Ga naar inhoud
GENEGEERD

Ierse bankiers lachten hard om 'zinloze' EU-redding


Weebo
 Share

Recommended Posts

zeer openhartige telefoongesprekken tussen hooggeplaatste bankiers van de genationaliseerde en uiteindelijk geliquideerde bank Anglo Irish uitgelekt. Lachen met die bankiers.

 

http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3465155/2013/06/26/Ierse-bankiers-lachten-hard-om-zinloze-EU-redding.dhtml

 

Ierse bankiers lachten hard om 'zinloze' EU-redding

 

 

 

Jan Kleinnijenhuis − 26/06/13, 08:19

 

 

 

In Ierland is geschokt gereageerd op het uitlekken van zeer openhartige telefoongesprekken tussen hooggeplaatste bankiers van de genationaliseerde en uiteindelijk geliquideerde bank Anglo Irish. De gesprekken, enkele dagen voordat het Ierse parlement in september 2008 noodwetgeving aannam om de Ierse banken koste wat kost te redden, maken duidelijk dat binnen de bank al lang duidelijk was dat Anglo Irish niet meer te redden zou zijn. .

 

De gesprekken tussen voormalig topman David Drumm, hoofd kapitaalmarkten John Bowe en het hoofd van de consumentenbank, Peter Fitzgerald, hebben een hilarische toon, ondanks de enorme problemen waarin de bank op dat moment verkeert. De manier waarop zij de toezichthouders en de overheid hebben meegetrokken in de problemen van Anglo Irish leidt tot grote ophef in Ierland.

 

Bowe geeft in een gesprek met Fitzgerald toe het bedrag van 7 miljard euro, dat voldoende zou zijn om Anglo Irish te redden, compleet verzonnen te hebben. Bovendien wordt gesproken over een overbruggingskrediet, maar Bowe stelt direct dat een terugbetaling van dat geld er nooit in zal zitten - waarop beide bankiers in lachen uitbarsten.

 

In een gesprek met zijn baas Drumm zingt Bowe 'Deutschland über alles'. Beiden schaterlachen om de zorgen vanuit Duitsland dat Anglo Irish de garanties op Ierse spaartegoeden misbruikt om geld uit Duitsland aan te trekken. "Misbruik die garantie, maar zorg ervoor dat je er niet mee wordt betrapt", zo draagt Drumm zijn ondergschikte Bowe op.

 

De beslissing van het Ierse parlement eind september 2008 om een absolute garantie te geven op alle schulden die de banken hadden uitstaan, betekende de ondergang van het land. De poging om Anglo Irish te redden, kostte ruim 30 miljard euro, maar de bank werd uiteindelijk alsnog geliquideerd. Ierland zag zich gedwongen de overige eurolanden en het IMF om hulp te vragen en kreeg een steunpakket van 67,5 miljard euro.

 

De Ieren zijn nog altijd woedend over de miljarden die het jaarlijks moet aflossen aan de Europese Centrale Bank voor banken die achteraf toch niet gered hadden kunnen worden. Sinds de bankencrisis is de Ierse economie fors gekrompen, de werkloosheid is meer dan verdrievoudigd tot ruim 14 procent, en de veel salarissen en pensioenen zijn tot wel 20 procent verlaagd.

 

De gesprekken, naar buiten gebracht door de krant Irish Independent, leiden tot hernieuwde discussie in Ierland waarom geen enkele hooggeplaatste bankier is veroordeeld voor de economische ramp waar het financiële stelsel het land in heeft gestort.

 

De Ierse regering werkt nog altijd aan de voorbereidingen voor een parlementaire enquête naar de bankencrisis.

 

'Terugbetalen? Nooit'

 

Fragmenten uit een gesprek tussen John Bowe, verantwoordelijk voor de kapitaalbuffers bij Anglo Irish Bank en Peter Fitzgerald, hoofd van de consumentenbank:

 

Bowe: "...onze strategie is om ze binnen te slepen, dan schrijven ze een flinke cheque en moeten vervolgens hun geld blijven beschermen. Als ze van tevoren zouden zien waar ze mee te maken hebben, (...) kunnen ze nog besluiten dat de kosten voor de belastingbetaler te hoog zijn. Snap je?"

 

....

 

Fitzgerald: "Hoe kom je uit op 7 miljard euro aan steun?"

 

Bowe: "Uit mijn reet geplukt, zoals David Drumm zou zeggen". ... "Ja, ik heb 7 (miljard) gezegd, maar de realiteit is dat we veel meer nodig gaan hebben."

 

Fitzgerald: "En die 7 miljard is een termijnkrediet?"

 

Bowe: "Ja, 7 miljard euro overbruggingskrediet. Dus tot we kunnen terugbetalen..., wat nooit zal gebeuren".

 

Fitzgerald: "Bij de voorwaarden voor terugbetaling schrijven we gewoon: 'niet van toepassing'".

  • Leuk 4
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Tja, kwam er maar eens anders nieuws, bv een bankier die eerlijk is, het wel goed meent, wel integer is.

 

Sick, sick, sick, en als er hier op het forum nog iemand is die voor bankiers is, heeft die persoon wel een heel vertekend beeld van deze inmiddels inzieke wereld !!!!!!!!

 

 

Ho wacht even dree, de bankiers zijn aan het bekeren hahahaha..!

 

http://www.rtlnieuws.nl/economie/bankiers-leggen-eed-af

 

Die houden zich na deze eed natuurlijk allemaal netjes aan hun woord:)

Link naar reactie
Share on other sites

Ho wacht even dree, de bankiers zijn aan het bekeren hahahaha..!

 

http://www.rtlnieuws.nl/economie/bankiers-leggen-eed-af

 

Die houden zich na deze eed natuurlijk allemaal netjes aan hun woord:)

 

haahhahhaahaahahahaahahahaahahaahahah, geen lachgas hoor, maar ik kom niet meer bij.

 

Dat berichtje is van 13 januari 2013, dus dit jaar leggen dan alle grootbanken die eed af, wanneer, is nog niet geheel duidelijk, alleen ABN AMRO in afgelopen maart als ik het goed heb.

Ze kunnen natuurlijk pas de eed afleggen, als ze een beetje klaar zijn met al hun slinkse achterkamertjes zaken.

 

Ook gek eigenlijk, dat de banken zelf mogen beslissen wanneer ze de eed afleggen ??????????????????

Zou een overheid niet moeten zeggen, en dat doen we nu en wel gelijk ?

 

Vooraleer je een eed aflegt, zou het wel sieren, als je je al naar die eed gedraagt, toch ?

Dus al met al, dit is zoals @Flow hoogstwaarschijnlijk al bedoelde, alweer een wassen neus, en Sinterklaas bestaat wel, daar geloof ik inmiddels nog meer in, dan in die K*T banken.

 

Sinds die lachpartij tussen die 2 Ierse bankiers, geef ik de moed qua eerlijkheid van banken gewoon helemaal op, blijven gewoon vuile dieven.

Dieven, witte boorden criminelen, dat zijn het, en die kunnen dat nog steeds straffeloos doen, zum kotzen !!!!!!!

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...