Ga naar inhoud
GENEGEERD

Palmin kokosvet


Sofie

Aanbevolen berichten

Beste preppers,

 

Ik ben zelf al een hele tijd op zoek naar vetten met zo min mogelijk kankerverwekkende transvetten. In een duitse supermarkt kwam ik een bakje "Palmin Soft" tegen, van de fabriek http://www.palmin.de

 

De inhoud bestaat uit palmvet/olie: (100%)

- plantaardigvet

- plantaardige olie

- lucht

 

zie: http://de.wikipedia.org/wiki/Palmin

 

Ik heb er nu al verschillende keren iets mee gebakken, en persoonlijk vind ik de smaak vrij neutraal.

Eigenlijk alleen maar voordelen zou je zeggen.

 

Zelf ben ik geen culinair specialist dus ik vroeg mij af of iemand hiermee ervaring heeft? en waarom ik een soort gelijk product nog nooit in een Nederlandse supermarkt heb gezien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast gebruikersnaam

Een van de voordelen van kokosolie is dat het vloeibaar is bij lichaamstemperatuur, dus klontert het ook niet in je lichaam zoals de "gewone" vetten. Wij gebruiken het al jaren, staat in de biologische winkel gewoon in het rek en ik heb het ook al in de gewone super gezien. Is buiten de koelkast lang houdbaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn weten is kokosolie ook 1 van de beste vetten om in te bakken/frituren.

Die van aman prana is erg goed, maar hangt ook wel een prijskaartje aan.

Hier een linkje met wat meer info.

http://www.ximenes.nl/forum/viewtopic.php?t=179&sid=9d1335b09974feb68eba756f274661bd

 

Ik heb al twee potten op voorraad, maar er zullen er ter zijner tijd wel een paar bijkomen. Ik aas nog op aanbiedingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij bakken al een tijd alleen nog maar in (biologische) kokosolie en dan de geurloze variant, want anders smaakt en ruikt alles naar kokos ;). Het bakt echt supergoed en geeft geen extra smaak aan hetgeen je bakt.

 

Het is bijna volledig verzadigd vet, maar super gezond.

Beste vet waarin je kan bakken wat mij betreft.

 

Het is voor je lichaam heel makkelijk in energie om te zetten, i.t.t. de meeste andere vetten.

En ook nog eens goed voor je cholesterol niveau.

 

Het is lang houdbaar en hoeft niet gekoeld te worden. Wij hebben wat bakjes in de voorraad staan :D

Het smeltpunt ligt rond de 25 graden, dus in de zomer kan het wel eens smelten, maar normaal gesproken is het met Nederlandse temperaturen hard.

 

Prijs is wel wat hoger dan bijv. olijfolie. (Wij kopen het altijd bij de natuurwinkel of De Tuinen). Dus als iemand weet waar het goedkoop te krijgen is houd ik me aanbevolen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij bakken al een tijd alleen nog maar in (biologische) kokosolie en dan de geurloze variant, want anders smaakt en ruikt alles naar kokos ;). Het bakt echt supergoed en geeft geen extra smaak aan hetgeen je bakt.

 

Het is bijna volledig verzadigd vet, maar super gezond.

Beste vet waarin je kan bakken wat mij betreft.

 

Het is voor je lichaam heel makkelijk in energie om te zetten, i.t.t. de meeste andere vetten.

En ook nog eens goed voor je cholesterol niveau.

 

Het is lang houdbaar en hoeft niet gekoeld te worden. Wij hebben wat bakjes in de voorraad staan :D

Het smeltpunt ligt rond de 25 graden, dus in de zomer kan het wel eens smelten, maar normaal gesproken is het met Nederlandse temperaturen hard.

 

Prijs is wel wat hoger dan bijv. olijfolie. (Wij kopen het altijd bij de natuurwinkel of De Tuinen). Dus als iemand weet waar het goedkoop te krijgen is houd ik me aanbevolen.

 

voordeel van cocos olie is ook dat er laurine zuur in zit, daar kan de borrelia bacterie slecht tegen afkomstig uit besmette teken. wel handig als je vaak in de bossen bent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Nonkel_Ries: Vroeger hebben we jaren lang olijfolie gebruikt uit monsterpotjes. Dat waren monsters genomen van olijfolie die aankwam in de haven van Rotterdam in de jaren 60. In de jaren 80 deze potjes gewoon gebruikt. Waren weliswaar met was luchtdicht gesealed, maar een dichte fles olijfolie is dat ook.

 

Ik koop mijn olijfolie in relatief grote hoeveelheden, losse flessen, maar dan 12 tegelijkertijd. 'k Heb even in de kast gekeken, de fles die nu open is, is anderhalf jaar over THT. Nog nooit een fles ranzige olie tegengekomen. Vandaar dat ik olijf olie op voorraad heb.

 

Olijfolie oxideert onder invloed van zuurstof. Alle onverzadigde vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie. Zaak is dus de olijf olie luchtdicht en in 't donker te bewaren. Olijfolie kan ranzig worden, maar dat ga je ruiken/proeven. Let wel, de kwaliteit van je extra virgin olie gaat er uiteraard niet op vooruit. Olijfolie die je voor dressings gebruikt, zou ik, zeker na opening, binnen een paar maanden opmaken. Om te bakken, zijn de eisen natuurlijk minder, als het maar niet ranizg is (en dat ruik je!)

 

Stukje van forum fok.nl van de gebruiker Vork die het uitgebreid uitlegt:

 

"Ranzig komt van het rans worden van een product, of vet in dit geval. Dit komt door oxidatie. Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op het oxidatieproces, waarvan het toedoen van zuurstof en licht het belangrijkste zijn. Olijfolie zit ook niet voor niets vaak in een donkere fles en aangeraden wordt om de olie donker en luchtdicht te bewaren.

 

Bij bijvoorbeeld auto-oxidatie (door toedoen van zuurstof) worden in feite onder invloed van zuurstof uit de vetzuurmoleculen vrije radicalen gevormd. Deze reageren weer met zuurstof en er ontstaat een peroxideradicaal die weer met vetmoleculen reageert tot een hydroperoxide. Hierbij wordt er ook weer een nieuw radicaal gevormd dat weer op een zelfde manier kan reageren (kettingreactie) en zo krijg je van een heel klein beetje een hele berg vrije radicalen. De gevormde hydroperoxiden zijn niet stabiel en vallen snel uiteeen in verschillende stoffen, de zogenoemde secundaire oxidatieproducten. Dat zijn de geur en smaakstoffen die de olie van smaak doen veranderen. De afwijking in smaak en geur die dan ontstaat wordt ook wel ransheid genoemd. Dan is je olie ranzig (dat ruik en dan proef je) en kun je het wegflikkeren. Het proces is omontkeerbaar.

 

Het is helaas wel zo dat onverzadigde vetzuren (waar olie uit bestaat) gevoeliger zijn voor oxidatie dan verzadigde vetzuren. Een vetzuur bestaat uit een lange koolstofketen, waarbij onverzadigde vetzuren (meervoudig) dubbele bindingen hebben gevormd.

 

Een beetje olijfolie moet toch wel 2 jaar houdbaar zijn. Maar bij gebruik en dus ook blootstelling aan zuurstof, kan zo'n product op ten duur wel rans worden. Dit ruik en proef je waarschijnlijk en het is verder niet heel erg schadelijk (alleen erg vies). Sommige oxidatieproducten kunnen echter toxisch zijn, maar tegen die tijd heb je de olie allang weggeflikkerd, omdat het niet lekker meer is. "

 

Verzadigde vetten oxideren dus minder snel, maar bij olijfolie merk je dus snel of het nog goed is. Donker en zuurstofvrij opslaan is het devies.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is kokosvet beter dan olijfolie, of langer te bewaren?

 

Ik heb zelfs zes flessen olijfolie op voorraad. Zou graag een grote hoevelheid vet opslaan waar ik geen onkijken naar heb.

 

Ik zou bijna zeggen, koop van beide wat en kijk over twintig jaar....

 

Verzadigde vetten, zijn beter bestand tegen oxidatie, dus ik snap wel waarom mensen ook nadenken over kokosvet/palmvet. Mijn ervaringen met olijfolie over de datum zijn positief, vandaar dat ik zelf kies voor olijfolie, goed luchtdicht afgesloten en in 't donker bewaard. Bovendien voor vanalles te gebruiken, voor de huid, maar ook als lampenolie. Eventueel ranzig geworden olie zou ik opstoken, hoewel ik nog nooit ranzige olijfolie ben tegengekomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gebruikersnaam
Wat is er mis met olijfolie? Oneindig houdbaar, geen transvetten, etc....

 

minder geschikt bij verhitten, komen dan wat minder gezonde stoffen bij vrij. Kokosolie heeft dat niet

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben dit https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/9799/Kokosolie-Virgin-Witsenburg-2220-ml er is ook een geurloze variant en zijn beide nog biologisch ook.

 

FF off topic :als je lang houdbaar vet zoekt zou ik ook KTC Butterghee (geklaarde roomboter)aanraden.

Zit in blik, te koop bij Hanos ea, lang houdhaar ,als je ghee neemt het best de volledig dierlijk anders krijg je margarine (synthetische) Ghee.

 

'Goed vet' is niet goedkoop maar wel beter voor je lichaam en brein dan synthetische vetten.=>.http://www.natuurlijkerwijs.com/vetten.htm

 

Olijfolie is minder geschikt voor zeer lang houdbaar maar kan gewoon gerouleerd worden,idd rauw erg gezond ,bij bakken niet laten walmen(te heet) zodat de chemische samenstelling niet kan veranderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben dit https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/9799/Kokosolie-Virgin-Witsenburg-2220-ml er is ook een geurloze variant en zijn beide nog biologisch ook.

 

FF off topic :als je lang houdbaar vet zoekt zou ik ook KTC Butterghee (geklaarde roomboter)aanraden.

Zit in blik, te koop bij Hanos ea, volgens mij eeuwig houdhaar ,als je ghee neemt het best de volledig dierlijk anders krijg je margarine (synthetische) Ghee.

 

'Goed vet' is niet goedkoop maar wel beter voor je lichaam en brein dan synthetische vetten.=>.http://www.natuurlijkerwijs.com/vetten.htm

 

Olijfolie is minder geschikt voor zeer lang houdbaar maar kan gewoon gerouleerd worden,idd rauw erg gezond ,bij bakken niet laten walmen(te heet) zodat de chemische samenstelling niet kan veranderen.

@Nonkel_Ries

Kijk dan ook eens in dit draadje met een recept hoe je heel gemakkelijk zelf Ghee / geklaarde boter kunt maken.

http://preppers.nl/forum/threads/2018-Zelf-geklaarde-boter-Ghee-en-Kokosolie?highlight=ghee

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is er mis met olijfolie? Oneindig houdbaar, geen transvetten, etc....

 

Bij de farao's terug gevonden, en bij verwarming bleek het gewoon bruikbaar.

Wonder spul, net als honing THT datum 2000 jaar en meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij de farao's terug gevonden, en bij verwarming bleek het gewoon bruikbaar.

Wonder spul, net als honing THT datum 2000 jaar en meer.

 

Precies, perfect prepspul, tht gewoon vergeten. Koop echter liever tweede persing ECHTE olijfolie, dan goedkope zogenaamde Extra Vierge eerste persing. Dankzij EU regelgeving mag je dit al op een fles plakken als er 51% echte eerste persing in zit. Hopelijk is de rest dan aangevuld met tweede persing, maar vaak ook met goedkope zonnebloemolie. Bij de turkse winkels en toko's kunnen grote blikken krijgen met 10 liter. Dat is echt spul en goed te betalen. Door het blik is het perfect houdbaar.

 

Dat olijfolie niet goed tegen verhitting zou kunnen, zoals gezegd in dit draadje, is onzin. Er zijn nog betere olie's om in te bakken, maar olijfolie scoort erg goed. Het kan zelfs goed tegen verhitting en is een van de weinige olieen die je kunt verwarmen tot 160 C en weer afkoelen, zonder kwaliteits verlies (Extra Vierge wordt dan natuurlijk bruin, 't zelfde als de tweede, warme persing).

't Wordt al duizenden jaren voor allerlei doeleinden gebruikt. Cosmetica, smeermiddel, bakken en braden, olie voor in de lamp, preserveren van hout en dan vergeet ik er nog een bult.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan ook in gewone glazen potten met een deksel idd, is echt heel gemakkelijk en zo klaar!

 

geklaarde boter, bij kamertemperatuur praktisch onbeperkt houdbaar volgens de kenners:

 

ongezouten (biologische of gras) boter op het vuur zetten en zachtjes te laten smelten.

Dan schep je steeds (dus een aantal keren) het schuim eraf.

Ong. 30-40 min. zachtjes laten opstaan om het water te laten verdampenVoor de veganisten schijnt dit ook te werken met margarine.

Ook erg geschikt voor mensen met een lactose intolerantie omdat het de eiwitten eruit haalt.

Daarna laat je de boter afkoelen en giet je het via een gestreken theedoek of koffiefilter in glazen (weck)potjes.

Dop erop en op kamertemperatuur bewaren (dus NIET in de koelkast)>

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...