkte. Veel mensen kijken naar gewicht isolatiewaarden enz . Ik ben van mening dat het vrij belangrijk is dat de mat goed sterk is en niet te dunwandig . Wel lekker licht&iso maar helaas wel snel lek. Ik heb de therm a rest trail lite large gekozen vanwegen de sterke wand. Niet ultra licht niet goedkoop en zeker niet superklein op te rollen. Wel sterk en heeft nagenoeg geen last van schottenbreuken of lekprikken. Slapen is gewoon erg belangrijk en bepaald wat jij de rest van de dag doet! Slaap goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...