Ga naar inhoud
GENEGEERD

Meest praktische benzine-alles-brander?


jobs

Aanbevolen berichten

Let bij MSR branders wel op, dat de pomp leertjes van rubber zijn. Dit betekend dat ze makkelijk beschadigen en wel eens omklappen. Zorg dat je goed geolied zijn en reserve hebt.

 

Met een echte leren leertje zoals bij een primus en optimus heb je er minder last van. Tevens een ander probleem is dat de pomp relatief zwak is, vooral de kleine uitsteeksels die in een gleuf inhaken om de pomp hendel vast te zetten wil het eens begeven.

 

Lawaai maken de meeste benzine branders wel. Uitzonderingen zijn de modellen met een stille kop (Coleman, MSR whisperlight, etc). Stille koppen zijn te herkennen aan de kop met veel brand gaten, zoals een gasbrander er uit ziet.

 

Dutchovens wil je sowiezo niet om een dergelijke brander zetten. Kost te veel brandstof om de pot zelf te verwarmen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

lampolie leek het snelst op, petroleum brandt met ongeveer dezelfde hoeveelheid (en korter lont voor zelfde formaat niet walmende vlam) al langer

(beide half cupje van een klein waxinelichtje. Brandtijd toch zeker 2 uur.)

 

In de diesel variant had ik wat meer gestopt en die was ik zelfs vergeten, stond op tafel, tegen het eten vroeg mijn vrouw of dat 'ding' weg mocht.

 

als je zonder walm brand (dus zo dicht bij optimaal als kan met een open lont) kun je vast een indruk krijgen door de energie per liter op te zoeken voor de brandstoffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@3th little Pig: In mijn caravan stookte ik ook met LPG, bij de pompt gehaald. Echter dit is verboden, gastanks vullen bij tankstations en terecht. Vrienden van mij hebben een keer gas voor mij gehaald en kennelijk is daarbij de kraan beschadigd. Tijdens het tanken begon hij te lekken! Ook een nadeel van LPG (voor de CV dan, met propaanplaatje uitgerust) is dat het s'winters niet goed werkt. Het bestaat ongeveer 48%/52% butaan/propaanmix. De propaan verdampt wel als het vriest maar de butaan niet.

 

Beter is dus gewoon propaan bij de gashandel te kopen. Een 70 liter tank (35kg vulling) kostte vorig jaar 82 euro, exclusief tank. Als je het alleen voor koken gebruikt, redt je het daar wel een jaar of twee, drie mee.

 

Thanks voor de info. Dat wist ik niet. LPG kan dus van m'n lijstje af.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb goede ervaringen met de Coleman Fyerstorm SS voor mobiele (rugzak) toepassingen, voor snel even warm/water/eten te maken. dit is een multi-fuel brander, echter natuurlijk geen echte allesbrander. Heb ik iets meer tijd, dan kook ik gewoon op open vuur/ stove etc. Daarnaast heb ik mobiel een backup in de vorm van trangia brandertje.

 

Voor basecamp/BOL of andere mobiele toepassingen, kook ik meestal op hout, of LPG/propaan. Ook mobiel in de BOV, hebben we meerdere opties.. Een tool voor alles maakt je kwetsbaar.. Dus kies liever meerdere tools.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De MSR xgk brand praktisch alles wat vloeibaar en brandbaar is, en is volgens mij sterk genoeg voor een Dutsh oven (als je brandstof over hebt..)

 

Op de beversite hebben ze sinds kort de Biolite camstove. (http://biolitestove.com) Een houtbrander met een ventilatortje kende ik al, maar deze is toch wel echt geniaal, omdat deze houtbrander ook meteen energie opwekt, om niet alleen zijn eigen batterij op te laden, maar ook andere apparaten. Biolite heeft ook een grote uitvoering, die ze nog niet aan particulieren verkopen, maar als die uit komt, denk ik dat dit een ideaal prepperitem is voor bug-in preppers met organisch materiaal in de buurt...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...