Ga naar inhoud
GENEGEERD

'Makkelijk winbare olie raakt over zeven jaar op'


Cyberbeer
 Share

Recommended Posts

Over zeven jaar raakt de gemakkelijk winbare olie en gas op, zegt Shelltopman Jeroen van der Veer. Maar is dat de verantwoordelijkheid van de overheid of van het bedrijfsleven?

 

Wat zegt Van der Veer precies?

De productie van makkelijk winbare olie is over zeven jaar onvoldoende om de groeiende vraag ernaar bij te houden. Door economische ontwikkeling en bevolkingsgroei schiet de winning van deze relatief goedkope olie simpelweg tekort.

 

Staan auto's over een paar jaar dus stil?

Nee. Om de tekorten op te vangen, zijn andere bronnen nodig, zegt Shell. Het olieconcern is bijvoorbeeld druk bezig met het winnen van olie uit teerzanden in Canada. Ook het gebruik van kernenergie noemt Shell expliciet. Van daadwerkelijke tekorten spreekt het olieconcern dus niet. Wel voorziet het bedrijf dat de productie van olie in de toekomst duurder zal worden, omdat de goedkope olie al is gewonnen. Oliebedrijven zullen dieper en op afgelegen plekken naar olie moeten boren.

 

Denkt iedereen daar zo over?

Nee. Het Internationaal Energie Agentschap is pessimistischer en sluit niet uit dat tussen 2012 en 2015 daadwerkelijk olietekorten ontstaan. Dus niet alleen tekorten aan makkelijk winbare olie, maar tekorten aan welke soort dan ook. Abrupte prijsstijgingen van olie zullen daarvan het gevolg zijn.

 

Hoe ziet Shell de toekomstige energievoorziening?

Over honderd jaar ziet de energiemix er radicaal anders uit, zegt Shell. Duurzame energie zoals zonne- en windenergie, waterkracht en biobrandstoffen spelen dan een dominante rol. Ook kernenergie hoort daarbij. Daarnaast zijn er technieken om luchtverontreiniging en broeikasgasemissies tegen te gaan. De vraag nu is volgens Shell hoe we naar zo'n alternatieve energievoorziening komen.

 

Hoe moet dat verder?

Shell schetst daarvoor twee scenario's. Enerzijds kan een wedren ontstaan naar de beschikbare energiebronnen op de wereld. Het gebruik van eigen kolenvoorraden en biobrandstoffen uit eigen teelt neemt toe en overheden hebben weinig oog voor energiebesparing. De hogere CO2-uitstoot wordt pas aangepakt als rampen plaatsvinden. Het andere scenario gaat met minder pijn gepaard: regeringen nemen tijdig besluiten over energiebesparing en belastingen voor milieuvervuiling. Ook werken bedrijven aan de ontwikkeling van energiebesparende en milieuvriendelijke technieken.

 

Wie moet daarin het voortouw nemen?

Volgens Shell moeten overheden belangrijke knopen doorhakken. Bedrijven kunnen suggesties doen, maar regeringen staan aan het roer en bepalen of het tot een concurrentieslag komt, of tot een gezamenlijke inspanning. Critici vinden die opstelling te mager: zij zeggen dat Shell bijvoorbeeld meer geld moet steken in de ontwikkeling van zonne-energie.

 

http://www.energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=2319

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Wel grappig van Shell terwijl ze zelf al tientallen jaren t gebruik en onderzoek van alternatieve energiebronnen probeerden te stagneeren.En ons liever olie aansmeerden.En dat ze zich druk maken om de lucht vervuiling??????Ik denk dat ze nog wat Bodem vervuiling in Afrika hebben op te lossen....

Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...