Ga naar inhoud
GENEGEERD

Vuur maken: Vergrootglas


Happy

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Volgens mij is vooral de diameter van belang want die bepaald hoeveel licht je "vangt". De vergroting zegt denk ik meer iets over het focus punt, dus hoe ver of dichtbij je de loep moet houden van je materiaal om al het licht op 1 punt te concentreren. Hoe groter de diameter hoe meer hitte je kunt concentreren. Aan de andere kant, ik heb vuur kunnen maken met een victorinox zakmes loepje die hebben maar een centimeter doorsnede of zoiets.

 

Kunnen kenners dit bevestigen?, of maakt de diameter niet veel uit maar wel de vergroting? want dan weet ik wat ik moet kopen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kunnen kenners dit bevestigen?, of maakt de diameter niet veel uit maar wel de vergroting? want dan weet ik wat ik moet kopen...

 

Dat klopt wat @AWOL schrijft. De vergroting bepaalt de brandpuntsafstand, de diameter hoeveel licht je concentreert in één puntje.

 

Voor mensen met een leesbril op zak, mij lukt het m'n tindertube vrij gemakkelijk aan te krijgen met m'n leesbril. De brandpuntsafstand is dan vrij groot, wat lastiger mikken is dan met een loep. @Heksenboot heeft een fresnel loep(http://nl.wikipedia.org/wiki/Fresnellens), maat A2 (vier keer het formaat van een A4 velletje als ik me niet vergis) en daarmee zie je binnen een seconde de vlammen uit een groot blok hout slaan. Diameter is de sleutel in dit geval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...