Ga naar inhoud
GENEGEERD

Jaarverslag AIVD


Gast Bunkerprepper
 Share

Recommended Posts

Gast Bunkerprepper

Voor de liefhebbers: het jaarverslag van de AIVD over 2012 is beschikbaar en te downloaden via DEZE LINK.

 

Jaarverslag 2012

 

In het jaarverslag van de AIVD wordt verantwoording afgelegd over het afgelopen jaar. Daarmee ontstaat ook inzicht in aard en omvang van dreigingen tegen ons land. Deze veranderen razendsnel en zijn steeds lastiger voorspelbaar door de voortschrijdende technologische ontwikkeling. De grote aandacht op internet voor de situatie in Syrië voedde de belangstelling voor de jihadistische strijd. De bredere beschikbaarheid van internet zorgt ervoor dat gelijkgestemden in binnen- en buitenland elkaar eenvoudig kunnen vinden. Met name in de laatste maanden van 2012 zag de AIVD een grote toename van het aantal jihadisten dat uitreisde.

In 2012 constateerde de AIVD meerdere gevallen van digitale spionage. Dergelijke cyberaanvallen worden steeds complexer en ingenieuzer. Specifieke kennis en mogelijkheden van de dienst, zoals de toepassing van bijzondere bevoegdheden en een groot internationaal netwerk, dragen bij aan digitale veiligheid, cyber security.

Naast alle technologische ontwikkelingen en daaruit voortkomende vormen van cyberspionage, bestaat klassieke spionage ook nog steeds. De Nederlandse (kennis)economie is interessant voor buitenlandse inlichtingendiensten. Zij proberen hier mensen te rekruteren om informatie te leveren. De AIVD adviseerde de autoriteiten om visa te weigeren aan personen die onder valse vlag hier inlichtingenactiviteiten wilden ontplooien. Ook bemoeien buitenlandse diensten zich in ons land met migrantengroepen die volgens het land van herkomst een gevaar vormen. Dergelijke inmenging is ongewenst en gaan wij tegen.

Onrust in de wereld

 

De AIVD vergaart in en over het buitenland inlichtingen die via reguliere diplomatieke kanalen niet beschikbaar komen. In de nasleep van de Arabische Lente was dat bijvoorbeeld informatie over de ontwikkelingen in de Arabische wereld en de veranderingen in het politieke landschap. Hiermee ondersteunen wij de Nederlandse regering bij beslissingen over haar beleid.

Dreiging en veiligheidsonderzoeken

 

De AIVD voerde in 2012 duizenden veiligheidsonderzoeken uit, verzorgde tientallen dreigingsinschattingen en gaf adviezen op het terrein van informatiebeveiliging bij de overheid. Daarnaast werkten we aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn bij de overheid en in de vitale sector.

Samenwerking noodzakelijk

 

Samenwerking tussen binnen- en buitenlandse organisaties is noodzakelijk voor de bescherming van Nederlandse belangen. De AIVD heeft daar in 2012 stevig op ingezet. Vooral op het gebied van de aanpak van cyberdreiging is in 2012 vooruitgang geboekt met zowel de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) als het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Rob Bertholee, hoofd van de AIVD: "Nieuwe technologie vormt een belangrijke drijvende kracht achter dreigingen. We zien daarnaast ook een toenemende verwevenheid van dreigingen met een sterk binnenlandse component en dreigingen met een buitenlandse oorsprong. Als inlichtingen- én veiligheidsdienst zijn wij gelukkig toegerust om beide elementen goed af te dekken."

Bron

De speerpunten voor 2013 waarover de AIVD openbaar kan c.q. wil communiceren staan in de kamerbrief van 23 maart 2013. DOWNLOADLINK.

 

De nationale veiligheid van Nederland wordt ook in 2013 bepaald door technologisering, internationalisering en een diffuser dreigingsbeeld. In 2013 richt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zich met name op die dreigingen en aandachtsgebieden die een potentieel grote impact kunnen hebben op de (inter)nationale veiligheidsbelangen van Nederland en een erkende politiek-maatschappelijke relevantie hebben. De AIVD gebruikt zijn inlichtingenpositie om te signaleren, onderzoeken en duiden en stelt, waar nodig, het OM en de politie in staat om te handelen. Zodat burgers in Nederland veilig kunnen wonen en werken.

 

Bepaalde delen van het jaarprogramma zijn vertrouwelijk besproken in de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (in de volksmond 'Commissie Stiekem').

Ongetwijfeld zullen er ook onderzoeksprogramma's lopen die zo vertrouwelijk zijn dat die zelfs in DIE commissie (nog) niet besproken kunnen worden.

 

Feit is dat de AIVD zich nu geconfronteerd ziet met bezuinigingen:

 

De aanstaande bezuinigingen op de geheime dienst AIVD zijn pijnlijk en schadelijk voor de veiligheid van Nederland. Dat zei minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. Hij is echter vastbesloten om de besparingen door te voeren.

Het kabinet heeft besloten om het budget van de AIVD de komende jaren met eenderde te schrappen. In totaal wordt er 70 miljoen bezuinigd. De minister ziet vooral op tegen de besparing van 50 miljoen euro in 2018. Volgens hem is het onontkoombaar dat dit gevolgen heeft voor de Nederlandse veiligheid. 'Je krijgt minder waar voor je geld', aldus Plasterk.

 

Plasterk zei nauw met AIVD-directeur Rob Bertholee samen te werken om de bezuinigingen zodanig in te vullen, zodat 'de schade beperkt kan worden'.

 

Door de bezuinigingen zal de dienst minder kunnen doen aan bijvoorbeeld advisering over informatiebeveiliging. Ook zal de dienst juridische advisering moeten inleveren. Overigens hoeft de AIVD dit jaar nog niet te bezuinigen, vanaf 2014 wordt het budget stapsgewijs kleiner.

 

De bedragen voor de bezuinigingen zijn vastgelegd in het regeerakkoord. 'Daar heb ik en andere ministers hun handtekening onder gezet', reageerde Plasterk. 'Andere collega's moeten ook bezuinigen.'

Bron

 

Kind request: ontopic reacties only :)

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Nee, preppers zijn geen bedreiging en voegen in de ogen van de overheid ook niets significant toe aan de nationale veiligheid. Neemt niet weg dat ze terecht hun zorg uiten. Cybercrime staat hoog op de politieke agenda. Zowel Defensie/MIVD, Politie/High tech crime team, Rijkswaterstaat, AIVD als Belastingdienst hebben duidelijk hun scope verlegd de afgelopen jaren en zijn hier actief mee bezig. Ik heb in het kader van mijn werk met alle bovenstaande partijen te maken (op de AIVD na) en kan bevestigen dat het hoog op de agenda's staat. Jammer dat veel diensten verdeeld zijn, de krachten niet altijd gebundeld worden en er gewerkt moet worden met - veelal - verouderde software.

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Bunkerprepper
Staan de preppers genoemd?

 

Nee, met een beetje creativiteit zie ik maar twee begrippen die zich daarvoor lenen:

 

Extreem

Personen, groepen of organisaties zijn extreem wanneer zij zich manifesteren tot op de grens van de wettelijke kaders van de democratische rechtsorde, maar daar nog binnen blijven.

Activisme

De algemene benaming voor het fenomeen waarbij personen of groepen op buitenparlementaire wijze, maar binnen de grenzen van de wet, streven naar verbetering van de rechten en levensomstandigheden van individuen, groepen en dieren.

Bron

 

Als je de kennisbank van de AIVD raadpleegt zijn er wel 337 hits op de trefwoorden 'mondiale problemen' :D

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Bunkerprepper
Nee, of het moet zijn in de geheime stukken, maar dat lijkt me HEEEEL onwaarschijnlijk.;)

 

Je kunt in ieder geval wel op hoofdlijnen een idee krijgen over de gesprekken met de commissie stiekem door de jaarverantwoording van die commissie te lezen, bijvoorbeeld LINK.

Daarnaast worden er regelmatig kamervragen gesteld, waarvan de antwoorden telkens ook weer een stukje duidelijkheid bieden over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld LINK.

 

En ja... geheimen stukken zijn natuurlijk geheim. :D

 

Overigens betekent dit niet dat de AIVD geen verantwoording zou hoeven af te leggen over gevoerd beleid op beslissingen.

Eenzelfde situatie zie je nu in de VS, waar de FBI uitleg moet geven waarom zij de verdachte van de bomaanslagen in Boston destijds hebben ondervraagd maar weer vrijgelaten. Deze verantwoording gebeurt in eerste instantie ook 'achter gesloten deuren', het VS equivalent voor de Commissie Stiekem. Bron.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 11 months later...

Het jaarverslag 2013 van de AIVD is vandaag uitgekomen. Download klaar en op schermvriendelijk formaat:

https://www.aivd.nl/@3095/aivd-nederlanders/

 

Er wordt genuanceerd gesproken over Snowden in de inleiding (De onthullingen van Edward Snowden hebben de publieke discussie over het handelen van geheime diensten in het digitale tijdperk scherpte gegeven. Daar kan de dienst zijn voordeel mee doen.).

Ook al laten veiligheidsdiensten niet het achterste van hun tong zien en is de informatie heel generiek, is het goed dat er publieke verslaglegging plaatsvindt van de belangrijkste werkzaamheden en speerpunten.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...