Ga naar inhoud
GENEGEERD

Slijp- en polijstmiddelen.


Aanbevolen berichten

Voor de prepper kunnen slijpmiddelen en polijstmiddelen erg belangrijk zijn in toepassingen variërend van messen slijpen, holle spiegels polijsten (

en daar, vuur maken) tot tanden poetsen.

Behalve het mesh-getal (fijnheid) van slijppoeders is ook de hardheid van het slijp-/polijst- materiaal van het grootste belang. Voor de hardheid van een materiaal wordt een schaal gebruikt bekend onder de naam "De Schaal van Mohs" of "Mohs scale of mineral hardness". Deze loopt van het zachtste materiaal talk (Hardheid 1) tot Diamant (Hardheid 10). Een goede verhandeling over dit thema vindt u hier. Met een mineraal met een hardheid 7 en hoger kunt u vonken slaan van smeedijzer en zeker van een ferrocerium legering (firesteel). Vuursteen hoort ook thuis in deze groep. Industriëel vindt vuursteen tegenwoordig alleen nog maar toepassing in de vorm van een fijn poeder voor het maken van sommige kwaliteiten schuurpapier. Een gruwel voor de Cro Magnon mens: Al zijn vlijmscherpe vuurstenen pijlpunten, vuistbijlen en krabbers om dierhuiden schoon te maken verpulverd tot gruis.

Voor het "stroppen" van een mes op leer wordt meestal het groene chroom(III)oxide gebruikt met een hardheid van 8-8,5 op de schaal van Mohs. Het is bij messenslijpers beter bekend als "green compound". Er is nogal wat expertise in dit forum over slijpmaterialen en technieken en ik verwacht ook wel reacties van forumleden zoals van de messenmaker @Bandoeng. Als chemicus heb ik natuurlijk wel wat materialenkennis, maar dit betekent niet automatisch dat ik veel verstand heb van messen slijpen/polijsten.

 

Er volgt hieronder een posting over de toepassing van Aluminium Oxyde poeder (harheid 9) op aquarel-papier voor het slijpen/polijsten/stroppen van messen. Een methode die ik nu zelf standaard veel toepas.

 

Polijstmiddelen worden ook in tandpasta's toegepast. De hardheden van deze materialen liggen op het niveau van tandglazuur en daaronder zoals Calciumcarbonaat (CaCO3), speciale soorten silica's, Alumininumhydroxide (Al(OH)3) en Zeoliet. De hardheden van slijppoeders liggen bij tandpasta's in de range van 2,5 tot 3,5. Hogere hardheden leiden tot krasjes in het tandglazuur waarin bacteriën zich goed kunnen hechten. In dit draadje volgt ook, dit thema indachtig, een uitgebreide posting over tandpasta's en richtlijnen voor recepturen voor DIY-tandpasta's en tandpoeders.

 

Huischemicus

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Veel slijpstenen hebben een gekleurde kant en een witte kant. De witte zijde van een slijpsteen is opgebouwd uit aluminiumoxide (Al2O3), een materiaal met een hardheid 9 op de schaal van Mohs, ietsje harder dan chroomoxide (green compound).

Aluminium oxyde is ook verkrijgbaar als een fijn poeder dat natuurlijk uitnodigt tot experimenteren. Het is goedkoop en verkrijgbaar bij Keramikos.nl. Het idee was geboren om dit poeder in een slurrie met water op aquarelpapier op te brengen als een soort waterverf en te laten drogen. Een poging om hierop een mes te slijpen laat echter zien dat je het fijne poeder gewoon van het papier afveegt.

 

Een behandeling van aquarelpapier met bovenstaande slurrie waaraan een beetje papierlijm werd toegevoegd was echter wél succesvol. Geschikte papierlijmen zijn een zelfgemaakte receptuur op basis van methylcellulose of de "Papierlijm voor Kinderen" verkrijgbaar bij de ACTION op basis van polyvinylalcohol.

 

Als je het behandelde papier in het aquarelblok laat treedt het zogenaamde "mousepad" effect op, waarbij het papier onder de lichte slijpdruk, net zoals bij leer bij het "stroppen" ietsje meegeeft en daardoor een convexe microbevel

toevoegt aan de snede.

Google: convex micro bevel

 

Ik pas de techniek toe bij zowel de bevel-loze OPINEL als mijn Swiss Army knives. De techniek bij de OPINEL messen heb ik reeds beschreven in een review waarbij ik, indien nodig, eerst schuurpapier gebruik en daarna het mes gewoon plat op het aquarelpapier met aluminiumoxide leg en dan cirkeltjes draai.

 

De zwitserse messen slijp ik eerst met een keramische Pocket Pal Knife V-sharpener van Smith's en voeg daarna een microbevel toe door te "stroppen" met het Al2O3 gecoate aquarelpapier. Het is dan meer polijsten dan echt slijpen. Na enige tijd zie je dat de messen afgeven op de polijst-ondergrond (zwarte vegen, zie foto). De lichte "afronding" in de microbevel is niet zichtbaar met het blote oog maar het effect bij snijtesten van papier en dun karton is zeer evident.

 

Tenslotte nog een foto van een aquarel-blok met de aluminiumoxide coating:

 

Al2O3.jpg.5d05eb2547022f368d58bfd052462937.jpg

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Tandpasta is gewoon een schuurmiddel met een lekker geurtje en/of smaakje. De hardheden van de schuurpoeders liggen idealiter in de range van 2,5 tot 3,5 op de schaal van Mohs. Hogere hardheden kunnen leiden tot krasjes in het tandglazuur waarin bacteriën zich goed kunnen hechten. In tandpasta's zijn momenteel calciumcarbonaat (CaCO3), aluminiumhydroxide (Al(OH)3) en bepaalde silica's (de kiezelzuren) de meest gebruikte schuurmiddelen. De gangbare tandpasta's hebben globaal de volgende samenstelling:

 

schuurmiddel 20-50 %

water 20-30 %

vochtvasthouder 20-30 %

schuimmiddel 1-5 %

geleermiddel 1-5 %

smaakstof 1-2 %

kleurstof 0,5-2 %

conserveermiddel 0,05-0,5 %

stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten 0-5 %

 

Uw SHTF-receptuur hoeft er natuurlijk niet zo complex uit te zien. Voor de prepper zijn de volgende polijstmiddelen interessant:

 

Natriumbicarbonaat (NaHCO3, Zuiveringszout, baking soda)

Dit is een goedkoop zout met erg veel huishoudelijke toepassingen. Dit kan je gewoon vinden in de supermarkt, want het wordt gebruikt als rijsmiddel in gebak. Ik was voornemens om over dit 'manusje voor alles' een review te schrijven maar goede overzichten [1] [2] zijn op het internet te vinden. In grote verdunning is dit zout oplosbaar, maar met weing water wordt een 'slurrie' met polijst-eigenschappen verkregen waarmee je al kunt poetsen. Bijkomend voordeel is dat de slurrie een pH heeft van ca. 8 waardoor zuurvorming en zuurvormende bacteriën worden bestreden. Typische WTSHTF-recepturen zijn:

 

Tandpoeder:

Doe een paar lepels natriumbicarbonaat in een afsluitbaar potje.

Voeg een paar druppeltjes pepermunt-olie toe en klaar!

Het is dan geen tand-pasta maar tand-poeder, maar het werkt prima en is onbeperkt houdbaar.

 

Eenvoudige WTSHTF tandpasta:

Men neme 3 delen natrium bicarbonaat, 1 deel keuken zout en mengt het goed door elkaar. Daarna voeg je genoeg glycerine toe (en eventueel een paar druppels pepermuntolie als je een frisse smaak er aan wilt geven) om er een dikke pasta van te maken. Onbeperkt houdbaar.

 

Alternatieve meer complexe richt-recepturen op het internet op basis van natriumbicarbonaat:

 

(eenvoudig recept)

Eetgoedvoeljegoed.

zoalsjijwilt.nl

Aromatherapie

Missnatural

Helpersonline.nl

 

Calciumcarbonaat (CaCO3, "krijt", hardheid: 3)

In veel richtrecepturen voor DIY-recepturen wordt over "krijt" gesproken. Dit leidt tot verwarring omdat de zg. krijtjes geen calciumcarbonaat bevatten maar gips (calciumsulfaat). Ik raad sterk aan voor het maken van tandpasta's het product aan te schaffen dat bij de Hekserij.nl speciaal voor dit doel wordt aanbevolen.

 

Richtrecepturen op basis van calciumcarbonaat zijn bv.:

 

.

.

Jojoli.nl educatief

Plazilla.com

Ontdek-kasteel.nl

Abonnemond.nl

Wetenschapsite.be

Een leuke
video

 

Silica (Kiezelzuur, tandpasta-kwaliteit)

Niet alle silica's zijn geschikt als schuurmiddel in tandpasta. Een schuurmiddel dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld in verkrijgbaar bij Hekserij.nl.

In plaats van calciumcarbonaat kan men in de hierboven genoemde richtrecepturen ook kiezelzuur toepassen. DIY-recepturen met silica/kiezelzuur heb ik op het internet niet gevonden. Ik zal de Hekserij vragen naar een richtreceptuur. Glazige of semi-transparante tandpasta's zijn in de regel op basis van kiezelzuur. Commerciële tandpasta's met kiezelzuur zijn hier en daar te vinden.

 

Chemicaliën voor de bereiding van tandpasta's kun je gemakkelijk bekomen bij de Hekserij.nl:

250 gram 1,50 euro)

Calciumcarbonaat
(voor tandpasta's, 250 gram 2,50 euro)

Kiezelzuur
(silica voor tandpasta, 50 gram 2,00 euro)

Pepermuntolie
(10 ml 4 euro)

glycerine
(100 ml 1,50 euro)

kokosolie
(indien nodig, 250 gram 4,00 euro)

 

Als u toch al iets bij de Hekserij.nl koopt dan kunt u overwegen tevens de volgende (prepper) produkten aan te schaffen:

 

Ijzer(II)sulfaat 250 gram 5 euro (ijzersuppletie)

Ascorbinezuur 250 gr 12,00 euro (puur vitamine C)

Kaliumcarbonaat 50 gr 2,00 euro (mineraalsuppleties)

Chroomoxidegroen 10 gram 2 euro (slijpmiddel voor messen, "stroppen")

Citroenzuur 50 gram 1,50 euro (mineraalsuppleties)

Magnesiumhydroxidecarbonaat 50 gram 6 euro (mineraalsuppleties)

Vaseline 100 gram 3 euro (preppersitem)

Kaliumjodide 10 gram 6,00 euro (radio-actieve fall-out)

De calciumcarbonaat van de Hekserij.nl is ook met succes gebruikt voor de bereiding van calciumsuppleties .

 

Er kan nauwelijks iets misgaan in de bereiding van een tandpasta. Het enige waar u moet op letten is dat als er sprake is van "krijt" in de receptuur dat u echt calciumcarbonaat gebruikt. Als er sprake is van "silica" dan moet u echt Kiezelzuur speciaal voor tandpasta's gebruiken te verkrijgen bij de Hekserij.nl.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Holy moly @vheeswijk Bro, wat een info. Je hebt je huiswerk gedaan ;)

Ik kan daar toch niks meer aan toe voegen. Ik weet niks van materialen, maar ik heb ze wel bewerkt ;)

Metaal + Vijlen, schuren, slijpen, polijsten = een mes

 

Jawel @Bandoeng, maar in een eerdere posting reageerde jij met de korrelgrootte (mesh-getal van het poeder) op de hardheid van het materiaal. De hardheid is natuurlijk één verhaal maar de korrelgrootte is natuurlijk, vooral in de afwerking, uiterst belangrijk. Ik kan jouw posting hierover niet zo direct vinden maar ik herken natuurlijk wel onmiddelijk een specialist! :cool:.

Link naar reactie
Delen op andere sites

500, 600, 1000 daarna is het makkelijk'er' om te polijsten.

Van af 600 zeg men wel eens dat je al aardig aan het polijsten ben, net niet spiegelglans, maar aardig fijn.

Wanneer je snijlijn mooi spiegelglans heb dan heb je super geslepen waar je lanf niet hoef te slijpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...
Tandpasta is gewoon een schuurmiddel met een lekker geurtje en/of smaakje. De hardheden van de schuurpoeders liggen idealiter in de range van 2,5 tot 3,5 op de schaal van Mohs. Hogere hardheden kunnen leiden tot krasjes in het tandglazuur waarin bacteriën zich goed kunnen hechten. In tandpasta's zijn momenteel calciumcarbonaat (CaCO3), aluminiumhydroxide (Al(OH)3) en bepaalde silica's (de kiezelzuren) de meest gebruikte schuurmiddelen. De gangbare tandpasta's hebben globaal de volgende samenstelling:

 

schuurmiddel 20-50 %

water 20-30 %

vochtvasthouder 20-30 %

schuimmiddel 1-5 %

geleermiddel 1-5 %

smaakstof 1-2 %

kleurstof 0,5-2 %

conserveermiddel 0,05-0,5 %

stoffen ter voorkoming van cariës en tandvleesziekten 0-5 %

 

Uw SHTF-receptuur hoeft er natuurlijk niet zo complex uit te zien. Voor de prepper zijn de volgende polijstmiddelen interessant:

 

Natriumbicarbonaat (NaHCO3, Zuiveringszout, baking soda)

Dit is een goedkoop zout met erg veel huishoudelijke toepassingen. Dit kan je gewoon vinden in de supermarkt, want het wordt gebruikt als rijsmiddel in gebak. Ik was voornemens om over dit 'manusje voor alles' een review te schrijven maar goede overzichten [1] [2] zijn op het internet te vinden. In grote verdunning is dit zout oplosbaar, maar met weing water wordt een 'slurrie' met polijst-eigenschappen verkregen waarmee je al kunt poetsen. Bijkomend voordeel is dat de slurrie een pH heeft van ca. 8 waardoor zuurvorming en zuurvormende bacteriën worden bestreden. Typische WTSHTF-recepturen zijn:

 

Tandpoeder:

Doe een paar lepels natriumbicarbonaat in een afsluitbaar potje.

Voeg een paar druppeltjes pepermunt-olie toe en klaar!

Het is dan geen tand-pasta maar tand-poeder, maar het werkt prima en is onbeperkt houdbaar.

 

Eenvoudige WTSHTF tandpasta:

Men neme 3 delen natrium bicarbonaat, 1 deel keuken zout en mengt het goed door elkaar. Daarna voeg je genoeg glycerine toe (en eventueel een paar druppels pepermuntolie als je een frisse smaak er aan wilt geven) om er een dikke pasta van te maken. Onbeperkt houdbaar.

 

Alternatieve meer complexe richt-recepturen op het internet op basis van natriumbicarbonaat:

 

(eenvoudig recept)

Eetgoedvoeljegoed.

zoalsjijwilt.nl

Aromatherapie

Missnatural

Helpersonline.nl

 

Calciumcarbonaat (CaCO3, "krijt", hardheid: 3)

In veel richtrecepturen voor DIY-recepturen wordt over "krijt" gesproken. Dit leidt tot verwarring omdat de zg. krijtjes geen calciumcarbonaat bevatten maar gips (calciumsulfaat). Ik raad sterk aan voor het maken van tandpasta's het product aan te schaffen dat bij de Hekserij.nl speciaal voor dit doel wordt aanbevolen.

 

Richtrecepturen op basis van calciumcarbonaat zijn bv.:

 

.

.

Jojoli.nl educatief

Plazilla.com

Ontdek-kasteel.nl

Abonnemond.nl

Wetenschapsite.be

Een leuke
video

 

Silica (Kiezelzuur, tandpasta-kwaliteit)

Niet alle silica's zijn geschikt als schuurmiddel in tandpasta. Een schuurmiddel dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld in verkrijgbaar bij Hekserij.nl.

In plaats van calciumcarbonaat kan men in de hierboven genoemde richtrecepturen ook kiezelzuur toepassen. DIY-recepturen met silica/kiezelzuur heb ik op het internet niet gevonden. Ik zal de Hekserij vragen naar een richtreceptuur. Glazige of semi-transparante tandpasta's zijn in de regel op basis van kiezelzuur. Commerciële tandpasta's met kiezelzuur zijn hier en daar te vinden.

 

Chemicaliën voor de bereiding van tandpasta's kun je gemakkelijk bekomen bij de Hekserij.nl:

250 gram 1,50 euro)

Calciumcarbonaat
(voor tandpasta's, 250 gram 2,50 euro)

Kiezelzuur
(silica voor tandpasta, 50 gram 2,00 euro)

Pepermuntolie
(10 ml 4 euro)

glycerine
(100 ml 1,50 euro)

kokosolie
(indien nodig, 250 gram 4,00 euro)

 

Als u toch al iets bij de Hekserij.nl koopt dan kunt u overwegen tevens de volgende (prepper) produkten aan te schaffen:

 

Ijzer(II)sulfaat 250 gram 5 euro (ijzersuppletie)

Ascorbinezuur 250 gr 12,00 euro (puur vitamine C)

Kaliumcarbonaat 50 gr 2,00 euro (mineraalsuppleties)

Chroomoxidegroen 10 gram 2 euro (slijpmiddel voor messen, "stroppen")

Citroenzuur 50 gram 1,50 euro (mineraalsuppleties)

Magnesiumhydroxidecarbonaat 50 gram 6 euro (mineraalsuppleties)

Vaseline 100 gram 3 euro (preppersitem)

Kaliumjodide 10 gram 6,00 euro (radio-actieve fall-out)

De calciumcarbonaat van de Hekserij.nl is ook met succes gebruikt voor de bereiding van calciumsuppleties .

 

Er kan nauwelijks iets misgaan in de bereiding van een tandpasta. Het enige waar u moet op letten is dat als er sprake is van "krijt" in de receptuur dat u echt calciumcarbonaat gebruikt. Als er sprake is van "silica" dan moet u echt Kiezelzuur speciaal voor tandpasta's gebruiken te verkrijgen bij de Hekserij.nl.

Misschien is dit slimmer in een apart draadje, ik zoek hier al een tijd naar en nu staat het onder slijpen en schuren, niet direct waar aan gedacht wordt bij tandenpoetsen in elk geval niet door mij. Ik vind het een top post die een eigen post verdient

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij gebrek aan een strop en polijstmiddel heb ik een tijdje terug onderstaande gemacgyvered.

Een plankje met daarop een oude leren riem gelijmd. (ruwe kant boven) en als slijpmiddel roestvrijstaal polijstmiddel zoals je die wel voor je aanrechtblad gebruikt, in dit geval Mr. Muscle Staalfix :)

Werkte beter dan verwacht en heb er al heel aardige mirror finishes mee weten te krijgen.

 

strop.jpg.2d320d1b3be9bf09a47cf1572954f235.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...