Ga naar inhoud
GENEGEERD

Seizoen 2013, wat kweek/eet jij dit jaar?


eva1986

Aanbevolen berichten

Dit jaar eindelijk weer wat eigen kweek na 2 jaar geen moestuin te hebben gehad.

 

Het plan is:

dille,radijs,ui,goudsbloem,paprika,tomaat,bieslook,thijm,koriander,zonnebloem,boerenkool,knoflookbieslook, maggieplant,Rabarber,valeriaan,rode pepers, Prei,courgette,Lavendel ,pastinaak,kamille,basilicum,citroenmelisse,rozemarijn,spinazie en stokbonen.

Gister bij de Lidl een kasje gescoort voor het voorkweken(140x140x200cm).

Zaden komen deels weg bij de lidl en deels bij 123zaden.

123zaden heeft het voordeel dat je kleinere hoeveelheden zaad per zakje kunt kopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 92
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

@Pr3parator

 

Ik ben nu met kefir bezig....

Heel wat anders maar erg gezond voor vanalles en nog wat.

Een soort plantje wat je in een liter houdbare volle melk stopt, 24 uur later zeven en je hebt een soort yoghurt/karnemelk.

 

Ik ben er mee begonnen na een antibioticakuur, het is schijnbaar beter (en goedkoper) dan probiotica.

 

mag ik vragen, waar heb jij die yoghurt plantjes vandaan? gekocht of gekregen. ik ben namelijk ook op zoek hierna.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@eva1986

 

Hoi Eva,ik probeer het volgende:

 

aardbeien,basilicum,bieten,bloemkool,boerenkool,bosui,knolselderij,komkommer,koolrabi,kropsla,paksoi,paprika,pastinaak,peterselie,prei,raapstelen,

rabarber, rode ui,schorseneren,spinazie,spruiten,tomaten,uien,veldsla,venkel,vleestomaat,winterwortel,wortels,Quino-zaad,koriander,aardappelen

dille,karwei,knoflook,gember en nog meer. En ik heb een aantal bessenstruiken en fruitbomen. Ik doe trouwens voor het grootste gedeelte ook volgens de makkelijke moestuin, dit is superhandig. Dan hoef je niet het hele terrein om te spitten. Maar of het ook lukt, dat zien we aan het einde van het seizoen. Ik wens iedereen een happy tuinier seizoen toe.:p

groetjes, Wilma

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doen de meeste mensen kweken omdat het goedkoper is of om minder afhankelijk te zijn?

 

Ik vraag me namelijk af of je wel goedkoper uit bent, als je ziet wat seizoensgroente is in de supermarkt kost.

Nu kan die prijs natuurlijk snel stijgen, maar kan je dan niet beter zaden opslaan, en op het moment dat groenten te duur wordt zelf gaan kweken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doen de meeste mensen kweken omdat het goedkoper is of om minder afhankelijk te zijn?

 

Ik vraag me namelijk af of je wel goedkoper uit bent, als je ziet wat seizoensgroente is in de supermarkt kost.

Nu kan die prijs natuurlijk snel stijgen, maar kan je dan niet beter zaden opslaan, en op het moment dat groenten te duur wordt zelf gaan kweken?

 

 

Voor mij persoonlijk is om eerst te oefenen, ik weet er weinig van. We kunnen uiteraard alles opslaan en wachten tot tshtf, maar afhankelijk zijn en zelfredzaamheid is toch voor mij een prioriteit. De zaden koop ik nu dubbel, voorlopig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niets op volgorde, maar de kiembakjes zitten vol.

Komt hij: mais (snoepmais), tomaat (groot/klein), rucola, courgette, bonnen (groot/klein), spinazie (2 soorten), veldsla (2 soorten) ui, en bosui, bloemkool, groene kool, spitskool, rode kool, boerenkool en andyvie.

Wortelen (groot en klein) ramanas, peper, mosterd (geel) koriander, paprika, citroen melisse, bieslook, aardbei (bos en groot) venkel, knoflook en als laatste dille en radijs.

Schorseneren ben ik nog niet aan uit of ik ze doe.

Voortuin staan nog legio aan kruiden in, als ook in potten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doen de meeste mensen kweken omdat het goedkoper is of om minder afhankelijk te zijn?

 

Ik vraag me namelijk af of je wel goedkoper uit bent, als je ziet wat seizoensgroente is in de supermarkt kost.

Nu kan die prijs natuurlijk snel stijgen, maar kan je dan niet beter zaden opslaan, en op het moment dat groenten te duur wordt zelf gaan kweken?

 

De groente worden al steeds duurder. Een pot doperwtjes kost bij de C1000 al 1,99 euro. Mais uit de diepvries zo'n 4 euro, veldsla 2 euro per zak.

Maar in principe doe ik het om onafhankelijk te zijn. Als de schappen binnen een dag leeg zijn hebben wij nog heel wat groente en fruit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Ik ben nu met kefir bezig....

Heel wat anders maar erg gezond voor vanalles en nog wat.

Een soort plantje wat je in een liter houdbare volle melk stopt, 24 uur later zeven en je hebt een soort yoghurt/karnemelk.

 

Ik ben er mee begonnen na een antibioticakuur, het is schijnbaar beter (en goedkoper) dan probiotica.

 

Ik heb waterkefir, dat is ook erg lekker! En mega-gezond..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga deze lente proberen een deel van het dakterras in te richten als moestuin (Mel Bartholomew's Square Foot Gardening).

Voor nu heb ik in potten een uitgebreide variatie aan kruiden (en er staan er nog een hoop op de kiem)

En aardbeien, eetbare viooltjes en cherry tomaten.

 

Op andere plekken heb ik nog staan

Bramen

Rode (aal) bessen

Zwarte bessen

Druiven

Pruimen

Kersen

Appels

Bonen

Peulen

Rabarber

Kropsla

Ijsbergsla

Courgette

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dit jaar helaas nog niets kunnen voorzaaien (mijn zaaikamer stond vol met rotzooi ivm verbouwing), maar ik heb heel heel veel soorten. Veel fruit in de achtertuin, frambozen, peren, amandel, perzikken, druiven, ook veel keukenkruiden. Op mijn moestuin komt veel sla, spinazie (ga ik ook proberen te drogen dit jaar), uien, knoflook, asperges, kolen, bonen, courgettes, pompoenen en de droogrkuiden. De sla is om direct te eten, de rest gaat allemaal stockli in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@mr T: Oud zaad, ik ben er dol op (willen de fantasievolle geesten nu meteen weer aan plantjes denken AUB!! ;))

 

Iedereen zoekt zaad met 100% kiemkracht, waar zelfs de kleinste prutzaadjes nog van ontkiemen. Standaard wordt aangeleerd om je zaadjes de beste omstandigheden te geven, om wederom om het aantal gekiemde zaadjes te maximaliseren. Mijn mentor op moestuin/permacultuur gebied, pakt het anders aan.

 

Bv met wortelen. Hij mixt het oude zaad en eventueel nieuw zaad uit de winkel en maakt kleine groeven in de aarde, waarop hij wat wit zand strooit. Hierop gaan, vrij royaal, de zaadjes en ze worden niet afgedekt (is bij sommige zaden wel nodig). Nu zullen alleen de meest krachtige zaadjes ontkiemen, wat dus meteen een selectie oplevert. In dit geval de worteltjes, ga ik later uitdunnen, waarbij ik wederom de sterkste plantjes laat staan, weer een selectie. De twee of drie beste planten laat ik staan om zaad te schieten, dit zijn dus weer de planten die het in mijn tuin, onder mijn omstandigheden het beste doen.

 

Door het mixen van je eigen zaadjes met nieuwe aankoop uit de winkel, krijg je nieuwe eigenschappen, waarvan sommige goed aanslaan in jouw tuin, andere niet. Je snapt dat het maar een paar generaties duurt, voordat je wortelzaad hebt wat optimaal is voor jouw grond/tuin/omstandigheden.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe: klinkt als een goed principe. Aangezien ik een beginner ben is bij mij de "human fail factor" wat groter, ik hoop gewoon heel hard dat van de tuinmelde íets opkomt. Ik moet zeggen dat ik de koolrabi al aan het voorkweken ben, en dit zaad was ook over datum (1 jaar) en daar had ik 100% ontkieming. De tuinmelde heb ik ook al voorgezaaid, maar vooralsnog geen teken van leven, maar ik blijf hopen...

Als ik eenmaal het een en ander aan de gang heb, zal ik ook natuurlijke selectie simuleren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Dit heb ik gezaaid tussen maart en nu.

 

Zwarte peper

rode paprika

gele paprika

Turkse paprika

pepermosterd

olijfkomkommer

eeuwige moes

aardbeispinazie

oerprei

Egyptische ui

berglook

aardbei ostara

tomaat millefleur (oranje trostomaatjes)

radijs

haverwortel

witte sla

gewone sla

rode melde

pepers

strawberry tomaat

struikboontjes

 

Spijtig genoeg is één van mijn zaaibakken gevallen waardoor ik zaadjes kwijt ben en van sommige kiemen niet weet wat het gaat worden.

ik heb geen idee wat pepermosterd is. ik ben dit zaad tegen gekomen maar vind geen info op het internet. Dus of het ooit uitkomt ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

De groente worden al steeds duurder. Een pot doperwtjes kost bij de C1000 al 1,99 euro. Mais uit de diepvries zo'n 4 euro, veldsla 2 euro per zak.

Maar in principe doe ik het om onafhankelijk te zijn. Als de schappen binnen een dag leeg zijn hebben wij nog heel wat groente en fruit.

 

Echt belachelijk de prijzen van tegenwoordig.

Ik wilde vandaag bloemkool meenemen, maar zou hiervoor € 2,99 voor moeten neertellen (voor een bloemkooltje voor 2 personen!)

Niet te geloven! Ik ga dit jaar echt eea proberen te verbouwen, wecken (met groenten vanuit het seizoen) en invriezen (ook uit seizoen of van eigen aanbouw)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...