Ga naar inhoud
GENEGEERD

Seizoen 2013, wat kweek/eet jij dit jaar?


eva1986

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 92
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ik zie t nut niet van 15 soorten tomaten ;)

Okay dan zal ik je ze noemen:

 

Onderzoek naar:

 

Ziektebestendigheid, je moet er niet aan denken op 1 tomaat te leunen die toch niet zo bestendig is als je dacht

Onderzoek naar kweken van de beste heirloom tomatenrassen met de grootste opbrengst per plant (zie volgende)

Welke het beste is voor het koude Nederlandse klimaat

Na zaadoogst meten hoeveel zaad per plant eruit komt

Na opnieuw planten geoogste zaden, zadenopbrengst en groei en kweekbaarheid en oogst testen

Diversiteit in soort, kweek tomaat met zelfde voedingseigenschappen als een bosbes met zelfde anti oxidanten (paarse tomaat)

 

Lijkt me belangrijk zeker voor SHTF..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je zelf zaad wil oogsten van je tomaten, kun je beter maar één soort zetten... Of ze scheiden in verschillende kassen, ze handmatig bestuiven en je vingers gekruist houden dat er geen bijtjes van de ene kas in de andere zijn gekomen.

 

Ik snap je punt wel, @samurai, maar er zijn op grote schaal door heirloom activisten als meer van dit soort tests geweest... Mijn Pa kweekt ieder jaar 3 rassen, cherrytomaatjes voor salade of uit t vuistje, vleestomaten om bijv te vullen, en romatomaten voor soepen en sauzen. Als hij zijn eigen zaad oogst, zien de tomaten er t volgend jaar allemaal anders uit... Kruisbestuiving gegarandeerd.

 

Zo zul je ook met je pepers en paprika's uit moeten kijken, ook allemaal kruisbare nachtschade-achtigen.

 

Daarom kies ik voor één heirloomras, waar ik de minste kans heb op phytophthora. Tomaat is overigens een niet inheemse plant. die buiten een kas altijd moeilijker groeit, en minder opbrengst geeft. Leuk, maar als je echt kijkt naar wat je nodig hebt, en waar je de meeste kans mee hebt, prepperwise... Dan kweek je inheemse (heirloom) soorten ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op dit moment staan er hele kleine paprikaplantjes uit zaad geoogst van een in de winkel gekochte paprika. De galiameloen en tomaten zijn doodgegaan. Het zal nog te vroeg zijn. Over een maand opnieuw proberen. In de woonkamer een emmer met aardappelplanten en twee proefsetjes beiden met 1 aardappelras. In potten wat prei over van de soep. Idem bosui. Enkele knoflookteentjes in een pot. Gember in een bakje van de chinees. Twee avocado pitten weken in een leeg kwarkbakje, 1 ervan begint open te barsten. Een ananasplant in grond op de vensterbank. Ik heb overal satéprikkers in moeten steken want de katten vinden het leuk in de bakken te liggen.

Voor van de lente en zomer zaad gekocht van ijsbergsla, wortel, veldsla, snijselderij, palmkool en mais. Er komt nog broccoli, spitskool, spruitjes, tomaat, galiameloen, doperwtjes, aardbeien. Bruine bonen wil ik eigenlijk wel proberen maar denk dat dat erg veel ruimte inneemt. Appelboom staat in de tuin. Zo ook uien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@IsaBo: Leuk dat je advocado pit al uitkomt!

Als kind heb ik dat ooit geprobeerd. Na een half jaartje kwam er nog niets uit. Toen het ding op zolder gezet. Komt een jaartje later m'n moeder enthousiast benenden, hij was toch nog uitgekomen.

Advocado's doen er soms extreem lang over om te ontkiemen. 't Record staat op decennia! Leuk dat die van jou je niet een paar jaar laat wachten. :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

@IsaBo: Leuk dat je advocado pit al uitkomt!

Als kind heb ik dat ooit geprobeerd. Na een half jaartje kwam er nog niets uit. Toen het ding op zolder gezet. Komt een jaartje later m'n moeder enthousiast benenden, hij was toch nog uitgekomen.

Advocado's doen er soms extreem lang over om te ontkiemen. 't Record staat op decennia! Leuk dat die van jou je niet een paar jaar laat wachten. :D

 

Ik had het al eens eerder geprobeerd maar toen lukte het niet. Ze liggen sinds 18 december in een afgesloten plastic kwarkbakje te weken. Dus nu ongeveer 6 weken. Op youtube zag ik dat je met een mesje het bruine vel een beetje moest afkrabben aan de onderkant. Misschien dat dat de reden is dat het zo snel ging. En de avocado's waren rijp.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast der_obergefreiter

misschien een tip voor de indoor kwekers : ik heb terraria en gebruik daar als beregeningspompen oude pompen van senseo apparaten . in combinatie met tijdklokken ( nou hoeven ze bij mij maar kort te sproeien) en dat werkt prima . zou dus voor vakantie oid in combi met groot watervat een optie kunnen zijn .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had het al eens eerder geprobeerd maar toen lukte het niet. Ze liggen sinds 18 december in een afgesloten plastic kwarkbakje te weken. Dus nu ongeveer 6 weken. Op youtube zag ik dat je met een mesje het bruine vel een beetje moest afkrabben aan de onderkant. Misschien dat dat de reden is dat het zo snel ging. En de avocado's waren rijp.

 

'k Had mijn pit destijds gewoon tweederde in de grond gezet, punt naar boven. Dat is ook meteen de langzaamste methode. ;)

Het schijnt te helpen om een gedeelte van de pit af te vijlen, dan ontkiemt 'ie eerder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je zelf zaad wil oogsten van je tomaten, kun je beter maar één soort zetten... Of ze scheiden in verschillende kassen, ze handmatig bestuiven en je vingers gekruist houden dat er geen bijtjes van de ene kas in de andere zijn gekomen.

 

Ik snap je punt wel, @samurai, maar er zijn op grote schaal door heirloom activisten als meer van dit soort tests geweest... Mijn Pa kweekt ieder jaar 3 rassen, cherrytomaatjes voor salade of uit t vuistje, vleestomaten om bijv te vullen, en romatomaten voor soepen en sauzen. Als hij zijn eigen zaad oogst, zien de tomaten er t volgend jaar allemaal anders uit... Kruisbestuiving gegarandeerd.

 

Zo zul je ook met je pepers en paprika's uit moeten kijken, ook allemaal kruisbare nachtschade-achtigen.

 

Daarom kies ik voor één heirloomras, waar ik de minste kans heb op phytophthora. Tomaat is overigens een niet inheemse plant. die buiten een kas altijd moeilijker groeit, en minder opbrengst geeft. Leuk, maar als je echt kijkt naar wat je nodig hebt, en waar je de meeste kans mee hebt, prepperwise... Dan kweek je inheemse (heirloom) soorten ;)

 

Helemaal gelijk, iedereen doet het beste voor zichzelf..

Om het welles nietes gedoe te voorkomen en wat ik vaak zie op dit forum, ik ben een tuingek, gelukkig voor mezelf, minder voor mijn omgeving :p

Elk jaar heb ik een (vaak te groot) aantal experimenten die ik uitvoer, anders wordt het saai voor mezelf..zo zit ik in elkaar. komend jaar de tomaten

weer eens erbij. Ik heb trouwens 4 aparte omgevingen, balkon, tuin en aparte broeikas en erg grote broeibakken voor dit doel..

Kruisbestuiving wil ik ook testen op zichzelf, maar misschien wel eens een nieuwe soort maken of zo..als het maar interessant is..

houd je van de straat ook :cool:

Inheemse tomatensoorten is trouwens een tegenstelling an sich..;)

Neem mij maar niet serieus deze gekke tuinkweker, ik doe vaak dingen die zoveel energie vergen dat mijn omgeving vaak zegt,

rustig aan joh met die tuingekte..

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Shadow, ik heb t beste succes gehad met bio (snack) paprika's. Sowieso geen groene paprika's, want die zijn niet rijp, alle paprika's beginnen groen, en rijpen af naar rood, geel of oranje (of wit of paars of wat je tegenwoordig allemaal hebt). Vorig jaar heeft mijn pa t ook geprobeerd met de rode puntpaprika's uit de winkel (ook bio) en die had 20 prachtige planten staan (wel in kas).

 

Ook met tomaten lukt dit overigens prima, en bio knoflook kun je ook prima planten! (liefst in oktober...)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar bio sla en tomaten gehad, het koste me veel moeite om bij een winkel aan biozaad te komen of er was zeer weinig keus.

Weet iemand een geschikte bio zaad leverancier? Het moet natuurlijk ook zaad zijn die weer zaadjes gaat geven. Immers er is al heel veel zaad op de markt welke maar 1 keer gezaaid kan worden en de plantjes niet zelf voor nageslacht zorgen. Weet iemand of er al gesproken is over een group buy prepper zaadpakketje voor ieder?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@IsaBo: Dit heb ik ook een keer geprobeerd, vorig jaar, maar is mij niet gelukt. Hoe heb jij dit voor elkaar gekregen?

 

Rode en gele paprika gegeten en pitjes in keukenpapier droog gedept. Alle resten van de paprika weghalen zodat je alleen de pitjes overhoudt. Ik had al bakjes van de chinees schoongemaakt (met doorzichtige deksel) en daar leg je dan keukenpapier in. Zaadjes erop en toedekken met keukenpapier. Het geheel vochtig maken en de deksel erop doen zodat je een broeikas effect krijgt. Dit geheel op de warme vensterbank. Binnen een week (soms zelfs twee dagen) gaat het ontkiemen. Zodra er worteltjes aan komen apart in bakjes (bijv. eierdozen) gevuld met een mix van bakaarde en zand/steentjes leggen. Doe dit meteen want als ze eenmaal groter zijn zijn de wortels in elkaar vergroeit en je krijgt ze niet meer goed overgeplant.

Succes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bandoeng: Aardappelen (vroege en late), boerenkool, snijsla (als je regelmatig sla eet), courgettes (makkelijk en veel opbrengst, evt inmaken), uien (heeft iedereen nodig, makkelijk te bewaren, gewoon droog buiten ophangen, vriest niet kapot). Tomaten zijn ook altijd handig, maar sommige jaren, zoals vorig jaar, was een dramajaar voor tomaten, te weinig zon en te vochtig.

 

't Is ook maar wat je veel gebruikt/lekker vindt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou het plan hier is:

 

Tomaat, paprika (3 soorten) pepers (2 soorten) , aubergine, courgette, pompoen, spruitkool, (winter-)bloemkool, broccoli, rode kool, witte kool, boerenkool, bosui, bewaarui, knoflook, sugersnaps, erwten, spekbonen, bieten, knolselder, witlof, kropsla, veldsla,rucola, tabak, prei, winterwortel, winterandijvie, suikermais, voedermais, spinazie. meloen, aardbeien, aardappel,( sarpo mira) en wiet.

 

Verder: zure kers, walnoot, steenpeer, kweepeer, aalbes rood, perzik, 2 blauwe en 2 witte druiven, kornoelje, vlier

 

zonnebloemen, goudsbloemen, oostindische kers , tijm, rozemarijn, marjolein, bieslook, peterselie, basilicum, tuinkers..liefst nog meer maar dit heb ik staan al.. moet nog wat bijverzinnen als bonenkruid, maggie, koreander o.i.d...

 

onkruid dat mag blijven staan vanwege de bruikbaarheid:

 

Brandnetel, hondsdraf, duizendblad, madelief, paardenbloem, smeerwortel, klaproos, brave Hendrik, melganzevoet, kaasjeskruid, munt, weegbree, veldzuring, braam, boerenwormkruid en heul veul gras voor hooi..

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bandoeng: Aardappelen (vroege en late), boerenkool, snijsla (als je regelmatig sla eet), courgettes (makkelijk en veel opbrengst, evt inmaken), uien (heeft iedereen nodig, makkelijk te bewaren, gewoon droog buiten ophangen, vriest niet kapot). Tomaten zijn ook altijd handig, maar sommige jaren, zoals vorig jaar, was een dramajaar voor tomaten, te weinig zon en te vochtig.

 

't Is ook maar wat je veel gebruikt/lekker vindt.

 

Duidelijk Ray, Kan ik nu alvast bonen kiemen? Ik heb wat droge bonen over, zoals mung bonen http://preppers.nl/forum/threads/4247-Mung-bonen, de touge is niet gelukt om te oogsten, we waren te laat (vergeten) toen kwamen bladeren aan. Dus die laten dan maar en binnenkort verplanten in aarde.

 

Bedankt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou het plan hier is:

 

Tomaat, paprika (3 soorten) pepers (2 soorten) , aubergine, courgette, pompoen, spruitkool, (winter-)bloemkool, broccoli, rode kool, witte kool, boerenkool, bosui, bewaarui, knoflook, sugersnaps, erwten, spekbonen, bieten, knolselder, witlof, kropsla, veldsla,rucola, tabak, prei, winterwortel, winterandijvie, suikermais, voedermais, spinazie. meloen, aardbeien, aardappel,( sarpo mira) en wiet.

 

Verder: zure kers, walnoot, steenpeer, kweepeer, aalbes rood, perzik, 2 blauwe en 2 witte druiven, kornoelje, vlier

 

zonnebloemen, goudsbloemen, oostindische kers , tijm, rozemarijn, marjolein, bieslook, peterselie, basilicum, tuinkers..liefst nog meer maar dit heb ik staan al.. moet nog wat bijverzinnen als bonenkruid, maggie, koreander o.i.d...

 

onkruid dat mag blijven staan vanwege de bruikbaarheid:

 

Brandnetel, hondsdraf, duizendblad, madelief, paardenbloem, smeerwortel, klaproos, brave Hendrik, melganzevoet, kaasjeskruid, munt, weegbree, veldzuring, braam, boerenwormkruid en heul veul gras voor hooi..

 

Piroska, wat veel ... Ik ben een leek he hierin. Maar hoe bewaar je ze straks?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...