Ga naar inhoud
GENEGEERD

Honing &Suiker in je medicijnkast?


jobs

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 89
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Er is in de oude piramides honing gevonden van 5000 jaar oud wat nog houdbaar is. Ik zou het persoonlijk niet willen proberen. Ik denk dat de smaak dusdanig is veranderd dat het niet lekker meer is. Je kunt het misschien vergelijken met alcoholhoudende dranken. Dat bederft ook niet maar veranderd wel van smaak door de jaren heen.

Als honing goed afgesloten is gebleven durf ik honing van 100 jaar oud nog wel te eten. :) En als honing 100 jaar in blik heeft gezeten, dan zit er ongetwijfeld een bliksmaak aan. Honing neemt vrij snel smaken over waar het mee in contact komt. Dus ik doe mijn honing ook altijd in nieuwe potten, ik weet namelijk niet wat er in tweedehandspotten heeft gezeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Geert een filmpje van een collega imker.

 

Mooi filmpje . Ik ken 2 soorten honing niet van smaak maar van uitzicht .

De een is lijk heldere stroop . De andere lijk meer op pasta .

Als ik het filmpje bekijk denk ik dat de tweede soort de bijenwas niet weg gehaald is klopt dat .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Geert er zijn heel veel verschillende soorten honing. Maar na verloop van tijd gaat (bijna) elke honing kristalliseren. Het veranderd dus van vloeibare staat naar vaste staat. Dit proces heeft vele factoren. Het heeft te o.a. maken met de glucose en fructose verhouding te maken. Honing met een hoog glucose gehalte (vaak uit honing die 's zomers gewonnen wordt) kristalliseert sneller dan een voor- of najaarshoning omdat daar meer fructose in zit. Daarbij komen nog meer factoren kijken zoals vochtgehalte, temperatuur, tijd en aanwezigheid van kristalkiemen.

Dus zo zie je maar, imkeren komt veel bij kijken en maakt het daarom ook interessant :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later...

Na een tijdje minder actief te zijn geweest, voelt het goed om weer volop mee te lezen en mee te denken. @Emmy Beter laat dan nooit, hier is je antwoord. :)

 

Bijengif wordt gewonnen met een apparaat bestaande uit een glasplaat waarover draden gespannen zijn die door middel van een batterij of accu onder stroom gezet zijn. Bij aanraking van de draad leegt de bij haar gifblaas. Na enige tijd bouwt zich een aanval op, waarbij duizenden bijen hun gif loslaten. De bijengifcollector wordt een uur voor de bijenkast geplaatst en daarna weggenomen. Het gif droogt op en kan dan in de vorm van een gelei-achtig poeder van de glasplaat geschraapt worden. Van een goed bijenvolk kan per keer ongeveer een gram gewonnen worden. Voor het verwerken van het gif in medicijnen, voedingssupple-Bijengif menten en verzorgingsproducten wordt het gif gedroogd en gezuiverd. Het is dan drie keer geconcentreerd, bevat als hoofdbestanddeel melittine terwijl vele andere stoffen zijn kwijtgeraakt. De bereiding van

injectievloeistof, zoals Venex, gebeurt alleen in erkende laboratoria.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Geert er zijn heel veel verschillende soorten honing. Maar na verloop van tijd gaat (bijna) elke honing kristalliseren. Het veranderd dus van vloeibare staat naar vaste staat. Dit proces heeft vele factoren. Het heeft te o.a. maken met de glucose en fructose verhouding te maken. Honing met een hoog glucose gehalte (vaak uit honing die 's zomers gewonnen wordt) kristalliseert sneller dan een voor- of najaarshoning omdat daar meer fructose in zit. Daarbij komen nog meer factoren kijken zoals vochtgehalte, temperatuur, tijd en aanwezigheid van kristalkiemen.

Dus zo zie je maar, imkeren komt veel bij kijken en maakt het daarom ook interessant :)

 

 

Wij hebben flinke hoeveelheden acacia-honing, deze kristalliseert niet tot nauwelijks, het is inderdaad een voorjaarshoning (hier)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Nu zullen er vast een paar denken van: "heb je die ouwe l*l weer met zijn k*t bijen en zijn honingpraatje." Nou, ten eerste ben ik nog geen 30 en ten tweede, als je het niet interesseert klik je lekker weg :p :)

 

Vandaag uitslag binnen gekregen van het laboratorium wat onderzoek doet naar honing. Ik heb van drie verschillende locaties en oogstdatums honing ingezonden en het resultaat was bijzonder. Dit omdat ik perplex stond van de hoeveelheid (verschillende) pollen in de honing (dit geeft aan waar op welke planten de bijen vliegen). Maar ook wat de peroxide activiteit is van de verschillende soorten honing.

 

Gemeten wordt bij peroxide activiteit de productie van waterstofperoxide van het enzym glucose-oxidase. Dit enzym is mede verantwoordelijk voor de gunstige eigenschappen van honing bij brandwonden, huidwonden en keelontstekingen. Bij sterk verhitte honing is dit enzym afwezig. Sommige honingsoorten bezitten echter van nature een waarde 0: dit kan het geval zijn bij o.a. sommige voorjaarshoningen. De waarde 5 wordt als laag beschouwd, de waarde 25 als gemiddeld (voor niet verhitte honing) en de waarde 50 als hoog. Honingsoorten met een waterstofperoxidewaarde van 25 en hoger worden wel gebruikt bij wondbehandeling.

 

Nu was ik erg blij om te zien dat ik verschillende waarden had in de verschillende soorten honing die ik had laten onderzoeken. Er zaten waardes bij van 15, 35 en 50.

Dus als je honing van de imker haalt voor medicinaal gebruik, wees dan zo slim om te vragen wat de peroxide activiteit is van de bepaalde honing. Als het toevallig een voorjaarshoning is, of een honing die teveel verhit is of door andere omstandigheden de peroxide activiteit drastisch is afgenomen, dan heb je er dus helemaal niks aan.

 

Nadeel is wel; veel imkers laten hun honing wel keuren door bijvoorbeeld de NBV, maar laten hun honing niet analyseren bij een laboratorium waar ze de peroxide activiteit kunnen meten. Tussen keuren en analyseren zit dus een wezenlijk verschil.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 jaar later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...