Ga naar inhoud
GENEGEERD

Inmaken / wecken is weer helemaal in


glavrijsen

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
@Raycoupe ik gebruik altijd de ringen met lip

 

Dat opent ook een stuk makkelijker heb ik gemerkt, die zit er zeker niet voor niets.

 

Mij is door diverse weckende mensen verteld dat ik grote kans loop met die oude potten en nieuwe ringen dat 20% bij het wecken mislukt en dus volloopt met water.

Zoveel soep blief ik niet dus dit was een grote zorg van mij. Zit ik daar met 50 oude weckpotten zonder de juiste ringen. Ook in Hongarije bij @Piroska hield ze de oude ringen voor de oude potten.

 

De weckpotten heeft trouwens @Tanfana voor mij weten te scoren in een kringloop die ze niet verkocht als antiquiteiten en ze hebben dus maar 10 cent per stuk gekost, 44 stuks in één keer! :cool:

 

Mijn weckketel (voor op het fornuis) met werkende thermometer kostte slechts 5 euro, wecktang (om de potten uit het water te vissen) 35 cent. Vultrechter 25 cent en 70 moderne weckringen hebben me 3 euro gekost. De geschikte klemmen voor die weckpotten waren wat duur, 6,50 voor 10 stuks, moeten er nog meer worden, maar je kan zonder, als is dat wat gedoe. Nog steeds zoek ik naar een rooster voor op de bodem van de weckketel (diameter 34 cm) maar ook daar loop ik vanzelf een keer voor nagenoeg niks tegenaan en is mijn weckset compleet.

 

Nu nog een paar stenen zuurkoolpotten voor melkzuurvergisting van diverse groenten, een stenen azijnpot komt er binnenkort ook aan, azijnmoer heb ik ook al half om half geregeld, die moet eerst nog groeien. :p

 

Dit soort dingen vind ik echt leuk, maar dat had iedereen vast al wel geraden. Je eigen voedsel verbouwen en dan conserveren voor de winter zonder diepvriezer en mylar zakken en dat soort modernistisch tijdelijk gedoe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Richa van al jou methoden dat je daar op somt welke gebruik je voor jou aardbeien? @Aalawok de reden dat jou potten springen is vermoedelijk dat er geen rooster in jou weck pan zit .Je moet ook een onderscheid maken tussen wecken en inmaken .Wecken is met potten met ringen inmaken met schroef deksels. @Raycoupe jou ik gebruik nieuwerwetse ringen in ouderwetse potten maar het best is dat je wel bij het zelfde merk blijft .

 

Ik vind persoonlijk wecken best wel een gedoe. Tot nu toe werkte in het zuur best goed. Heb spullen van 2 jaar geleden uit het zuur gegeten en dat was heerlijk. Ik ga binnenkort met fermenteren aan de gang.

 

De aardbeien gaan zo snel op, die redden het niet heel lang @Geert :-) Op dit moment heb ik de overgebleven aardbeien ingevroren, dan kunnen ze de blender in voor een heerlijke milkshake. Als ik er nog meer over heb ga ik ze drogen in de droogmachine.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Raycoupe bent u zeker van de rooster maat 34 ik heb er hier nog 2 liggen en die zijn bijden 36.5cm .

 

Ik heb het zojuist nog eens opgemeten, 34 centimeter en een beetje.

Regelmatig bezoek ik een kringloop, dus hopelijk ligt er een keertje een rooster van een magnetron oid in ongeveer die maat. Paar centimeter kleiner kan natuurlijk net zo goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het zojuist nog eens opgemeten, 34 centimeter en een beetje.

Regelmatig bezoek ik een kringloop, dus hopelijk ligt er een keertje een rooster van een magnetron oid in ongeveer die maat. Paar centimeter kleiner kan natuurlijk net zo goed.

 

Die van mij zijn originele roosters uit weck pannen met in het midden een beschermings koker voor de thermometer.

Dus daar kan ik jou niet bij helpen . De ringen liggen klaar . Die geef ik mee aan @FincaInSpanje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook eens mijn best gedaan om te wecken op mijn prep manier.

 

De rode aalbessen zijn rijp, eerst een paar uur geplukt.

 

attachment.php?attachmentid=19309&stc=1

 

 

Dan van de steeltjes ontdoen, wassen en even laten uitlekken.

attachment.php?attachmentid=19310&stc=1

 

De eerste bedoeling was gefilterd regenwater te gebruiken, maar dat idee heb ik even moeten laten varen. Het filteren liep niet zoals verwacht, en ik stond onder tijdsdruk, dus maar gewoon leidingwater gebruikt.

Dat is natuurlijk ook de bedoeling van zo eens te werken, nu het (nog) kan. Zo leer je de onvolkomenheden in je 'systeem' kennen. En 1 van de dingen waar ik dus nog voor moet zorgen is voldoende gefilterd regenwater.

 

Foto van de benodigdheden : weckbokalen, rubbers, klemmetjes, weckketel, gewone ketel.

 

attachment.php?attachmentid=19311&stc=1

 

Dan mijn geliefd vuurduveltje (ik heb echt een zwak voor dat ding : multifunctioneel (water koken voor koffie, thee, was, afwas,.. steriliseren, koken, bakken,...) En allemaal met de ultieme biologische voorlopig nog voldoende aanwezige biobrandstof die zichzelf vernieuwt en die je zelf makkelijk kunt kweken : hout. Geen gedoe met tonnen gasflessen, liters petroleum enz. Waarvan de opslag toch ook de nodige moeilijkheden met zich meebrengt, en de beschikbaarheid in een serieuze crisis helemaal niet gegarandeerd is.

 

De grote ketel op het vuurduveltje, daar de inmaakbokalen en rubbers in, het water tot koken brengen. Dit om deze al zeker steriel te krijgen.

 

attachment.php?attachmentid=19312&stc=1

attachment.php?attachmentid=19313&stc=1

 

Dan de bokalen eruit halen, opletten dat je je niet verbrand natuurlijk, de bokalen vullen met aalbessen, en daarna er suikeroplossing over gieten. Het recept komt gewoon uit de handleiding van Weck. De rubbers plaatsen, belangrijk dat je hier de nodige zorg aan besteedt, zodanig dat de rubbers juist op hun plaats zitten. Om dan tijdens het inmaken de deksels om hun plaats te houden worden er roestvrij stalen klemmetjes op geplaatst.

 

De bokalen klaar voor het inmaken.

 

attachment.php?attachmentid=19314&stc=1

 

Dan de inmaakketel in, zorgen dat de bokalen juist onder water staan en fikkie stoken. Tot je de juiste temperatuur haalt, en dan de boel gedurende 45 min ong op temperatuur houden.

 

 

attachment.php?attachmentid=19315&stc=1

 

attachment.php?attachmentid=19318&stc=1

 

attachment.php?attachmentid=19316&stc=1

 

Temperatuur op de thermometer. Je vindt in de inmaakboek van weck vind je de juiste temperaturen en tijden terug voor verschillende groenten en fruit.

 

Vervolgens haal je de bokalen uit de ketel, laat je ze afkoelen, en verwijder je daarna de klemmetjes. Als het inmaken goed is verlopen ontstaat er bij het afkoelen een vacuum, waardoor de deksels op de bokalen worden gedrukt. Dit is belangrijk, want dan weet je dat je ingemaakte goederen goed zijn.

Als het inmaken niet goed is verlopen zullen de deksels na verloop van tijd los komen. Door bacteriële besmetting, schimmels, zullen gassen ontstaan die het deksel los duwen. Die bokalen kan je dus voor je eigen veiligheid (bv botulisme) beter niet meer gebruiken.

Een indicatie volgens Weck dat het inmaken goed verlopen is dat het lipje van de inmaakring naar beneden wijst, doordat de ring door het vacuum binnenin, en de luchtdruk van buitenaf voldoende op de inmaakbokaal wordt gedrukt.

 

Dan heb je het resultaat van een dagje constructief bezig te zijn

 

attachment.php?attachmentid=19317&stc=1

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Super @spechtje...ik ben jaloers op je vuurduveltje.

Hier zijn de bessen ook rijp, zowel rode als zwarte. Morgenvroeg ga ik plukken, en jam maken en inmaken.

Ik vind het altijd erg fijn te lezen, en zien, dat anderen ook bezig zijn met deze dingen...het motiveert me, het houdt me bezig op het pad van zelfvoorziening, zeker omdat in mijn naaste omgeving niemand hiermee bezig is.

 

Bedankt voor je berichtje en foto's.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind mijn opbrengst een beetje mager . Er volgt natuurlijk nog een tweede pluk .

wel heb ik van een struik ontbijt genoten .

 

 

 

ps. Wat is een struik ontbijt.

Je gaat in jou piama bij een bessenstruik staan om te plukken en je eet af en toe een paar bessen terwijl je in een boterham bijt .

20150628_095130.jpg.03dcc819ad636743ad50e471b4e209d0.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot

Mooi werk @spechtje.

(Zag laatst nog zo'n vuurduvel staan, maar te duur helaas :p )

 

 

Zat "toevallig" (tijd van het jaar he) net zelf gemaakte aalbessenjam te eten. Heeft mijn zoon gemaakt, met agar agar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry, ik ben net nieuw hier maar ga toch even een beetje bijdehand zijn. Hopelijk word het mij vergeven :p

 

Dat ligt er aan wat je In maakt ( wecken kan je het niet noemen ) . Als je iets inmaak waar weel azijn in verwerkt zit gaar het deksel sneller roesten . De lucht van de azijn vreet aan de binnen kant van het deksel . En het in maaksel wordt slecht .

 

Iets in azijn stoppen, net als in olie, zout of suiker is geen inmaken maar inleggen. De azijnlucht laat het metalen deksel niet roesten maar het azijnzuur lost het metaal zelfs langzaamaan helemaal op.

 

Gheh, nu ik eindelijk begrijp waarom het tot nu toe bij mij altijd mislukte (gesprongen potten) ga ik er nog een poging aan wagen.

Wat lijkt jullie beter? Het systeem met de schroefdeksels of gewoon weer rubberen ringen en losse deksels?

 

Gesprongen potten. Zit er een temperatuurverschil tussen de gevulde potten en het water bij aanvang van het wecken? Of zet je de hete potten na het wecken op een koude ondergrond als een aanrecht oid? Dat is namelijk voor 99% van de tijd de oorzaak. Rooster veroorzaakt vrijwel geen gesprongen potten. Die is er voornamelijk voor om het sterilisatieproces tijdens het wecken gelijkmatiger te laten verlopen.

 

Persoonlijk adviseer ik altijd te gaan voor de glazen potten met glazen deksels. Dit omdat glas geen smaak, geur en kleur afgeeft en opneemt. Tevens voorkomt het metaalvervuiling voor als je iets weckt met een zuurgraad (Paprika's laten zich bv heerlijk wecken met een lichte azijnoplossing ipv uitsluitend water met eventueel zout/suiker. De smaak word dan zelfs beter).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien weten jullie dit: ik heb 2 jaar geleden enorm veel perencompote gewekt (in een ketel). Zouden die potten nog goed zijn? En hoe kom ik daarachter? Hebben peren risico op botulisme?

 

Als het wel degelijk geweckt is potten met ringen moet je er eigenlijk niet bang voor zijn. Neem de pot bij het deksel zonder klemmen er op . Als je de pot kan optillen door enkel het deksel vast te houden zijn ze dicht . En dat zolang je niet aan de lip van de ring trekt . Dus eet baar . De smaak veranderd wel een beetje na enkele jaren .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat @Geert zegt.

 

In het geval van jouw potje is de deksel belangrijk. Staat deze bol en kan je hem indrukken? Dan het zekere voor het onzekere nemen en het niet meer eten.

 

Staat de deksel hol en je kan hem dus niet ala klikklak indrukken is het nog gewoon goed. Mts al deze tijd droog en koel bewaart is de smaak ook nog prima.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Geert : LOL

 

Vorig schrijven was ook niet bedoelt als zijnde een aanval hoor, mocht het zo zijn overgekomen, nogmaals mijn excuses.

Ik wou alleen benadrukken dat hoewel de termen "inleggen", "inmaken" en "inwecken" vaak door elkander worden gebruikt en men ook haast automatisch weet wat er word bedoeld, er toch een fundamenteel verschil is tussen deze conserveringswijzen. (Voor mensen die het verschil niet weten wil ik er wel een topicje voor openen om het verschil en gebruik te vergeduidelijken).

 

@White Eagle : Smaakte de perencompote?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@White Eagle :

 

Als je het niet vertrouwd ook gewoon niet eten. Zo simpel is dat. Ik vermoed door de waas dat je perencompote is gaan gisten.

 

Wecken (zie het voorbeeld van @spechtje ) kan je de volgende keer beter in echte weckpoten doen. Deze zijn er voor gemaakt om te wecken (steriliseren en vacumeren tegelijk).

Jouw twist-off potjes zijn, zoals @Geert al zegt, om in te maken of in te leggen. Wil je deze potjes toch gebruiken voor je perencompotes ed moet je ze gewoon zo heet mogelijk afvullen, dop goed vastdraaien en vervolgens een half uurtje na-steriliseren in een oven van 130-150 graden. Na het steriliseren nog even de doppen extra nalopen!

 

Waarschijnlijk onzinnig te zeggen dat al het materiaal zo schoon mogelijk moet zijn voor optimaal resultaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, @Bla Bla de perencompote vertrouwde ik niet meer. Het rook OK maar er leek een soort grijze waas over te liggen dus ik ga het allemaal maar wegdoen. Deze zomer maar weer oogsten en het opnieuw doen.

 

En als je verlegen zit om een paar weck potten ik heb er hier nog wat staan .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is lief @Geert. Dan moet ik eens kijken of ik in de nabije toekomst, voor de perenoogst, wat te doen heb in zuidelijkere richting of misschien op een SC :) maar anders ga ik er gewoon wat dichterbij naar op zoek.

@Bla Bla Ik heb inderdaad alles gesteriliseerd en vervolgens in een weckketel de potjes nog laten koken..het zal dan toch aan de potjes liggen dan. Of de ketel wordt niet heet genoeg. Het kookte wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...