Ga naar inhoud
GENEGEERD

Survive! Knives GSO 4.1


kwakster

Aanbevolen berichten

Mijn laatste aanwinst, een handig compact mesje afkomstig van Survive! Knives: https://www.surviveknives.com/

Deze GSO 4.1 is het kleinste model uit een serie messen die allen afkomstig zijn uit de eenmans-werkplaats van Guy Seiferd, een hardwerkende Amerikaan in Gettysburg, Pennsylvania.

De man is geobsedeerd door kwaliteit & praktische bruikbaarheid, hetgeen je terugziet in zijn messen: no-nonsens ontwerpen uitgevoerd in hoogwaardige staalsoorten & greepmaterialen.

Guy werkt met een voorverkoopsysteem en gaat pas produceren als zijn orderboekje vol is, en mede dankzij de gunstige reviews op de internationale forums is de vraag naar zijn messen aanzienlijk toegenomen.

Ik heb vorig jaar November 2 stuks van dit model bij hem besteld (1 voor mij en 1 voor een vriend van me), en vandaag kwamen ze pas binnen.

Totaalprijs inclusief verzendkosten en (helaas) wat importtax: 105 euro per mes.

Binnenkort gaan ze mee het bos in.

 

 

GEDC5786_zps24a78825.jpg

 

GEDC5787_zps051b5806.jpg

 

GEDC5788_zps3233c8ce.jpg

 

GEDC5789_zps97258309.jpg

 

GEDC5790_zps42635b96.jpg

 

GEDC5791_zpsda32c525.jpg

 

GEDC5792_zpsd916dd21.jpg

 

GEDC5793_zps7fa2befc.jpg

 

GEDC5795_zps6937ccdd.jpg

 

 

Specs:

 

Totale lengte: 22,7 cm

Lemmetlengte: 11,0 cm

Lemmetdikte: 4,0 mm

Staalsoort: Böhler M390 3de generatie roestvast poederstaal (gehard bij specialist Peter's Heat Treat)

Hardheid: 60 HRC

Greepmateriaal: Groen Canvas Micarta

Gewicht: 185 gram

Voorlopig zonder schede

 

Een kleine zoektocht op YouTube levert overigens genoeg kijkplezier op over Guy & zijn mesjes, en deze (over een Bear Grylls mes en zo'n GSO 4.1) is wel aardig om te zien:

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Precies het type mes waar ik wel van hou.

 

Functioneel, simpel en degelijk. Niet om te imponeren, maar om te gebruiken.

 

En ook nog betaalbaar, mwah, voor @kwaksters begrippen dan. :) Wel een verademing t.o.v. een klapmes van 550 euro (ook mooi en toevallig wat ik nog zoek, maar bij een dergelijke prijs onhaalbaar)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nummer 2 staat al in de veiling op messenforum.nl , degene voor wie dat exemplaar bedoeld was ziet er vanaf.

Kwestie van smaak en daar valt nu eenmaal niet over te twisten.

 

Ik vind dit een bijzonder geschikt mes en de prijs, ach, je doet er dan ook een heel leven mee. Echter, een dergelijk model heb ik gelukkig al, uiteraard iets goedkoper, maar hetzelfde idee, een boker plus bushcraft. 'k Ben eerder nog op zoek naar een flinke jongen om te batonnen (tevens backup dan) en een flink, doch compact en degelijk klapmes, aangezien m'n oude wel erg versleten en verslepen raakt, maar ok, die is dan ook al 20+ jaren stevig gebruikt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@kwakster: Vouwmes is het belangrijkste, de taken van de 'flinke jongen' worden momenteel waar genomen door een bijltje.

 

Dit moet een vervanging zijn voor mijn huidige EDC mes, liefst betere kwaliteit en vrij plat voor handig opbergen. Goeie 50 euro, wellicht tikje meer? Mag rustig een minder esthetisch of beschadigd exemplaar zijn, 't gaat mij puur om de functionaliteit.

 

De flinke jongen zal nog wel een tijd duren (= sparen) en ik ben er niet uit, of ik zo'n ding wel echt nodig ben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe: Als je tijd & zin hebt zou je kunnen overwegen om zaterdag a.s naar de Dutch Knife Exhibition in Tiel te komen.

Het is het grootste en belangrijkste evenement op het gebied van messen dat we in Nederland hebben, en het wordt georganiseerd door de Nederlandse messenmakers Toni Oostendorp en Ed de Pauw.

Prima plek om een goed mes te scoren voor heel redelijke prijzen, met als bijkomend voordeel dat je alles ook zelf kunt bepotelen.

Ik sta daar zelf ook met een tafel voor Messenforum.nl

 

Verder ben ik het ten dele eens met @XytraS; ook ik zou je een Spyderco aanraden, maar ik ben niet zo'n fan van E-Bay waar het de aanschaf van relatief prijzige mesjes betreft.

Liever koop ik via mij bekende VS webwinkels of forumleden, oftwel mensen waarvan ik weet dat ze verstand van zaken hebben.

Van goedkoop naar duurder zou je eens naar deze modellen kunnen kijken: Tenacious, Resilience, Endura, Paramilitary 2, Military.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ook ik zou je een Spyderco aanraden, maar ik ben niet zo'n fan van E-Bay waar het de aanschaf van relatief prijzige mesjes betreft.

Ik geef je gelijk als het gaat over 'witte produkten' messen (ben zelf ook al in de val getrapt) of vervalste exemplaren, maar ik heb nu al een 3-tal spyderco's gekocht op ebay voor de helft (idd, de helft) van de prijs die je hier betaalt, sorry, maar dan weet ik het ook wel hoor ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe: mocht het een Endura worden, probeer dan een flatground ZDP-189 versie te pakken te krijgen.

Als je het mes gebruikt waar het voor bedoeld is (uitsluitend snijden en niet wrikken of breken) dan heb je er een fantastisch mes aan.

Blijft merkbaar langer scherp dan de VG10 versie en is prima te slijpen met (bijvoorbeeld) een Spyderco Sharpmaker of een Fallkniven DC-3 of DC-4.

Ik heb er toevallig net vandaag eentje binnengekregen uit de VS voor een forumlid.

Kost hem 90 euro.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@kwakster: Dat wordt even googlen. 90 + verzendkosten, prijzig, maar wellicht het overwegen waard. M'n huidige oude vertrouwde mesje rammelt. Kan er weer een tik op geven met de hamer, zodat er minder speling in zit, maar ook het lemmet is opgeslepen. Half juni weer vakantie geld. 't Wordt echt wel tijd voor wat nieuws en ik gebruik zo'n ding dus bijna dagelijks. Om dan iets te vervangen dat al meer dan 20 jaar dienst doet en waarvan het hout zelfs naar mijn lijfgeur ruikt, 't blijft lastig. :( 'k Zal hem ook nooit weg doen, zelfs niet ruilen voor een opvolger.

 

'k Ben nog steeds bezig vriendjes te worden met m'n nieuwe mes, de boker plus bushcraft. Voor houtwerk vind ik hem super. Wel heb ik hem geheel opnieuw moeten slijpen.

 

Kan de tijd gebruiken om eens goed rond te kijken. In m'n hoofd weet ik precies wat ik wil, maar 't is lastig vertalen in termen voor een leek als ik. 'k Zal toch ook echt eens een paar types moeten vasthouden, een beurs, zoals je al voorstelde, is daar uitermate geschikt voor. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@kwakster: Er staat naar mijn weten geen merk op. 't Is een vouwmes met lock (hobbel op de rug van 't handvat), messing uiteinden, houten grip. 21,5 cm uitgeklapt, nu nog 9cm lemmet over.

Ik kan even geen foto maken, webcam uitgeleend, maar het is niet zo'n heel goedkoop ding die je altijd ziet, wel dezelfde configuratie. Kostte in 1991 iets van vijftig gulden. Lock werk nog uitstekend, terwijl hij vaker wel dan niet knarst van een paar zandkorrels. ;)

 

Geen Buck dus, de mijne is veel ronder en 'was' beter afgewerkt. Buck's is wat ik hierboven bedoelde met: ''Die je atlijd ziet", zijn kennelijk veel imitaties van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi mes! En zeker niet duur voor wat het is. Heb je al bedacht wat voor schede je voor dit mes gaat kopen/laten maken? Hoe doet dat poederstaal het eigenlijk wanneer je met dat mes gaat choppen? Ik heb wel folders met poederstaal gehad, maar voor een fixed heb ik het eigenlijk nog niet overwogen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanmiddag even het bos in geweest met mijn nieuwe GSO 4.1 (en mijn +/- 70 jaar oude Cattaraugus 225Q)

Vriendinlief mocht ook mee :-)

 

De gemodificeerde 225Q is al een tijdje mijn favoriet waar het aankomt op het snijden & hakken van hout; van hiel tot 1 cm voor de punt is de slijphoek zo'n 25 graden inclusief (vergelijkbaar met mijn Mora 2000), maar in tegenstelling tot deze voorzien van een uiterst smal microbeveltje.

Dikte net achter dat beveltje: 0,25-0,30 mm

En waar de Mora met zijn slechts 97 gram natuurlijk te licht is voor enig hakwerk, doet de 225Q dat met zijn 289 gram beduidend beter, hetgeen het mes in mijn ogen meer allround maakt.

De greep heb ik aangepast aan mijn hand en de stalen knop kan in voorkomend geval ook nog als hamer gebruikt worden.

Kortom: mijn referentie-buitenspeelmesje.

 

GEDC5798.jpgGEDC5800.jpg

 

Mijn GSO 4.1 is door Guy uitgerust met een gelijkmatige slijphoek van 40 graden inclusief, een grove snedefinish, en een dikte van 1,05-1,08 mm net achter de snede.

Inderdaad meer geschikt voor een allround survivalmes dat het e.e.a aan misbruik aan moet kunnen dan een bushcraftmes, maar het mesje deed het eerlijk gezegd redelijk goed op zowel zacht groen hout als enigszins uitgedroogd hard eikenhout: zowel schillen van dikke takken, aanpunten, alsook het met kracht doorhakken ervan.

De gewichtsverdeling voor hakwerk is voor zo'n compact mesje natuurlijk verre van ideaal, maar ik wilde met name weten hoe de relatief grove snedefinish zich hierbij zou houden.

Wat opviel was de ogenschijnlijk simpele, maar goed doordachte greep die een veelheid aan handposities mogelijk maakt, en dankzij het gecontourde & gestraalde Micarta is ook de grip zonder meer uitstekend te noemen.

Ook mijn vriendin heeft het mes een tijd gebruikt, en ook voor haar smalle handjes bleek de greep uitstekend geschikt.

Daarnaast was ze te spreken over het feit dat de snede "goed in het hout beet", in haar eigen woorden.

 

Voor gebruik kon de snede de haren op mijn handrug scheren (met enig trekken), nadien bleek dat enkel nog mogelijk op bepaalde delen van de snede, en ook niet echt gemakkelijk meer.

Bij inspectie met een loepje bleken er tevens kleine chipjes te zitten in de snede van de buik tot aan de punt, waarschijnlijk door mijn gehak op het harde eikenhout.

De genoemde 40 graden inclusief is in mijn ogen ruimschoots teveel voor wat ik normaliter met een mes doe, dus dat ga ik binnenkort maar eens uitdunnen tot minstens 30 graden inclusief, misschien nog wel iets minder.

De finish van de nieuwe snede zal ook beduidend fijner worden, al wil ik wel de nodige bite overhouden.

Tot zover mijn eerste bevindingen met dit mesje.

 

GEDC5802.jpgGEDC5803.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is de 2e mes nog te koop?

 

Ik ben nieuw hier en moet nog even kijken hoe deze site werkt.

Ik had via youtube naar een Survive Knives GSO 10 gekeken en wilde spec.

van de mes bekijken kwam ik op surviveknives terecht.

En wat verder gezocht toen kwam ik bij jou terecht MOOI hè z'n zoek tocht ;)

 

Groetjes Diederik

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...