Ga naar inhoud
GENEGEERD

Eigen groente & fruit verbouwen


CGPrepper

Aanbevolen berichten

Hallo mede preppers. Niets heeft zoveel potentie als zaad. Een paar zakjes groentezaden kost bijna niks. Een beter ruilmiddel zal er straks niet zijn. Dus ook als je zelf niet wilt gaan tuinieren, is dit een super investering. Ik ken ervaren tuinders die totaal geen zaad in voorraad hebben. Bij shit+fan kunnen ze van mij zaden krijgen, met de afspraak; eet eerst je eigen buik vol en breng de rest van de oogst dan bij mij.

 

Toen ik 16 was, heb ik een moestuin gehad, maar dat is lang geleden. Ik ben nu allerlei boeken aan het lezen over tuinieren en ik zoek uiteraard op internet. Daar deed ik net een belangrijke ontdekking; Vooral in de winter gaat verse groente natuurlijk een probleem worden. De meest winterharde soort is boerenkool. Onze voorouders leefden vroeger soms een hele winter alleen op boerenkool!! Het is bovendien een makkelijk te kweken soort, die niet gauw ziek wordt. Even flink propaganda maken dus;

 

PREPPERS: KOOP BOERENKOOLZAAD, DE MEEST WINTERHARDE SOORT DIE JE DE (HONGER)WINTER DOOR KAN HELPEN !

 

Dat over die boerenkool kan ik onderschrijven. Ik heb bepaald geen groene vingers, maar zelfs ik heb de afgelopen (strenge) winter boerenkool kunnen oogsten. Van één plantje kun je iedere week een paar blaadjes oogsten, dus je hebt wel een flink aantal plantjes nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 159
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

  • 3 weken later...
Je kun groene zeep met water mengen in een spuit werk goed tegen bladluis.tegen slakken gebruikt ik stukje scherpe schelpen ( kippengrit) ,sla plant ik in bakken om te beschermen en laap ook de kippen weleens los, ze eten graag alle beesjes aleen opletten bij jonge planten . Ze pikken anders alles eruit. Ben dol op tuinieren boek van john seymour.en gebruik veel parden poep in mij compost, voordeeltje van kinderen op paardrij les.

 

Tegen o.a. bladluis heb ik weleens de volgende receptuur met zéér goed resultaat toegepast:

Laat de inhoud van een pakje shag 2 dagen trekken in 1 liter spiritus en een eetlepel azijn (regelmatig shudden). Filtreer het nicotine-extract over doek of een koffie-filter. Voeg aan het extract-filtraat één theelepeltje afwasmiddel toe. De verkregen oplossing laat zich fijn vernevelen over planten met een bloemen-spuit. Behandel ook de onderkant van bladeren. Nicotine is een zeer krachtig NATUURLIJK insecticide. Azijn helpt bij het oplossen/extraheren van nicotine uit tabak en de zeep (afwasmiddel) zorgt voor een mooie fijne nevel en de "benetting" of verdeling over de planten. Het residue van de shag op het filter kan worden verstrooid over de aarde waarin de planten staan. Nicotine is een natuurproduct en biologisch afbreekbaar.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
  • 2 weken later...

er aan gedacht om aan je schutting of muur een paar goten te hangen? idiaal voor sla,kruiden of andere kleine gewassen

Door de beperkte afmeting van d tuin op t moment nog n klein moestuintje.Maar t plan is n stukje grond in t zuiden van Spanje.(hard op zoek)waar n grote eetbare tuin komen moet.Bijen voor honing en wat klein vee.
Link naar reactie
Delen op andere sites

er aan gedacht om aan je schutting of muur een paar goten te hangen? idiaal voor sla,kruiden of andere kleine gewassen

 

Hamster thanks voor t meedenken.Maar op t moment is t grondstuk gevonden dus t volgende seizoen kan de echte moestuin beginnen.Maar wat jij zegt is inderdaad een goeie oplossing voor als je weinig ruimte hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ik heb geen echte moestuin maar toevallig had ik vorig jaar een tomaat tussen mijn planten gegooid. Dit jaar stond er een mega tomatenplant die samen met de Dalia's groot werd. Ik heb er ruim 2 kilo tomaten afgehaald. Deze zomer heb ik bij wijze van proef een stuk galia meloen met pitten en wat aardbeien tussen de planten gelegd. Ben reuze benieuwd. Aardappelen heb ik vaker gepoot dat gaat heel gemakkelijk net als courgette. Ook een druif en helaas niet eetbare kiwi.

Jammer genoeg is mijn pruimenboom enkele jaren geleden met een fikse storm omgewaaid. Hier zat elk jaar weer een mega oogst aan. Nu heb ik een appel en perenboom. De peer doet het eigenlijk niet maar dit jaar voor het eerst kwamen er aan de appelboom ongeveer 16 appels aan. Het is een zelfbestuiver. Na de oogst afgelopen augustus bloeide hij opnieuw en nu zitten er weer enkele hele kleine appeltjes aan. Lang leve ons vreemde warme weer.

O, en die tomaten kun je er groen afhalen. Leg er een rijpe rode tussen en ze kleuren vanzelf rood. Zo heeft de plant meer tijd om nieuwe te maken.

 

Een goed boek over tuinieren zonder op te vallen is "De eetbare tuin" van Alys Fowler. Zij kweekt tussen haar bloemen groente. Zo valt het de buitenwereld niet op dat jij je eigen voedsel verbouwd en verkleint het de mogelijkheid dat mensen in nood je groente stelen. Haar tip om caviamest te gebruiken voor je groente en planten werkt echt. Mijn Dalia's waren enorm.

Link naar reactie
Delen op andere sites

IsaBo, dat boek van Alys heb ik ook heel inspirerend. Ik ben bezig een volkstuin in te richten volgens het principe van de eetbare tuin, lekker alles door elkaar.

Daarnaast ben ik nu lekker aan het eten van de winterpostelein die ik zelf kweek, heerlijk, het is dus een echte preppersgroente voor de winter, hij heeft dus niet veel zon nodig en kan tegen de vorst.

 

Ik vind het belanglijk om naast het opgeslagen blikvoer ook vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dus de boerenkool staat er inmiddels ook goed bij.

En natuurlijk de geneeskrachtige kruiden, dat gaan er wel veel worden denk ik :-)

Hier een artikel waarin je wat kunt lezen over voedsel dat het in de winter goed doet. De winter is toch het meerst kwetsbare seizoen voor de prepper.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe smaakt dat? Eet je dat alleen rauw als sla of kun je dat koken?

 

Lekker als sla, je kunt ook gewoon wat losse blaadjes door de normale sla heen mixen.

Daarnaast is het heerlijk om er een stamppotje van maken.

Aardappels stampen met wat melk, winterpostelein erdoor, spekjes eroverheen, heerlijk!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wintergroenten: diverse kolen, o.a rodekool, boerenkool e.a. Winterprei, kan de hele winter in het zaaibed blijven staan, winterwortel/peen, goed te bewaren door bv inleggen in zand in de kelder, winterpostelein, wintersla, winterspinazi, spruitjes, winterbloemkool, veldsla.

Ik zou vooral gaan voor groenten die je of door de wnter heen kan laten staan, ofdie je goedkan bewaren en vlak voor de winter kan oogsten. Dus in het geval van zaadjes gebruiken als ruilmiddel, sla ook vooral winter zaden i want in de winter zal de honger het grootst zijn.

Een kas zal ookwel helpen als het ECHT heel koud wordt.

 

Voor de mensen die alleen maar zaden sparen als ruilmiddel... Wat belet je om eens te oefenen met kweken, kennis/ervaring is macht en weegt niets!

 

Er is genoeg (winterkeuze) en als je veel groenten in de overvloedmaanden droogt/ inmaakt/inkuilt en inlegd in zand kun je dat inde winter ook gebruiken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb mijzelf nu op de wachtlijst laten plaatsen voor een volkstuin. Op hetzelfde complex hadden mijn broer en ik in 2004 ook een volkstuin. Toen lag er flink wat braak, blijkbaar is de crisis hier debet aan dat er een wachtlijst is. Hopelijk houden er flink wat mensen mee op deze winter zodat ik in het voorjaar weer kan beginnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij ons op de volkstuin is ook duidelijk meer belangstelling te bemerken, wellicht door de crisis.

 

vandaag de laatste Yakon knollen uit de grond gehaald 3,6 kilo van 1 plant. En dat was nog maar een eerstejaars. Schijnt op te kunnen lopen tot 20 kilo. Jammer dat ie niet naar zoete aardappel smaakt zoals ik hoopte, maar naar venkel (beh!). :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

ik ben helemaal happy, had me gisteravond bij onze plaatselijke volkstuin vereniging aangemeld. moest even aangeven hoezo,waarom etc., maar kreeg vanavond een mail dat ik met zekerheid per 1 januari een tuin krijg . is alleen nog niet duidelijk welke: hier hebben ze 2 soorten 120m2 en 150m2. ik heb nog niet zo veel verstand van tuintjes, dus alle informatie is welkom.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Lion,

 

Ga je die moestuin in je eentje onderhouden?? Met een groepje, familie of zo vind ik prettiger. Er gaat veel tijd inzitten en die moet je wel een beetje hebben.

Wij hebben met drie personen 100m2. Voor het eerste jaar is dat prima. Ook bij ons zijn er wachtlijsten. Als je een beetje ruim in je tijd zit zou ik die van 150M2

nemen. Ik voelde me superrijk toen ik mijn eigen aardappelen oogste.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@roodborstje,

 

Ik ga de tuin hoofdzakelijk alleen onderhouden en gedeeltelijk met mijn zoon.

Wij gaan ook niet zoveel tijd aan de tuin besteden. Ik wil een nieuwe methode uitproberen, richting permacultuur en de gemakkelijke moestuin. Misschien heb je hier al eens van gehoord. Ik ga dus ook echt niet 150 m2 omspitten, mijn groente en aardappelen komen in bakken. In dit forum had ook iemand aardappelen gepland in banden, die dan steeds hoger opgestapeld worden. Door in de hoogte te gaan kan je met 1, 2 of 3 aardappelen planten uiteindelijk zo'n 50 kg. oogsten.

En ik wil dit gaan doen met bakken op elkaar. De groenten ga ik ook niet in rijtjes aanplanten, maar in vakjes. Ik ken het principe, maar in echt heb ik dit nog nooit gedaan, dus ik ben zelf ook benieuwd of het gaat lukken en zoniet .......?:p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben 240vierkante meters volkstuin en kunnen er heel de winter van eten.

En we hebben een volle vriezer :) groot deel is groenten en fruit en de rest kruiden en vooral ook veel bloemen.

Inderdaad veel werk en we doen het met z'n tweeen.

Ga maar eens kijken op het internet welke planten graag naast elkaar staan en welke je beter niet bij elkaar kan zetten!

En ik kan je wel vertellen dat dat nog werkt ook!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...