Ga naar inhoud
GENEGEERD

Neus op de feiten topic.


Gast IsaBo
 Share

Recommended Posts

Soms kun je het gevoel hebben van: Ach wat, in Nederland gebeurt toch niets waardoor we moeten preppen. Ik betrap tenminste mezelf erop dat ik wel eens indut. Het kan helpen bij te houden wat er in Nederland allemaal gebeurt aan "(bijna) rampen". Want zo incidenteel een bijv. stroomstoring voorbij zien komen maakt niet zo'n indruk als je er niet in zit maar er meerdere onder elkaar zien staan wel.

Stroomstoring, overstroming, dijk die verzakt, vliegtuigen over een kerncentrale of laag over een stad, bank dreigt failliet te gaan enz.

Het is allemaal al gebeurt en kan weer gebeuren.

Dus zet in dit topic alle "rampen" en "bijna rampen" die in Nederland gebeuren (of gebeurt zijn). Gewoon om een overzicht te krijgen en zo alert te blijven.

 

Op dit moment is er in Enschede een stroomstoring waardoor 20.000 mensen zonder stroom zitten. Het schijnt ook nog wel even te kunnen duren. En blijkbaar hebben veel mensen nog kaarsen over.

 

http://nos.nl/artikel/458575-grote-stroomstoring-in-enschede.html

 

http://nos.nl/artikel/458660-ik-heb-toch-een-diepvries.html

 

http://nos.nl/artikel/458642-stroomstoring-enschede-houdt-aan.html

 

http://nos.nl/video/458671-ik-sta-hier-pas-45-uur-de-spoorbomen-te-bedienen.html

 

http://nos.nl/artikel/458695-storing-enschede-vrijwel-voorbij.html

Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Nu kunnen de enschedese preppers straks weer hun ervaringen met ons delen. Tot hoe lang konden ze voorzieningen in stand houden..

 

Ik begreep dat de infrastructuur van Internet gewoon in de lucht blijft, En dat als men thuis hun router en pc aan konden houden, (noodstroom agregaat, dat de rest het gewoon bleef doen..

 

Ik begreep ook dat metname in de flatgebouwen de liften en een deel drinkwatervoorziening en een deel de gemeenschappelijke verwarming uitvalt.

op de begaande grond houd met gewoon water..

 

Eigenlijk verbaasd het me dat er hier onder preppers weinig aandacht is voor dit soort incidenten. Terwijl op veel andere fora veel over geschreven word.

Link naar reactie
Share on other sites

@rescue: Dit is precies een van de belangrijkste reden voor mij om te preppen.

 

Een paar uur geen stroom, ach, dat maakt niet zoveel uit. Maar het langer duurt, krijgen je vervelende neveneffecten. Zelfs een dag of twee heeft redelijk ontwrichtende effecten. Winkels die niets kunnen verkopen (kassa en computers doen het niet) en niets kunnen bestellen. Na die twee dagen, zal het wellicht knap karig worden. Langer dan twee dagen en die voorraden en zelfvoorziende middelen zijn essentieel!

Link naar reactie
Share on other sites

De effecten op de infrastructuur lijken per wijkcentrale, en per internet provider overal verschillend te zijn..

 

In sommige delen van de wijk, viel alles uit, en in andere providers hadden wel een deel van de infrastructuur actief.. En in sommige wijken hadden ze wel stroom, maar geen internet..

Link naar reactie
Share on other sites

@rescue: Dit is precies een van de belangrijkste reden voor mij om te preppen.

 

Een paar uur geen stroom, ach, dat maakt niet zoveel uit. Maar het langer duurt, krijgen je vervelende neveneffecten. Zelfs een dag of twee heeft redelijk ontwrichtende effecten. Winkels die niets kunnen verkopen (kassa en computers doen het niet) en niets kunnen bestellen. Na die twee dagen, zal het wellicht knap karig worden. Langer dan twee dagen en die voorraden en zelfvoorziende middelen zijn essentieel!

 

Stroom, niet echt belangrijk. Maar zodra er geen water meer uit ons prachtige kraantje komt. Dan heb je in bijna alle grote steden na 1 dag de poppen al aan het dansen.

Kan me dan ook niet voorstellen dat ze in Amsterdam of Rotterdam uit de grachten of kanalen even een emmertje gaan tappen...dus paniek.

Link naar reactie
Share on other sites

Dit zijn van die momenten waarop het handig is om over een eigen aggregaat te beschikken :)

 

 

Bunkerprepper

 

Onlangs nog gelachen over zoiets, was in Amerika met de laatste storm. Redelijk volumematige vrouw stond zich te beklagen dat ze met de trap naar boven moest. Want de lift deed het niet, en ze begreep echt niet dat het onlosmakelijk met de elektra te maken had. De flat naast die van haar had een eigen generator dus ook stroom.

Het enige wat ze tegen de reporter zei was (ik citeer even) "hoe is het toch mogelijk dat de lift het niet doet bij ons" en ze ging verder met "hiernaast werkt het wel. En ja, dat het licht het niet doet geeft niet, maar de lift ook al niet en ik woon wel op vier hoog" zalig dit soort mensen.

Totaal geen benul hoe iets werkt.

Link naar reactie
Share on other sites

Ik lees dat er ook wijken zijn, waar het KPN vaste net en mobiele net niet meer werkte 112 was voor enkele wijken zo'n 4 uur niet bereiken.

 

Mods : Kan in topic-titel iets van Incident-Stroomstoring Enschede opgenomen worden ?

Ik heb in elk geval de labels Enschede en stroomstoring toegevoegd, is het via zoekopdracht beter te vinden

Link naar reactie
Share on other sites

Vanuit mijn professie maak ik toch wel maandelijks mee dat er een stroomstoring is in het gebied waar ik werk (Drenthe, Groningen en Friesland)

Bij een stroomstoring wordt het aantal huishoudens bekeken en a d hand daarvan een plan van aanpak gemaakt op het moment dat de elektriciteitsleverancier niet binnen 2 uur het probleem kan oplossen.

Anders is het bij grote steden maar ook bij plattelands gebieden waarin zieken en verzorgingshuizen staan.

Er zijn veel mensen die thuis afhankelijk zijn van stroomvoorziening vwb bv een beademingsmachine etc etc.

Er kan m.i dus niet gesteld worden dat een paar uur geen stroom geen probleem hoeft te zijn. Gelukkig geldt dit wel voor het gros onder ons maar er zijn groepen die er echt van afhankelijk zijn.

De een ervaart het als een ongemak terwijl er een ander aan overleed. Bij deze laatste kun je dus wel degelijk spreken over een (persoonlijke/familiaire)ramp.

Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Leuk topic!

 

Geknipt van wikipedia over grote stroomstoringen.

 

Nederland

 

Rond negen uur in de ochtend van 6 december 2002 reed een heftruck op de Bunschotenweg (Rotterdam) tegen een hoogspanningsmast, waarna bij ongeveer 300.000 huishoudens in de omgeving het licht uitging. Ook treinen, trams en metro's kwamen tot stilstand. Havenkranen en bruggen raakten buiten werking. Omdat de Giessenbrug in de A20 nog open stond toen de storing optrad, ontstonden daar lange files.

 

Vondelingenplaat, 14 juli 2005

 

Donderdag 14 juli 2005 omstreeks 11.00 uur maakte een stroomstoring het 'gecontroleerd stilleggen' van alle fabrieken op de Vondelingenplaat, waaronder de raffinaderijen van Shell, noodzakelijk. Het affakkelen van overtollige koolwaterstoffen ging daarbij gepaard met veel rookontwikkeling, vanwege onvoldoende beschikbaarheid van stoom. Stankoverlast in Rotterdam was het gevolg.

In het weekend van 25, 26 en 27 november 2005 was er een grote stroomstoring in het Overijsselse Haaksbergen.

Op 12, 13 en 14 december 2007 was er een grote stroomstoring in de Gelderse Bommelerwaard en Tielerwaard veroorzaakt op de avond van 12 december. Een Apache helikopter van de Koninklijke Luchtmacht had tijdens een trainingsvlucht de hoogspanningskabels geraakt en beschadigd. Netbeheerder Continuon wist de hoogspanningskabels boven de Waal tussen Hurwenen en Heesselt vrijdagavond 14 december provisorisch te herstellen[5].

In de stad Enschede was in de middag van 5 januari 2013 een grote storing door een brand in een transformatorhuisje. Hierdoor hadden 22.000 huishoudens kortere of langere tijd geen stroom.

 

België

 

Op 5 januari 2009 viel in de ruime regio rond Mechelen de stroom uit door een kortsluiting in een hoogspanningspost. Deze was veroorzaakt door een defect bij de NMBS-werkplaats. De panne duurde een uur maar veroorzaakte zeer veel hinder voor het treinverkeer het wegverkeer en de scheepvaart. Door de panne werkten immers de seinen, verkeerslichten en ophaalbruggen niet meer. De nacht ervoor had het gesneeuwd, dus eerst werd gedacht dat de oorzaak daar lag.

 

Ietsjes oud stukje maar wel leuk inzichtelijk. http://www.netbeheernederland.nl/nieuws/nieuws-detail/?newsId=c2305c0e-68f6-4212-be61-f90fa37816ef

 

Natuurrampen ook geknipt van Wiki

2000 - heden

Beschadigd beeld in Brussel als gevolg van de storm Kyrill in 2007

 

2003

26 augustus - Kadebreuk bij Wilnis - Door droogte scheurt de veendijk waarna een gedeelte weg glijd.

2005

25 november - Sneeuwstorm en storm in Nederland. Met name de Veluwe en de Achterhoek worden getroffen. Elders, met name in het zuiden en Zeeland, was er chaos door gebroken hoogspanningsleidingen. Forse schade en overlast, maar geen slachtoffers bekend.

2007

17 januari - De storm Kyrill trekt over Europa. Naast enorme schade vallen in Europa 47 slachtoffers, waarvan zeven in Nederland en drie in België.

8 juni - Noodweer boven Nederland. Veel schade en twee doden.[76]

2009

Influenza A (H1N1) in de zomer en het najaar. Voor zover bekend zijn achttien personen in België en 51 personen in Nederland overleden. De angst voor de ziekte is vele malen groter dan het daadwerkelijke gevaar, maar daardoor is de maatschappelijke invloed van de ziekte erg groot.

2010

14 april - Als gevolg van een Duinbrand tussen Schoorl en Bergen aan Zee wordt Bergen aan Zee geëvacueerd, het blussen duurt dagen. De burgemeester noemt de brand een natuurramp.[77]

12 juli - Noodweer in België en Nederland. Veel schade, overstromingen en stroomstoringen zowel in Nederland als in België. Bij de Zwarte Cross vielen vier gewonden toen feesttenten als gevolg van het weer instortten.[78]

14 juli - Windhoos trekt over een camping in Vethuizen. Twee doden, drie zwaargewonden en verschillende lichtgewonden. Forse schade.[79][80]

idem - Noodweer in België. Acht kinderen licht- en een vrachtwagenchauffeur zwaargewond. Ciney getroffen door een kleine tornado.[81]

13 en 14 november - Zware regenval in België en Zuid-Nederland. Vijf doden. Drie mensen verdronken door buiten hun oevers getreden rivieren in de provincie Henegouwen. De weduwe van één der slachtoffers pleegde zelfmoord. In de provincie Antwerpen kwam een oudere man vast te zitten in de modder en stierf door onderkoeling. Ook overstromingen nabij Brussel en vooralarm voor hoogwater voor de Maas. In Limburg veel wateroverlast door buiten hun oevers getreden beken.[82][83][84][85]

2011

18 Augustus - Drama tijdens Pukkelpop 2011 in Kiewit bij Hasselt. Door zwaar noodweer stortten enkele tenten in. Er vallen 5 doden en circa 140 gewonden.

 

HIER een lijst met overstromingen in NL en België, hetzij door regen, door de zee of door rivieren

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Overstroming#Nederland

 

RAMPEN belgie geknipt van wiki

21e eeuw

2000-2009

 

2001

27 maart - Bij een spoorwegongeval in Pécrot komen 8 mensen om het leven en raken 12 personen gewond.[135]

2003

20 december: Brand in Duitse bus te Hensies, 11 doden.

2004

30 juli: Gasexplosie Gellingen. Na een gaslek volgt een geweldige steekvlam. Door deze explosie en de zware brand die volgde kwamen 24 mensen om.

2005

10 februari: 5 doden bij botsing tussen trein en auto's op een spoorwegovergang in Diepenbeek.[136]

2009

28 juni: Verkeersongeval bij Zinnik in Henegouwen, 5 doden.

6 augustus: Brand in rusthuis te Melle, 9 doden.

 

2010-heden

 

2010

27 januari - Instorting flatgebouw door gasexplosie te Luik, 14 doden.

15 februari - Bij een groot spoorwegongeval in Buizingen komen 18 mensen om het leven en raken 162 personen gewond.[137]

2011

18 augustus - Drama tijdens Pukkelpop 2011: door noodweer op het festival Pukkelpop bij Hasselt komen 5 mensen om het leven. Er vallen circa 70 gewonden.[138][139]

13 december - Aanslag in Luik: Aanslag op het Sint-Lambertusplein, Luik. 6 mensen komen om het leven, circa 75 gewonden waaronder 14 zwaargewond.

2012

20 december - Minibusje belandt in het water in de Haven van Zeebrugge, 5 doden.

 

 

RAMPEN in NL vanaf 21eeuw

 

21e eeuw

2000-2009

 

2000

13 mei - Explosie in vuurwerkopslagplaats van S.E. Fireworks, Enschede, 23 doden en ca. 950 gewonden. Grote verwoestingen in en rond de wijk Roombeek.

2001

1 januari - Cafébrand Volendam tijdens oud en nieuw, 14 doden en 180 gewonden.

2003

14 augustus - Zwaar verkeersongeluk Veghel, 6 doden

26 augustus - Kadebreuk bij Wilnis, ca 1.500 personen worden geëvacueerd, een groot deel van Wilnis komt ongeveer een halve meter onder water te staan.

28 september - Instorten van steiger in een koeltoren van de Amercentrale, 5 doden.

2005

27 oktober - Brand in cellencomplex, Schiphol, 11 doden.

2009

25 februari - Crash van Turkish Airlines-vlucht 1951, 9 doden en 86 gewonden.

 

2010-heden

 

2011

5 januari - Brand Chemiepack Moerdijk. Grote schade, vooral onder agrariërs in de Hoeksche Waard.

2012

21 april - Treinongeval bij Amsterdam Westerpark. 117 gewonden (zwaar en licht), 1 dode.

5 december - Aanvaring tussen de Baltic Ace en de Corvus J op circa 65 kilometer uit de kust bij Ouddorp waarop de Baltic Ace snel zinkt. 11 doden, waarvan 5 nog altijd vermist zijn, 13 opvarenden worden uit zee gered. [118]

Link naar reactie
Share on other sites

  • 1 month later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...