Ga naar inhoud
GENEGEERD

Berken sap


lotsoffood

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 96
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Een foto zegt soms meer dan woorden.

Vanaf nu is het ongeveer de ideale tijd om berkensap af te tappen en te drinken, dit kun je doen tot de berk blaadjes krijgt, dan de wonde dichtmaken met klei of aarde.

Heel lekker, een beetje zoet zelfs en erg zuiverend. Kan tussen 5 en 15 liter per dag geven, afhankelijk van de grootte van de boom, dus regelmatig controleren.

Kies een volwassen boom om sap af te tappen, die kan tegen een stootje.

De jonge lenteblaadjes zijn lekker in sla.

 

Birch_sap-_2011-04.jpg.ceea9fd7fa3fb190f5a566bbdf34e214.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo had ik 6 flessen hangen , de bomen staan in de voortuin dus ik heb al veel verbaasde blikken en vragen gekregen :-)
Kan ik me voorstellen. Ik legde laatst een vriendin uit hoe je tapt, zij keek ook zo verbaasd.

Goed gedaan hoor, en zes flessen, wow.

Lekker spul, geniet ervan!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staat achter mijn huis een boom waarvan de stam halverwege is afgeknapt afgelopen winter. Er stroomt nu sap uit de wond. Ik ga een paar gatn in de stam boren om het sap op te vangen. De stam is toch al ten dode opgeschreven. Daarna boor ik wat kleine gaten om paddenstoelenbroed in te stoppen. Kijken of het lukt.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was afgelopen weekend in het bos en dacht: 'laat ik eens kijken of het al zover is'. Omdat de winter erg zacht is geweest en het weer nu ook heel aangenaam is. Vorig jaar kon je pas half april tappen. En tot mijn verbazing lukte het al :)

Had jammer genoeg maar een klein flesje bij me. Dus @Tanfana, als je nog wat over hebt....:D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteroverdag had mijn man de jerrycan en slang van de boom af gehaald. Gisteravond heb ik de slang en jerrycan weer in de boom geplugt. Vanmorgen om 8 uur ging ik weer kijken. Alles weg.... Iemand heeft de slang en jerrycan meegenomen en de boom niet afgedopt. Natuurlijk had ik de kurk bij me dus ik heb de wond afgedopt.

 

Dus sorry @Renanim je mag een halve liter komen halen. Meer heb ik op dit moment niet. Eerst weer wat lege flessen verzamelen. En op zoek naar nieuwe jerrycans.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteroverdag had mijn man de jerrycan en slang van de boom af gehaald. Gisteravond heb ik de slang en jerrycan weer in de boom geplugt. Vanmorgen om 8 uur ging ik weer kijken. Alles weg.... Iemand heeft de slang en jerrycan meegenomen en de boom niet afgedopt. Natuurlijk had ik de kurk bij me dus ik heb de wond afgedopt.

 

Dus sorry @Renanim je mag een halve liter komen halen. Meer heb ik op dit moment niet. Eerst weer wat lege flessen verzamelen. En op zoek naar nieuwe jerrycans.

 

Triest, zelfs hier in het rustige Oosten is niets meer veilig. :(

Wel lief dat je me toch nog iets wilt geven, maar hou het maar zelf, je hebt al niet zoveel. In ieder geval bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Kwam toevallig een recept tegen om wijn van berkensap te maken.

dacht deel het even

 

Wijn maken van berkensap II

1 kg suiker

4,5 liter berkensap

het sap van 2 citroenen

200 gram kleingesneden rozijnen

wijngist

Berkensap bederft snel dus moet na het aftappen snel worden gekookt. Voeg aan het kokende berkensap een kilo suiker toe en laat het 10 minuten zacht koken op een laag vuurtje. Doe dan de rozijnen in een plastic emmer en giet het kokende sap over de rozijnen. Voeg nu het citroensap toe. Bereid de gist volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg deze toe aan het sap als deze rond de 36 graden is.

Laat dit in een afgedekte emmer drie dagen fermenteren en giet het dan door een fijne zeef in een glazen fles (van 4,5 liter) met een waterslot. Laat de wijn op een warme plaats staan tot deze niet meer fermenteert. Doe de wijn dan in een schone fles en laat deze dan staan tot het bezinksel op de bodem van de fles ligt. De wijn kan ook gefilterd worden. Bottel de wijn in gesteriliseerde wijnflessen en sluit ze af met een kurk. Bewaar de wijn op een koele plaats en deze zal dan na ongeveer een maand drinkbaar zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Zit net even Hunger Games II te kijken. Daar gebruiken ze ook een 'spile' om water uit een boom te krijgen. Zijn die dingen ergens kant en klaar te bestellen? Ik kan ze niet vinden. Zou een handig klein dingetje zijn voor in een BoB. Samen met een zakje kurken natuurlijk zodat de bomen 't ook overleven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later...

Om dit draadje weer leven in te blazen. Het is weer bijna zover.

 

Vanmiddag heb ik in het bos een gat gemaakt, maar de sapstroom is hier (nog) niet op gang gekomen.

Volgens mijn vader komt de sapstroom zo rond half maart op gang.

 

Dus nog even geduld, en regelmatig controleren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...