Ga naar inhoud
GENEGEERD

Is het volgens jullie slim om nu een huis te kopen?


Prepper2012

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 179
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Er bestaan altijd nog vakbonden. Die kunnen je ook juridisch helpen.

 

Dat klopt, alleen zat ik bij dit bedrijf niet aan een vakbond.

We hadden niet eens een CAO.

Deze bedrijfstak kan ik geeneens koppelen aan een genre.

Het is vrij uniek werk, zijn maar een paar bedrijven in Nederland die dit soort werk doen.

En er is maar één bedrijf waar ik mijn specialisme kon uitvoeren.

Maar het zou nu toch te laat zijn om nog aan een vakbond aan te sluiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Een woning lijkt me altijd een goede investering. De markt 'timen' en op het juiste moment kopen is wat mij betreft moeilijk. Je weet nooit wanneer je de bodem bereikt, anderzijds moet je op een bepaald moment wel de stap zetten ander huur je eeuwig en dat geld ben je sowieso kwijt. Wat ik zelf deed en je zou adviseren is uit te kijken naar het soort woning wat je nodig hebt.

 

Stel je verwachtingen niet al te hoog en kies flexibel. Wat een ander niet wil is misschien een koopje voor jou.

 

Daarnaast zou ik je aanraden om keihard te gaan sparen. Zo heb je meer cash achter de hand. Als bijkomende beperking zou ik niet meer dan 1/3 van beide inkomens gecombineerd gaan lenen, voor een termijn van maximaal 20 jaar. Ben je jong dan kan het eventueel wat langer, ben je wat ouder, kort de termijn wat in. Zo krijg je een duidelijk beeld van je maximale financierbaar bedrag. Koop liever iets te klein dan iets te groot het verschil in levenskwaliteit kan groot zijn.

 

Een huis moet in de eerste plaats een thuis zijn, een plaats waar je graag samen met je gezin thuiskomt, zodat je niet de noodzaak voelt om altijd ergens heen te moeten want dat kost alleen maar geld.

 

Momenteel staan de rentes historisch laag, je mag niet verwachten dat ze nog lager gaan, anderzijds kunnen de prijzen misschien nog wat lager, maar de kans is groot dat de intrestvoeten omhoog gaan, dus dat heft elkaar grotendeels op.

 

Zelf zocht ik 15 jaar geleden gedurende een half jaar heel actief naar een woning. Ik vond er uiteindelijk een 45% onder de normale marktprijs met een ruime tuin en vier garageplaatsen. Intussen boekte ik een waardestijging van 100% en is de resthypotheek een lachertje. Kies als je dat kan voor een vaste rentevoet gedurende 20 jaar, bij voorkeur met degressieve afbetaling. Dit is het goedkoopste en vermindert je inspanningen over de jaren heen. De waardestijging is niet relevant omdat ik niet van plan ben de woning te verkopen.

 

Hopelijk heb je hier wat aan.

 

Groetjes.

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem in Nederland is vooral de te grote financiering. Je bekijkt een investering over een langere periode. Een woning huren kost ook geld. Als je rekening houdt met een inflatie van gemiddeld 3% (het is maar de laatste jaren wat minder - zeggen ze) dan verliest geld in ongeveer 20 jaar de helft van zijn waarde. De woningmarkt zit nog niet op het minimum omdat de economie wat tegenzit. Zodra het economisch wat beter gaat, ndan mag je verwachten dat er geld i nhet systeem wordt gepompt en je geld veel sneller waarde verliest dan je woning. De oplossing bestaat er volgens mij in een groter deel zelf te financieren en dus minder te lenen. Het huurgeld bespaar je. Ik hoef overigens geen gelijk te hebben. Elk zijn waarheid en visie. @Hollander

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...
Persoonlijk vind ik een eigen huis alleen interressant wanneer dat je de mogelijkheid biedt om (deels) zelfvoorzienend te worden dan wel een lange termijnvisie hebt waarbij een eigen huis voordelen oplevert.

 

 

Juist, ik heb na ben na 2000 2x verhuist. waarschijnlijk ook de laatste keer in de komende 40 jaar, ook al zou ik dat anders willen hebben.

Tijdens de mooie tijden kocht je een huis naar huidige wensen, je kon deze altijd met een beetje winst verkopen voor je volgende woning.

 

Als je nu een woning koop kijk dan of je er jezelf 65+ ziet worden.... (met kinderen, vrouw etc. door de jaren heen)

 

Is het antwoord nee, denk dan nog 3x na.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Daarnaast zou ik je aanraden om keihard te gaan sparen. Zo heb je meer cash achter de hand.

 

Hele goede post hoor!

 

Maar ik merk dat preppen en keiherd sparen elkaar best bijt :(

Of moet iknu echt stoppen met die leuke spulletjes te kopen :p

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hele goede post hoor!

 

Maar ik merk dat preppen en keiherd sparen elkaar best bijt :(

Of moet iknu echt stoppen met die leuke spulletjes te kopen :p

 

Prep ze,

K a n s

 

Zilver en goud kopen is niet alleen sparen, maar ook een goede investering. Of koop jij een nieuwe telefoon voor het goud wat er in zit ;)?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Kans

 

Fijn dat je 't even vraagt. Je bent vast een grote jongen. Het is alleen maar een kwestie van prioriteiten. Je weet zeker dat je een huis wil maar je weet niet zeker dat er een SHTF komt, dan zou ik zeggen éérst maar dat huis en als je daar een beetje bovenop bent kan je dan nog leuke spulletjes kopen, maar dan heb je alvast je huis. Je kan ook heel zorgvuldig omgaan met dagelijkse gebruiksvoorwerpen en ze eventueel een nieuwe bestemming geven, zodat je je fijne hobby niet helemaal hoeft op te geven.

 

PS. Ikzelf koop uit principe nauwelijks producten die ik in het dagelijkse leven toch niet zou gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het echt met je eens hoor @lewieke.

 

De smiley's staan bij andere zinnen !

 

Maar ik moet toch bekennen dat ik spullen die ik vroeger als te gadget afdeed nu zwaar overweeg of zelfs al heb aangeschaft, en best spijt heb van, vooral luxe, aankopen die ik indertijd nog best rationeel vond want het geld was er toch......

 

Gelukkig heb ik al weer even een huis, maar als ik nu moest kopen zou ik het niet doen....

 

Prep ze,

K a n s

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later...

Ik ben ook bezig met het kopen van een huis nu, hoe verstandig het misschien ook niet is. De 'huizenmarkt' boeit me niet zo heel veel. De prijzen kunnen dalen, of stijgen met een nieuwe bubble, maar daar koop ik geen huis voor. Ik kan nu een leuk bedrag 'krijgen' met mijn inkomen en ik heb wat huizen op het oog die eindelijk een prijs hebben die ik enigszins reeel vind voor dat huis (2 jaar geleden kostte datzelfde huis nog 50k meer).

 

De belangrijkste reden voor mij is dat het huurhuis waar we nu in zitten simpelweg te klein is, 2 slaapkamers met 4 personen en een hoop spullen (incl preps) past gewoon niet meer. Mijn vriendin heeft een wajong maar die telt niet mee voor een hypotheek (maar goed ook, ik wil geen huis kopen op 2 inkomens), maar diezelfde uitkering telt wel weer mee voor huurhuizen. Daardoor zitten wij te ver boven de inkomensgrens en kan ik alleen nog particulier huren. Particulier huren kost mij in deze regio echter 200-400 per maand meer dan wanneer ik een huis zou kopen (welke dan ook nog eens een stuk groter is). Verhuizen moet, huren geen optie dus ik moet wel kopen.

 

Of het slim is? geen idee. Mijn werk heb ik ongeveer de garantie dat ik dit hele jaar nog werk heb, maar daarna word het twijfelachtig. Toch moet ik dat risico nemen, en ervan uitgaan dat ik snel genoeg een nieuwe baan dan heb. Nou zit ik in de ict dus de vooruitzichten zijn wel beter dan voor de meeste andere beroepen.

 

Hou zouden jullie een situatie als deze oplossen? Doe ik wel het slimste of is particulier huren slimmer? Hebben jullie misschien nog tips, het is de eerste keer dat ik een huis wil kopen, heb hier geen enkele ervaring in. Waar zou ik allemaal op moeten letten?

 

 

daarbij verwacht ik ook op redelijk korte termijn toch een serieuze SHTF, gezien de uitzichtloze en eindige situatie waarin we momenteel zitten. en tijdens een SHTF is het huis waar je op dat moment woont ook jouw huis. Ik heb dan meer angst voor een hongerige meute dan voor een deurwaarder van de bank die niet meer bestaat :) En als de SHTF uitblijft voor de komende 30 jaar, nou dan heb ik iig mijn huisje betaald en misschien is ie zelfs meer waard dan :cool:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet wonen. Als je huurt kost dit in bedragen uitgedrukt alsmaar meer, als je koopt blijft dat bvb 30 jaar constant,

dus in koopkracht daalt dit in te de tijd ipv te stijgen.

 

Als particulier huren meer kost dan op 25 jaar afbetalen, kocht ik in dat geval een huis, zo simpel is het,

dat het later misschien daalt in absolute waarde maakt niet uit, het zal minder zijn dan de huur die je anders kwijt was ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat is ook nog weer zo ja, de huur gooi je letterlijk weg, en voor het huis wat ik op t oog heb ga ik in het begin maar 75 euro meer betalen dan voor de huidige huur. en met ons inkomen mag de woningbouw er jaarlijks het maximale verhogen, ik denk dat als ik hier zou blijven zitten (wat geen optie is), dat ik na 5 jaar meer huur betaal dan hypotheek, en na 10 jaar betaal ik meer huur dan ik ooit zou moeten betalen voor die hypotheek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De shtf had er allang moeten zijn. Hij wordt uitgesteld door de kei en keiharde leugens waaronder we worden bedolven. In een ander draadje kun je bijvoorbeeld lezen, hoe het totaal failliete Japan Yens uit het niets schept, om die aan het eveneens failliete Spanje en Italie te lenen, zodat de rente op staatsobligaties daar daalt. Het spel wordt bij de minuut krankzinniger. Vergeet een ding niet, de onroerend-goed markt is een krediet markt. Vrijwel iedereen koopt zijn huis via een lening. Bij een echt heftige financiele crisis (tot nu toe is er nog vrijwel niks gebeurd) valt alle krediet weg en stort de onroerend-goed markt totaal in. Daar zijn talloze historische voorbeelden van. Mijn advies, linksom of rechtsom: huren! Totdat de crisis echt voorbij is en dat gaat nog heel lang duren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De shtf had er allang moeten zijn. Hij wordt uitgesteld door de kei en keiharde leugens waaronder we worden bedolven. In een ander draadje kun je elzen hoe het totaal failliete Japan Yens uit het niets schept, om die aan Spanje en Italie te lenen zodat de rente op staatsobligaties daar daalt. Het spel wordt bij de minuut krankzinniger. Vergeet een ding niet, de onroerend-goed markt is een krediet markt. Vrijwel iedereen koopt zijn huis via een lening. Bij een echt heftige financiele crisis (tot nu toe is er nog vrijwel niks gebeurd) valt alle krediet weg en stort de onroerend-goed markt totaal in. Daar zijn talloze historische voorbeelden van. Mijn advies, linksom of rechtsom: huren!

helemaal mee eens. alleen ben ik van mening dat als er een financiële crisis komt en de huizenmarkt instort, er voor mij niet zoveel veranderd. banken bestaan dan niet meer, je huis is dan gewoon jouw huis, wie moet het komen opeisen dan? de vorige bewoner heeft alweer een nieuw huis op krediet, en die blijft lekker daar. De banken sturen ook niemand, die bankiers zijn te druk met hun eigen huizen te beschermen tegen overvallers of zo. ik verwacht geen crisis die maar gedeeltelijk zal zijn, het zal allemaal tegelijk instorten. kans is groot dat je je huis zelfs moet verlaten, dus dan maakt het niet uit of je huurt of koopt. Dan betaal ik nu liever minder aan hypotheek en meer aan preps of andere dingen :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

helemaal mee eens. alleen ben ik van mening dat als er een financiële crisis komt en de huizenmarkt instort, er voor mij niet zoveel veranderd. banken bestaan dan niet meer, je huis is dan gewoon jouw huis, wie moet het komen opeisen dan?

 

Ha, ha, ha, ha, ha, ha...... Google maar eens op Zwangshypothek en er gaat een wereld voor je open. HUREN!!!!

 

http://de.wikipedia.org/wiki/Zwangshypothek

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor alle duidelijkheid, als ik spreek van een huis kopen, spreek ik ook over een lening daarvoor waarbij je het kapitaal ook samen met de intrest afbetaalt,

dus waarbij je op het einde van de looptijd, geen schuld meer hebt naar de bank toe die jou het geld leende.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De huurpijzen zie ik de komende jaren NIET dalen.
Wodan heeft slechts tijdelijk gelijk en dat is dus volkomen ongelijk. Ha, ha, we zijn allemaal koffiedik aan het kijken hoor, maar Wodan kan het wel van me hebben, dat ik een beetje fel met hem het debat aan ga. Dat doe ik alleen maar, omdat het goed is om dit belangrijke probleem van alle kanten te belichten.

 

Het kabinet probeert nu via een verhuurdersbelasting de koopwoningmarkt uit het slop te trekken. Daardoor ontstaat een forse opwaartse druk op de huren, waardoor mensen eerder tot kopen geneigd zijn. Maar als de crisis echt begint, dan krijg je een heel ander effect. Dan kruipen mensen weer net als vroeger met zijn allen in een huis! Nu houden diverse uitkeringen waarop gekort wordt bij samenwonen dat nog een beetje tegen, maar als er straks geen uitkeringen meer zijn.... In de crisisjaren zag je overal bordjes met : "Huis te huur, eerste drie maanden gratis". Dat komt terug.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat is ook nog weer zo ja, de huur gooi je letterlijk weg, en voor het huis wat ik op t oog heb ga ik in het begin maar 75 euro meer betalen dan voor de huidige huur. en met ons inkomen mag de woningbouw er jaarlijks het maximale verhogen, ik denk dat als ik hier zou blijven zitten (wat geen optie is), dat ik na 5 jaar meer huur betaal dan hypotheek, en na 10 jaar betaal ik meer huur dan ik ooit zou moeten betalen voor die hypotheek.

 

Je weet vast wel dat die gekke Vlamingen een baksteen in de maag hebben. Je wil een woning kopen en dat is best een goede overweging. Om te vermijden dat je de boot ingaat zijn er een paar dingen weer je rekening mee houdt en die ik zelf ook toepas :

 

1/ Je zoekt een woning op jouw maat. Iedereen heeft de neiging net iets te duur te kopen. Kijk naar een woning die niet boven je budget ligt. Zoek de beste deal. De dingen die anderen niet willen zijn vaak koopjes. Met creativiteit los je veel op. Overdrijf ook niet en haal er een specialist bij die je kan adviseren, je wil niet vasthangen aan een pand waar je problemen mee hebt.

 

2/ Zorg voor voldoende eigen inbreng en indien nodig spaar je harder. Je betaalt 25% uit eigen middelen, liefst meer, dit laat je toe keihard te onderhandelen met de bank.

 

3/ Besteed niet meer dan 25% van je gezamelijk inkomen aan de hypotheek.

 

4/ Heb je wat budget over, investeer dan eerst in energiezuinigheid en pas nadien in luxe.

 

5/ Heb je eenmaal de woning, knap ze dan op en maak ze gezellig, dat hoeft niet noodzakelijk duur te zijn. Als je woning gezellig is kom je graag naar huis en heb je minder de neiging om geld uit te geven of uit te gaan. Je relatie vaart er wel bij en stabiliteit is nu net wat je nodig hebt .

 

Wat de timing betreft, het is moeilijk een markt te timen en op het juiste ogenblik te kopen. Het is een investering voor de lange termijn en wonen moet je toch. Nu de markt al een flinke dip te verwerken kreeg is de kans groter dat je tegen een redelijke prijs kan kopen. Een normale prijs voor een normale woning is het equivalent van ongeveer 13 netto jaarlonen, mits voldoende eigen spaargeld (25%) betaal je dat af in 20 jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afzien van het kopen van een huis omdat je eigen inkomenspositie niet stabiel genoeg is acht ik niet onverstandig, hoewel je ook niet al te bang moet zijn.

 

Geen huis kopen omdat er een SHTF kan komen zou ik niet doen.

Als alles op zijn kont ligt kan de bank het huis wel opeisen maar kopers zijn er toch niet, dus wat schieten ze er mee op. En als het betalen van de hypotheek niet meer lukt zal het met de huur ook wel niet lukken. De verhuurders zitten dan in het zelfde schuitje als de banken.

 

Als een SHTF gepaard gaat met een periode van hevige inflatie is een hypotheekschuld misschien nog wel gunstiger. Men zal zo veel mogelijk proberen de huur te laten mee stijgen met de geldontwaarding maar je hypotheekschuld is een vast bedrag. Even lekker de boel uitzitten met je geprepte voorraad en je houtkachel, wachtend op het moment dat je een van je flessen whisky kunt ruilen tegen een kruiwagen met geld. Na de deal meteen door naar de bank en hoppakee afgelost is de hypotheek :)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je weet vast wel dat die gekke Vlamingen een baksteen in de maag hebben. Je wil een woning kopen en dat is best een goede overweging. Om te vermijden dat je de boot ingaat zijn er een paar dingen weer je rekening mee houdt en die ik zelf ook toepas :

 

1/ Je zoekt een woning op jouw maat. Iedereen heeft de neiging net iets te duur te kopen. Kijk naar een woning die niet boven je budget ligt. Zoek de beste deal. De dingen die anderen niet willen zijn vaak koopjes. Met creativiteit los je veel op. Overdrijf ook niet en haal er een specialist bij die je kan adviseren, je wil niet vasthangen aan een pand waar je problemen mee hebt.

 

2/ Zorg voor voldoende eigen inbreng en indien nodig spaar je harder. Je betaalt 25% uit eigen middelen, liefst meer, dit laat je toe keihard te onderhandelen met de bank.

 

3/ Besteed niet meer dan 25% van je gezamelijk inkomen aan de hypotheek.

 

4/ Heb je wat budget over, investeer dan eerst in energiezuinigheid en pas nadien in luxe.

 

5/ Heb je eenmaal de woning, knap ze dan op en maak ze gezellig, dat hoeft niet noodzakelijk duur te zijn. Als je woning gezellig is kom je graag naar huis en heb je minder de neiging om geld uit te geven of uit te gaan. Je relatie vaart er wel bij en stabiliteit is nu net wat je nodig hebt .

 

Wat de timing betreft, het is moeilijk een markt te timen en op het juiste ogenblik te kopen. Het is een investering voor de lange termijn en wonen moet je toch. Nu de markt al een flinke dip te verwerken kreeg is de kans groter dat je tegen een redelijke prijs kan kopen. Een normale prijs voor een normale woning is het equivalent van ongeveer 13 netto jaarlonen, mits voldoende eigen spaargeld (25%) betaal je dat af in 20 jaar.

de woning die ik op het oog heb ligt relatief onder ons budget nog, en de hypotheeklasten zijn nog geen 20% van ons inkomen, dus goed te doen. ik heb alleen geen spaargeld, niet om in een huis te stoppen in elk geval. ik zal braaf een hypotheek voor 30 jaar nemen, maar zeker een waarbij aan het einde van de looptijd deze ook volledig is afgelost.

Link naar reactie
Delen op andere sites

de woning die ik op het oog heb ligt relatief onder ons budget nog, en de hypotheeklasten zijn nog geen 20% van ons inkomen, dus goed te doen. ik heb alleen geen spaargeld, niet om in een huis te stoppen in elk geval. ik zal braaf een hypotheek voor 30 jaar nemen, maar zeker een waarbij aan het einde van de looptijd deze ook volledig is afgelost.

 

30 jaar ????????? Als je last geen 20% is van je inkomen, dan kan je echt wel korter. Wil je nog minder intresten betalen dan kan je ook opteren voor een degressieve hypotheek. Een bullet krediet zou ik te allen tijde vermijden. Laat je ook geen flauwekul aanpraten zoals hypotheekspaarrekening, beleggingsrekening, .... .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...