Ga naar inhoud
GENEGEERD

[Boek review] Black out


Charlie
 Share

Recommended Posts

Black Out, morgen is het te laat…

 

Marc Elsberg (Oostenrijk) 2012, 580 pagina’s.

 

Op de achterzijde van het boek staat de volgende inleiding:

 

Op een koude dag in februari vallen de lichten uit in Italië. En niet alleen daar. Ook in Zweden. Daarna in Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland. Al snel wordt een heel continent geteisterd door duisternis – en de chaos is compleet.

 

De hoofdpersoon is een Italiaanse IT specialist, voormalig hacker, Piero Manzano. Hij ontdekt dat er opzet in het spel is.

 

Indien er nog iemand twijfelt aan het nut van preppen, of indien je een ander wilt overtuigen van de kwetsbaarheid van onze maatschappij, dan is dit het boek voor je. Zeer realistisch geschreven en het behandelt zo’n beetje alle facetten die er komen kijken bij een dergelijke ramp.

In het nawoord stelt Elsberg dat hij aan velen dank verschuldigd is voor het geven van inside informatie, maar dat niemand met name genoemd wilde worden. Het betreft dan ook vaak gevoelige informatie. Hij heeft zich verder gebaseerd op bestaande rapporten uit de energie wereld en van de overheid. Verder vertelt Elsberg dat hij tijdens het schrijven van het boek, een paar keer door de werkelijkheid werd ingehaald, zoals het opduiken van het Stuxnet virus in de computers van Iraanse kerncentrales, de kernramp in Fukushima.

Voor wie het boek echt wil gaan lezen, haak dan nu af en bestel het boek!

 

===========================SPOILER ALERT================================

TOT HIER EN NIET VERDER

Hieronder volgt het verhaal in grote lijnen.

==================================================================================

 

 

Het verhaal is, zoals reeds gezegd, op feiten gebaseerd. Tot de ontdekking van Stuxnet, wilde men niet geloven dat iets dergelijks werkelijkheid zou kunnen worden. Feit is dat het Europese stroomnet volledig aan elkaar gekoppeld is. Als elektron kun je dus van Griekenland naar Noorwegen reizen en van Ierland naar Hongarije of Tsjechië.

 

De kunst van het in stand houden van stroomvoorziening, is het opvangen van de fluctuaties in het net. Op piekuren moet er extra geleverd worden, op daluren moet het vermogen naar beneden bijgesteld. Hoe groter het net, des te makkelijker zijn die fluctuaties op te vangen.

 

De veroorzakers van de stroomuitval in het boek, betreft een gemêleerd gezelschap van hoog opgeleide jonge radicalen die “… een nieuwe wereldorde willen vestigen, menselijker, rechtvaardiger, eerlijker. Ze zijn echter van mening dat die niet kan ontstaan vanuit de bestaande verhoudingen, maar alleen door een big bang…”

 

Het doel van deze terroristen is de stroomvoorziening definitief te beëindigen, waarna de uiteindelijke overlevenden een nieuwe, socialere maatschappij kunnen opzetten. Een week na de uitval in Europa ondergaat Amerika hetzelfde lot.

 

Het is niet toevallig dat de stroomstoring in het boek begon in Italië en Zweden. Dat zijn de twee landen waar de smartmeter al volledig is ingevoerd. Die smartmeter kan via het net benaderd worden. In Amerika, waar die ontwikkeld is, kan een leverancier via het net de stroommeter afsluiten als blijkt dat de afnemer een wanbetaler is.

 

De hackers blijken in staat om via die smartmeters alle afnemers in Italië en Zweden in één keer af te sluiten. Hierdoor trippen de centrales in de betreffende landen, want de frequentie (de druk) in het net neemt ongekende vormen aan. Daarnaast zijn er ook nog wat Trojan Horses via aansturingsoftware bij de bedrijven binnengesmokkeld, waarmee ze het herstarten van de verschillende centrales kunnen voorkomen. Verder is er een ploeg saboteurs op pad die op het gemak op cruciale punten verdeel kasten in brand steekt en hoogspanningsmasten opblaast.

 

Het hele boek beslaat een periode van 13 dagen. Dertien dagen voordat men de geïnfecteerde software heeft gevonden en gerepareerd. Dertien dagen van toenemende chaos, van steeds meer slachtoffers, falende hulpverlening, grotere tekorten, toenemende onlusten etc.

Wat in het verhaal duidelijk naar voren komt, is hoe slecht overheden voorbereid zijn op rampen groter dan het lokale (Zie ook Hoe overleef ik een crisis :p). Elke overheid heeft wel draaiboeken klaarliggen voor calamiteiten, maar dat betreft altijd een beperkt gebied. Die plannen zijn dan ook gericht op hulp van buiten de regio, of zelfs van buiten de landsgrenzen.

Maar het probleem wordt direct onoverzichtelijk als de buren met hetzelfde probleem kampen. Tenslotte moet er hulp komen van Rusland, Turkije, China en Amerika (tot ook daar de stroom uitvalt).

 

Elsberg volgt een aantal instanties in hun strijd om het voortbestaan, zoals het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, Europees crisiscentrum EUMIC, het Haagse hoofdkantoor van Europol. Hij volgt een aantal centrales voor de technische kant van het verhaal, zowel kern-, kolen- als waterkrachtcentrales en verder een aantal gewone mensen.

 

De meeste problemen zijn voor ons geen verrassing, zonder stroom staat ons leven stil. Denk aan winkels, zij die nog open gaan, accepteren alleen cash. Banken (indien ze noodstroom hebben) kunnen nog een tijdje geld uitgeven, maar niet al te lang. Benzine en diesel zijn direct niet meer te verkrijgen, omdat de pompen niet werken. Ingevroren voedsel begint na een dag of twee, drie te bederven. De verhuftering van de maatschappij begint de tweede dag al. Mensen die een slaatje willen slaan uit de situatie (woekeraars) en zij die dan maar nemen waar ze recht op denken te hebben.

 

Boeren met veestapels moeten lijdzaam toezien hoe hun vee crepeert: melkmachines werken niet, stalverwarming voor kuikens valt uit, alles wat geautomatiseerd was, moet nu op de hand. En handen zijn op grote bedrijven doorgaans te weinig aanwezig.

Ziekenhuizen krijgen gebrek aan van alles, maar als de generatoren uitvallen, is het einde oefening.

Hygiëne is snel een probleem. Alle wc’s liggen vol met niet doorgespoelde uitwerpselen. Na twee weken worden er al massagraven gedolven omdat er geen tijd en middelen zijn voor normale uitvaarten.

Ook een probleem is dat al snel mensen op cruciale plekken niet meer op hun werk verschijnen, simpelweg omdat ze geen benzine hebben of geen openbaar vervoer. Of omdat ze hun gezin niet alleen achter willen laten.

 

Maar wat me nog het meest trof, was toestand bij de kerncentrales. In geval van een noodstop op een kerncentrale wordt het splijtingsproces gestopt. De staven brandstof moeten echter wel gekoeld blijven worden om een meltdown te voorkomen. Hiervoor heeft de centrale elektriciteit nodig!

Bij een storing in het net, zijn ze afhankelijk van generatoren. Dat is allemaal leuk, tot de brandstof op begint te raken, want de centrales hebben doorgaans maar voor 4 à 5 dagen brandstof. Dus op het moment dat de toevoer van brandstof stokt, dan heb je pas een probleem! En dat die aanvoer een keer stokt in een wereld waar chaos en anarchie elke dag grotere vormen aanneemt, dat is slechts een kwestie van tijd.

 

Dus lees dit boek of geef het cadeau, het is z'n € 15,- zeker waard.

 

Groeten,

Charlie

  • Leuk 5
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Dick Berts

In Nederland gaan ook "slimme" meters geplaatst worden die op afstand te lezen zijn. Leuk voor inbrekers, die weten dan of je al dan niet thuis bent. Is zogenaamd goed beveiligd, maar zelfs de DigiD bleek dat niet te zijn..... Overigens mag je een slimme meter weigeren, ook al vrees ik, dat daar extra geld voor betaald moet gaan worden, in verband met kosten meteropnemer etc. Dus ik netwerkbeheerder Liander een brief geschreven dat ik geen sluwe meter wil. De hufters verrekken het om mijn weigering te registreren. De komende drie maanden bent u niet aan de beurt, maar uw weigering kunnen wij hier niet vastleggen. Ik zou deze heel site vol kunnen zetten met dit soort kleine illegale hufter streken van banken, verzekeraars en andere bedrijven. Niemand wil nog (fatsoens) grenzen in acht nemen. En die heb je toch echt nodig, anders is het uiteindelijk BOEM! Nou die boem komt er dus aan.

Link naar reactie
Share on other sites

Mooie review @Charlie, maar breng je die hackers nou niet op ideeën? :)

 

Ach Heksenboot, wat er staat te gebeuren, gebeurt toch wel. Die Elsberg zegt ook in zijn nawoord dat hij bepaalde technische aspecten heeft verandert, verdraaid of zelfs weggelaten. Hij wilde niet het handboek schrijven voor het plegen van een aanslag op een centrale. :)

 

Dank aan allen voor de positieve reacties.

Link naar reactie
Share on other sites

@Dick Berts,

 

Ja, ze zullen het hier ook wel door gaan zetten. Opvallend vond ik wel dat die Elsberg Nederland aanhaalde als een land waar men gestopt was met het plaatsen van smart meters, vanwege zowel de kosten als de veiligheid. Dat vond ik wel apart, dat zal toch wel ergens op gebaseerd zijn.

Maar toegegeven, ik heb er nooit iets over gehoord en verder hoor je alleen dat ze steeds meer in zwang komen.

 

 

En @Keyser Suze, bedankt voor de tip.

Link naar reactie
Share on other sites

Ooit heb ik gehoord (ik weet niet meer waar, ik denk op tv, wellicht Radar?) dat die slimme gasmeters niet meer meten hoeveel gas je verbruikt, maar hoe warm het in je huis is, en daar je verbruik uit berekenen. Dat betekent dus dat als je een open haard stookt, een elektrische of petroleum kachel laat branden, of als je een hele goede isolatie hebt, dat dan je gasrekening omhoog gaat!

 

Laat je dus goed voor- (of op-) lichten voor je zo'n meter laat plaatsen!

 

:cool:

Link naar reactie
Share on other sites

@calimero, sorry ik heb er ook geen verstand van, het is waarschijnlijk een klok en klepel verhaal, maar wellicht weten anderen hier meer over. Ik was in elk geval behoorlijk geschrokken toen ik het hoorde, en bedacht toen dat ik mij nooit over zou leveren aan zo'n meter!

 

Ik heb zo'n slimme meter. Maar omdat het in de meterkast zit die weer in de hal staat kan hij niet de temp in de woonkamer meten. Ook kan ik zien dat de meter niet loopt als de verwarming uitstaat.

Link naar reactie
Share on other sites

Wen er aan, we leven in een digitale wereld, als die uitvalt zijn een hoop mensen nergens meer.

Scenario wat in de openingspost staat beschreven is wel degelijk relaliteit.

Machines stoppen, verbindingen zijn nergens meer, en wat er uit voortkomt als het niet snel wordt opgelost is chaos voor heel veel mensen.

 

Richard.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...