Ga naar inhoud
GENEGEERD

Inmaken / wecken is weer helemaal in


glavrijsen

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
@Piroska

 

Hoe is het? Al druk aan het inpakken? Ik zie net dat jij ook een hogedruk weckketel hebt, waar heb jij die vandaan? Heb je trouwens voor de hogedrukpan andere glazen en deksels nodig? Ik heb namelijk ergens in een filmpje op Youtube een vrouw gezien die liet zien hoe je het beste kunt wekken, zij had metalen plaatjes op het glas en een rand om dicht te schroeven, dus in feite een deksel maar dan de bovenkant en zijkant apart.

 

groetjes, Lion

 

Voor de hogedrukpan kun je wel de reguliere weckpotten gebruiken. De potten die ze vaak op youtube gebruiken zijn zogenoemde "Mason jars", dit is gewoon het Amerikaanse equivalent van de weckpot. In Amerika is wecken wat bekender doordat er veel meer preppers zijn en veel mensen door de uitgestrektheid van het land verder van supermarkten vandaan zijn ze nog een voedselvoorraad aanhouden.

 

----------------------------------------------------------------------------

 

En voor de discussie over botulisme, botulisme is naar mijn inziens een verwaarloosbaar risico bij het gewone wecken op 100 graden Celsius. Er is jarenlang massaal gebruik gemaakt van wecken als bewaarmethode en er zijn maar een paar door botulisme veroorzaakte sterfgevallen bekend.

 

De bacterie die botulisme veroorzaakt (Clostridium Botulinum) kan alleen in een zuurstofloze omgeving welke niet zuur is ontstaan uit de relatief hitteresistente sporen. De bacterie zelf is echter niet het probleem maar het gif (botulinum) dat de bacterie produceert in het voedsel wel.

 

Even wat feitjes op een rij:

 

De bacterie sterft bij verhitting tot 100 graden Celsius (100 voor de zekerheid, ik kon geen exacte temperatuur vinden maar die is volgens mij heb ik wat gelezen over rond de 75 graden.)

De sporen waaruit de bacterie ontstaat sterven bij verhitting op 121 graden Celsius.

Het geproduceerde gif wordt onschadelijk gemaakt vanaf 80 graden Celsius.

 

De sporen van Clostridium Botulinum komen voor in de grond en de grootste besmettingskans is dus op groente waarvan het deel dat je eet direct in de grond groeit (wortels, asperges, aardappelen etc.). Als je hygiënisch werkt en je de groenten goed wast voordat je ze gaat inmaken haal je (indien er toevallig wat sporen opzaten) het meeste al weg. Wanneer je vervolgens de groenten inmaakt in een normale (weck)pan bereik je maar een temperatuur tot 100 graden Celsius en maak je de eventueel overgebleven sporen dus inderdaad niet onschadelijk. Stel dat de super kleine kans zich dus toch mocht voordoen dat je potje wortels besmet is met sporen van Clostridium Botunilum en in die vacuümgesloten pot de sporen uit beginnen te komen dan zullen de bacteriën gaan groeien en zich vermenigvuldigen. Tijdens dit proces stoten de bacteriën gas uit met het gif erin. Door dit gas wordt het vacuüm in de pot opgeheven en zal het deksel loskomen (dat het deksel losgaat kan overigens ook door andere bacteriën dan Clostridium Botulinum komen als je de potten niet lang genoeg kookt of een hoge temperatuur). Je ziet vervolgens in je voorraadkamer dat het potje los is en gooit de inhoud weg, niks aan de hand. Controleer dus gewoon altijd of het deksel goed vast zit van de weckpot en wanneer je gebruik maakt van hakpotten controleer je of de drukknop van het deksel ingedrukt kan worden of niet.

 

Wil je er toch helemaal zeker van zijn dat er geen botulinum in je voedsel zit kook of bak je het na het openen gedurende een aantal minuten op minimaal 80 graden celcius en het gif is alsnog weg.

 

Wat ik vaak lees is dat mensen groenten inmaken in een normale pan en vlees in een hogedrukpan, dat zou in dat geval als je wel bang bent voor botulisme dus net andersom moeten zijn omdat de kans op botulisme bij vlees lager is dan bij groente. Overigens is het niet helemaal zeker dat als je een hogedrukpan gebruikt de sporen allemaal wel doodgaan. In de praktijk halen de meeste hogedrukpannen namelijk maar een temperatuur van 118 a 119 graden en niet de benodigde 121 graden celcius. Dus controleer de temperatuur van je pan goed.

 

De naam botulisme komt overigens van het Latijnse woord voor worst, botulus. Hiervan werden vroeger mensen vaak ziek als dit besmet was geraakt. Nu nog zijn de meeste van de al zeer weinige gevallen van botulisme bij volwassenen veroorzaakt door onzorgvuldig geprepareerde worst en bijvoorbeeld verse knoflookteentjes die in de olijfolie worden gezet. Beide zijn luchtdichte afschermingen waar de bacterie kan voorkomen en er is geen vacuumdeksel die eraf kan springen zoals bij de weckpotten waardoor je daarbij de besmetting dus echt niet kan zien. Maar zelfs zulke besmettingen komen dus nog steeds amper voor. De meeste gevallen van botulisme zijn bij baby's. Hun darmsysteem is nog niet goed ontwikkeld waardoor de sporen zich kunnen ontwikkelen in het darmsysteem en de giftige stoffen direct in de darmen gaan produceren. Zodra het kind 1 jaar oud is is de darmflora voldoende ontwikkeld om weerstand te bieden tegen de sporen. Baby's kunnen dus botulisme krijgen van de losse sporen die op groenten en vlees kunnen zitten, dus gewoon van het eten van verse groenten uit de tuin of supermarkt.

 

"Zuigelingenbotulisme is de meest voorkomende vorm van botulisme in de VS. Tussen 2003 en 2005 kwam het 273 keer voor. Zo'n 20% wordt veroorzaakt door het eten van honing." - Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

 

"In de jaren 2003 t/m 2005 zijn er in de VS 40 mensen door voedsel gerelateerd botulisme getroffen." - Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

 

Als je nagaat dat er in de VS 313.847.465 inwoners zijn (bijna 314 MILJOEN dus) en op die 313 miljoen mensen in 2 jaar tijd maar 273 baby's ziek werden (door verse groente, vlees en honing etc.) en 40 door ingemaakte groenten. 273 + 40 = 313. Dat is dus 1 persoon per miljoen inwoners die sterft. Kijk dus maar hoe klein de kans is dat je botulisme krijgt en hoe zo'n enorme angst er altijd om wordt veroorzaakt. Nog even ter vergelijking, in de jaren 2003 t/m 2005 zijn er in de VS 128.922 mensen gestorven door een auto ongeluk. We laten ook niet allemaal de auto staan nu toch?

 

Je kan dus gewoon veilig inmaken met een normale weckpan. Indien je groenten gaat inmaken was die voor eerst goed (vooral de ondergronds groeiende groenten als wortels etc.), werk hygiënisch met schone handen en werkomgeving en goed schoongemaakte potten, ringen en deksels. Weck de groenten of vlees volgens de aangegeven recepten uit je weckboeken en zet ze koel en donker weg. Is er na verloop van tijd een potje open? Gewoon de groenten of vlees weggooien dan is er niks aan de hand. Wil je vervolgens toch zeker zijn wat je geweckt hebt niet besmet is dan verhit je het nog even goed voordat je het opeet en klaar, eventuele restjes gif zijn weg. De bacterie zelf sterft zodra die in contact komt met zuurstof omdat ze enkel in een anaerobe omgeving kan overleven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Aeron

wow, kijk dit is nu informatie waar ik wat mee kan, heel erg bedankt voor de moeite. Ben nog een beetje zoekende, vandaar. Wil dit jaar voor het eerst beginnen met wecken. Dus alle informatie komt goed van pas. Ik heb een grote weckketel (niet elektrisch) en een grote snelkookpan. In feite hoef ik de snelkookpan niet eens te gebruiken. En ik kan de gewone weckpotten gebruiken. thanks;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later...
  • 10 maanden later...
Ik zal mij even voorstellen. Ik ben totaal gepassioneerd van het inmaken van voedsel.

Het laatste recept wat ik gemaakt heb is het inmaken van kipfilet, met wortelen, prei, bleekselder en ui, in azijn met suiker.

Daarna in de inmaakketel en onbeperkt houdbaar.

Zijn er meer preppers die voedsel inmaken of wecken op dit forum?

 

Voor de liefhebbers: hier het recept voor 4 weckpotten kipfilet van 1/4 liter:

Kipfilet-inmaken.jpg.aaf8e5ff6e6898600bd1a9d1df503ae7.jpg

750 gram kipfilet

2 uien

150 gram wortelen

1 prei

1 stengel bleekselderij

1 theelepel peterselie

1,5 theelepel tijm

2 laurierblaadjes

100 gram suiker

300 milliliter witte wijn

300 milliliter azijn

peper en zout

Bak uw kippenfilets aan in wat boter, kruid ze met peper en zout, en bak de kipfilets totdat ze goed gekleurd zijn. Haal uw kippenfilets uit de pan en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter. (de kipfilet is nog niet gaar maar zal later in het recept gaar gekookt worden.

Pel de uien en snijd de uien, wortelen, prei en bleekselder in ringen.

Voeg nu alle kruiden, de azijn, de suiker, witte wijn en groenten toe en laat de stukken kipfilet 30 minuten op een laag vuurtje sudderen. Doe de kip, samen met het kookvocht en de kruiden in weckpotten en maak de kip in, in een inmaakketel op 100 graden gedurende 1 uur. Als u de kip serveert laat u de kip uitlekken in een vergiet zodat de azijn volledig wegloopt.

(Als u de kip niet inmaakt, laat de kip dan nog 1 uurtje sudderen zodat de azijn wat beter kan verdampen).

WECKIE

Mijn uitvoering met behulp van de koopeenkoe 'hooikist' van het recept en de resultaten!

 

yby7e7eb.jpg

 

Drie potten lekkers!

enehypum.jpg

 

yqa4e2aj.jpg

 

Nu nog een keer opeten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi ik heb u recept gezien en het lijkt me erg lekker ,

alleen zoek ik hoe je ALLEEN prei moet wecken en of dat wel kan

ik kan er nergens wat over vinden ik hoop hier op preppers wel wat te vinden

 

Volgens kan dit perfect . Prei wassen snijden licht aankleuren kruiden met peper en zout bevochtigen laten doorkoken tot de helft van de gaartijd . In weckpotten vullen . Op 100gr. 1uur in de weckketel en klaar . Dit voor soep . Voor bv. in hamrolletjes het wit van de prei in de lengte van de weckpotten snijden licht aankleuren kruiden bevochtigen doorkoken tot de helft van de gaartijd . In potten schikken op vullen met het kookvocht . Op 100gr. 1uur in de weckketel . Klaar . De resten van de prei versnijden en wecken voor soep .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Inmiddels ben ik ook diverse dingen (soep, jams, ragoutten, chutney's etc) aan het bereiden en opslaan in weckpotten.

 

Mijn weckpotten zijn voorzien van een klemdeksel.

 

Mijn vader gaf me laatst de tip om na het afvullen op de binnenkant van de deksel 2 druppels spiritus aan te brengen en aan te steken. Doe daarna het deksel dicht.

De brandende spiritus neemt zo de laatste lucht weg. Hierna alsnog de pot 5 minuten op zijn kop zetten.

 

Vacuum gegarandeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inmiddels ben ik ook diverse dingen (soep, jams, ragoutten, chutney's etc) aan het bereiden en opslaan in weckpotten.

 

Mijn weckpotten zijn voorzien van een klemdeksel.

 

Mijn vader gaf me laatst de tip om na het afvullen op de binnenkant van de deksel 2 druppels spiritus aan te brengen en aan te steken. Doe daarna het deksel dicht.

De brandende spiritus neemt zo de laatste lucht weg. Hierna alsnog de pot 5 minuten op zijn kop zetten.

 

Vacuum gegarandeerd.

 

 

Met een klemdeksel kun je alleen niet controleren of je een vacuum hebt.

Het is daarom verstandig om na het wecken de klem (beugel) te verwijderen. Als het deksel los op de pot komt te liggen weet je dat je geen vacuum hebt en dat de inhoud van je pot dus op den duur kapot zal gaan.

Als het een goed vacuum is, blijft het deksel netjes op de pot zitten en is je voedsel nagenoeg eeuwig te bewaren.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een controle met potten met vaste klem is . Als het lipje van de ring naar boven is gericht is de pot dicht . Komt het horizontaal te staan komt er lucht in. Al is die controle niet honderd procent . Maar met een oogomslag zie je al dat er iets niet klopt .

 

 

of gewoon de pot optillen aan het deksel :)

Zo doe ik het ook bij mijn controlerondjes en het werkt perfect. (Niet te hoog optillen, anders loop je het risico op een smeer-bende)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een controle met potten met vaste klem is . Als het lipje van de ring naar boven is gericht is de pot dicht . Komt het horizontaal te staan komt er lucht in. Al is die controle niet honderd procent . Maar met een oogomslag zie je al dat er iets niet klopt .

 

 

dit geld voor de weckpotten van het oude type. bij het nieuwe type moet het lipje naar beneden wijzen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...