Ga naar inhoud
GENEGEERD

WWW.ONSGELD.NU Help ons onze economie te herstellen (kan ook anoniem!)


Joris Driepinter
 Share

Recommended Posts

De oorzaak van de crisis is dat banken geld uit het niets creëren en er rente over willen

 

De Ons Geld beweging is het met bekende economen eens dat de oorzaak van onze economische problemen ligt in de manier waarop banken uit het niets geld creëren, wat leidt tot kredietcrisis, bezuinigingen, werkloosheid en ongelijkheid. Wij voeren campagne om iedereen hierover te informeren en de politiek verantwoordelijk te houden, om tot hervormingen te komen.

 

Help ons onze economie te herstellen, jij hebt er baat bij

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Nou nou, wat een oplossing; "We geven het recht om geld te creëren terug aan onze overheid". Diezelfde instelling die het huidige systeem opgezet heeft.

Ik word er toch altijd weer moedeloos van als ik zie dat mensen denken dat meer macht naar politici een oplossing is. Hoe kunnen er heden ten dage nog mensen bestaan die vertrouwen hebben in de verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid van politici? Zijn het niet politici die de staatsschuldenbergen opgebouwd hebben, zijn het niet politici die onverantwoordelijke banken bail-outs geven, zijn het niet politici die centrale banken opgezet hebben en het bestuur benoemen? Als je een hekel aan voorspoed hebt moet je inderdaad die zelfde mensen de directe controle over geldcreatie geven.

Mensen die zinnige kennis over deze kwestie op willen doen worden aangeraden dit pamfletje te lezen.

Link naar reactie
Share on other sites

@OBL-Rien Dat is niet mijn tekst, maar de tekst van de website die mij wel aansprak. Ik ben zeker geen overheidsvriend, anders had ik ook geen LP gestemd. Maar de overheid kiezen we wel zelf met z'n allen. Om maar èrgens te beginnen is het volgens mij handig als we ooit eens gaan ophouden geld uit het niets te creëren dat nergens op gebaseerd is en schulden verder te laten groeien. Dat zoiets meer aandacht krijgt - al is het alleen maar om er een publieke discussie mee van de grond te krijgen - kan ik alleen maar ondersteunen. Beetje wat blèren op m'n forumpje wat er kut aan is schiet in ieder geval weinig op. En ja @Rothbard daar heb je helemaal gelijk in, maar ik neem aan dat je wel vindt dat er iets moet veranderen? Ik zou het op prijs stellen als je niet altijd maar spuit wat slecht of fout is, maar ons dan ook doceert wat er (volgens jou) dan wel moet gebeuren en dan graag zonder dat ik weer meteen een pamflet van 110 pagina's moet lezen. Als ik elk boek, artikel en webpagina waar jij tot nu toe in al je posts en weerwoorden naar verwezen hebt van a tot z had moeten lezen, zou m'n vriendin nou droog staan c.q. me verlaten hebben.

Link naar reactie
Share on other sites

@OBL-Rien Inderdaad AL het GELD = SCHULD. Zie de link die immer verborgen zit in de blauwe quote onderaan mijn posts. Overigens dacht ik dat de goudstandaard door Nixon werd opgeheven in 1971, maar op zich doet dat er niet toe. Met ruilhandel kan je minder makkelijk op de pof leven van toekomstige generaties zoals we nu hebben gedaan. Alleen we hoeven geen koeien te gaan ruilen want er is genoeg ander draagbaar spul. Zoals bijvoorbeeld edelmetalen. Al een jaartje of zesduizend. Daarbij zelfs al zouden we koeien nemen, dan nog hoeft dat niet zo'n probleem te zijn in het huidige girale tijdperk. Vertrouwen is lucht, daar kan je niet eeuwig op bouwen.

Link naar reactie
Share on other sites

@OBL-Rien Het is juist het probleem dat er te veel geld wordt gegeven aan iemand die te weinig krediet heeft. Fiat geld wordt in veelvoud/met een hefboom uitgeleend. Modern money creation in a fractional-reserve banking system is inherent onhoudbaar en brengt in de praktijk ontzettende inflatie met zich mee waarmee het vertrouwen waarop het gebaseerd is wordt aangetast. 'New money enters the economy through the indebtedness of borrowers, thus not only obligating the public to the money-issuing private banks but also creating an endless and self-escalating debt that is to eventually outgrow all other forms of wealth generation. This ever-increasing gravitation of money to banks is capable of impoverishing any nation.' Bron: 1.

; 2. Wiki
Link naar reactie
Share on other sites

'Het belangrijkste voordeel van fiatgeld is tevens het belangrijkste bezwaar: het geeft de overheid de mogelijkheid om geld bij te maken. Dit privilege kan onder politieke druk misbruikt worden door de overheid, met inflatie of zelfs hyperinflatie ten gevolg. In de bijna honderd jaar dat er in de (westerse) wereld in meer of mindere mate met fiduciair geld wordt gewerkt heeft er overal een zeer aanzienlijke geldontwaarding plaatsgevonden.' Bron: Wiki

Link naar reactie
Share on other sites

Kun je een voorbeeld geven, want ik denk dat dit niet waar is.

Man, de ING was eind 2007 1 op 60 ge-leveraged! Heb je überhaupt wel eens

gezien? Hoewel ik aanraad 'm vanaf het begin te bekijken, vanaf
gaat het over ons huidige geldsysteem; vanaf
wordt de hefboom ingeleid en vanaf
wordt-ie expliciet geïllustreerd: met een lening van 1111,12 niet bestaande USD wordt uiteindelijk 100.000,00 USD uitgeleend (hefboom van 9). Maar dat is slechts als het geld binnen één bank ge-leveraged uitgeleend wordt, wat dus niet zo is, immers banken kunnen ook weer bij elkaar lenen.
Link naar reactie
Share on other sites

Ah, dat bedoel je. Was niet duidelijk uit de originele post.

Ik weet dat men zich hier graag over opwind, maar het is eigenlijk onbelangrijk.

Ik denk dat dat uit het onbegrip komt wat geld eigenlijk is. Zoals al gezegd, geld is gesubstantieert krediet. De leverage is daarbij niet belangrijk, enkel de kwaliteit van het krediet.

Dit kun je ook daaraan zien dat niet de reserve het uitlenen remt, maar dat het uitlenen de grote van de reserve bepaald.

Die hele leverage geschiedenis is imo niet meer dan een wassen neus.

Ik wist op voorhand ook wel dat wij hier niet uit gaan komen, maar ik ben van mening dat je nu toch echt onzin uitkraamt. Ik ben het in ieder geval totaal niet met je eens. Als de ING 1 op 60 ge-leveraged is, hoeven er in theorie maar twee van de zestig wanbetalers te zijn en de ING valt om. Daarnaast, zoals ik al eerder probeerde duidelijk te maken, vind ik de basis van vertrouwen erg zwak: als slechts 10% van de spaarders het vertrouwen verliest en z'n geld gaat opnemen valt de bank ook om. Dus aan de ene kant valt-ie om als er een paar bedrijven hun krediet niet meer kunnen aflossen en aan de andere kant valt-ie om als zeg maar 10% van het vertrouwen verdampt. En dan kunnen de banken wel 'too big to fail' zijn, maar er zijn ook zat banken 'too big to save'. De ING had eind 2007 drie keer het hele BNP van Nederland op z'n balans. Als de Deutsche Bank valt kunnen we het helemaal vergeten. Want die heeft twee keer het Duitse BNP op de balans staan volgens mij.

Link naar reactie
Share on other sites

Om maar èrgens te beginnen is het volgens mij handig als we ooit eens gaan ophouden geld uit het niets te creëren dat nergens op gebaseerd is

Het is alleen niet duidelijk hoe de mensen van ONSGELD.NU dit willen realiseren. Ze hebben wel een groots plan voor banken, maar als het komt bij de overheid die geld creëert blijft het bij wensdenken.

 

en schulden verder te laten groeien.

Ook hier hebben ze geen goed, duidelijk plan.

 

En ja @Rothbard daar heb je helemaal gelijk in, maar ik neem aan dat je wel vindt dat er iets moet veranderen?

Jep, maar hoe komt er ooit een positieve verandering als mensen niet eens begrijpen wat het probleem is? Deze website draagt niets bij aan de nodige bewustwording, maar geeft mensen een voorwendsel van kennis, en houdt ze daarmee in een stand van onwetendheid.

 

Ik zou het op prijs stellen als je niet altijd maar spuit wat slecht of fout is, maar ons dan ook doceert wat er (volgens jou) dan wel moet gebeuren

Dat doe ik regelmatig, ik heb met jou zelfs een PM uitwisseling gehad waarin ik het haarfijn uitgelegd hebben. Het stoot me echt voor het hoofd dat juist jij nu zegt dat ik "altijd maar spuit", en niet doceer wat er dan wel moet gebeuren. Juist jij, voor wie ik persoonlijk extra moeite heb gedaan goed te informeren.

 

en dan graag zonder dat ik weer meteen een pamflet van 110 pagina's moet lezen.

Als je behoefte de problematiek te begrijpen niet groot genoeg is om een pamflet van 110 pagina's te lezen, dan houdt het op J3P.

 

Als ik elk boek, artikel en webpagina waar jij tot nu toe in al je posts en weerwoorden naar verwezen hebt van a tot z had moeten lezen, zou m'n vriendin nou droog staan c.q. me verlaten hebben.

Als je een gemiddelde leessnelheid van 1 woord per 10 minuten hebt wellicht, maar veel verschillende verwijzingen geef ik niet, hoogstens wat nodig is om de kwestie te begrijpen. Dat zo'n ONSGELD.NU wat aantrekkelijker is kan ik begrijpen, maar het is dan ook niet voor niets een (kleine) opeenhoping van incorrecte- en non-informatie.

Link naar reactie
Share on other sites

@Rothbard Jij had het liever in PM's en dat jij mij enkele vragen over het libertarisme hebt beantwoord (incluis links met leesvoer) neemt niet weg dat het erg teleurstellend is dat je nog steeds geen antwoord op de vraag geeft wat jij dan voor een alternatief wenst. Want als ik je goed begrepen heb wens je net zoals ONSGELD, dat het huidige monetaire systeem hervormd wordt. Ik weet nu wel dat ONSGELD een opeenhoping van incorrecte- en non-informatie is, maar nog steeds niet wat dan wel correct is volgens jou.

Link naar reactie
Share on other sites

@Rothbard Jij had het liever in PM's en dat jij mij enkele vragen over het libertarisme hebt beantwoord (incluis links met leesvoer) neemt niet weg dat het erg teleurstellend is dat je nog steeds geen antwoord op de vraag geeft wat jij dan voor een alternatief wenst.

Voor de zoveelste keer dan: Een volledig vrije markt. Dwz.: opheffen van alle centrale banken, verwijdering van alle toetredingsdrempels (zoals belastingen en regulering), stoppen van alle subsidies, bail-outs in het bijzonder, fraude weer illegaal maken, opheffen van alle wetten die betrekking hebben op wettige betaalmiddelen, en waarmee mensen belasting mogen betalen, alle propaganda uit de schoolboeken van publieke scholen halen. En er zijn vast nog dingen die ik vergeet.

Link naar reactie
Share on other sites

@Rothbard Dank. Dat is al ietsje concreter, maar zegt nog weinig over hoe jij ons geld het liefst ziet. Hoe zie jij idealiter 'ons geld'? Wie geeft Neerlands geld dan uit? Waar is het op gebaseerd? Wie drukt het? Hoe wordt er toezicht op gehouden en door wie? Een ongereguleerde vrije markt? Wordt het dan geen chaos met meerdere betaalmiddelen? En hoe kan Jan Lul nou weten wat een goed betaalmiddel is om voor z'n oude dag te gaan sparen? Is jouw ideale toekomstige currency ook te creëren uit het niets en enkel gebaseerd op vertrouwen? Mag elke Rothbard-gulden dan ook vele malen uitgeleend worden? Moeten bankinstituten een bepaalde ratio aan spaartegoeden gedekt hebben in jouw ideale monetaire economie?

Link naar reactie
Share on other sites

Hoe zie jij idealiter 'ons geld'? Wie geeft Neerlands geld dan uit? Waar is het op gebaseerd? Wie drukt het? Hoe wordt er toezicht op gehouden en door wie?

Een volledig vrije markt wil zeggen dat overheid zich er helemaal buiten houdt (hoogstens buiten de bescherming van eigendomsrechten). Een officiële nationale munt is een ongeoorloofde overheidsinterventie op de markt.

 

Is jouw ideale toekomstige currency ook te creëren uit het niets en enkel gebaseerd op vertrouwen?

Zijn mijn persoonlijke voorkeuren relevant?

 

Mag elke Rothbard-gulden dan ook vele malen uitgeleend worden?

Mits er geen fraude gepleegd wordt. Ik zou mijn geld in ieder geval niet toevertrouwen aan een bank die het te bont maakt. Voordat de overheid zich met het bankwezen begon te bemoeien gingen banken die dat eerste deden heel snel failliet door bank-runs. Grootschalige problemen bleven dan ook uit.

 

De rest beantwoord Rien prima.

 

Overigens de basis voor de vraag komt terug op het thema: maak verschil tussen betaal en spaarfunctie. Problemen verdwijnen dan als sneeuw voor de zon.

Dit lijkt me niet zo belangrijk. Ik kan makkelijk een goud/zilver-spaarrekening bij een bank hebben en als ik het nodig heb met mijn plastic kaart mijn alledaagse uitgaven betalen met grammen en milligrammen goud of zilver.

Link naar reactie
Share on other sites

@Rothbard wederom hartelijk dank!

Zijn mijn persoonlijke voorkeuren relevant?

Dat is geen antwoord op m'n vraag. Mijn antwoord op jouw vraag is: jazeker, of anders gezegd, voor mij wel. Want ik ben benieuwd naar wat De Alwetende daaromtrent denkt en vindt en/of wat jouw idealen zijn wat dat betreft c.q. wat jij 'het beste' voor de maatschappij acht (qua jou ideale toekomstige currency).

Link naar reactie
Share on other sites

Dat is geen antwoord op m'n vraag. Mijn antwoord op jouw vraag is: jazeker, of anders gezegd, voor mij wel. Want ik ben benieuwd naar wat De Alwetende daaromtrent denkt en vindt en/of wat jouw idealen zijn wat dat betreft c.q. wat jij 'het beste' voor de maatschappij acht (qua jou ideale toekomstige currency).

Mijn voorkeuren staan gewoon los van wat 'het beste voor de maatschappij' is, ik kan slechts zeggen dat een volledig vrije markt in valuta -oftewel volledige keuzevrijheid van ieder individu- per definitie veel beter is dan een legislatief monopolie, al dan niet in dienst van geheime groep XYZ. Je zou me net zo goed kunnen vragen wat voor nog-niet-bestaande auto het beste is. Geen idee, wellicht zijn het er meerdere, afhankelijk van het doel. Wel weet ik dat een volledig vrije markt in auto's per definitie veel beter is dan wat er voortkomt uit een vijfjarenplan van een overheid in dezelfde samenleving en tijd. Ik vermoed wel (maar weet natuurlijk niet zeker) dat als eenmaal de overheidsindoctrinatie vervaagt mensen massaal naar edelmetalen zouden trekken, gebaseerd op het verleden, maar verder geen idee hoe dat eruit zou zien, ik ben niet alwetend, net zoals een overheid dat niet is.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Dat klopt, maar dan is het weer ruilhandel.

Inderdaad, een complexe vorm van indirecte ruilhandel, niet anders dan met euro's of wat voor fiat-geld dan ook.

 

Waar het mij om gaat is dat tegenwoordig mensen betaald worden met geld, en vervolgens denken dat geld ook de beste vorm van sparen is.

Dat was het ook voordat overheid zich ermee begon te bemoeien. Overheid heeft het volk heel stiekemig geleid van een munt gedekt door edelmetaal, naar verdunning van die dekking, naar puur fiat-geld, maar is er in geslaagd de perceptie te behouden dat het geld dat de overheid uitgeeft geschikt is om in te sparen. Oorspronkelijk was die perceptie ook juist, maar nu al lang niet meer.

 

Het antwoord daarop is heel simpel: gebruik (fiat) geld voor betalingen, en spaar in goud.

Voila, probleem opgelost.

Als mensen dat massaal zouden doen zou het hele fiat-geldsysteem instorten.

Mensen kunnen net zo goed of beter in goud sparen, en goud gebruiken voor betalingen. Enige obstakel is wetgeving, die moet sowieso uit de weg voordat we een houdbaar en rechtvaardig systeem kunnen hebben.

 

Ik denk dat veel mensen geen probleem hebben met fiat geld. Waar ze een probleem mee hebben is dat men een "vaste waarde" wenst. Men wil zekerheid voor later. Deze zekerheid bestaat principieel niet. Niet in goud en niet in een overheid. Niet in eigendom en niet in dreigen met een wapen. Als men zich dit realiseerd, dan bestaat er plotseling geen probleem meer.

Beter kun je spreken over relatieve zekerheid, en die is er wel degelijk.

Link naar reactie
Share on other sites

Principieel? waarom? Door in goud te sparen onttrek je geen fiat uit de omloop.

De spaarkant van fiat-geld is een groot onderdeel van de vraag, als die weg zou vallen, verliest het geld zoveel waarde dat iedereen waarschijnlijk in paniek helemaal uit fiat-geld vlucht.

 

Het enigste wat de fiscus zegt is dat de prij op het moment van transactie tegen de actuele goudkoers de boeken ingaat als een fiat nummer.

Waar belasting in fiat-geld over betaald moet worden. Samen wettig betaalmiddel wetten, etc., zorgt de fiscus er effectief voor dat alternatieve wijdverspreide geldsystemen niet levensvatbaar zijn. Ergo, het enige obstakel is wetgeving (en indoctrinatie draagt ook wel bij).

 

:)

Ga mij maar eens iemand vinden die denkt dat 'absolute zekerheid' bestaat, dat stukje is gewoon nietszeggend.

Link naar reactie
Share on other sites

Voor de mensen die bang zijn dat er geen standaard komt in een vrije markt. Hoezo zou er geen standaard komen in een vrije markt? Er is een standaard gekomen in data opslag, eerst de cd, daarna dvd en nu blu ray. Er is een standaard gekomen in Televisieland eerst PAL/NTSC/SECAM en nu is het HD televisie en hoogstwaarschijnlijk zal de volgende UHD worden.

 

Zo is er ook een brandstof "standaard" gekomen namelijk benzine en diesel. Nu de markt meerdere signalen krijgt dat alternatieven goedkoper zijn i.v.m. schaarste van olie worden er gigantisch veel nieuwe standaarden gezocht door de markt. We hebben nu auto's op aardgas, auto's op waterstof, auto's op elektriciteit etc.

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...