Ga naar inhoud
GENEGEERD

Inmaken / wecken is weer helemaal in


glavrijsen
 Share

Recommended Posts

Off topic ,maar nu we het er toch over hebben :

Geloof niet in dergelijke huishoudelijke apparaten ,nergens op de site is terug te vinden tot hoeveel mbar vacuum de pomp trekt (alles boven de 5 mbar is knudde ,geloof me vrij ) .Vacuumzakken zijn duurder dan industriele zakken .... Geef mij maar een degelijke (Nederlandse !) henkelman vacuum machine

 

Jauh, niks mis mee. Iedereen moet gebruiken waar hij zich happy mee voelt.

Doe ik ook :-:)

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Off topic ,maar nu we het er toch over hebben :

Geloof niet in dergelijke huishoudelijke apparaten ,nergens op de site is terug te vinden tot hoeveel mbar vacuum de pomp trekt (alles boven de 5 mbar is knudde ,geloof me vrij ) .Vacuumzakken zijn duurder dan industriele zakken .... Geef mij maar een degelijke (Nederlandse !) henkelman vacuum machine

 

Als je de pot bij de vacuümsysteem bedoelt, dan krijg je er inderdaad maar 1 van bij het apparaat.

Wat je kunt doen met die pot is het volgende. Je draait de deksel goed op je groentepot, zet je groentepot in de Vacuümpot en trek de vacuümpot vacuüm.

Je trekt dan meteen ook de groentepot die erin staat vacuüm. Werkt als een speer en je hoort een duidelijke plop als je de groentepot later weer opendraait.

Ik heb als test een OxyEye in de groentepot gedaan en die wordt na een tijdje weer keurig roze.

20093316582293958.jpg.67e6ac0bbfc01d1ee23eae1f8e7e42eb.jpg

Link naar reactie
Share on other sites

Wecken op de nationale erfgoedlijst

 

Wecken, een speciale manier om groenten, vlees en fruit houdbaar te maken, komt op de nationale erfgoedlijst van waardevolle Nederlandse tradities te staan. Dat gebeurt zaterdag tijdens een beurs in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maakte een museumwoordvoerster woensdag bekend.

 

Wecken is een vorm van conserveren, die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in Nederland heel gebruikelijk was om grote hoeveelheden verse levensmiddelen lang te kunnen bewaren.

Gekookte groente of fruit of gebraden vlees werd in glazen potten gedaan, die in bijna kokend water een grote ketel vacuüm werden getrokken. Als het proces lukte, was de inhoud van de potten jarenlang houdbaar.

Link naar reactie
Share on other sites

Leuk uitstapje voor de mensen die wecken of willen gaan wecken!

 

Wecken--boerin-tegen-topkok/

 

Wecken, een klassieke methode om voedsel te conserveren, is weer helemaal in! Met name op de boerderij was dit vroeger en nog steeds de ideale manier om de oogst voor een heel jaar veilig te stellen. Maar wecken is een kunst. Tijdens Beleef Landleven wordt deze traditie opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

 

Om te laten zien dat de traditie van het wecken springlevend is gaan koks van Euro-Toques de strijd aan met de dames van ‘Vrouwen van Nu’ om te bepalen wie het lekkerst in kan maken. De uitdaging is niet eenvoudig, want wint grootmoeders aanpak of is er een culinair toefje aan toe te voegen? Boerin versus topkok op

zondag 7 september, vanaf 13.00 uur.

 

Op Beleef Landleven is die dag van alles te doen op het gebied van de traditionele volkskeuken:

Carolina Verhoeven van de Landskeuken uit Roden laat weckrariteiten zien, zoals een wilde eend van 112 jaar oud en vooroorlogse koffie in een wijnfles.

 

Weckliefhebbers uit de twaalf provinciën geven hun beste recepten prijs en iedereen mag komen proeven van de lekkerste hapjes. Ot en Sien geven het startsein aan een heuse pannenkoekenrace.

 

Bezoekersinformatie

Nederlands Openluchtmuseum

Hoeferlaan 4

6816 SG Arnhem

Link naar reactie
Share on other sites

Ik ben vroeguh regelmatig naar het openluchtmuseum geweest. Helaas zijn de entree prijzen van musea tegenwoordig zo absurd, dan het bijna niet meer te doen is met het gezin. Dat komt doordat de roverheid minder of geen subsidies meer geeft en dat veel bestuurders hun zakken vullen.:mad:

 

Om binnen te komen kost me dat 2x 15,70 + 3x 11,00 = 64,40 en vaak moet je ook parkeergeld betalen en je auto rijdt ook niet op lucht. Dus 100€ ben je al gauw kwijt en dan ben je alleen binnen.

 

Wij plannen dus uitsluitend musea trips als ik goedkope kaartjes of gratis kaartjes kan krijgen. Ook ga ik wel eens mee met school als begeleider van de kinderen. De roverheid zou musea bezoek juist moeten bevorderen.:cool:

Link naar reactie
Share on other sites

Op Beleef Landleven is die dag van alles te doen op het gebied van de traditionele volkskeuken:

Carolina Verhoeven van de Landskeuken uit Roden laat weckrariteiten zien, zoals een wilde eend van 112

 

Het oudste inmaakglas van WECK gevuld in 1897 . Is een pot annanas op sap . Staat nog in het archief van de firma WECK .

Link naar reactie
Share on other sites

Op Beleef Landleven is die dag van alles te doen op het gebied van de traditionele volkskeuken:

Carolina Verhoeven van de Landskeuken uit Roden laat weckrariteiten zien, zoals een wilde eend van 112

 

Het oudste inmaakglas van WECK gevuld in 1897 . Is een pot annanas op sap . Staat nog in het archief van de firma WECK .

 

Wow, ruim een eeuw oud :eek:! Zou het nog smaken :D?

Link naar reactie
Share on other sites

Vraag jij effen of je het mag openen en proeven . Weet het mij dan te vertellen .

 

Als je een dritten reich wilt dan moet ik dat vooral doen :p! Het was meer bedoelt als rethorische vraag. Het zou wat zijn als dat spul nog eetbaar is ook. Dat zou een unicum zijn voor wecken op zijn minst.

Link naar reactie
Share on other sites

Als je een dritten reich wilt dan moet ik dat vooral doen :p! Het was meer bedoelt als rethorische vraag. Het zou wat zijn als dat spul nog eetbaar is ook. Dat zou een unicum zijn voor wecken op zijn minst.

Carolina Verhoeven heeft sommige potten geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten.

 

Lees meer: http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169

Link naar reactie
Share on other sites

Carolina Verhoeven heeft sommige potten geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten.

 

Lees meer: http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169

 

Ik had ook al verhalen gehoord van 70 jaar een meer. De mens wordt nooit zo oud dus het bewijs is geleverd dat je met een grote weck voorraad behoorlijk vooruit zou kunnen. Daarnaast stop je de inflatie direct zodra je het in een pot hebt zitten.:D

Link naar reactie
Share on other sites

Carolina Verhoeven heeft sommige potten geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten.

 

Lees meer: http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169

 

Volgens mij als het nu 10 jaar geweckt is of 100 veel smaak zal er niet veranderen .

Link naar reactie
Share on other sites

Stukje over het konijn klopt inderdaad en was nog te eten, konijn is alleen wat lichter van kleur geworden in de loop van de jaren. Ik heb deze pot regelmatig in de handen gehad. De inhoud zou ik nu niet meer eten, door de zuurstof die er bij is gekomen.

 

 

 

http://www.npo.nl/kassa-groen/28-06-2013/VARA_101326350 nog een mooi filmpje van kassa bij de firma Hak.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gisteren morgen weer eens een rommelmarkt bezocht . Er stond een kraam met weckpotten . En dat interesseerde mij wel . Ik prijs gevraagd nu bleek dat ik die man kende . Hij vertelde dat hij er nog meer had ook een ouderwetse weckketel met gaspit . Over de prijs overeengekomen en vandaag heb ik ze opgehaald .

Wat heb ik gekocht .

Meer dan 150 potten de meeste met vaste klem . Waaronder 24 nieuwe .

Tientallen klemmen nieuw en oud model . Honderden ringen .

Een ouderwetse weckketel met thermometer en gas pit .

Tang om potten in en uit te halen ook een voor flessen .

En dat voor de prijs van .

 

25 volledige euro's

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Gisteren morgen weer eens een rommelmarkt bezocht . Er stond een kraam met weckpotten . En dat interesseerde mij wel . Ik prijs gevraagd nu bleek dat ik die man kende . Hij vertelde dat hij er nog meer had ook een ouderwetse weckketel met gaspit . Over de prijs overeengekomen en vandaag heb ik ze opgehaald .

Wat heb ik gekocht .

Meer dan 150 potten de meeste met vaste klem . Waaronder 24 nieuwe .

Tientallen klemmen nieuw en oud model . Honderden ringen .

Een ouderwetse weckketel met thermometer en gas pit .

Tang om potten in en uit te halen ook een voor flessen .

En dat voor de prijs van .

 

25 volledige euro's

 

Mooie vondst!

 

Zelf had ik ook geluk. Weckketel + thermometer (zonder brander, gewoon op 't gasstel) 7,50 bij de kringloop in Emmen

44 weckpotten (met dank aan @Tanfana) voor 4,40 uit de kringloop van Hardenberg (als ik 't me goed herinner)

 

Klemmen en rubbers moet ik nog hebben, maar de moestuinoogst dit jaar is niet voldoende om het hele circus op te starten.

 

Voor de gegadigden, check marktplaats en ook de lokale zoekertjes in de krant, hier in 't oosten zie je regelmatig wat staan voor bizar weinig.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dit jaar ben ik ook begonnen met inmaken, jam maken, en potten verzamelen. Heb nu zo'n 30 potten waarvan de helft gevuld met pruimenjam (wildgeplukte pruimen), ingemaakte druivenbladeren, tomatenchutney, ingemaakte courgette (allemaal uit eigen tuin). Erg leuk werk en ga het zeker steeds verder uitbreiden.

 

Tijdens mijn zoektocht hierover op internet kwam ik een erg informatief boekje tegen, gratis te downloaden. Vooral interresant vond ik de hoofdstukken over inmaken en fermenteren. Er staan ook veel recepten in: http://www.leefbewust.com/themas/voedzame_tradities.html

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...