Ga naar inhoud
GENEGEERD

Inmaken / wecken is weer helemaal in


glavrijsen

Aanbevolen berichten

Wat leuk, weer een weck-draadje!

Ik ben zelf een vervend wecker, zowel in de traditionele weckketel (voor groenten en fruit), als ook in de pressure canner (voor vlees)

Ik heb speciaal een pressure canner aangeschaft om ook vlees te kunnen wecken, zonder het nadien langdurig te moeten verhitten. (In een pressure canner bereikt het geweckte goed een temperatuur van ca 120 graden waarmee de botulisme bacterie wordt gedoodt).

 

Ik weck groenten, fruit, pasta saus, erwtensoep, kip, gehakt, varkensvlees, rundvlees, jam etc. Eigenlijk alles wel :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Ik zal mij even voorstellen. Ik ben totaal gepassioneerd van het inmaken van voedsel.

Het laatste recept wat ik gemaakt heb is het inmaken van kipfilet, met wortelen, prei, bleekselder en ui, in azijn met suiker.

Daarna in de inmaakketel en onbeperkt houdbaar.

Zijn er meer preppers die voedsel inmaken of wecken op dit forum?

 

 

Het is de basis van mijn (nu ;-) na aanwezigheid hier ) deels zelfvoorzienend bestaan. Kan niet alles opslaan

wat uit de tuin komt en dan moet je wel wecken of drogen..zulke grote vriezers heb je niet.

 

En nee het smaakt niet zuur, dat is de veronderstelling van veel mensen, je moet het alleen wel minstens een

maand laten staan dan smaakt het steeds beter.

 

Een recept wat ik echt lekker vindt en zeker elk jaar maak, een delicatesse (voor mij dan!), en voor mij met kop en

schouders erbovenuit steekt:

 

Rabarber chutney:

 

1 kilo rabarber, of 9 stelen, schoongemaakt en geschild ongeveer 800 a 900 gram

450 gram bruine rietsuiker of basterdsuiker.

250 ml kwaliteits azijn van minstens 6%

1 eetlepel kaneel

2 theelepels gemberpoeder

180 gram rozijnen

snufje zout naar smaak

200 gram gehakte walnoten. vergeet dit niet dat maakt de crunch en de finesse.

 

Breng azijn en suiker aan kook in pan, tot suiker opgelost.

Voeg rabarber (geschild en in dobbelstenen), kaneel en gember toe, breng aan kook

en laat 15 minuten sudderen tot rabarber zacht is. Voeg dan walnoten en rozijnen toe

en sudder voor 10 minuten. Giet in weckpotten en weck op 100 graden voor 110 minuten.

 

Hoe langer je het laat staan hoe lekkerder, na 1 maand is het beste om te openen.

Nog een tip, gebruik kleine weckpotjes van 180 ml, het is zo lekker dat je dan gewoon

1 potje per maatlijd gebruikt en blijft langer vers. Het is niet iets dat je elke dag eet, alhoewel

ik persoonlijk wel ;-) De mijne zijn als enige altijd als eerste op elk jaar ;-)

Komend jaar de rabarber planten extra mesten voor misschien meer dan 2 oogsten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Misschien een leuk onderwerp om een keer een workshop aan te wijden? Zonder iets te beloven, wil ik wel kijken of ik in amersfoort een ruimte met grote professionele keuken kan regelen.

 

Wow! Hou ons op de hoogte Frank!

Wecken wil ik zeker gaan doen. Ik heb al potten, een grote ketel en een vrij grote snelkookpan.

 

Workshoppen met zn allen is leuk! Nietwaar @tijgertje19, @Mrsjones, @Raycoupe, @Adrie ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@glavrijsen Zou je er iets voor voelen op verzoek en tegen betaling een voorraad te wecken?

 

Ik begrijp wat je bedoeld, maar dat is bijna niet te doen. Misschien dat anderen zijn die interesse hebben?

Wat ik altijd doe, vooral in de zomer als er veel groenten uit de tuin komen, is elke keer 14 liter inmaken per inmaakketel (dit kan met het Weck tulpglas, daar passen er precies 14 in de inmaakketel of ik gebruik 9 stuks van het Weck inmaakglas van 3/4 L, aangevuld met wat kleinere modellen). Door het jaar heen kook ik bv bolognaisesaus, soep of stoofvlees (grote hoeveelheid) voor onszelf en wat ik teveel heb maak ik in. Als je echt een grote voorraad aan wil leggen is dit ideaal en kost het je niet zoveel tijd omdat je toch moet koken. Het enige wat je moet doen is je weckpotten steriliseren, het voedsel erin en in de inmaakketel. Op die manier heb je ook een goede, gevarieerde voorraad, wat ook nog eens lekker is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow! Hou ons op de hoogte Frank!

Wecken wil ik zeker gaan doen. Ik heb al potten, een grote ketel en een vrij grote snelkookpan.

 

Workshoppen met zn allen is leuk! Nietwaar @tijgertje19, @Mrsjones, @Raycoupe, @Adrie ?

 

Jazeker, ik ben er wel voor in. Ik doe nu maar wat en het zou fijn zijn om iemand met verstand eens naar mijn gerommel laten kijken en het te zien hoe een ander het doet. Voor mij zou het ideaal zijn om het tijdens schooltijden te doen dan heb ik geen oppas nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begrijp wat je bedoeld, maar dat is bijna niet te doen. Misschien dat anderen zijn die interesse hebben?

Wat ik altijd doe, vooral in de zomer als er veel groenten uit de tuin komen, is elke keer 14 liter inmaken per inmaakketel (dit kan met het Weck tulpglas, daar passen er precies 14 in de inmaakketel of ik gebruik 9 stuks van het Weck inmaakglas van 3/4 L, aangevuld met wat kleinere modellen). Door het jaar heen kook ik bv bolognaisesaus, soep of stoofvlees (grote hoeveelheid) voor onszelf en wat ik teveel heb maak ik in. Als je echt een grote voorraad aan wil leggen is dit ideaal en kost het je niet zoveel tijd omdat je toch moet koken. Het enige wat je moet doen is je weckpotten steriliseren, het voedsel erin en in de inmaakketel. Op die manier heb je ook een goede, gevarieerde voorraad, wat ook nog eens lekker is.

 

@nonkel ries dat was nou net wat ik dacht, maar nog niet durfde te vragen.

 

Eet je alles wat je inmaakt of bouw je een grote voorraad?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Gister heeft mijn vrouwlief lekkere chiliecon carne met mais en ananas ge weck. Over een maand openen hihi

 

Wow, wat een kookkunsten (en ik heb er van mogen proeven, dus ik weet het) :)

 

Als iedereen standaard potten heeft, kan je een proef- en ruil-feest organiseren...... :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow, wat een kookkunsten (en ik heb er van mogen proeven, dus ik weet het) :)

 

Als iedereen standaard potten heeft, kan je een proef- en ruil-feest organiseren...... :p

 

:D WUAHAHA LOL die is echt een goeie. Roep ik mijn Indonesische voor ouders recepten even op...mantra-mantra bujakabujaka Hoppa... wikidiweck

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
:D WUAHAHA LOL die is echt een goeie. Roep ik mijn Indonesische voor ouders recepten even op...mantra-mantra bujakabujaka Hoppa... wikidiweck

 

Bujaka Bujaka :D

 

Het water loopt me in de mond: Voorouder-recepten, mmmmmm......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben totaal gepassioneerd van het inmaken van voedsel.

Het laatste recept wat ik gemaakt heb is het inmaken van kipfilet, met wortelen, prei, bleekselder en ui, in azijn met suiker.

Daarna in de inmaakketel en onbeperkt houdbaar.

Zijn er meer preppers die voedsel inmaken of wecken op dit forum?

 

WECKIE

 

Jep. wij wecken ook. Vooral in de zomer als er een overvloed is aan groenten en tomaten in de tuin, ik maak vooral verschillende basis-sausen zodat je daar later weinig meer mee hoeft te doen voor een gerecht, ook veel soepen worden geweckt. De potten staan onder de buffetkast (koel in het donker) of in de wijnkelder, vrijwel eeuwig houdbaar.. wel af en toe controleren want soms is er toch een dekseltje losgegaan.

 

Ook maken wij groene ronde almapepers en augurken in, in zoetzuur. Te veel aan rode pepers wordt verwerkt tot sambal,, ook heel lang houdbaar.

 

Verder persen we druivensap en appelsap dat we 1x tot de kook brengen (heel kort dus) en dan heet in flessen doen, ik heb ze nu nog van anderhalf jaar geleden en het is nog prima!

 

Vlees eten we haast nooit maar als de kippen er zijn zullen toch de haantjes ergens moeten blijven, dan zal ik ook kip gaan wecken. Voor de zekerheid voor de niet-zure gerechten en vlees dus heb ik een hogedrukpan gekocht, er past niet vreselijk veel in maar dan maar wat vaker achter elkaar wecken.

 

Wecken doen wij normaal in een oude wasketel op een houtvuur buiten, werkt prima.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jep. wij wecken ook. Vooral in de zomer als er een overvloed is aan groenten en tomaten in de tuin, ik maak vooral verschillende basis-sausen zodat je daar later weinig meer mee hoeft te doen voor een gerecht, ook veel soepen worden geweckt. De potten staan onder de buffetkast (koel in het donker) of in de wijnkelder, vrijwel eeuwig houdbaar.. wel af en toe controleren want soms is er toch een dekseltje losgegaan.

 

Ook maken wij groene ronde almapepers en augurken in, in zoetzuur. Te veel aan rode pepers wordt verwerkt tot sambal,, ook heel lang houdbaar.

 

Verder persen we druivensap en appelsap dat we 1x tot de kook brengen (heel kort dus) en dan heet in flessen doen, ik heb ze nu nog van anderhalf jaar geleden en het is nog prima!

 

Vlees eten we haast nooit maar als de kippen er zijn zullen toch de haantjes ergens moeten blijven, dan zal ik ook kip gaan wecken. Voor de zekerheid voor de niet-zure gerechten en vlees dus heb ik een hogedrukpan gekocht, er past niet vreselijk veel in maar dan maar wat vaker achter elkaar wecken.

 

Wecken doen wij normaal in een oude wasketel op een houtvuur buiten, werkt prima.

 

Doe je mee met en workshop, wecken in een grote pan op een vuur zou ik graag willen leren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe je mee met en workshop, wecken in een grote pan op een vuur zou ik graag willen leren.

 

Lijkt mij leuk ja!

 

In mei bedoel je? Ik ben er alleen nog niet helemaal zeker van of ik dan in het land ben... en ALS ik er ben dan ben ik met het vliegtuig en kan ik geen spullen meenemen.. hihi Piroska met een mega-ketel op haar rug in het vliegtuig.. :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Lijkt mij leuk ja!

 

In mei bedoel je? Ik ben er alleen nog niet helemaal zeker van of ik dan in het land ben... en ALS ik er ben dan ben ik met het vliegtuig en kan ik geen spullen meenemen.. hihi Piroska met een mega-ketel op haar rug in het vliegtuig.. :D

 

Maar die heeft p8 dan wel weer........

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Ook weckpotten en ringen en klemmen? trouwens, het kleine prut past nog wel in mijn koffer, dus een ketel zou al voldoende zijn.. liefst 2 grote 1 voor het koken van het eten en de andere voor het wecken..

 

No prob. U vraagt, wij draaien.

Ja toch mensen? Iedereen een potje mee is ook een heleboel potten. :)

(Gelukkig is dit niet dat andere draadje over hoofdredacteuren)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Piroska. Wij ontsappen fruit in een ontsapper van WECK. Het voordeel van de ontsapper is, dat je het sap van het fruit niet meer in moet maken in een inmaakketel.

Fruit (met schil en klokhuis) in de ontsapper. Bovenop de inmaakketel zetten, de inmaakketel op ontsappen zetten. Dan natuurlijk wachten tot de tijd om is en rechtstreeks in de sapflessen (met inmaakring en weckklemmen) en klaar. De sapfles laten afkoelen en deze blijft mooi gesloten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...