Ga naar inhoud
GENEGEERD

De patiënt


Charlie
 Share

Recommended Posts

Inhakend op het draadje van @Kans, Waarom is er nog geen pleuris uitgebroken?

Kans heeft het over de gevolgen van de kredietcrisis zoals die in 2007 in Amerika losbarstte. Banken die van de ondergang moesten worden gered, grote bedrijven die kapitaal injecties nodig hadden, hele landen die failliet dreigde te gaan en miljarden steun nodig hadden. Het heeft geleidt tot waar we nu staan.

 

De crisis suddert al zo’n 6 jaar op een matig pitje door, en langzamerhand begint het ook in Nederland serieus te worden. Was het eerst nog van horen zeggen over mensen die hun baan kwijtraakten, nu zien we het om ons heen gebeuren. Hier wordt bezuinigd, daar wordt gesneden, die contracten worden niet verlengd, daar gaan plannen de ijskast in.

Ondertussen doet de politiek waar ze goed in is: zich druk maken over randverschijnselen en proberen de moed er in te houden. De crisis ligt voor het grootste deel aan ons zelf: we houden de hand op de knip en geven geen geld uit. Dat is slecht voor de economie.

 

Voor de politiek is deze crisis als alle andere crisissen, en toen deden we het zo, dus dan doen we dat nu weer. Toch geloof ik niet dat men in Den Haag niet ziet waar het naar toegaat. Misschien zijn ze wel gek, maar dom zijn ze niet.

 

Het probleem waar we mee kampen is het begrotingstekort en de daardoor almaar groeiende staatsschuld. We mogen die staatsschuld niet doorgeven aan onze kinderen, er moet iets aan gebeuren. We MOETEN bezuinigen en snijden in de overheidsuitgaven.

(Dat ze daar al mee hadden moeten beginnen toen we nog in een hoogconjunctuur zaten, daar hoor ze je niet over. Dat de kosten in het algemeen alleen maar zijn gestegen doordat ze alles wat los en vast zat hebben geprivatiseerd, daar hoor je ze ook niet over.)

 

De Nederlandse staatsschuld bedraagt nu op € 427 miljard. In België staat ze op € 365 miljard. Dat is in Nederland in 2010 66% van het BNP en in België 100% van BNP volgens het IMF.

 

Het is een nobel streven de staatsschuld terug te brengen, maar we moeten eerst het begrotingstekort nog zien te tackelen. Het gaat er nu om het begrotingstekort op 3% te krijgen en dat is al behoorlijk moeilijk en pijnlijk… Maar als we het begrotingstekort op 3 of 2,8% krijgen, zijn we er dan?

 

Nee, want dan geven we nog steeds 3% meer uit, als dat er binnenkomt. Dat betekent dat de staatsschuld nog steeds toeneemt, maar een ietsepietsie minder snel. Met andere woorden, pas als we het begrotingstekort op 0% hebben, of eigenlijk als we een begrotingsoverschot hebben, kunnen we beginnen met het aflossen van de staatsschuld.

 

Nu las ik onlangs op Presseurop een kort berichtje over de derivaten bom in Europa. God ja, de rommelhypotheken, de derivaten, die zijn er ook nog! Volgens Les Echos bedraagt die bom € 1 biljoen en zal de Europese belastingbetaler er nog járen de zure vruchten van plukken. € 55,6 miljard daarvan vindt onderdak bij de Deutsche Bank.

 

Maar dat is allemaal niks vergeleken bij Amerika. Het totale bedrag aan derivaten dat als tijdbommen rondzwerft bij de verschillende banken over de hele wereld, zal ergens liggen tussen de 600 en 1500 biljoen dollar. Zo…daar wordt je wel even stil van. Dat is wel zo’n enorm belachelijk bedrag, dat je je daar geen voorstelling van kunt maken.

 

Het aandeel van de Amerikaanse banken wordt geschat op $ 212 biljoen, verdeeld over de 25 grootste banken van de VS. Daar kunnen we ons wel een voorstelling van maken via deze graphic. Let vooral op de begeleidende teksten.

 

Hoe en wanneer komen die derivaten aan het licht? Dat weet natuurlijk niemand, maar ik vermoed dat het al gebeurt, dat er in stilte continu banken worden bijgespijkerd, hetgeen niet in het nieuws komt, bang als men is voor verontwaardiging en een bankrun.

Zou men dat biljoen aan derivaten gelijkelijk over de 27 eurolanden verdelen, dan kan ieder land € 37 miljard bij zijn staatsschuld optellen. Dan staat de Nederlandse staatsschuld dus direct op € 464 miljard and still growning.

 

Dus wat zijn dat nu voor plannen om volgend jaar weer € 6 miljard te bezuinigen? Stel dat onze economie dat zou kunnen dragen, en we bouwen daarmee het begrotingstekort af en kunnen vervolgens de staatsschuld aflossen. Vanaf nu, elk jaar € 6 miljard opzij.

Vergeten we even de derivatenbom en gaan we uit van een statische staatsschuld van € 427 miljard, dan kost het ons 72 jaar dat af te lossen. Dus waar gaat het nu eigenlijk over? Hoezo onze kinderen niet met de lasten opzadelen?

 

Nee, dit gaat dus niet lukken. Wij kunnen een dergelijke schuld (op deze manier) niet aflossen of oplossen. Maar dat moet men in Den Haag toch ook wel begrijpen? Dus waarom dan € 6 miljard uit onze noodlijdende economie trekken, terwijl het niets uitricht en de economie nog verder zal verzwakken, waardoor het BNP daalt en het begrotingstekort nog verder zal toenemen. Zijn zij nu zo dom of ben ik nu zo slim?

 

Nee, ik ben niet slim. Ik heb de ballen verstand van economie en er zullen tal van fouten in mijn redenatie zitten. Maar ik zie wel, dat dit niet goed gaat.

Onze economie is een patiënt, een ernstig zieke patiënt. Onze regering wil ons laten geloven dat de patiënt weliswaar ernstig ziek is, maar stabiel. Ze verwachten dat het volgend jaar, of nee, dat het in 2015 voorzichtig beter zal gaan...

 

Maar een ieder die goed kijkt, zal zien dat de lijkstijfheid al begint in te treden en merkt dat het verdacht begint te stinken…

Dus, hoe lang duurt het nog voordat de massa er achter komt dat de patiënt al lang overleden is?

Hoe lang duurt het nog voor de pleuris echt uitbreekt?

 

Om nog maar eens met Kans te spreken:

Prep ze :)

 

 

 

Charlie

 

 

Toevoeging: Die 6 miljard euro is slechts de extra bezuiniging, bovenop de al geplande 14 miljard. Die had ik alweer verdrongen.

  • Leuk 3
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Super analyse.

 

Het klinkt hard maar we, Nederland, Europa, Amerika, China, Japan enz zijn domweg te vergelijken met een simpel huishouden dat decenia lang te veel geld heeft uitgegeven.

Zolang iets of iemand zo dom is dat huishouden geld te lenen, in dit geval dus iets complexer omdat de overheid schulden maakt, of de banken geld bijdrukken enz. gaat dat goed.

 

Maar er komt een moment dat de geldverstrekker vraagt "he hoe ga je dat eigenlijk terug betalen?"

In ons geval zijn wij het dus die ons afvragen " he hoe gaan we dat terug betalen, wat is dat papiertje waar een bedrag en een € op staat waard?"

 

En dan is het onomkeerbaar, dan moet er afbetaald worden, afgezien worden, bezuinigd, honger geleden worden en erger.

Ik praat over het over het goede scenario, bij een slechter scenario moet je denken aan shtf, oorlog en dat soort zaken.

 

Dus inderdaad:

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Share on other sites

Mooi gesproken @Charlie! Ja, de FNV waarschuwt het kabinet ook dat ze moeten investeren en niet alleen bezuinigen. Volgens mij kan deze crisis helemaal niet worden opgelost. Deze crisis zal naar een climax gaan met veel vuurwerk. Hierna komt een nieuw begin.

 

FNV: kabinet speelt met vuur

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21663610/__FNV__kabinet_speelt_met_vuur__.html

 

We blijven geloven in het ongelooflijke

http://biflatie.nl/artikelen/eurocrisis/we-blijven-geloven-in-het-ongelooflijke/

 

 

 

Hoe Durven Ze. Vijf afleveringen over de economische crisis

 

Deel 1: Elke week bankencrisis

 

Deel 2: Besparen tot in de kist

 

Deel 3: Het fiscale pretpark

 

Deel 4: Bratwurst, Lederhosen und Minijobs

 

Deel 5: Welk Europa willen we?

 

http://preppers.nl/forum/threads/486-Het-einde-van-de-Euro/page31

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Charlie, je bent een held.

Jij bent zonder meer niet dom, heldere uitleg en redenatie.

Het is dat ik die infographic al een keertje gezien heb, maar hij blijft geweldig en verbluffend!

 

Laten we hopen dat onze zieke patiënt "snel" beter wordt!

 

- Vasatus

 

Nee-nee-nee Vasatus, geen held en geen hoop. We moeten een nieuwe patiënt zoeken en een echte held.

 

Dank je @Cyberbeer. Nee, volgens mij ook niet. En ik ga die youtube filmpjes eens op het gemak bekijken.

Link naar reactie
Share on other sites

De komende drie generaties zijn iig zwaar de lul ( we gaan m.i. eerder richting de tien generaties), begin maar vast aan die moestuin zou ik zo zeggen, ik geloof helemaal niets maar dan ook werkelijk niets meer van wat er uit de monden van ook onze politici komt, damage control, daar zijn ze mee bezig, en wat te veel uitgeven betreft, je huishoudboekje op orde hebben, breek me de bek niet open, over inzicht bij de gemiddelde burger over wat geld eigenlijk is, over iedere malloot die zonodig vijf keer zoveel moest bijlenen om ook mee te kunnen lullen over zijn/haar koophuis, van de overwaarde een auto kocht. Dat is wat o.a. wat iedereen schulden heeft aangenaait, wat jullie niet hadden konden jullie niet uitgeven, en nu zit iedere huisseigenaar in detentie, detentie is het, vastzitten aan een huis en hypotheek en een plaats en een middelmatige baan met middelmatig inkomen, precies waar ze je hebben willen, op je plek en op je poef, en betalen maar en dankbaar kijken, ingetrapt, net genoeg om van te eten, holle frases uitsprekend als, je mag nog blij zijn dat je een baan hebt, we hebben dit samen besloten dat dit het systeem is etc etc! De garanties die ze geven bestaan niet, die hebben ze bij elkaar verzonnen waar je bij stond.

 

Topje van de ijsberg, dat is nu pas alles wat we zien, herstel, wat ze ons durven te laten zien, ze weten best dat als ze ons zouden vertellen wat er werkelijk aan de hand is en iedereen zijn verwachte toekomst for generations to come in duigen ziet vallen dat binnen waarschijnlijk letterlijk anderhalf uur het Binnenhof in de fik staat. Die hamer gaat een keer vallen.

 

Bovendien

 

GELD BESTAAT NIET, het is gewoon een doodordinair controlemechanisme, zoals religie dat is, onderwijs, de wetenschappen, ze hebben de meeste mensen waar ze ze willen hebben, klein, dom, afhankelijk, opkijkend naar een baas wachtend op een koekje, genoegen nemend met wat er van de tafel valt.

 

Zelfs hier zijn we ons maar een klein beetje meer bewust dan de gemiddelde mens van wat er zich werkelijk afspeelt, ik hoop dat dat kleine beetje genoeg zal zijn.

 

Zo, droge bek van gekregen zeg, ik neem nog een lekker glaasje WATER nu het nog uit de kraan komt.

 

Niets van bovenstaande was overigens persoonlijk bedoeld, het was een kleine illustratie van hoe iemand er ook over kan denken.

Link naar reactie
Share on other sites

Mooi gesproken @Charlie! Ja, de FNV waarschuwt het kabinet ook dat ze moeten investeren en niet alleen bezuinigen. Volgens mij kan deze crisis helemaal niet worden opgelost. Deze crisis zal naar een climax gaan met veel vuurwerk. Hierna komt een nieuw begin.

 

Een nieuw begin, ik hoop dat wij daar nog getuige van kunnen zijn.

 

Ik heb 1 filmpje vluchtig bekeken en was verbijsterd door de raakvlakken die het had met mijn stukje. Ik meen dat het de eerste van die 5 was, een belgische documentaire. Het was een italiaanse, wat oudere vrouw, die beweerde dat het allemaal poppekast was en alleen bedoeld om ons sociale stelsel af te breken, net als in de jaren 70 in Zuid Amerika gebeurde. En dat is waar. Ik had dat verband zelf nog niet gelegd.

 

Ik heb het al eerder gehad over het boek DE SHOCK DOCTRINE van Naomi Klein. Zij legt daarin haarfijn uit hoe het in zijn werk gaat. Het zijn die experimenten met een totale, niets ontziende vrije markt, waarva nu de gevolgen zich beginnen af te tekenen. Die markt wordt geregeerd door multinationals, die zo ontzettend winstbezeten-geil zijn, dat alle middelen het doel heiligen.

 

Dank voor die bijdrage, Cyberbeer.

Link naar reactie
Share on other sites

Mooi gesproken @Charlie! Ja, de FNV waarschuwt het kabinet ook dat ze moeten investeren en niet alleen bezuinigen. Volgens mij kan deze crisis helemaal niet worden opgelost. Deze crisis zal naar een climax gaan met veel vuurwerk. Hierna komt een nieuw begin.

 

FNV: kabinet speelt met vuur

http://www.telegraaf.nl/binnenland/21663610/__FNV__kabinet_speelt_met_vuur__.html

 

We blijven geloven in het ongelooflijke

http://biflatie.nl/artikelen/eurocrisis/we-blijven-geloven-in-het-ongelooflijke/

 

 

 

Hoe Durven Ze. Vijf afleveringen over de economische crisis

 

Deel 1: Elke week bankencrisis

 

Deel 2: Besparen tot in de kist

 

Deel 3: Het fiscale pretpark

 

Deel 4: Bratwurst, Lederhosen und Minijobs

 

Deel 5: Welk Europa willen we?

 

http://preppers.nl/forum/threads/486-Het-einde-van-de-Euro/page31

 

Deze post wip ik even naar boven, als prepper moet je deze you tube filmpjes gewoon gezien hebben !!!!!!!!!!!!!

Heel veel dank aan @Cyberbeer

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...