Ga naar inhoud
GENEGEERD

Rapport Staat van de Rampenbestrijding 2013


Gast Bunkerprepper
 Share

Recommended Posts

Gast Bunkerprepper

Nederland is opgedeeld in een aantal veiligheidsregio's en vanuit die veiligheidsregio's worden eventuele rampen en calamiteiten gecoordineerd.

 

Vandaag is het rapport 'De staat van de rampenbestrijding 2013' verschenen waarin het ministerie van Veiligheid en Justitie de verschillende veiligheidsregio's doorlicht.

 

De belangrijkste conclusies uit dit rapport:

 

  • De veiligheidsregio’s voldoen in toenemende mate aan de eisen die de Wvr (Wet op de veiligheidsregio's) op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing aan hen stelt. Echter, op dit moment voldoet geen enkele veiligheidsregio aan alle door de wet aan hen gestelde eisen.
  • De verbeteringen zijn vooral zichtbaar in het opstellen van de verplichte plannen en bij het realiseren van organisatie-eisen zoals de inrichting van de hoofdstructuur en de beschikbaarheid van een netcentrisch systeem.
  • De groei in het voldoen aan prestatie-eisen, zoals bijvoorbeeld het alarmeren en opschalen en het informatiemanagement, is sinds 2010 zeer beperkt.
  • Een aantal veiligheidsregio’s evalueert nauwelijks de eigen prestaties tijdens incidenten en oefeningen. Zij hebben hierdoor slechts zeer beperkt inzicht in de eigen operationele slagkracht.
  • Slechts twee veiligheidsregio’s voldoen aan de jaarlijkse verplichting een systeemoefening te organiseren waarmee de eigen operationele slagkracht van de totale rampbestrijdingsorganisatie kan worden vastgesteld.
  • Een derde van de veiligheidsregio’s heeft een continuïteitsplan ten behoeve van het onafgebroken functioneren rampbestrijdingsorganisatie. Echter, de continuïteitsplannen richten zich op de personele capaciteit en niet op de continuïteit van de voor de crisisbeheersing vitale infrastructuur zoals bij stroom- of communicatie-uitval.

 

Conclusies ten aanzien van niet wettelijke eisen:

 

  • De realisatie van de gemeentelijke rampbestrijdingsprocessen blijft achter.
  • Op fundamentele onderdelen doen zich knelpunten voor in de uitvoering van de bevolkingszorgtaken.
  • Door het ontbreken van wettelijke normen en het feit dat rampenbestrijding en crisisbeheersing voor veel gemeentelijke functionarissen een neventaak is blijven de prestaties op dit onderwerp achter.

 

Kortom: er is nog werk aan de winkel in alle veiligheidsregio's. :)

 

Voor de liefhebbers de zware kost:

Rapport deel A en B.

Rapport deel C.

De reactie van de minister.

 

 

PS: In Deel C kun je lezen hoe de veiligheidsregio waar jij onder valt 'het doet'. (Sorry voor de zuiderburen.. Nederlands topic only)

 

Verzoek: on topic inhoudelijke reacties only.

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...